Telefon: 06 20 503 6250    Email: info@paragvari.hu

 • paragvari.hu
 • 2023. március 9.

Március 7-én tartottuk meg könyvtárunkban az Apáczai Csere János Általános Iskola által szervezett olvasásverseny iskolai fordulóját. Az alsó tagozatos gyerekeknek meghirdetett versenyre szép számmal jelentkeztek tanulóink, így nem volt könnyű feladata a zsűrinek a döntés végső meghozatalában. Azonban mint minden versenyen, itt is eredményt kellett hirdetni. Az idei év iskolai fordulójának nyertesei, akik a városi döntőben ott lesznek: Barasits Borbála (2.a), Varga Márton (3.b), Borsos Dorka (4.b). Gratulálunk a továbbjutóknak és felkészítő tanáraiknak egyaránt, valamint köszönjük minden résztvevőnek, hogy részese volt ennek a nagy hagyományokkal rendelkező versenynek.

  Galéria...
 • Horváth Mirtill
 • 2023. március 7.

Iskolánk kilenc tanulója vett részt az elmúlt hónapok során a Palladion Műhely szervezésében zajló Kheirón Küldetés tanulmányi versenyén. A háromfordulós csapatverseny során a tanulók az ókori Egyiptom, Hellász és Róma történelmében mélyültek el. A verseny a 2022/23-as tanévben az állatok köré építette online feladatait. A tanéven átívelő tanulmányi verseny zárásaként a csapatoknak egy kreatív pályamunkát kellett készíteniük. Ennek eredményeképpen a gyerekek egy színes, információgazdag, izgalmas scrapbook-ot készítettek. A lapokon különféle mítikus lények jelentek meg, egy kalandos utazásra hívva az olvasót.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. március 6.

A hamarosan megjelenő tavaszi-nyári szám kiadása előtt úgy határoztunk, hogy az újságban szereplő kódfejtőjáték legelső megoldását ezennel eláruljuk. A kódfejtés lépéseinek ismertetésében Kiss Boglárka (7.z), az újság szerkesztőségének egyik oszlopos tagja lesz a segítségünkre. Bogi részletesen elmondja, mik voltak azok az apró jelek, melyeket követvén könnyedén meg lehetett fejteni a feladványt. A kód minden esetben két részből áll, a végső kulcs megszerzéséhez minden egyes lapszámban két-két számot vagy szót kell honlapunkon keresztül beküldeni. A legelső fordulóban mindösszesen 6 tanuló volt az, aki teljes mértékben megoldotta a feladványt. A jelenlegi lapszámunknál egyelőre még nem érkezett teljes megoldás, de ezúton bátorítunk mindenkit, hogy aki már elkezdte a játékot, próbálkozzon továbbra is, hisz ha sikerül eljutni a végső megfejtésig, nyáron értékes jutalom boldog tulajdonosa lehet majd. Kalandra fel, szabadítsuk ki Dammara manót! Az első megoldást az alábbi hivatkozáson lévő videóból tudhatjátok meg.

  YouTube...
 • Tompa Dávid
 • 2023. február 27.

Nagyon jól szerepelt iskolánk alsós leány tornászcsapata a múlt héten megrendezett Városi Alapszintű Tornaversenyen, ahol az előkelő 3. helyet érték el, ami egyben a városi döntőbe való továbbjutást is eredményezte. A verseny egy előírt talajgyakorlatból, egy szekrényugrásból és egy 3 próbából álló erőfelmérésből állt, utóbbi versenyszámban értük el a legtöbb pontot. A csapat: Horváth Zsófia Lilla (5.z), Kardos Hanna (4.a), Karsay Réka (4.a), Kiss Boglárka (4.a), Takács Liza (4.b), Németh Gréta (3.z), Sárközi Léna Ágnes (3.z). Felkészítő tanár: Tompa Dávid. Köszönet az osztályfőnököknek és azoknak a szaktanároknak, akik lehetővé tették a gyakorlást még az óráik terhére is! Folytatás március 8-án, a döntőben!

 • paragvari.hu
 • 2023. február 23.

Az utóbbi hetekben megkezdődtek a városi sportrendezvények, mozgalmas hónapoknak tekintünk elébe, hisz a tavasz közeledtével sorra jönnek a különböző sportágak városi és megyei bajnokságai. Iskolánk leányai is három eseményen vettek részt az elmúlt napokban. IV. korcsoportos röplabdacsapatunk (8.b: Görgics Janka, Gróf Gréta, Horváth Szonja, Karsai Lilla, Ponstein Hanna, Simon Eszter, 8.z: Kapronczai Blanka, 7.b: Drimmer Luca, Györök Dóra, Horváth Linda Lola, Katona-Tóth Sára és Takács Luca) a városi döntőben az előkelő 2. helyen végzett. Szintén 2. helyen végzett a városi leány teremlabdarúgó-bajnokságon játszó csapatunk (7.b: Györök Dóra, Szélessy Hédi Gréta, Horváth Linda Lola, Horváth Elizabet, Kiss Tünde, Németh Mira Virág, 7.z: Becskeházi Jázmin, Németh Dóra, 7.e: Dömötör Liliána) is. A városi terematlétika-bajnokság III. és IV. korcsportjában is brillíroztak lányaink, mindnyájan a dobogó legfelső fokára állhattak, méltán érdemelték ki az 1. helyet. Konecsni Zsófia (6.b) ötösugrással, Simon Eszter (8.b) szintén ötösugrással, míg Horváth Szonja (8.b) medicinlökéssel vívta ki korcsoportjában az 1. helyezést. Gratulálunk mindnyájuknak és felkészítőjüknek, Márkusné Halmosi Erika tanárnőnek a szép eredményekhez! Hajrá Paragvári!

  Galéria...
 • Pék Attiláné
 • 2023. február 18.

Idén a 6.e osztály angol tagozatos tanulói levelezni kezdtek szintén hatodikos közép-amerikai gyerekekkel, akik egy nemzetközi angol tanítási nyelvű iskola tanulói. Guatemalaban, egy gyönyörű tó partján fekszik városuk: Panajachelben. Nagy izgalommal várjuk leveleiket, amikből már megtudtuk, hogy ők alapvetően majáknak gondolják magukat, nemzeti ételük a tamales, amiről részletes leírást is kaptak többen az osztályból. Fontos számukra a foci -lányoknak épp úgy, mint a fiúknak- és nagyon drukkoltak az argentínoknak a világbajnokságon, valamint nem ismeretlen előttük sem a Minecraft és a FIFA. Nagyon szeretik tanáraikat, az iskolájukban nincs folyosó, hanem a termek közvetlenül az udvarra nyílnak és semmi meglepő nincs abban, ha az órára besétál egy kutya. Nekik mindennapos élmény, hogy majmok rohangálnak az utcán és annyi kolibrit látnak, mint mi verebet. Természetesen a 6.e tanulói is beszámoltak az életükről, ami a guatemalaiak számára épp oly különös, mint nekünk az övék. Először is nálunk van tél, sőt néha még hó is. Diákjaink meséltek nekik a pörköltről és nokedliről, elbüszkélkedtek a Balatonnal, a Lánchíddal és az Aggteleki-cseppkőbarlanggal. De ami a legmeglepőbb, hogy egy négyszintes épületbe járnak a paragvárisok, körülbelül 700 másik gyerekkel együtt. Mint megtudtuk, számukra ezek gigászi méretek. Nagy élmény mind a gyerekeknek -a sajátjainknak és úgy gondolom a tengerentúliaknak is- megtapasztalni a kultúrák közötti különbségek mellett azt, hogy az ottani gyerekek is ugyanúgy gyerekek, ugyanazokat a dolgokat élik meg, mint ők. Szélesedik a világképük és nem utolsósorban használják az idegen nyelvi tudásukat. Reméljük, a kapcsolat, ami nagy lelkesedéssel elindult, tartós marad.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. február 18.

Bár lassan már vége a farsangi időszaknak, de még mindig a bálok, mulatságok, táncos-zenés rendezvények tömkelegét éljük. A Diákönkormányzat szervezésének hála, iskolánk 7. és 8. évfolyamos tanulói ennek örömére egy fergeteges discoban vehettek részt tegnap délután. Az öt órakor kezdődő rendezvényt Karsai Lilla (8.b), a Diákönkormányzat iskolai elnöke nyitotta meg. A megjelent osztályok először karaoke számokat adtak elő, mely dalok éneklésébe aztán mindenki egyöntetűen be is kapcsolódott. Némi kis átrendezkedés után aztán a húrok közé csaptunk, a hangszórók erőteljes hangja jelezte, hogy a buli megkezdődött. Mire teljesen besötétedett, a villogó fények és a színes lámpák teljesen megadták a hangulatot egy igazán jó partyhoz. Mindenki önfeledten táncolt, bármi is szólt a hangfalakból. Ugyanolyan sikere volt egy Maroon 5-számnak is, mint akár a manapság felkapott Korda Gyuri bácsinak. Most sem maradhatott el a feledhetetlen limbó, mindenki próbára tehette hajlékonyságát a léc alatt átbújva. Köszönjük a Diákönkormányzat és a segítő pedagógusok munkáját, segítségét a program megszervezésében, lebonyolításában! A disco teljes hangulatát átadni lehetetlenség volna, de a legjobb pillanatokról felvétel is készült, melyeket összefűzve az alábbi hivatkozáson keresztül lehet megtekinteni.

  YouTube...
 • Pék Attiláné
 • 2023. február 15.

Február havában az alsós zeneis rajzórákon a fantáziáé volt a főszerep. Képzeletbeli szigeteket rajzoltak a harmadikosok, melyhez maketteket is készítettek. Majd lelkesen elkezdtünk készülődni a farsangra. A rajzszakkörösökkel lámpásokat formáztunk papírmaséból, melyhez még a tartókötelet is maguk sodorták. A harmadikos zeneis tanulók is megismerkedtek ezzel a technikával. Nem volt könnyű rávenni magukat, hogy belenyúljanak a tapétaragasztóba, de egy színes farsangi maszk reményében összeszedték bátorságukat. Íme az eredmény! Végezetül a másodikosokkal a busójárás hagyományát elevenítettük fel, majd maguk is maszkgyártásba kezdtek. A törököket egész biztosan ők is elijesztették volna.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. február 15.

Ismét elérkezett az ideje, hogy iskolaújságunk leghűségesebb olvasóit, s közülük is a rejtvényfeladványainknak helyes megfejtőit apró ajándékokkal jutalmazzuk meg. A múltkori jutalomosztáshoz hasonló módon ismét a 3. óra utáni szünetben vártuk a nyerteseket az „A”-épület aulájába. Az újság szerkesztőségének képviselői adták át az ajándékokat a főként alsó tagozatos tanulóknak. A papíralapú rejtvények helyes megoldásában most jobban bővelkedtünk, kódfejtő játékunkra való megoldásból még sajnos nem jutottunk el a végső pontig, így annak beküldésére még a következő szám megjelenése után is lehetőséget adunk. Köszönjük a játékainkban való részvételt a helyes megfejtést beküldőknek, jutalmukhoz szívből gratulálunk! A mai jutalmazásra meghívott tanulók: Nagy Hanna, Kiss Emília (2.a) – Miklós Tina, Timár Lara (2.b) – Varga-Gábriel Emília, Joó Bernadett (2.c) – Németh Panna (3.b) – Csákvári-Jelinek Hanna (3.d) – Zakar Borka (3.e) – Németh Gréta, Varga Nóra, Sasvári Zselyke (3.z) – Vincze Luca, Karsay Réka (4.a) – Mészáros Hanna, Kardos Mia, Tóth Emese, Horváth Anna (4.b) – Szakasics Alíz, Iszak Anja, Györke Szófia, Nagy Lora, Szinay Attila, Gyurcsányi Nina Hanna (4.z) – Balaton Dorka (5.b) és Domonkos Gitta (6.z).

  Galéria...
 • Barity Milán
 • 2023. február 14.

A Szombathelyi Neumann János Általános Iskola volt igazgatójának, Bőczén Csabának emlékére rendezte meg 2023. február 6-án informatika versenyét. A megmérettetésen a számítástechnika története köré épült tesztfeladatot és egy Neumann János életéről szóló bemutatót kellett a gyerekeknek elkészíteni. A prezentáció szakmai elbírálását Dr. Nemes József, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság Vas Vármegyei Területi Szervezet elnöke és Horváth Zsófi, a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum egyik oktatója végezte. Iskolánkból a 12 fős mezőnyben Kiss Boglárka 7.z osztályos tanuló a 2. helyen végzett. Bogi a február 13-án tartott ünnepélyes díjátadón kapta meg értékes ajándékát. Felkészítő Barity Milán. Gratulálunk a szép eredményhez!

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2023. február 14.

A 6.z osztályt az a megtiszteltetés érte, hogy ők kapták feladatul a Csiribiri Zenei Klub logójának megtervezését. Az elkészült munkákból a gyerekek rajztanára, Nagy Judit tanárnő a későbbiekben kitűzőket fog készíteni, melyeket majd az ovisok között fogunk ajándékba adni a következő foglalkozások alkalmával. Az elkészült rajzokról készült fotók az alábbi képgalériában tekinthetőek meg.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. február 14.

Február 11-én, szombaton rendeztük meg iskolai bálunkat, melynek új helyszínéül a Pannónia Pub & Grill Restaurant éttermet választottuk. Az este hét órakor kezdődő rendezvényt iskolánk szülői szervezetének elnöke, Unger Adrienn nyitotta meg, majd őt követően Gergácz Gábor intézményvezető köszöntötte az egybegyűlteket, s nyitotta meg ünnepélyesen az estet. A megnyitót zenei tagozatos diákjaink produkciói követték. Elsőként A muzsika hangja című musical legismertebb dala, a Dó-Ré-Mi csendült fel a Z-Chor előadásában, majd jött egy könnyebb hangvételű és stílusú zene, a „Kezdet”, melyet Faller Ágoston írt, s adott elő a Z-Band kíséretében. A báli hangulathoz hozzátartozik a tánc, mely hangulatot a Lorigo AMI növendékeinek bemutatója meg is alapozott, előadásukkal megkezdődött a zenés-táncos este. A szervezők jóvoltából az éjszaka folyamán a vendégek egy ötletes kvízjátékban is részt vehettek, valamint az éjfél előtt pár perccel kezdődő tombolasorsoláson értékes nyereményekért is játszhattak. Ezúton szeretnénk megköszönni a szülői közösség vezetőjének, Unger Adriennek áldozatos munkáját, hogy szervezésében, segítségének köszönhetően iskolánk ismét otthont adhatott egy támogatói bálnak. Valamint köszönjük a munkáját mindazoknak, akik őt mindebben aktívan segítették és támogatták. És nem utolsó sorban köszönjük minden kedves szülő támogatását is, melynek köszönhetően iskolánk szépítésére, fejlesztésére valós terveket fogalmazhatunk meg az elkövetkezendőkben is. Köszönjük! Az est folyamán előadott zenei produkciókról készült videofelvétel, valamint a báli fotók az alábbi hivatkozásokon keresztül tekinthetőek meg.

  YouTube...

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. február 8.

A Nagy Judit tanárnő által tartott médiaórákon nyolcadik osztályos tanulóink azt kapták feladatnak, hogy készítsenek rövid, de annál hatásosabb reklámfilmeket. A gyerekek szabadon engedték fantáziájukat, s telefonjaikat segítségül hívva elkészítették saját kisfilmjeiket. Most ezek közül kettőt is megosztunk, melyeket 8.b osztályos tanulóink készítettek. Iskolánk YouTube-csatornájának történetében most először kerültek fel #Shorts-videók, de reméljük, nem utoljára.

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2023. február 4.

Immár második alkalommal került megrendezésre a tavaly novemberben startoló „Éjszaka az iskolában” könnyed hangvételű, de ugyanakkor sok-sok ismeretanyagot átadó interaktív programunk. A rendezvényen most megjelenő osztályok is érdekes, izgalmas feladatok megoldásában vettek részt. A gyerekek a szabadulószoba-jellegű kódfejtő játékokon túl próbára tehették bátorságukat is a koromsötét iskola folyosóin. Most sem maradhatott el a jóhangulatú közös vacsorázás sem, az ízletes pizza elfogyasztása után pedig mindenki örömmel nézte végig a filmvetítést is. Köszönjük a szervező és segítő pedagógusok (Czene Kristóf, Csendes Máté, Feketéné Márkus Zsuzsanna, Horváth Ágnes, Horváthné Szalay Gabriella, Horváth Mirtill, Mánya Krisztián, Németh Andrea, Szendrődiné Módli Ilona, Szecsődi Tímea, Rába Dóra, Vágusz-Kováts Zsuzsanna) kreatív közreműködését! Az est folyamán készült fotók, valamint hang- és videófelvételek az alábbi hivatkozásokon keresztül érhetőek el.

  Galéria...

  Énekek, sikolyok...
 • paragvari.hu
 • 2023. február 2.

Ismét nagy sikerű Csiribiri zenei foglalkozáson vehettek részt a leendő elsős gyerekek. A Sándorfi Olgi néni által tartott vidám délutánon az ovisok zenéltek, énekeltek, táncoltak. Bízunk benne, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, s a következő alkalommal, március 22-én is együtt tölthetünk egy kellemes délutánt!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. január 26.

A Falco KC Szombathely kosárlabdázói tettek látogatást iskolánkban. A játékosok közül Krivacsevics Markó, Stefan Pot és Kovács Benedek, valamint a csapat menedzsere, Tóth Dávid volt a vendégünk. A csapattagok gyors bemutatkozása után a gyerekek szabadon kérdezhették a sztárokat. Nagyon sok olyan újdonságot megtudhattunk, melyeket a sportközvetítések, s a róluk szóló cikkek olvasása közben eddig nem állt módunkban ismerni velük kapcsolatban. A játékosok naponta minimum 2,5 órát edzenek, de nem ritka, hogy ez akár 3,5 órát is kitesz a döntő fontosságú mérkőzések előtt. Mindegyik sportoló másféleképp készül az edzések és a meccsek előtti órákban, Krivacsevics Markó zenehallgatással relaxál, míg Kovács Benedek közel 1,5 órát alszik az ebéd után. A játékosok beszámoltak arról is, hogy a Falco előtti években hol játszottak, tanultak. Kovács Benedek Monacóban, Krivacsevics Markó pedig az Egyesült Államokban játszott, hisz ő az egyetemi éveit is ott töltötte. A beszélgetés során az is kiderült, hogy mindannyian jó tanulók voltak, annak ellenére, hogy már gyerekkoruk óta aktívan kosárlabdáztak. A beszélgetés után egy rögtönzött bemutatót is tartottak a gyerekeknek, ahol mindenki éljenezve üdvözölte a távolról pontosan bedobott labdákat. Nem maradhatott el az autogramok osztása sem, került szignó labdára, pulóverre, pólóra, de még telefontok hátuljára is. Az eseményen készült fotók az alábbi képgalériában tekinthetőek meg.

  Galéria...
 • Szecsődi Tímea
 • 2023. január 26.

A „Pilvax Kávéházban” járt a 7.b, 7.z, 8.d és a 8.z osztály néhány diákja. Petőfi Sándor 200. születésnapja alkalmából Magyarországon egész évben különböző rendezvénysorozatokon vehetünk részt, így iskolánk diákjai is ellátogathattak a híres Pilvax Kávéházba. Három helyszín segítségével elevenedett meg a reformkor és a kávéházi kultúra az AGORA - Művelődési és Sportházban. A diákok érdekességeket tudhattak meg a korszakról, és kvíz formájában tesztelhették is a tudásuk, valamint izgalmas gasztronómiai utazáson vehettek részt, ahol az általuk készített finomságot el is fogyaszthatták.

  Galéria...
 • Horváth Mirtill
 • 2022. december 23.

Az elmúlt hónapban az 5.b és 5.z osztály tanulói szorgalmi feladatként elkészíthették saját piramisukat tetszőleges technikával, szabadon választott eszközök felhasználásával a történelemórára. A gyerekek változatos, izgalmas megoldásokkal készültek. Bemutatásra került gyufából, gyurmából, hungarocellből és Lego kockából épült piramis, kézzel kötött építmény és számítógépen szerkesztett síremlék is. A gyerekek alkotásának csak képzeletük szabhatott határt.

  Galéria...
 • Horváth Mirtill
 • 2022. december 23.

Az év utolsó történelemórája rendhagyó módon zajlott a 7.b osztályban. Még egyszer utoljára visszatértünk a dualizmus korába, méghozzá egy korabeli cukrászda megalkotásával. A gyerekek otthon elkészítették a korszak különféle süteményeit, ételeit. Került az asztalra Gundel-palacsinta, isler, császármorzsa és sok más finomság is. Egy bevezető prezentációt követően a gyerekekkel együtt megkóstoltuk a finomságokat.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. december 22.

Két év kényszerű kihagyás után ismét lehetőségünk adódott arra, hogy karácsonyi hangversenyünket élőben, a nagyközönséggel megosztva tudtuk előadni. Az idei ünnepi előadás helyszínéül a Sarlós Boldogasszony Székesegyházat választottuk, hisz karácsony közeledtével tán ez az a hely, ahol a legnagyobb meghittséggel csendülhettek fel az ünnepi énekek. Zenei tagozatos diákjaink előadásában vendégművészek is közreműködtek (Lakner-Bognár András - orgonaművész, a Bartók Béla Zeneiskola és a Savaria Szimfonikus Zenekar művésztanárai), ezáltal még inkább emelvén az est ünnepi fényét. Először a Kodály kórus -karvezető: Sándorfi Olga- által előadott énekek csendültek fel, melyet a Kicsinyek kórusának –karnagy: Lakner-Bognár Nóra- előadása követett. Ezzel az ünnepi műsorral kívánunk most mindenkinek békés, boldog karácsonyi ünnepeket és sok-sok pihenéssel teli téli szünetet!

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2022. december 21.

26. alkalommal rendezték meg Szombathely MJV Önkormányzatának Sportkarácsony jutalmazási ünnepségét a városházán. Az ünnepségen a résztvevőket dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere köszöntötte, majd a legeredményesebb sportolókat, edzőket, sportvezetőket és csapatokat díjazták. A Városi Diáksport Bizottság idén három pedagógusunkat is elismerésben részesítette, valamint egyik diákunk is a jutalmazottak között volt az idei gálán. Díjazottjaink: Szarka Zsuzsanna - a Paragvári Utcai Általános Iskola intézményvezető-helyettese, testnevelője, általános iskolai kosárlabda szakág vezetője; Márkusné Halmosi Erika - a Paragvári Utcai Általános Iskola testnevelő tanára, általános iskolai atlétika szakágvezető; Abért András - a Paragvári Utcai Általános Iskola testnevelő tanára, aki IV. korcsoportos fiú labdarúgás országos diákolimpiai csapatával bajnoki címet szerzett. Budai Szebasztián (8.z), Hobbisták Önvédelmi Sportegyesület - Ökölvívó Országos Bajnokságon két serdülő és egy junior bajnoki címet szerzett. Korosztályos válogatott sportoló. Részt vett az olaszországi Monzában a Junior Európa-bajnokságon. Edzője: Bertha György. Az elismerésekhez szívből gratulálunk!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. december 20.

Tegnap iskolánk 2. és 3. zenei osztályos tanulói karácsonyi műsort adtak elő a Gagarin úti idősek otthonában. A gyerekeknek Kővári Réka néptáncpedagógus tanította be az előadáson látható és hallható karácsonyi népszokásainkat felelevenítő pásztorjátékot, bölcsőcskét és Szentcsalád-járást. Hangszeren a Boglya Népzenei Együttes tagjai közül Földesi Jánosné tanárnő és Földesi János tanár úr kísérte zenével a produkciót. Köszönjük mindenkinek, aki részese volt eme kedves előadásnak, és ezáltal egy szép karácsonyi ajándékkal lepte meg az idősotthon lakóit. Az alábbi hivatkozásokon keresztül mindkét osztály előadása megtekinthető, sok szeretettel ajánljuk mindenki számára.

  YouTube (2.z)...

  YouTube (3.z)...

  Galéria...
 • Nagy Judit
 • 2022. december 18.

Az a megtiszteltetés érte Sándorfi Olga tanárnőt, iskolánk karvezetőjét, hogy kórusával közreműködjön a Szombathelyi Kötélugró Klub karácsonyi gálaestjén, a „Karácsony a porondon” című előadásban, Füle Magdolna és Bánhegyi Attila felkérésére. A kórus Andrea Bocelli legújabb karácsonyi művét, a The Greatest Gift című dalt adta elő.

  Galéria...
 • Barity Milán
 • 2022. december 16.

2022. december 8-án iskolánk két tanulóval vett részt a VMSZC Gépipari és Informatikai Technikum humán munkaközössége szervezésében megrendezett "Ismerd meg a Gépiparit!" online játékos vetélkedőn. A diákoknak az iskoláról különböző érdekes feladatot kellett megoldaniuk ahhoz, hogy megszerezzenek egy kódot, amivel kijutottak a virtuális szabadulószobából. Krucsay Sebestyén 8.e osztályos tanuló 1. helyezést ért el, míg Bognár Botond szintén 8.e osztályos diák a középmezőnyben végzett. Ma délelőtt a versenyszervező tanárnőtől, Biácsi Hajnalkától vehették át a tanulók a megérdemelt jutalmukat. Felkészítő: Barity Milán. Gratulálunk!

  Eredmények...
 • Szabó Lilla
 • 2022. december 15.

Idén ismét megrendezte iskolánk a „Lerne Deutsch mit Spaß und Spiel!” német nyelvi csapatversenyt, amelyet a hagyományokhoz híven hatodikos tanulóknak hirdettünk meg. Nagy örömünkre szolgált, hogy meghívásunkat öt iskola elfogadta. Egyik iskola két csapattal képviseltette magát, így összesen hat csapat indult a vetélkedőn.

  Tovább...

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. december 14.

Luca napjához több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja. Ezen a napon Szent Lúciára emlékezünk, aki egy előkelő szicíliai családban nevelkedett. A keresztény hitre tért szép fiatal leány életét Krisztusnak szentelte, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták. A 4.z osztályosok előadásában még nagyon sok mást is megtudhatunk ezzel a nappal kapcsolatban, legfőképp olyan magyar népszokásokról, melyek a mi hagyományköreinkbe tartoznak már hosszú évszázadok óta. A műsort összeállította és a gyerekeket felkészítette: Kővári Réka néptáncpedagógus.

  YouTube...

  Galéria...
 • Barity Milán
 • 2022. december 13.

Iskolánk december 8-án immár 5. alkalommal vett részt a Szentgotthárdon megrendezett III. Béla Megyei Informatika Versenyen. A vetélkedőn a tanulók érdekes informatikai, logikai és programozási feladatokat oldottak meg pl.: számítógépet szereltek össze, robotot programoztak és grafikai szoftverekkel ismerkedtek. A Házi Veronika, Kiss Boglárka 7.z osztályos diákokból álló Double Byte nevű csapat a 4. helyezést érte el a 8. évfolyamosoknak meghirdetett megmérettetésen, ahol a szervező kollégák dicséretét is kivívták maguknak. Gratulálunk a szép eredményhez! Felkészítő: Barity Milán.

  Eredmények...
 • Márkusné Halmosi Erika
 • 2022. december 9.

Kiválóan szerepelt iskolánk a november 30-án rendezett Játékos Sportvetélkedő Megyei Döntőjén az ELTE-SEK csarnokában. Előzmény, hogy az egy hónappal korábban megrendezett városi selejtezőből 3. helyen jutottunk tovább. Nagy küzdelem alakult ki a döntőbe jutott csapatok között, ahol a két favorit a Derkovits és a Gothard iskola emelkedett ki, de mi is harcoltunk a 3-4. helyért az Oladi Általános Iskolával és a Brenner János Általános Iskolával. Diákjaink végül 4 ponttal lemaradva az oladiaktól a 4. helyre hozták be a csapatot, ami az elmúlt éveket tekintve nagyon jó eredménynek számít, ráadásul a Brennert megvertük, akiktől a selejtezőben elszenvedett vereségért vehettünk revansot! Köszönettel tartozunk a gyerekek osztályfőnökeinek, tanárainak, akik elengedték óráikról diákjaikat a felkészítő edzésekre! A csapat tagjai és felkészítőik az "Eredmények" menüpont alatt olvasható.

  Eredmények...
 • paragvari.hu
 • 2022. december 8.

Az utóbbi pár évben az idegen nyelvi munkaközösség szervezésében osztályok közötti versenyt rendezünk december 6-án, Mikulás napján. Az „Öltözz pirosba!” elnevezésű játékban a feladat egyszerű, az az osztály nyer, amelyik a legtöbb piros színű ruhadarabot ölti magára aznap. Ahogy azt pár napja ígértük, visszatérünk ezt a témát megemlítve, hisz a számlálóbizottság végleges eredményeit időközben megkaptuk. A dobogós helyezésekről lemaradt osztályoknak is gratulálunk, szinte kivétel nélkül mindenki résztvevője volt ennek a vidám napnak. És végül lássuk a helyezett osztályokat! 1. hely: 6.z, 2. hely: 6.d és 3. hely: 6.b osztály. Gratulálunk, a méltán megérdemelt jutalmakat is hamarosan átadjuk! Az osztályoktól eddig beérkezett csoportképek az alábbi hivatkozáson lévő képgalériában tekinthetőek meg.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. december 8.

Idén már a hetedik alkalommal szervezi meg a karácsonyi MosolyManók akciót a PontVelem Okos Program és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a GLS Hungary Csomaglogisztikai Szolgáltató támogatásával az ország minden általános iskolájában. Iskolánk idén is csatlakozott ehhez a szép kezdeményezéshez. Ma reggel kereken 200 db gyönyörűen összekészített ajándékcsomagot számoltunk össze az intézményvezető-helyettesi irodában, s örömmel konstatáltuk, hogy felhívásunkra ilyen hatalmas volt a jólelkű felajánlások száma. Biztosak vagyunk benne, hogy pár nap múlva karácsonykor hatalmas örömet tudunk szerezni ezekkel az ajándékokkal olyasvalakiknek, akiknek amúgy nélkülözniük kellett volna az ünnep eme lélekmelengető élményét. Ezúton köszönünk minden felajánlást, minden apró segítséget, amelynek köszönhetően ilyen sikeresen zárhattuk az idei adománygyűjtő akciónkat! Köszönjük!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. december 6.

Alsó tagozatos kisdiákjaink már kora reggel izgulva várták a nap eseményeit. Várakozásuk nem volt alaptalan, hisz nagy meglepetésükre iskolánkba is ellátogatott a Mikulás. A legkisebbek kedves kis versekkel, énekekkel, rajzokkal lepték meg őt. Mivel hozzánk csak jó gyerekek járnak, így senki nem kapott virgácsot, mindenki csak dicséretet, s egy kis csokit kapott jutalmul, amiért egész évben jól viselkedett. A mai napra osztályok közötti versenyt is hirdettünk: „Öltözz pirosba!” címmel. Kíváncsian várjuk, melyik osztály öltötte magára a legtöbb piros színű ruhadarabot. A számolás még folyamatban van, hamarosan jelentkezünk a végeredménnyel.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. december 3.

December 1-jén tartottuk meg 1. és 2. osztályos tanulóink számára iskolai mesemondó versenyünket. A gyerekek kedves kis mesékkel készültek a megmérettetésre, lelkesen, s rendkívül jó előadással mondták el a megtanult történeteket. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek a döntéshozatalban, de végül megszületett a végeredmény, és pénteken délelőtt ünnepélyes keretek között vehették át elismeréseiket a nyertesek. Gratulálunk a kis mesemondóknak és felkészítőiknek egyaránt! Résztvevők: Varga-Gábriel Emília (2.c), Joó Bernadett (2.c), Menges Bálint (2.z), Spiegler Szófia (1.z), Erhardt Linda (1.b), Nehéz Natália (1.b); helyezettek: 3. Németh Hedvig (2.c) - felkészítő: Szeleczkyné Grámán Éva, 2. Szabó-Rácz Eliza Mária (2.a) - felkészítő: Simonné Geröly Mária, 1. Lakner-Bognár Lili (1.z) - felkészítő: Angyalosyné Krajczár Ildikó, 1. Zsámpár Zoltán (2.a) - felkészítő: Simonné Geröly Mária.

  Galéria...
 • Szecsődi Tímea
 • 2022. december 2.

A 7.z osztály tanulói a mai napon átvehették a Cinema City pályázatán elért helyezésért jutalmukat: egy közös mozizást. A vetítőterem csak az osztályé volt, így a film élménye és izgalma még különlegesebb volt, mintha csak egy átlagos mozis délután lett volna. Köszönjük a Cinema City Savariának, hogy megnézhettük náluk a filmet!

 • paragvari.hu
 • 2022. december 1.

Dobosné Csoknyai Cecília könyvtáros, történelem, pedagógia és magyar nyelv és irodalom szakos tanár iskolánk szakmai munkájának meghatározó pedagógusa volt a 2021/2022-es tanév végéig, nyugdíjba vonulásáig. Tanárnő a mai napon Budapesten vehette át az ELTE pedagógus képzésért elismerő oklevélt, melyhez szívből gratulálunk!

  Tovább...
 • Csutak Zoltánné
 • 2022. december 1.

A Paragvári Utcai Általános Iskola 4. évfolyamán a kölyökatlétika-órákat mindig egy rövid relaxációval fejezzük be. Minden óra végén csendben a talajon hanyatt fekszenek a gyerekek, ezalatt az idő alatt lassan lélegeznek ki és be, ki és be, ki és be... Megnyugszanak, visszaáll a pulzusuk a normálra. Az alábbi írásban Csutak Zoltánné, Csilla néni légzéstechnikai tanácsait, útmutatásait olvashatjátok.

  Tovább...
 • paragvari.hu
 • 2022. november 30.

Ahogy azt már tegnap beharangoztuk, jutalomban részesítettük azon tanulóinkat, akik az iskolaújságunk, a Paragvári Times legelső számában lévő rejtvényeket helyesen megfejtették, s megoldásukat határidőn belül elküldték a szerkesztőségnek. Ma délelőtt a 2. óra utáni szünetben kerítettünk sort a nyeremények átadására, ahol a szerkesztőség képviselői ünnepélyesen gratuláltak a díjazottaknak. A hamarosan megjelenő téli számban is számos rejtvény vár az olvasókra, így arra buzdítunk mindenkit, továbbra is vásároljon újságot, hisz a folytatásban sem marad el a nyerési lehetőség!

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2022. november 30.

Nagy sikerű Csiribiri zenei foglalkozásunk képein Kővári Réka néptáncpedagógus, Sándorfi Olga ének-zene tanár és a 6. zenei osztály tanulói láthatóak.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. november 29.

Napra pontosan 10 éve, 2012. november 29-én adtuk át iskolánk klubszobáját. Most ezt az eseményt elevenítjük fel azzal a videóval, amely YouTube-csatornánk történelmében a legnagyobb (119000) megtekintést érte el idáig. A felvételen Kocsis Márton szórakoztató bűvészelőadása látható, melyet most sok szeretettel ajánlunk megtekintésre, az emlékek felelevenítésére. Jó szórakozást kívánunk!

  YouTube...
 • ParaPenna-szerkesztőség
 • 2022. november 29.

Az első számunkhoz több rejtvény is kapcsolódik, s az ügyes megfejtésekért apróbb jutalmakat ígértünk. Elérkezett az idő, ideje átadnunk ezeket. A holnapi napon a második óra végén a hangosbemondón keresztül hangzanak el azok nevei és osztálya, akik apróbb ajándékban részesülnek. Kérjük őket, az „A”-épület aulájába jöjjenek majd, hogy átvehessék. Ne aggódj, még van néhány szám, így te is játszhatsz! Ráadásul hamarosan érkezik a második szám.

 • Kondicsné Tóth Melitta, Horváth Erika
 • 2022. november 25.

2022. november 7-11-ig felső tagozatos diákjaink az egészségnevelési hét programjain vehettek részt. A tanórákon játékos interaktív feladatokat, rejtvényeket, totókat oldottak meg, valamint kipróbálhatták kreativitásukat és kézügyességüket is. A tanórákat és a programokat a 7. és 8. osztályos diákjaink előadási színesítették. Láng Zsófia és Horváth Szonja (8.b), Fekete Luca (8.z), valamint a 7.b osztályból Katona Tóth Sára, Takács Luca, Szendrei Ildikó, Drimmer Luca, Horváth Linda Lola és Kiss Tünde. Ezúton is köszönjük munkájukat! A táplálkozás, mozgás, lelki egészség, fogápolás, tisztálkodás témakörében sok érdekes információt nyújtottak diáktársaiknak, akik érdeklődve hallgatták prezentációjukkal kiegészített előadásaikat. Az elkészített munkák a „B”-épület faliújságján kiállításra kerültek, (lapbook-brosúrák, 3D-s zöldségek, makettek) ajánljuk mindenki figyelmébe. A témahéten készült fotók az alábbi hivatkozáson keresztül tekinthetőek meg.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. november 22.

Ma délután egy angol nyelvű hálaadás napi vetélkedőn vehettek részt tanulóink. Az idegen nyelvi munkaközösség angol nyelvet tanító pedagógusai által szervezett rendezvényen, a játékos csapatversengésen kívül nagyon sok ismeretet is szereztek a gyerekek az ünneppel kapcsolatban. A hálaadás az egyik legfontosabb észak-amerikai ünnep, amelyet az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökjén, Kanadában pedig október második hétfőjén ünnepelnek. A vetélkedő megkezdése előtt a csapatok egy angol nyelvű kisfilmet tekinthettek meg, melyből megtudhatták, miért is alakult ki ez az ünnep, valamint azt is láthatták, milyen események fűződnek ehhez a naphoz. A vetélkedő keretében a csapatoknak több angol nyelvű feladatot is meg kellett oldania, melyek teljesítéséhez elengedhetetlenül szükség volt az alapműveltségen túl a magas szókincsre is. A játékos nyelvi kérdéssorok mellett sor került a könnyedebb feladatokra is, így tanulóink „pulykavadászaton” vettek részt, a kézműves kuckóban pedig fagylaltos tölcsérből, ropiból és forró csokiból készítettek jellegzetes indiánsátrat, úgynevezett teepee-t. A kézügyesség próbatétele mindebben nem merült ki, aki szeretett volna, készíthetett indián-motívumokkal rajzolt díszeket is. Köszönjük a szervezőknek ezt a vidám hangulatú délutánt, valamint azt, hogy a sok-sok játék mellett hasznos érdekességeket is megismerhettünk a hálaadás napjával kapcsolatban.

  Galéria...
 • Szecsődi Tímea, Pék Krisztina
 • 2022. november 20.

Az idei évben először hagyományteremtő céllal került megrendezésre az Éjszaka az iskolában rendezvény, melyen először a 8.z és a 7.z osztály diákjai vehettek részt. Előzetes feladatként PARA   G   VÁR jeligére kellett plakátot készíteniük a jelentkezőknek, melyeket a könyvtár folyosóján ki is állítottunk. A személyre szóló meghívón a program mellett egy rejtvényt is kaptak a diákok, melyet ha megfejtettek, a segítségével be tudtak jutni az iskolába, ahol kizárólag elemlámpával lehetett közlekedni (bizony nem volt egyszerű feladat). Miután mindenki megérkezett, köszöntés után egy kutakodós játék keretében párosával fedezhette fel mindenki az éjszakai Paragvárit. Az A épületet pincétől a padlásig bejárták a diákok, s egy izgalmas vetélkedőn vehetettek részt, és az egész iskola a diákok énekétől vagy sikolyaitól zengett. Az egyik legnehezebb feladat bevallásuk szerint a denevér megtalálása volt. Ezután közös vacsora és élménybeszámoló volt, finom teával. A csillagvizsgálat sajnos az időjárás miatt elmaradt, de helyette hosszabb ideig társasoztak a diákok a könyvtárban – vérfarkas és Time’s up volt terítéken a party-játékok közül. Végül ismét párokba rendeződtek a diákok, és egy nagyon izgalmas bátorságpróbán vettek részt, ahol nemcsak bátornak, hanem szemfülesnek is kellett lenni, hogy egyik állomásról a másikra juthassanak. Minden teremben egy-egy tanár várta őket, s így juthattak el a legvégéig és az apró nyereményig. A sok mászkálás után pedig egy kis pihenésként mozizás zárta az estét. Bár az elején lassúnak tartották a filmet, a végére teljesen összeállt mindenkinek a kép és a közös rendrakás után mosolyogva ment haza mindenki. Az estét segítő pedagógusok: Feketéné Márkus Zsuzsanna, Gergácz Gábor, Horváth Mirtill, Horváth Nóra, Horváthné Szalay Gabriella, Mánya Krisztián, Nagy Judit és Sándorfi Olga

  Galéria...

  Ének, sikolyok...
 • Tarszabó Lászlóné, Mátrai-Both Júlia
 • 2022. november 17.

November 7-11. között került megrendezésre az Egészségnevelési hét iskolánkban, melynek keretében az alsósok délutánonként különféle játékos feladatokban vehettek részt. A hét során a délutánjaink tartalmas programokkal teltek az egészséges életmód témájában, többek között meséltünk, beszélgettünk, mozogtunk, rajzoltunk, kézműveskedtünk, TOTO-t töltöttünk ki. A különböző feladatok során megbeszéltük, miért fontos az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a helyes tisztálkodás, az alvás, a pihenés. A gyerekek érdeklődve, szívesen vettek részt a feladatokban. Örömmel tapasztaltuk, hogy mennyi ismeretük van már az adott témákban. A hét része volt az Egészségkihívás verseny is, ahol a feladatok elvégzésével az osztályok minden nap pontokat gyűjthettek. A gyerekek napról napra lelkesen hozták, mutatták a feladatban meghatározott, különféle színű zöldségeket, gyümölcsöket. A kihívás nyertesei az 1.z, 2.b, 3.z és a 4.a osztály, akiknek ezúton is szívből gratulálunk! Az elkészített munkákból aulánkban kiállítás is készült. Köszönjük kollégáinknak, tanulóinknak és a szülőknek, hogy hozzájárultak az egészségnevelési hét sikeres lebonyolításához!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. november 15.

Immár 23. alkalommal rendeztük meg az iskolánk nevéhez fűződő, nagy múlttal rendelkező „…haza, nemzet és nyelv…” elnevezésű városi műveltségi vetélkedőnket. A 4. és 7-8. osztályosoknak kiírt versenyben idén 9 csapatot láthattunk vendégül, 5 alsós és 4 felsős csapat mérte össze tudását.

  Tovább...

  Galéria...
 • Szecsődi Tímea
 • 2022. november 12.

A Cinema City felhívására a 7.z osztály kisfilmet készített egy mágikus, díszes tábláról, mely különleges képességekkel bír. S mint minden mágikus tárgynak, nemcsak pozitív hatása van, hanem negatív is. A diákok maguk tervezték meg a táblát, készítették el égetési technikával, és forgatták le a kisfilmet, mellyel a szakmai zsűri értékelése alapján az előkelő II. helyezést érték el az országban. Jutalmul a Cinema Cityben az egész osztály megtekintheti a filmet.

  YouTube...

  Filmajánló...
 • Dr. Füziné Németh Erika
 • 2022. november 12.

November 11-én délután, 4 csapat részvételével rendeztük meg a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny helyi fordulóját. A gyerekeknek 13 nehéz, a magyar irodalmat és nyelvtant átfogó kérdésre kellett négy fős csapatokban megfelelniük. A képeken jól látszik az összedolgozás, a csapatmunka öröme. Gratulálunk a résztvevőknek!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. november 11.

November 11-én, Márton napján emlékezünk meg minden évben városunk szülöttéről, Szent Mártonról. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Jóságáról még életében legendák keringtek. Mártont 371-ben püspökké szentelték, s haláláig Tours-ban segítette a rászorulókat. Az életéről és a Márton-napi szokásokról az első órában az iskolarádióban hallható ünnepi műsorból tudhattunk meg mindent, amit eme jeles napról tudni kell. A tanórák nagy része is az ünnephez kapcsolódott. A gyerekek felelevenítették a vonatkozó népszokásokat, Márton-napi dalokat énekeltek, lampionokat készítettek, ezáltal készülvén a késő délutáni felvonulásra. A lampionos felvonulásokat csak a 19. század elején vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi, mindenkihez eljusson. Ezt a fényt vitték üzenetül körbe 1-5. osztályos tanulóink is az iskolát körülvevő utcákon, mely felvonuláshoz a szülők is szép számban csatlakoztak. Az iskolába visszaérve, az ebédlőben kedvére falatozhatott mindenki a finomabbnál finomabb Márton-napi étkek közül. A legnagyobb sikert azonban mégis az utánozhatatlan lilahagymás zsíroskenyér aratta a gyerekeknél, s szüleiknél egyaránt. Köszönjük az idegen nyelvi munkaközösség pedagógusainak az ünnepnap programjainak megszervezését és sikeres lebonyolítását, valamint a szülők segítségét is, akik aktív résztvevőként is segítették rendezvényünket!

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2022. november 7.

A zenei tagozaton, az ének-zene órákon a népdalok tanulása, éneklése, elemzése, a zenetörténeti, zeneelméleti ismeretek bővítése mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megismerjük a magyar nép hagyományait, népszokásainkat, és a népi mesterségeket. Az internet segítségével így láttunk pl. dudakészítést, a pásztorok mindennapjait, és azt is, mit csinál egy csikós. Ekkor jutott eszébe Kun Barnabás 5.z osztályos tanulónak, hogy bemutatná nekünk kétkarikás ostorát. Nézzétek és hallgassátok szeretettel!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. november 4.

Az idegen nyelvi munkaközösség szervezésében 2022. november 11-én 16:00 órai kezdettel Márton-napi lampionos felvonulást szervezünk az 1-5. osztályos diákjaink számára az iskolát körülvevő utcákat bejárva. A felvonulás után az iskola ebédlőjében forró tea és libazsíros-kenyér várja az eseményen résztvevőket. Sok szeretettel várjuk a kedves szülőket is rendezvényünkön!

 • ParaPenna-szerkesztőség
 • 2022. november 3.

A ParaPenna szerkesztősége már fel is ragasztotta az egyedi kódokat minden újságra, mellyel részt tudtok venni a kincskereső játékban. Ez a játék mind a négy számon átível, s a végén a legügyesebbek nagy jutalomban részesülnek. A játék annyira titkos, hogy a megoldást még mi sem tudjuk, úgyhogy ne is kérdezzétek… (A szerkesztést segítő tanáraink ellenőrzik ezt.) No persze a tanév vége még messze van, ezért számonként is várnak rátok különböző nyeremények (pl.: könyvek, édességek, ajándékutalványok, stb.). Érdemes olvasni, mert olvasni menő! Az újság vásárlásának körülményeit az iskolarádión keresztül tudjátok meg. 😊

  Előkészület...
 • Horváth Ágnes
 • 2022. november 2.

Iskolánk egyik kiemelt területe az idegen nyelvi oktatás. A 7.b osztály németes csapata minden évben 4 projektet készít el, melyek különböző tudományterületekhez kapcsolódnak. Készült már projekt furcsa sportokról, földrajzi csodákról vagy híres művészekről egy-egy németajkú ország tekintetében. Most azonban önnön maguk lettek projektjeik főszereplői. Képregény-készítés volt a fő feladatuk. Az elkészítéshez a történet megalkotásán túl, annak eljátszása is feladat volt, ráadásul a fotók elkészítését is nekik kellett megoldaniuk. Hibák persze vannak, de Lomb Kató után magam is hiszem, hogy a nyelv az egyetlen dolog, amit érdemes rosszul is tudni. Persze törekszünk a folyamatos fejlődésre. Úgy gondolom, remek munkát végeztek… Hajrá 7.b, hajrá Paragvári, a nyelvtudás előny!

  Képregények...
 • paragvari.hu
 • 2022. október 28.

A mai nap folyamán igazgató úr apró kis meglepetéssel köszönte meg az október 23-i ünnepi műsor szereplőinek, a 8.z osztály tanulóinak, valamint az őket felkészítő pedagógusainak (Szecsődi Tímea, Horváth Mirtill, Mánya Krisztián) emlékezetes munkáját.

 • Nagy Judit
 • 2022. október 25.

Az ebédlő mellett, a „B”-épületi rajzterem falán vár bennetek egy Egyiptom témájú színező. Ha épp nálad van a tolltartód, végy egy színest, keresd meg a kivágott részletet és színezd ki a nagy képen! Légy türelmes, udvarias, ha többen is színeztek!

 • paragvari.hu
 • 2022. október 21.

56 szemtanú. Ez a címe annak a kisfilmnek, melyet idén készítettünk az október 23-i ünnepi megemlékezésünkre. Iskolánk történetében immár 4. alkalommal vetítettünk saját gyártású filmes produkciót őszi nemzeti ünnepünk kapcsán. Legelőször 2015-ben, a A szabadság örökösei című alkotás került a filmvászonra, akkor az AGORA Savaria Filmszínház adott otthont az iskolai rendezvénynek. Az elmúlt években, amikor a vírushelyzet nem tette lehetővé a nagyszabású színpadias előadást, szintén mozgóképekben fogalmaztuk meg az ünneppel kapcsolatos gondolatainkat, érzéseinket. 2022-ben ismét kihasználva a technika lehetőségeit –és a rendelkezésünkre álló archív filmanyagokat- megint filmes módon adtuk át diákjainknak az 1956-os események történéseit. Távoli, de ugyanakkor mégis közeli események azok, melyek akkor, október 23-án történtek. Számos hang- és videofelvétel van a segítségünkre, hogy jobban megértsük, s átéljük forradalmunk eseményeit és kirobbanásának okait. A korabeli felvételek mellé magunk által írt forgatókönyv alapján (Szecsődi Tímea, Horváth Mirtill és Mánya Krisztián pedagógusok) jeleneteket készítettünk, melyekkel felvezettük a legfontosabb történéseket, s bemutattuk 1956. október 23-át, és az aznap történteket. A film elkészítésében 8.z osztályos tanulóink voltak segítségünkre. Az akkori időket idéző megemlékező műsor az alábbi hivatkozáson keresztül tekinthető meg.

  YouTube...
 • Szecsődi Tímea
 • 2022. október 18.

Az egyik legnehezebb feladat az írás és olvasás megtanítása után fenntartani a gyerekek érdeklődését az olvasás iránt. A hétköznapok rohanása és a számos tantárgy mellett az olvasás szeretete és öröme háttérbe szorul. Az idei évtől azonban még komolyabb erőfeszítést tesznek a tanítók, magyar- és angol szakos kollégák annak érdekében, hogy az olvasóvá válás élmény legyen a diákok számára. A BOOKR Suli pedagógiai módszertani csomag használatával lehetőségünk nyílik a digitális interaktív könyvek egyszerű beépítésére a tanórákba. Ezek az interaktív könyvek ötvözik a hangoskönyvek, az animált e-könyvek és a képességfejlesztő játékok legjobb részeit. A diákok osztályszinten, kis csoportokban és egyénileg is tudnak dolgozni a tanórákon az intézményi tableteken, interaktív táblákon. A fejlesztők folyamatosan frissítik az adatbázist, újabb és újabb meséket töltenek fel, melyekkel igazi élmény a művek megismerése. S mindezt nemcsak magyarórákon használhatják a diákok, hanem angolórákon is (BOOKR Class). Az angoltanárok a diákok nyelvi szintjéhez igazítva ajánlanak olvasmányokat, építik be a tanórákba az applikációt, míg a magyartanárok a tanmenethez igazított interaktív olvasmányok segítségével teszik színesebbé a 45 percet. S természetesen a legkisebbek sem fognak kimaradni a jóból, a tanító nénik a BOOKR Mesetár által kínált meséket fogják használni, ahogy megismerkednek a betűk világával a lurkók. (Kép: 5.abz magyar II-es csoport)

 • paragvari.hu
 • 2022. október 15.

A rossz idő miatt szeptember 30-án, a Magyar Diáksport Napján sajnos nem tudtuk megrendezni kora őszi sportrendezvényünket, de kihasználva a lehetőséget, a mostani szombati munkanapot nem tanítással, hanem könnyed, mindenki számára szórakoztató és egészséges módon, sportolással töltöttük el. Az alsó tagozatos diákok a környező parkokban és sportpályákon voltak, míg felső tagozatos tanulóink az iskola udvarán megszervezett osztályonkénti sorversenyeken vettek részt. Bár az időjárás időnként megtréfált minket, de mindennek ellenére semmi nem állhatott útjába annak, hogy végül sikeresen zárhassuk idei témanapunkat. Az összes szabadtéri sportágunkat és ügyességi feladatunkat zavartalanul le tudtuk bonyolítani, semmiben nem szenvedtünk hiányt, így vidáman kosaraztunk, fociztunk, kötelet húztunk. Az időnként szemerkélő esőn is túltettük magunkat, egyes feladatokat az épületen belül bonyolítottunk le. Bizonyosan kijelenthetjük, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, a délelőtt folyamán készült videófelvételek is ezt bizonyítják. Mindez megtekinthető az alábbi hivatkozáson keresztül. Köszönjük a szervezők munkáját! Hajrá Paragvári!

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2022. október 6.

Az eredetileg tervezett időponthoz képest bő két héttel elhalasztottuk szüreti mulatságunkat, de döntésünket nem bántuk meg. A verőfényes őszi napsütötte udvaron vidáman kezdtük meg délutáni programjainkat. A megnyitóbeszéd után a 4.z osztályosok következtek, akik népdalokat énekeltek, majd ráhangolásképp táncokat mutattak mindnyájunknak, így megalapozva a hangulatot a közös táncházhoz. A táncház után egyik állomásról a másikra haladtak az osztályok. Volt cukorkeresés szalmából, zöldség- és gyümölcsfelismerés bekötött szemmel, jellegzetes szüreti tárgyak felismerése képről. A szabadtéri állomásokon kívül az épületben is volt némi meglepetés, ínycsiklandozó zsíros kenyeret is lehetett enni lilahagymával. A meglepetések sora ezzel még nem ért véget, a gyerekek zsákbamacska ajándékot is kaptak a szüreti mulatság kiegészítő ajándékaként. Köszönjük a szülők támogatását és hozzájárulását, hogy a mai napot megrendezhettük, s így közösen sok örömet okozhattunk a gyerekeknek! Köszönjük a szervezők és szereplők áldozatos munkáját, reméljük, egy év múlva hasonló módon tarthatjuk majd meg szüreti mulatságunkat! A délután folyamán készült fotókat az alábbi hivatkozáson lévő képgalériában lehet megtekinteni.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. október 6.

Az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk kultusza és legendája már aznap elkezdődött, hiszen –a szemtanúk elbeszélése alapján– már egy-két órával a kivégzéseket követően tömegekben zarándokoltak a kivégzés helyére a gyászolók. Mindenki sírt, imádkozott, és ezen a napon minden boltot, nyilvános helyiséget bezártak. Eme nemzeti gyásznapról emlékeztünk meg mi is ma reggel az iskolarádióban. A honlapunkon keresztül is meghallgatható ünnepi műsort a 7.b osztály tanulói készítették Nagyné Kovács Ildikó tanárnő felkészítésével. A megemlékezés után az osztályok képviselői mécsest gyújtottak és virágot helyeztek el az iskola folyosóin kialakított emlékhelyeken.

  Ünnepi megemlékezés...

  Galéria...
 • Szecsődi Tímea
 • 2022. október 3.

Nem lehet olyan életünk, hogy ne legyen napi fél óránk olvasni. Dragomán György
Ötödik osztályban ezzel a mottóval kezdjük az ismerkedést a gyerekekkel irodalomórán. S ahogy nőnek, szerencsére nem felejtik el, hogy minden könyv hozzánk tesz valamit, amiért érdemes egy újabbat elolvasni. A szeptember hónap a ráhangolódásé volt, vissza kellett rázódni a hosszú nyári szünet után az iskolai életbe. Erre pedig az óra eleji kis irodalmi ajánlók tökéletesek. Lapbook segítségével kellett bemutatni egy, a diákok által olvasott könyvet úgy, hogy azt ajánlják is osztálytársaiknak, s az előadás végén lehetett is kérdezni egymástól az adott könyvről és szerzőjéről. Bár volt egy ajánlott irodalmat tartalmazó lista, a diákok bátran elrugaszkodtak ettől és kedvükre válogattak a magyar- és világirodalmi művek között. A lányoknál Leiner Laura könyvei szerepelnek előkelő helyen, míg a fiúknál inkább a krimik kerültek előtérbe. Külön öröm, hogy a legtöbben magyar szerzőket, kortárs alkotókat választottak (Bosnyák Viktória, Csukás István, Nógrádi Gábor, Kampós Csaba, S. Németh József, Rejtő Jenő és még sokan mások), de az olyan klasszikusok nevei is előbukkantak, mint Agatha Christie, Sir Arthur Conan Doyle, Erich Kästner és Mark Twain. A beszámolókat még két dologgal is fűszerezték a hatodik osztályosok. Egyiküknek még ismeretsége is van az íróval, akinek a könyvét választotta, így még érdekesebb beszámolót hallhattunk. Másikuk pedig eredeti nyelven, angolul olvasta el a művet, amivel még inkább felkeltette osztálytársai érdeklődését.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. szeptember 29.

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján van a magyar népmese napja. 2005-től, amióta a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére hivatalosan is ünneppé vált ez a nap, iskolánk is minden évben megemlékezik iskolarádión keresztül eme jeles eseményről. A már korábban kialakított rendezvénynaptárunk miatt idén egy nappal előbb tartottuk a megemlékezést, bár a borongós időjárás lehetővé tette volna a 30-i szervezést is, melyen eredetileg őszi sportnapunkat szerettük volna megtartani. A sors úgy hozta, hogy idén is Csonka Emma (6.b) volt az a tanuló, aki diáktársainak elmondott egy mesét, mégpedig a „Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack” című magyar népmesét. Aki kíváncsi, miként teljesült a király legkisebb leányának kívánsága, akkor az alábbi hivatkozáson keresztül meghallgathatja a teljes történetet. Köszönjük Takács Ildikó tanárnőnek a megemlékezés megszervezését, s kis segédeinek Kovács-Vörös Lujzának (6.b), Kováts Patríciának (6.b), Domonkos Gittának (6.z) és Soós Júlia Boglárkának (7.z), hogy „tarisznyás mesemondóként” egy-egy mesével népszerűsítették ezt az ünnepnapot!

  Ünnepi műsor...
 • Szecsődi Tímea
 • 2022. szeptember 23.

A 7.z osztály tanulói rendhagyó tanóra keretében az Egyházmegyei Könyvtárat látogatták meg, ahol nemcsak könyvtárismereti foglalkozáson vehettek részt, hanem a középkori irodalommal kapcsolatban kódexeket is a kezükbe vehettek, felidézhették az előző tanévben elsajátított történelmi ismereteiket és még kisebb matematikai feladványokat is meg kellett oldaniuk. Helytörténeti ismereteik is bővültek az interaktív foglalkozás keretében. Lenyűgöző élmény volt mindez számukra, ahogy ők fogalmaztak: „Olyan ez a könyvtár, mintha a Harry Potterben lennénk…”

  Galéria...
 • Szecsődi Tímea
 • 2022. szeptember 22.

A 8.d osztály úgy döntött, hogy az idei tanévet poétaként kezdi, s az impresszionizmus jegyében olyan verseket alkottak, melyek az érzékszervek bevonásával avanzsálja őket költővé.

  Versek...
 • paragvari.hu
 • 2022. szeptember 1.

A mai napon ismét megkezdődött egy új tanév, reggel 8:00 órakor az iskolacsengő ennek hangot is adott, becsengettünk. Az első tanórában az iskolarádión keresztül megtartottuk tanévnyitó ünnepélyünket. Az elsősök felvonulásáról és az első tanítási nap örömteli pillanatairól készült fotókat az alábbi képgalériában lehet megtekinteni.

  Galéria...