Telefon: 06 20 503 6250    Email: info@paragvari.hu

  • paragvari.hu
  • 2023. augusztus 23.

Tanévnyitó ünnepélyünket az első tanítási napon, szeptember 1-jén 08:00 órakor tartjuk meg. Gyülekező 07:30 órakor az osztálytermekben. Megjelenés ünnepi ruhában az éppen aktuális időjáráshoz alkalmazkodva. (Jó idő esetén tanévnyitónkat az iskola udvarán tartjuk, de a reggeli hűvösebb hőmérsékletet figyelembe véve célszerű bekészíteni pulóvert vagy kardigánt.) Az első tanítási napon az étkezés már biztosított az azt igénylők számára, valamint már az első napon is van napközis foglalkozás. Szeptember 1-jén a tanítás 11:40 óráig tart, azaz csak az első 4 tanóra lesz megtartva. A tankönyvosztás is ezen a napon történik. Ezúton kívánunk mindenkinek szerencsés évkezdést, sok-sok élménnyel, tudással teli új tanévet!

A leendő 3. osztályok:

3.b, A03-as terem:
Osztályfőnök: Lakicsné Csumpilla Nóra
3.d, A13-es terem:
Osztályfőnök: Tarszabó Lászlóné
3.e, A04-es terem:
Osztályfőnök: Szeleczkyné Grámán Éva
3.z, A02-es terem:
Osztályfőnök: Siposné Gerencsér Ildikó

  • paragvari.hu
  • 2023. augusztus 5.

Kedves volt paragváris középiskolások!

Augusztus 14-én és 15-én 10:00 órától - 12:00 óráig örömmel fogadunk némi segítséget a tankönyvek szétosztása és adminisztrálása terén. Természetesen az elvégzett munkát igazoljuk. Segítségeteket előre is köszönjük!

  • paragvari.hu
  • 2023. július 3.

A 2023/2024-es tanév csoportbontásai a 3. és 5. évfolyamos osztályokban az alábbi hivatkozásokon lévő dokumentumokban olvasható. Tipp: Az egyes tanulók gyorsabb kereséséhez -arra alkalmas eszközön- nyomja meg a Ctrl-F billentyűkombinációt, majd írja be a keresendő tanulói azonosítót! Figyelem! A szintfelmérők megtekintésére kizárólag július 18-án és augusztus 1-jén van lehetőség 09:00 órától - 13:00 óráig.

  3. évfolyam...

  5. évfolyam...
  • Németh Andrea
  • 2023. június 28.

A 8.b osztály búcsúműsorának részeként készítette el a Nem tudhatom című vers saját selfie változatát. (2017-ben 74 selfie-ből készült az első ilyen jellegű kísérlet). Mindenki maga választotta ki azt a részletet, amit mondani szeretett volna, és azt a helyet, ahol mondani szerette volna. Egy szempont volt: a Paragvári Utcai Általános Iskola minél több, számukra valamiért kedves vagy fontos helye szerepeljen benne. Így sikerült.

  YouTube...
  • Sándorfi Olga
  • 2023. június 27.

Igaz Barátok Vidám Társasága, azaz IBAVIT. 2023. június 20-22-ig a gyerekek az idei évben az IBAVIT tábort a Balaton mellett töltötték. Gyenesdiáson volt a főhadiszállás, innen kirándultak Keszthelyre, ahol sétahajóztak, majd felfedezték a környék legszebb látványosságait. Megtekintették a Forrás tanösvényt és a működő vízimalmot. Egyik este táncház is volt számukra, ahol Rózsa néni és János bácsi húzta a talpalávalót. Esténként a közeli strandon mindenki önfeledten játszott a hűsítő Balaton vizében. A Nóri néni, Nóra néni, Mirtill néni és Olgi néni által vezetett nyári táborban mindenki nagyon jól érezte magát, kár, hogy olyan gyorsan eltelt ez a pár nap. Találkozunk jövőre is!

  Galéria...
  • Sándorfi Olga
  • 2023. június 19.

Minden tanév végéhez közeledve zeneis tanulóink megmutathatják társaiknak, hogy az általuk tanult hangszeren milyen számukra kedves dallamokat tudnak előadni. Ez most is így történt, sok szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe hivatkozott galériánkat, melyben a képeken kívül számos hangszeres mű is meghallgatható. Ezennel kívánunk mindenkinek felhőtlen, sok-sok pihenéssel teli nyarat, jó feltöltődést!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. június 17.

2005-ben, az iskola 100 éves jubileuma tiszteletére "Iskolánkért Emlékplakettet" alapítottunk, melynek első nyolc példányát azok a már nyugdíjas kollégák és igazgatók vehették át a jubileumi ünnepségeken, akik a gyermekekért, az iskoláért kiemelkedően sokat tettek.

  Tovább...
  • paragvari.hu
  • 2023. június 15.

Az idei tanévben, pedagógusnap alkalmából a Szombathelyi Tankerületi Központ több pedagógust –köztük paragváris tanárokat is– elismerő oklevélben részesített, melyet mindennapi munkájuk, az idei tanévben elért eredményeik elismeréseként, vagy szakmai pályafutásuk előtti tiszteletből adott át. Iskolánk pedagógusai közül a Bartók Zeneiskola tanévzáró ünnepélyén 2 fő vehette át az elismerő okleveleket. Szeretettel gratulálunk Földesi Jánosné és Földesi János kollégáknak! A Paragvári Utcai Általános Iskola nevelőtestületéből 2023-ban pedagógusnap alkalmából elismerő oklevelet kapott: Csordás Ildikó, Némethné Számedli Szilvia és Szabó Lilla.

  Tovább...

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. június 15.

Napra pontosan, mint egy évvel ezelőtt, június 14-én tartottuk fogadásunkat, melyet minden tanév végén legkiválóbb tanulóink tiszteletére rendezünk meg. Meghívást azok a diákok kapnak, akik tanulmányi versenyeken vagy sportversenyeken, illetve kimagasló művészeti eredményeikben egész évben kitűntek társaik közül. Az igazgatói dicséretek átadása mellett sok tanuló részesült jutalomkönyvben is, hisz ők több országos és megyei versenyen is rangos helyezéseket értek el. Ezen a napon adta át igazgató úr az országos és városi elismerő okleveleket is. A gyerekeken kívül természetesen meghívást kaptak a felkészítő tanárok is, hisz az ő áldozatos munkájuk is elengedhetetlen volt ahhoz, hogy ezek az elismerésre méltó eredmények megszülethessenek. Köszönjük mindenkinek, hogy tovább öregbítették iskolánk jó hírnevét, további sok sikeres tanévet kívánunk! Gratulálunk!

  Galéria...
  • Szecsődi Tímea
  • 2023. június 15.

Mindenkiben ott van a kis varázsló és mindannyian izgatottan várjuk augusztusban a levelünket a Roxfortba. A 6.z úgy döntött, nem vár hiába, elhozzák maguk a varázslatos világot az iskolába. Több órán keresztül ismerkedtek meg a történettel, s egészítették ki egymás ismereteit egyéb érdekességekkel a könyvről, a filmekről vagy az éppen készülő sorozatról.

  Tovább...

  Galéria...
  • Szecsődi Tímea
  • 2023. június 15.
Mi, az 5. osztály II-es magyar csoport tanulói arra szerződünk, hogy tudásunk és képzeletünk szárnyán felemelkedünk, elkísérjük Kukorica Jancsit kalandjaira, vele leszünk, segítjük, ha kell, majd visszatérve bőségesen beszámolunk mindarról, amit jártunkban-keltünkben, jól körülnéztünkben ott megtapasztaltunk.

Kelt Szombathelyen, az Úrnak 2023. esztendejében, Boldogasszony havának 13. napján.
  Tovább...

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2023. június 13.

Ahogy az elmúlt jó pár évben, úgy idén is természettudományi témanapot tartottunk a tanév végének közeledtével. Alsó tagozatos tanulóink a környező parkokban töltötték délelőttjüket, míg felső tagozatos diákjaink -az 5. évfolyam kivételével- az iskolában hallhattak érdekes előadást Pék Tibor úrtól a klímaváltozással kapcsolatban, valamint látványos kémiai kísérleteket láthattak Szabó Bence tanár úrtól (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) a tornateremben és az iskola udvarán. Ötödikeseink a Kámoni Arborétum gyönyörködtető növényvilágát fedezték fel a nap folyamán. A témanap befejeztével egy kis sportolásra, mozgásra is lehetőség volt, melyen Márkusné Halmosi Erika tanárnő és Vincze Tamás tanár úr irányításával mozgathatta át mindenki a fáradt izmait. Köszönjük a szervezők: Dr. Molnárné Kalmár Katalin, Dr. Simon Attiláné, Horváth Erika, Kondicsné Tóth Melitta, Némethné Számedli Szilvia és Piriné Zsolnai Ildikó tanárnők munkáját, a nap megrendezését, precíz lebonyolítását!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. június 13.

Két héttel ezelőtt az 5.a osztály Őrimagyarósdon töltött pár napot, ahol számos feldehetetlen élményben volt részük az erdei iskolai programok tömkelegében. A gyerekek szinte reggeltől estig a szabadban voltak, fociztak, kosaraztak, kártyáztak, számháborúztak, de mindezek mellett megismerhették a táj jellegzetes iparművészeti tevékenységeit, így mindenki kipróbálhatta a kézműveskedést és a fazekasság mesterségét is. A táborhelyet elhagyva meglátogatták a falu és a környék nevezetességeit, és egy kirándulás keretében elmentek a közeli Vadása-tóhoz is. A háromnapos táborozásról egy filmes kis összeállítás is készült, melyet az alábbi hivatkozáson keresztül lehet megtekinteni.

  YouTube...
  • Szecsődi Tímea
  • 2023. június 13.

„Talpra magyar, hí a haza!” címmel, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ifjúsági vers- és novellaíró pályázatot hirdetett, a Honvédség 175 éves fenállása alkalmából. A pályázat célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson a diákok számára gondolataik kifejezésére, hogy mit jelent a XXI. század tanulói számára az otthon, a honvédség és a hősiesség. Németh Dóra (7.z) pályázata közel 100 munka közül került kiválasztásra korosztályából. Dóra a 3. helyezést érte el művével, élménybeszámolója az alábbi hivatkozáson olvasható.

  Beszámoló...

  Pályamű...

  Képek...
  • Czékman-Illés Renáta
  • 2023. június 10.

A 94. Ünnepi Könyvhét eseményein nagy számban vettek részt alsó tagozatos napköziseink. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban színvonalas program várta a gyerekeket és a tanítókat. A Tarisznyások együttes koncertjét követően két papírszínház-előadást láttak a kicsik, majd kézműves foglalkozásokon háromféle témában alkothattak kedvük szerint. Akadt, aki a kreatív foglalkozás helyett a könyvtári könyvek lapozgatását választotta. Tartalmasan telt a délután.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. június 8.

A mai nap került sor a tanév végi igazgatói dicséretek átadására. Nagy örömmel tölt el minket, hogy iskolánk intézményvezetője, Gergácz Gábor tanár úr 152 tanulót szólíthatott ki a tornateremben megrendezett eseményen, hogy elismerését személyesen is kifejezze mindazoknak, akik a tanév folyamán kiemelkedő teljesítményt nyújtottak tanulmányi- vagy sportversenyeken. Dicséretben részesültek azon tanulóink is, akik művészeti ágakban -ének, zene, tánc- alkottak maradandót, s hoztak dicsőséget iskolánk számára. A 152 diákból 57-en meghívót kaptak. A meghívottak a jövő héten részt vesznek azon a fogadáson, melyet minden évben a legsikeresebb tanulóink tiszteletére tartunk meg. Szívből gratulálunk mindenkinek az elismeréshez, s egyben köszönjük pedagógusaink egész éves áldozatos munkáját is!

  Galéria...
  • Óvári Villő, Szarvas Panni (7.b)
  • 2023. június 6.

A Határtalanul! program keretében a hetedik évfolyam (a 7.b, a 7.e osztály és néhány tanuló a 7.z-ből illetve a 7.d-ből) Szlovéniába látogatott. Négy, rendkívül programgazdag napot töltöttünk el. A kora reggeli indulást követően meg sem álltunk a Muravidéken található Hármashatárkőig. E körül egy kört megtéve három ország területén haladtunk át rövid idő alatt. Ezután suhantunk tovább a következő állomásig, amely az ország második legnagyobb városa, Maribor volt. Itt megnéztük a város központját és a világ legöregebb szőlőtőkéjét, majd sétáltunk egyet a Dráva-partján. A következő napon a közeli Vintgar-szurdokot kerestük fel, ahol csodálatos látvány tárult szemeink elé. Ezután az ukanci katonatemetőbe látogattunk el, ahol döbbenten láttuk a sírokon a magyar katonák neveit. Ezt követően nem várt ránk hosszú út, mert a közeli Bohinj-tó volt a következő állomásunk. Ezt is megcsodáltuk, majd a Bledi-tó körüli sétát pótoltuk be. Itt felmentünk a várba és megkóstoltuk a híres bledi krémest is. A harmadik napon a Postojnai-cseppkőbarlanggal kezdtük a kirándulást, ahol megint megmutatta a természet, hogy milyen káprázatos dolgokat tud alkotni. Ezután a közelben lévő Predjama várat látogattuk meg, amely egy sziklafalba épült. Itt meghallgattuk a legendát arról is, hogy a vár egykori ura, Erasmus gróf miként dacolt hősiesen az ostromlók ellen, majd hogy esett végül merénylet áldozatává. A program végeztével felkerestük Ljubljanát, ahol megnéztük a várat, és hazaindulásunk előtt még fagyiztunk egyet. Az utolsó napot Ptuj városának felkeresésével kezdtük. Felfedeztük a város nevezetességeit, majd folytattuk utunkat hazafelé. Hazaérkezésünk előtt még megálltunk Göntérházán, majd Lendván is, ahol megtekintettük a várban található kiállításokat. A határon való átkelés után nem sokkal már itthon is voltunk, ahol szüleink vártak minket. Köszönjük Ági néninek és Kati néninek, hogy megszervezte számunkra ezt az élményteli utazást. Nemcsak jól éreztük magunkat, de olyan helyekre is eljutottunk, amelyek örök emlékként megmaradnak számunkra.

  Beszámoló...

  Galéria...

  YouTube...
  • Németh Andrea, Pék Krisztina
  • 2023. június 5.

1. nap: 2023. május 28. vasárnap

3:30 - 42 diák gyülekezik a szombathelyi Tesco parkolójában aggódó szüleikkel. Rengeteg bőrönd és izgatott arc, utolsó ellenőrzések, nagy ölelések. 4:00 - Kigördül a busz. 7 tanár, 2 sofőr, 1 idegenvezető kíséretében elindulunk. Úticél: Anglia. Egy órán át élénk csevej, osztrák határon ellenőrzés, majd alvás, evés, beszélgetés, alvás, evés, játék… 3-4 óránként rövid megálló. Áthaladunk Ausztrián, Németországon. 20:00 óra körül megérkezünk a tranzitszállásra Liége-be, Belgiumba.

  Útinapló...

  Galéria...
  • Márkusné Halmosi Erika
  • 2023. június 4.

2023. június 1-jén rendezték az Országos Atlétika Többpróba Diákolimpiát Budapesten, ahol 23 csapat, 138 induló vett részt. Iskolánk II. korcsoportos csapata a 3. helyen végzett. Egyéni összetettben: Hányi Bálint (4.b) a 6. helyet, Farkas Armandó (4.a) a 10. helyet szerezte meg. A csapat tagjai: Hányi Bálit, Horváth Donát, Giliczó László (4.b), Farkas Armandó (4.a), Pék Bertalan (4.z), Kovács Barnabás (4.n). Gratulálunk fiúk, nagyon büszkék vagyunk rátok! Hajrá Paragvári! A csapat felkészítői: Márkusné Halmosi Erika tanárnő és Vincze Tamás tanár úr.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. június 3.

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-re eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktattak törvénybe. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme". Az alábbi hivatkozáson keresztül meghallgatható ünnepi műsort idén pedagógusaink előadásában hallgathatták meg a gyerekek az iskolarádióban. Köszönjük a műsorban való közreműködést Horváth Mirtill, Mészáros Annamária és Pőcze Gyöngyi tanárnőknek, valamint Mánya Krisztián tanár úrnak.

  Ünnepi műsor...
  • paragvari.hu
  • 2023. május 27.

7.z osztályosaink rövid reklámfilmeket, míg 8. osztályos tanulóink Örkény IstvánLeltár című egyperces novellájának nyomán készítettek rövid kisfilmeket. Az egypercesek általános jellemzője: a groteszk mozzanat feltárása. A „novella” csupán leír, közöl, nincs sorsfordulat, nincs tetőpontra való felfuttatás, és nincs megoldás. Némelyek azonban a novella műfaji követelményeinek is eleget tesznek: van cselekmény, felfut a feszültség a tetőpontra, és – ez a legjelentősebb vonásuk – megoldást adnak. Most ezekből az elkészült videókból mutatunk be párat, melyeket a gyerekek rajzórán, Nagy Judit tanárnő útmutatásával, segítségével készítettek el. (Vannak videók, melyek rövidségük által automatikusan a "SHORTS" kategóriába kerültek.)

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2023. május 26.

Nemrég egy facebook bejegyzésében már elbüszkélkedtünk ezzel az országos eredménnyel, de pár nappal ezelőtt képanyagunk és beszámolónkhoz szükséges ismeretanyagunk bővült, így mindezekkel frissítve most ismét megosztjuk a Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny Mezőtúron elért országos -hozzánk kapcsolódó- eredményét. Linhárt Léna Anna (5.a) képviselte iskolánkat és egyben megyénket a XXXI. Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny országos döntőjében. Léna a megye első helyezettjeként! jutott a Mezőtúron megrendezésre kerülő döntőbe, ahol a három fordulós megmérettetésben az összesített eredménye alapján a 3. helyezést érte el. A versenyen vegyesen szerepeltek a tanulók az ország minden pontjáról, azaz az ötödik osztályosok ugyanazokat a feladatokat kapták, mint pl. hatodik osztályos társaik. Ezt figyelembe véve Léna a saját korosztályában az 1. helyen végzett. Az elméleti részben a 2. helyet szerezte meg, és még kapott egy különdíjat is. Gratulálunk Lénának és felkészítőjének, Kondicsné Tóth Melitta tanárnőnek ehhez a rendkívül szép eredményhez. A mostani képgaléria mellett hamarosan megosztjuk Léna Potyondi-mocsárról szóló prezentációs videóját is, amint azt a főszervezők számunkra is elérhetővé teszik.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. május 26.

Nagy hagyományokkal rendelkező zenei tagozatunk egy tanévben két alkalommal biztosan megajándékozza a nagyközönséget egy feledhetetlen koncerttel, hangversennyel. Egyszer az adventi időszakban, egyszer pedig a nyár elején, a tanév végéhez közeledve. Idén május 24-én tartottuk meg éves tanévzáró hangversenyünket a Bartók Teremben. Első fellépőnk a Kicsinyek kórusa volt Lakner-Bognár Nóra tanárnő vezényletével, majd őket követte Tóth–Kovatsik Boglárka (6.z) zongorajátéka. Ezután a Hangászok és a Gerlice Népdalkör előadásában Vas megyei, valamint muravidéki népdalokat hallgathattunk meg. Éneküket a Boglya Népzenei Együttes kísérte hangszeren. Ugyancsak az ő zenei kíséretükkel következtek 1-3. osztályos zeneis növendékeink, akik Kővári Réka néptáncpedagógus felkészítésével galgamenti, szlavóniai népi játékokat és táncokat, valamint Vas megyei pünkösdi királynéjárást mutattak be. A csoportos népdaléneklés után megint egy szólót hallhattunk, Simon Bulcsú (8.z) Fritz Kreisler: Siciliano művét adta elő hegedűn. Zárásként pedig a Sándorfi Olga tanárnő által vezényelt Kodály kórus hangja csendült fel a koncertterem falai közt. Az est folyamán zongorán közreműködött Lakner-Bognár András orgonaművész is. Köszönjük az előadóknak ezt a feledhetetlen élményt, s bízunk benne, hogy a csodás énekek, dallamok mindenki számára örömteli perceket, jól eső érzést hoztak a rohanó mindennapokban.

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2023. május 26.

Az elmúlt hetek hideg és esős időjárása szerencsénkre elmúlt, így május végének közeledtével most már biztonsággal számíthattunk arra, hogy gyermeknapi rendezvényünk idén sem marad el. Tegnap délután minden a lehető legoptimálisabb volt arra, hogy a gyerekek egy vidám délutánt tudjanak eltölteni az udvaron, s önfeledten, most már egy kicsit félretéve a tanulást, vidáman, nevetgélve mérjék össze ügyességüket másik osztályokkal. A kora délutáni rendezvényt Czene Kristóf tanár úr nyitotta meg, majd rövid köszöntője után egy verset hallhattunk. Ezután egy táncos műsor következett, melyben első és második osztályos diákjainkból összetevődött tánccsoportunk könnyed stílusú koreográfiáit csodálhattuk meg (felkészítő: Rimányi Judit), melyhez természetesen a nézőközönség is csatlakozott. Végül Kristóf bácsi előadásában egy mesét is hallhatunk. A rendezvény állomásai között mindenki megtalálhatta a számára legfelemelőbb szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget, hisz volt: sütivásár, csillámtetoválás, célba dobás, mocsárjárás, ugrálóvár, karikán átbújás, labdajáték, egyszóval minden, ami csak elképzelhető egy ilyen jó hangulatú szabadtéri eseményen. Ezúton szeretnénk megköszönni a szervezők munkáját, s a szülői közösség segítségét, felajánlásait, és nem utolsó sorban sokuk személyes megjelenését is, mellyel segítették a nap lebonyolításának pontos és precíz megvalósulását!

  Galéria...
  • Czékman-Illés Renáta
  • 2023. május 23.

Csodálatos alkotások születtek a 3.b és 4.a osztályban Kodály Zoltán: Háry János című daljáték feldolgozása közben. A gyerekek énekórákon megismerkedtek nagy magyar zeneszerzőink életével és a Háry János szereplőivel, történetével. A hangulatos órákon csoportokban és egyénileg alkottak: készültek plakátok, kiselőadások, képregények, hallgattunk zenét, néztünk filmrészleteket, előadtuk kedvenc jeleneteinket. A 4 kaland emlékezetes kaland lesz mindenkinek!

  Galéria...
  • Szecsődi Tímea
  • 2023. május 23.

Egy igazán különleges helyre látogattak el a 7.z és 8.z osztály tanulói Sopronban, mely 2020 őszén nyílt meg. A Bűvösvölgy médiaértés-oktató központokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hozta létre, hogy élményszerű programmal támogassa a médiaértés oktatását. A diákok az alábbi foglalkozásokon vehettek részt: film, hír, kép, hang, reklám és internet. Előzetesen öt csoportra lettek osztva, s az egész napos program keretében médiafogyasztókból tartalomgyártókká válhattak.

  Tovább...

  Galéria...
  • Horváth Mirtill
  • 2023. május 16.

Iskolánk kilenc tanulója vett részt a Palladion Műhely szervezésében zajló ókortörténeti négyfordulós versenyen. A csapat elmélyült az ókori Egyiptom, Hellász és Róma történetében, majd egy kreatív pályamunkával zárta a megmérettetést. Az országos verseny során a gyerekek a 19. helyet szerezték meg. A csapat tagjai: Czirók Áron (5.z), Domonkos Gitta (6.z), Kiss Boglárka (7.z), Kun Barnabás (5.z), Linhárt Léna Anna (5.a), Németh Márton (7.b), Németh Zsófia (5.a), Onsinyo Alex Mangera (7.e), Unger Stephan (5.b). Felkészítők: Horváth Mirtill, Horváth Nóra, Mánya Krisztián. Külön köszönjük Nagy Judit tanárnő segítségét, amit a kreativitást igénylő feladatok során nyújtott számunkra!

  • Nagy Judit
  • 2023. május 12.

„Az élő adás varázsa”… (Juhász Előd után szabadon – egy ötösért nyomozd ki, hogy miért ez a cím! Válaszokat Judit néni várja. 🙂) Csütörtökön reggel a Retro Rádió Bochkor showja Szombathelyről jelentkezett műsorával. Ezen az eseményen egy médiaóra keretében a 8.z osztály megtapasztalhatta, hogyan zajlik egy élő rádióadás. A gyerekek személyesen találkozhattak a műsorvezetőkkel, akikkel még pár szelfi készítésére is lehetőségük volt. A nem mindennapi találkozásról szóló fotók az alábbi képgalériában megtekinthetőek.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. május 11.

A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amelynek célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e. Erről a napról emlékeztünk meg mi is az iskolarádióban egy ünnepi összeállítással, melyben szívhez szóló gondolatok fogalmazódtak meg különböző versek formájában. A műsorból diákjaink megtudhatták azt is, pontosan miért is alakult ki ez a nap, s milyen jelentőséggel bír, ha tudatosan odafigyelve óvjuk, védelmezzük a természetet. A Láng Zsófia (8.b), Harsányi Luca Nóra (8.b), Linhárt Léna Anna (5.a), Bécsi Noémi (5.b) és Somogyi Fanni (5.b) tolmácsolásában elhangzott ünnepi műsor a lenti hivatkozáson keresztül meghallgatható. Erre a napra egy rajzpályázatot is kiírtunk, melynek témája a 2023-as év élőlényeinek megalkotása volt bármilyen technikával. A pályázatra számos alkotás készült, melyek zsűrizése után a mai napon került sor az eredményhirdetésre. A díjazottak az oklevél mellé apró kis ajándékot is kaptak, színes ceruzát, textilfestő filctollat, vászontáskát. Ezúton szeretnénk megköszönni Kondicsné Tóth Melitta, Horváth Erika, Nagy Judit és Horváth Nóra tanárnőknek a témanap megszervezését, lebonyolítását, Horváth Mirtill tanárnőnek a sok-sok technikai segítséget, s nem utolsó sorban mindnyájuknak az ünnepnapról való méltó megemlékezést! A díjátadóról készült fotók az alábbi képgalériában tekinthetőek meg.

  Ünnepi műsor...

  Galéria...
  • Horváth Mirtill, Horváth Nóra
  • 2023. május 11.

Május 6-án, szombaton iskolánk öt tanulója vett részt a Palladion Műhely által meghirdetett Pannon Versenyjátékok díjátadó ünnepségén Budapesten. Az összesen kilenc fős csapatot Czirók Áron, Domonkos Gitta, Kiss Boglárka, Kun Barnabás és Unger Stephan képviselte a fővárosi eseményen. A tanulók több, mint száz csapat közül az előkelő 19. helyezést szerezték meg a Kheirón Küldetés négyfordulós versenyen. A nap tartalmasan telt, elsőként egy szabadulószobában menekültek meg a gyerekek a Mézeskalács házikóból a gonosz boszorka elől pályarekorddal, majd következett a díjátadó, végül interaktív játékos feladatokat oldottak meg szintén a Palladion Műhely szervezésében, lebonyolításában. A gyerekek szép élményekkel tértek haza Budapestről a nap végén.

  Galéria...
  • Szecsődi Tímea
  • 2023. május 9.

A 8.d osztály az idei tanévben már különböző formákban belekóstolt a szövegek világába, legközelebb mégis a versek állnak hozzájuk. Az impresszionista versek után a májust haikuval köszöntötték, amely japán eredetű hagyományos versforma és egyben műfaj is. Eredeti szótagszámai soronként: 5, 7, 5, mely csattanóval ér véget. Igen nehéz így verset alkotni, de néhány példa után ráéreztek, s maguk is csodálatos természeti képeket elevenítettek meg.

Kosztolányi Dezső fordításában Matsuo Bashó: Tó című haikuja:

Öreg halastó szendereg a langyos
magányba némán... Most beléje cuppan
loccsanva egy loncsos varangyos.
  Versek...
  • paragvari.hu
  • 2023. május 4.

Hosszú évtizedek óta iskolánk, a Paragvári Utcai Általános Iskola ad otthont a Kalmár László Országos Matematikaverseny megyei fordulójának. A tanév végéhez közeledve a verseny megyei szakasza már lezárult, a továbbjutó diákokra azonban még vár egy nagy megmérettetés május 26-án és 27-én, amikor az országos döntőt rendezik meg Budapesten. Bár a megyei eredmények egy ideje már tudhatóak voltak a szervezők honlapját meglátogatván, de a helyezettek tiszteletére a mai napon egy ünnepélyes eredményhirdetést tartottunk, ahol az elismeréshez járó oklevél mellé a diákok egy könyvutalványt is átvehettek. Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy egyik tanulónk, Rákos Dániel a 4. osztályosok között megyei 1. helyezést ért el, így ő képviseli iskolánkat és a megyét az országos döntőben. Felkészítője Lakicsné Csumpilla Nóra tanárnő. Gratulálunk a szép eredményhez, a fővárosi szerepléshez további sok sikert kívánunk! Valamint gratulálunk minden résztvevő versenyzőnek a helytállásukért, eredményeikért! Az eredményhirdetésen készült fotók az alábbi hivatkozáson lévő képgalériában tekinthetőek meg.

  Galéria...

  Eredmények...
  • Sándorfi Olga
  • 2023. május 3.

A Magyar Filharmóniai Társaság Ifjúsági hangversenybérlet-sorozatának előadásain vettek részt felső tagozatos diákjaink az idei tanévben három alkalommal. Az első előadás ősszel, a Bartók Teremben a FBQ, Four Bones Quartet, magyar harsonakvartett csodálatos bemutatója volt. A második előadást télen, az AGORA Művelődési és Sportházban élvezhettük a Jazzformers együttes „Jazz a lelke mindennek” című előadásán. Tavasszal pedig ismét a Bartók Teremben találkozhattunk a SSO, a Savaria Szimfonikus Zenekarral, Medveczky Szabolcs karmester vezetésével, aki egy világkörüli utazásra vitt minket a zenén keresztül. A zenekar előadásában felcsendült Dvořák Újvilág-szimfóniájának népszerű dallama, Bernstein America című szerzeménye a West Side Story-ból, aztán Piazzola Libertango című művét élvezhették a gyerekek, melyben a karmester a közönséget is bevonta a tangó ritmusába. Végül Kínába, Törökországba és természetesen Magyarországra kalauzolta a hallgatóságot Kodály Zoltán Háry János című daljátékának Toborzójával. Köszönjük Földesi Jánosné, Rózsa néninek a szervezést!

  Galéria...
  • Czékman-Illés Renáta
  • 2023. április 30.

A héten a tudatos fogyasztás, -vásárlás, étkezés- és hulladékok témakörében több értékes programon vehettek részt a gyerekek. A KAMRA Csomagolásmentes termékek boltjából hasznos tudnivalókkal és finomságokkal tértek vissza, napköziben egészséges nassolnivalókat kóstolhattak, felhíva a figyelmet az ételallergiákra és a diabetesre. Végül egy ötlet a hulladékok újrahasznosítására: pörgettyű -a képgalériában megtekinthető- készítése CD lemez, kupak és hungarocell felhasználásával.

  Galéria...
  • Sándorfi Olga
  • 2023. április 27.

Iskolánk három 8. zeneis tanulója: Horváth Benjámin, Simon Bulcsú, Paukovits Márton idén is részt vett a megyei zenei műveltségi versenyen, amit a Neumann János Általános Iskolában rendeztek meg az idei évben "Ligeti 100" címmel, a zeneszerző, Ligeti György születésének 100. évfordulójára, melyen 2. helyezést ért el csapatunk. A "Tercek" különdíjban is részesült az elmúlt évek szép eredményeiért, a fiúk értékes ajándékokat kaptak. Felkészítő: Sándorfi Olga tanárnő. Gratulálunk a szép eredményhez!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. április 26.

Április 29-én van a tánc világnapja, melyet 1982-ben ünnepeltek meg legelőször az UNESCO (az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) egyik tagszervezetének kezdeményezésére. A nemzetközi táncnap célja az, hogy minél nagyobb körben népszerűsítse az emberek számára a tánc szeretetét, valamint ösztönzésként szolgál arra, hogy a világ országai minél több teret szenteljenek az oktatási rendszerükben a tánc megismertetésének az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig. Iskolánk 7. és 8. osztályos leányaiból álló kis tánccsapata is mindezt küldetésként vette, és nem kevés gyakorlással összeállított koreográfiájú produkciót mutatott be az iskola udvarán. Az udvaros szünet a szokványos módon kezdődött, de a gyerekek érezték, hogy készül valami, hisz számos helyen forogtak a kamerák, hogy a készülőben lévő bemutatót maradéktalanul meg tudjuk örökíteni az utókor számára, s egyben mindezzel mi is felhívjuk a figyelmét mindenkinek április 29-re, a tánc világnapjára. Köszönjük a lányok: Ramos Réka (7.d), Óvári Villő (7.b), Miltényi Zsófia (8.b), Tóth-Pratser Zoé (8.b), Grastyán Flóra (8.e), Kolozár Zsófia (8.e), Bakos Nóra Lili (8.z), Gyöngyössy Erzsébet (8.z) és Gergye Emma (8.z) rendkívüli produkcióját, valamint köszönjük a felkészítést és kis tánccsapatunk bátorítását Vágusz-Kováts Zsuzsanna tanárnőnek, aki végig a színfalak mögött együtt készült a lányokkal. A rögtönzött produkcióról készült kisfilm az alábbi hivatkozáson keresztül tekinthető meg.

  YouTube...
  • Pék Krisztina
  • 2023. április 25.

Az AGORA Művelődési és Sportházban évről évre megrendezik az "Óperenciás" meseillusztrációs rajzpályázatot. Idén rekordmennyiségű nevezés érkezett: 1300 alkotás pályázott a díjakra. A kiállításon 430 képet lehetett megtekinteni, 43 munkát pedig díjaztak is. Idén a rajzpályázat a népmesékre koncentrált, ebben a témában lehetett szabadon választott mesét illusztrálni, illetve mesékben megjelenő fantázia alkotta lények és mesebeli helyszíneket bemutatni. A felső tagozatosok pedig akár az idén 200 éve született Petőfi Sándor egyik költeményéhez kapcsolódó alkotást is küldhettek. Büszkék vagyunk, hogy iskolánk tanulói szép számmal képviseltették magukat a kiállításon. Kikerültek Polgár Zsigmond, Rózsavölgyi Hanna, Biczó Anna, Karsay Réka, Csákvári-Jelinek Maja, Simon Örs, Csonka Emma, Simon Boróka, Tóth Eliza, Kováts Patrícia, Porcsalmi Vanessza, Márkus Abigél, Varga Belián munkái. Két tanulónk alkotását díjazták: Mikos Máté (8.z) és Rózsavölgyi Lili (3.z). Felkészítők: Nagy Judit és Pék Krisztina tanárnők. Gratulálunk!

  Galéria...
  • Szecsődi Tímea
  • 2023. április 22.
„Mostan emlékezem az elmult időkről,
Az elmult időkben jó Tholdi Miklósról...”

-Ilosvai-

Az idei évben újabb elbeszélő költeménnyel ismerkedett meg az osztály, s a tavalyi János vitézes élmény után nagy izgalmakkal várták a valós történelmi korban játszódó művet. A 12 éneket számos drámajáték kísérte, melyből az osztály kedvence a 3. ének után tartott tárgyalás volt, ahol a vád: hirtelen felindulásból elkövetett emberölés volt. A kérdés: bűnös-e Toldi Miklós, akit azzal vádolnak, hogy egy malomkővel, amelyről senki sem tudhatta előtte, hogy hol áll meg, megölte bátyja, György egyik zsoldosát. A szerepek leosztása után több tanórás értekezést tartott az osztály, meghallgatta a tanúkat, s orvosszakértői véleményt is kért. Végül Miklóst közmunkára ítélték, György ellen pedig újabb tárgyalást kezdeményeztek felbujtás gyanújával. A mű lezárását követően pedig mindenki bemutatta az egyénileg vagy párban elkészített újságját, melybe folyamatosan dolgoztak egy-egy ének megismerése után. Érdekességeket gyűjtöttek, rajzoltak, rejtvényeket készítettek egymásnak. Szinte bármilyen technikával lehetett dolgozni: kézzel, digitálisan és a kettőt vegyítve. Ezekből a munkákból mutatunk be néhányat.

  Galéria...
  • Barity Milán
  • 2023. április 21.

Immár 18. alkalommal rendezték meg Oladon a Biró Balázs Informatikai Emlékversenyt. Iskolánkat Kiss Boglárka 7.z osztályos tanuló képviselte. A versenyen elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldani Word és Excel program segítségével. Bogi a végelszámolásnál holtversenyben a II. helyet szerezte meg. Felkészítő: Barity Milán. Gratulálunk a szép eredményhez!

  Képek...
  • Szecsődi Tímea
  • 2023. április 18.

A Weöres Sándor Színház JátsszMa Színházpedagógiai Műhelye hirdetett színházi játékot a tanév elején, mely a költészet napjához és a 110 évvel ezelőtt Szombathelyen született Weöres Sándorhoz kapcsolódott. A felhívás szerint bármilyen performansz előadható, de a költő életművéből kell választani. A 7.z osztály tanulói így is tettek, s már az első félévben kutatómunkát végeztek a költő életével, munkásságával kapcsolatban, hogy megfelelő versekkel mesélhessenek el egy történetet.

  Tovább...

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. április 17.

Április 15-én került megrendezésre a Mozaik Országos Tanulmányi Verseny országos döntője, melyet Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában rendezett meg a Mozaik Kiadó. Iskolánkból két tanuló is a döntő résztvevője volt, Linhárt Léna Anna (5.a) és Németh Márton (7.b). Léna anyanyelv és német tantárgyakból, Márton anyanyelv kategóriában szerepelt a rangos versenyen. Nagy örömünkre mindketten az 1. helyezéseket érték el, így összesen három országos első helyezéssel büszkélkedhet iskolánk. A győzteseknek járó oklevél mellé ajándékokat is kapott Léna és Márton, a kiadó emblémájával díszített hátizsákban értékes jutalomkönyv is volt. Szívből gratulálunk Lénának és Mártonnak, valamint Szabó Lilla tanárnőnek a német nyelvi, és Nagyné Kovács Ildikó tanárnőnek az anyanyelvi felkészítésért! Az igazgatói irodában azonban egy másik versenyen elért eredményéért is elismerésben részesült Léna, hisz ma vehette át a postán megküldött nyereményét a „matekÁSZ” tanulmányi verseny vármegyei fordulójában elért 1. helyezéséért. Ehhez a szép eredményhez is gratulálunk, s köszönetünket fejezzük ki Léna felkészítőinek, Martonné Ruzsa Valéria tanárnőnek és Pesti Péter tanár úrnak.

  Galéria...
  • Szecsődi Tímea
  • 2023. április 14.

Az idei tanévben felélesztettük az iskolaújság hagyományát, s már csak egy szám van hátra, amely hamarosan megjelenik – ez a tanév végét is jelzi. Azonban úgy gondoltuk, hogy hűséges olvasóinkat nemcsak apróságokkal szeretnénk megjutalmazni a rejtvények megoldásáért (ahogy arról korábban is írtunk már itt az iskola oldalán), hanem egy közösségi programmal is. Ennek apropójából kerestük fel a Szombathelyi Társasjátékozókat, akik el is fogadták meghívásunkat, s egy esős áprilisi délutánon tökéletes kikapcsolódást nyújtottak számunkra. Mivel alsóból és felsőből is vegyes olvasóink korosztályi összetétele és érdeklődési köre, nehéz feladat volt kiválasztani a megfelelő társasjátékokat, de végül mindenki talált kedvére valót.

  Tovább...

  Galéria...

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2023. április 14.

Iskolánk IV. korcsoportos fiú labdarúgócsapata városi elsőként jutott be a Diákolimpia megyei döntőjébe, melyet április 5-én rendeztek meg a Király Sportegyesület arénájában. Csapatunk legelőször a körmendi Somogyi Béla Tagiskolával játszott, ahol 3:1-re győztünk. Ezután egy nehezebb mérkőzés következett, a Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola csapatával 3:3-ra hoztuk a rendes játékidőt, ahonnan aztán büntetőkkel ők nyerték az etapot. A kőszegiek a következő meccsünkön is hősiesen védték a "várfalat", harmadik mérkőzésünket a szintén kőszegi Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola gárdájával játszottuk le, 2:1-re kikaptunk. Nehéz mérkőzéseket a hátunk mögött tudva, de mindenképp büszkén hoztuk el a 3. helyért járó bronzérmet. Gratulálunk az országos döntőbe jutott csapatoknak, bízunk benne, hogy jövőre ismét összemérhetjük tudásunkat! És gratulálunk csapatunk fiainak, akik ismét jó hírnevet szereztek iskolánknak! Hajrá Paragvári! A csapat: Hári Kevin - 8.b, Bősze Máté - 8.b, Grasanovics Félix - 8.b, Gál Levente - 8.b, Stánicz Ábel - 8.e, Czibók Tamás - 8.e, Horváth Ádám - 8.d, Mikos Máté - 8.z, Paukovits Márton - 8.z, Onsinyo Alex Mangera - 7.e. Felkészítő: Abért András

  Galéria...
  • Barity Milán
  • 2023. április 13.

Iskolánk Diákönkormányzata 2023. április 5-én helytörténetei témanapot szervezett az alsó és felső tagozatos diákoknak. A felső tagozatos tanulók a napot a moziban kezdték, majd évfolyamonként egy-egy történelmi témájú sétát kellett a Fő tér és környékén megtenniük. Az 5-7. évfolyamosok az ókori Savaria épületeivel és történelmével ismerkedtek meg. A 6. évfolyamos diákok a Szent Márton történelmi sétautat járták végig, míg a 8. évfolyamosok Szombathely 1945-ös bombázása során elpusztult épületeinek helyét keresték fel. Az alsó tagozatos gyerekek a délelőttöt az Agora Savaria Filmszínházban zárták, ahol egy családi filmet tekintettek meg.

  Galéria...
  • Márkusné Halmosi Erika
  • 2023. április 12.

2023. április 4-én rendezték meg a Diákolimpia leány labdarúgás városi mérkőzéseit az Illés Akadémián. Lányaink csoportmásodikként jutottak tovább, majd a 3-4. helyért játszottak. 1:1-es döntetlen után büntetők következtek. A 3. helyen zártunk. A csapat tagjai a 7.b osztályból: Györök Dóra, Szélessy Hédi Gréta, Horváth Linda Lola, Horváth Elizabet, Kiss Tünde, Németh Mira Virág, Drimmer Luca, Bicsák Nóra; a 7.z osztályból: Becskeházi Jázmin, Németh Dóra. Felkészítő: Márkusné Halmosi Erika. Szép volt lányok! Gratulálunk! Hajrá Paragvári!

  Galéria...
  • Szecsődi Tímea
  • 2023. április 12.
„Harminckét éves lettem én -
meglepetés e költemény
csecse
becse:

ajándék, mellyel meglepem
e kávéházi szegleten
magam
magam.”

A 8. osztályos diákok az idei évben nemcsak e József Attila vers elszavalásával készültek a költészet napjára, hanem Radnóti Miklós és József Attila munkáját feldolgozva elmélkedtek a költészetről. Készítettek képregényeket a költők életéről, egymásnak Kahoot! és Redmenta feladatsorokat állítottak össze. A versek értelmezéséhez szófelhőket, gondolattérképeket, de még borítóterveket, illusztrációkat és versplakátokat is alkottak. A legnépszerűbb feladat azonban a korabeli képek és versvideók készítése volt. A munkák különlegessége, hogy a tananyagon felül maguk is választottak verseket, jobban utánanéztek az életműnek. Talán a jelen korhoz közeledve jobban tudnak azonosulni ezekkel a versekkel – legalábbis saját bevallásuk szerint ezek izgalmasabb témák voltak, mint a korábbiak. Ehhez kapcsolódóan még két Nyugatos költő videófeldolgozásával is kiegészül munkájuk, melyet a félév során készítettek. Az elkészült munkák az alábbi galériában tekinthetőek meg.

  Galéria...
  • Szecsődi Tímea
  • 2023. április 12.

Az idei év igazán különleges, hiszen annyi kerek évfordulót ünnepelhetünk. Ilyen Petőfi Sándor 200. születésnapja, melynek alkalmából a 7. évfolyam több ehhez kapcsolódó rendezvényen vehetett részt (pl. Pilvax Kávéház), ráadásul ebben a tanévben ismerkednek meg mélyebben a költő munkásságával. A 7.z osztály ennek alkalmából a költészet napjára is készülve versátirattal, rajzokkal és versvideókkal köszönti a költőt. Sok szeretettel ajánljuk az elkészült alkotásokat, melyek a mellékelt galériában tekinthetőek meg.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. április 3.

Mozogj, és nyerj 1 millió forintot az iskolának! Hogyan? Mozgással! Minél többen gyűjtitek a lépéseket iskolánk számára, annál nagyobb az esély, hogy megnyerjük a 100 x 1 millió forint egyikét, amiből sporteszközöket vásárolhatunk majd magunknak. Nemcsak diákok vehetnek részt a versenyben, hanem bárki (szülő, nagyszülő, ismerős...), aki szeretné támogatni iskolánkat ebben a kezdeményezésben. A játékban való részvételhez le kell tölteni a telefonra a "MillióLépés" nevezetű appot. Egy gyors regisztráció után szinkronizálni kell a készüléket androidos telefonon a Google Fittel, iOS-en az Apple Health programmal, illetve bizonyos Huawei készülékeken a HealthKit alkalmazással. Mindezek után az app első indításakor kiválasztani a Paragvári Utcai Általános Iskolát, és osztályként pedig belépni a "Paragvári Minden Osztály" csoportba. Ha ez kész, nem marad más hátra, mint mozogni, sportolni, s gyűjteni a lépéseket az iskolának, hogy esélyesek legyünk az 1 millió forintra! Előre is köszönjük mindenkinek, aki támogatja iskolánkat ebben a nagyszerű kezdeményezésben! Mozgásra fel!

  milliolepes.hu

  Android...

  iOS...

  Ismertető...

  • Mátrai-Both Júlia
  • 2023. március 27.

Március 24-én került megrendezésre a Derkovits Gyula Általános Iskola által szervezett „KOMM, WIR HÖREN DICH!” megyei német nyelvi versmondó verseny. A versenyen iskolánk tanulói szép eredményeket értek el. Fernández-Berkes Ramóna (1.z) – arany; Felkészítő: Mátrai-Both Júlia, Zsámpár Zoltán (2.a) – arany, Bárdosi Levente (2.b) – ezüst, Nagy Zoé (3.b) – ezüst, Sánta Bianka (3.b) – ezüst; Felkészítő: Bicsákné Luif Zsuzsanna. Ezúton is gratulálunk a versenyen részt vevő tanulóinknak!

  • paragvari.hu
  • 2023. március 23.

5. osztályos tanulóink rendhagyó történelemórán vettek részt, amelyen a Savaria Hagyománykutató, Hagyományőrző és Ismeretterjesztő Egyesület jóvoltából még többet megtudhattak római kori városunkról, Savariáról. Az egyesület tagjai röviden bemutatták a római kori lakosság hétköznapjait, de legtöbb ismeretanyagot a Római Birodalom hadseregével kapcsolatban hallhattak, láthattak a gyerekek. Magyarország legrégibb, városi joggal rendelkező települését, Savariát feltehetőleg Kr. u. 50-ben alapította Claudius császár, de római hadsereg már jóval korábban, Kr. u. 6-ban vonult át a területén. A fennmaradó emlékek által, modern technikával, de korhű ruházatban és fegyverzettel három légiós katona is az előadás szerves része volt, hisz segítségükkel szemléletesebbé, érthetőbbé vált minden elmondott ismertető. Megismerhettük a katonák öltözetét (tunikát, sarut, övet), védőfelszerelését (pajzsot, sisakot, láncmellényt), az általuk használt fegyvereket (kardot, lándzsát), valamint láthattuk azt is, miként védekeztek a rómaiak egy-egy csata közben, amikor pajzsaikkal különböző alakzatokat felvéve egymást védték. Az előadáson Feiszt György történészt is hallhattuk, akitől többek között azt is megtudhattuk, hogy megyénk címerében milyen jelentéssel bír a strucc, akinek a szájában egy patkó van. „A strucc mindent megemészt, még a vasat is. A lovat is lenyeli, ezt jelképezi szájában a patkó. Ezért került a patkót harapós strucc minden vassal kapcsolatos középkori testület, így Vasvármegye címerébe is. A megye címerében a strucc a vasat, a torony pedig a várat szimbolizálja.” A bemutató végén a gyerekek közelebbről is megszemlélhették a felszereléseket. A bátrabbak magukra is ölthették a római katona ruházatát, s kezükben tarthatták fegyvereiket is. Köszönjük az előadás megszervezését Némethné Számedli Szilvia tanárnőnek, valamint a rendkívül informatív és szórakoztató előadást az egyesület tagjainak!

  Galéria...

  • Szecsődi Tímea
  • 2023. március 23.

A Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola rendszeresen megrendezi ezt a versenyt, intézményükben nagy hagyománya van a táblajátékoknak. Alsó tagozaton tantárgyi szinten is tanulják a gyerekek a sakkot, malmot, dámát és mancalát. Iskolánkból Horváth Benjamin és Paukovits Márton (8.z) sakkban indult, Kiss Boglárka (7.z) pedig malomban és sakkban. Márton a dobogó legfelső fokára állhatott fel, s mind a hárman igazán izgalmas mérkőzéseket játszhattak a környékbeli iskolák diákjaival. Gratulálunk!

  Galéria...

  • Nagy Bernadett
  • 2023. március 22.

Idén március 17-én ismét zöldbe borultak az alsó- és felső tagozatos diákok és tanárok is. Az írországi Szent Patrik-nap hagyományait követve húztak zöld hacukát kicsik és nagyok, hogy társaikkal együtt elnyerjék "a legzöldebb osztály" címet. Az osztályok közti vetélkedőt először 2021-ben, még az online oktatás ideje alatt rendeztük meg, tavaly óta pedig az offline iskolai hétköznapokat színesítjük vele. A közös osztályfotók megtekinthetőek a mellékelt képgalériában. A nap folyamán számlálóbírák járták végig a tantermeket, és összeírták, hány ruhadarabot, kiegészítőt viselnek az osztályok. Ezt a feladatot a 7.b és 7.e osztály vállalkozó szellemű lányai és fiai látták el, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget. Az összesítésnél az számított, hogy az osztály létszámához képest mennyi zöld darabot viseltek a gyerekek. Ez alapján a végeredmény: Alsó tagozat: I. hely: 4.a, összesen 132, átlag 6 darab ruhával/kiegészítővel; II. hely: 3.z, összesen 86, átlag 4,77 darab; III. hely: 3.b, összesen 80, átlag 4,59 darab; Felső tagozat: I. hely: 6.z, összesen 91, átlag 5,68 darab; II. hely: 6.b, összesen 124, átlag 5,38 darab; III. hely: 7.e, összesen: 100, átlag 4,76 darabbal. A dobogós helyezettek oklevelet és ajándékot, a többi osztály emléklapot vihetett haza. Köszönjük a lelkesedéseteket, gratulálunk a nyerteseknek!

  Galéria...

  • Pék Krisztina
  • 2023. március 18.

Március 16-án iskolánk Kodály kórusa tanulmányi kirándulást tehetett a Magyar Zene Házába. A kora reggel induló IC-vel már 10 óra előtt megérkeztünk a hűvös, de verőfényes Budapestre. Elsétáltunk a Városligetbe, ahol első állomásunk a megújult Néprajzi Múzeum volt. Az állandó kiállításon megtekinthettük számos nép művészeti alkotásait, például indián gyönggyel hímzett mokaszint, ázsiai kerámiákat, mexikói életfát, de a jelenkor tárgyai is szép számmal képviseltették magukat: láttunk gumicsizmát és írógépet is a vitrin mögött. A tágas múzeum épülete kívülről egy gördeszka pályára emlékeztette a diákokat, akik lelkesen felszaladtak az épület tetejéig, ahonnan jól látható volt a Puskás Stadion is. Itt rivallásukkal egyértelműen kifejezték, kinek szurkolnak az esti Ferencváros-Leverkusen meccsen, valamint iskolánk nevét is visszhangozta a szomszédos Damjanich utca. A tetőn elfogyasztott ebéd után a közeli Nagyjátszóteret fedeztük fel, melyet kinőni nem lehet, még a tanárok is kipróbáltak pár játékot. A Magyar Zene Házába érve röviden bemutatták az épületet. A japán sztárépítész, Suo Fujimoto egyszerre merített inspirációt a természetből és a zenéből az épület megtervezésekor. Az épület teteje lyukacsos, így válik könnyűvé, légiessé és fényessé. A mennyezetet aranyló levélszerű geometrikus motívum díszíti, mely ettől lesz egyszerre játékos és elegáns. Miután megcsodáltuk a pazar látványt, három csoportba osztottak minket, így mindegyik osztály forgószínpadszerűen vehetett részt a programokon: egy zenepedagógiai foglalkozáson, az állandó kiállítás megtekintésén és egy vetítésen a Hangdómban. A kiállítás megtekintése előtt vezetőnk állításán - mely szerint ez Európában, de a világon is egyedülállóan mutatja be a zene történetét - megrökönyödtünk, de megtekintése után maximálisan egyetértünk vele. Ez egy világszínvonalú tárlat. Hazafelé a hosszú vonatozás előtt még egyszer meglátogattuk a játszóteret, ettünk-ittunk, este lett mire Szombathelyre visszaérkeztünk. Nagyon hálásak vagyunk a gyönyörű és emlékezetes napért! Kísérő tanárok: Horváth Nóra, Nagy Judit, Sándorfi Olga, Szecsődi Tímea és Pék Krisztina

  Galéria...

  • Katona-Tóth Sára, Szarvas Panni, Takács Luca (7.b)
  • 2023. március 17.

Március 13-án ismét pályaorientációs napon vettünk részt, s ez a nap igazán hasznos és tartalmas volt számunkra. Az Agora Művelődési és Sportházban két csoportra osztottak bennünket kísérőink. Az osztályunk bepillanthatott a színpadi kulisszák mögé, megnéztünk rengeteg termet, ahol különböző foglalkozások zajlanak. Meghallgathattuk az intézmény történetét és elmeséltek kísérőink néhány vicces-bakis történetet is. Megnéztük azt az öltözőt, amelyben Marics Peti, Azahriah és egyéb énekesek készülődnek fellépésük előtt. A “padlást” is meglátogattuk még indulásunk előtt. Az osztály másik csapata megnézhette, hogy hogyan készülnek a tv-műsorok. Kipróbálhattuk, hogy milyen érzés lehet azoknak az embereknek, akik nap mint nap a TV-ben szerepelnek. Nagyon sok érdekes dolgot tudtunk meg, amiről eddig fogalmunk sem volt. És végül mindenki rájött, hogy ez a munka összetettebb és nehezebb, mint gondoltuk. Egy gyors váltást követően cseréltünk, majd a Városházára indultunk. A nap utolsó programja keretében az önkormányzatra látogattunk el. Ott a nagyteremben ültünk le, ahol a jegyző úr tartott nekünk előadást a hivatal történetéről, munkájáról és felépítéséről. Ezt követően a közterület-felügyelet irodájának vezetője beszélt a munkájukról, megnézhettük, sőt kézbe is foghattuk a bilincset, a könnygázt és a fénybotot is. Az előadás után felmehettünk a hivatali épület legtetejére, ahonnan megcsodálhattuk Szombathely panorámáját.

  Galéria...

  • paragvari.hu
  • 2023. március 15.

Három év kényszerű kihagyás után ismét színpadias körülmények között tudtuk megrendezni március 15-i ünnepi megemlékezésünket. Díszbe öltöztettük szívünket, ahogy az Antoine de Saint-Exupéry híres regényében is olvasható a várakozás öröméről. 175 évvel ezelőtt, 1848. március 15-én robbant ki egy forradalom Magyarországon. Az akkori időket megidézve idei megemlékezésünkön Kasza Palkó, Kuckó király történetét adták elő a műsorban résztvevő 2.b, 4.a és 8.b osztályos tanulóink. Az ünnepi műsort összeállította, és a gyerekeket felkészítette: Halászné Geiger Mária és Németh Andrea tanárnők. Az előadás további közreműködőinek és segítőinek névsora a videó leírásában olvasható.

  YouTube...

  • paragvari.hu
  • 2023. március 14.

A március 15-i nemzeti ünnepünk kapcsán nemcsak a forradalom és szabadságharc hőseiről emlékezünk meg, hanem ilyenkor igazgatói dicséretben részesítjük azon tanulóinkat, akik a tanév eddigi szakaszában sikereket értek el tanulmányi vagy művészeti versenyeken, de elismerés illeti azokat is, akik sportteljesítményükkel emelkedtek ki társaik közül. Az immár három évtizeddel rendelkező hagyományt még a vírus időszakában sem hagytuk ki, de most kimondhatatlan örömteli érzés járt át mindenkit, hogy ünnepélyes keretek között tudtuk megtartani mind az ünnepséget, mind pedig az elismerések átadását. Az idei tanévben még sok-sok verseny van a naptárban, biztosak vagyunk abban, hogy a tanév végén ismét számos elismerést oszthatunk majd ki. Ezúton gratulálunk minden dicséretben részesülő tanulónak és felkészítő pedagógusaiknak egyaránt! Az elkövetkezendő hónapokra jó felkészülést, sok szerencsét kívánunk! (A galériában lévő utolsó képen az idei ünnepi műsor közreműködői láthatóak.)

  Galéria...

  • Barity Milán
  • 2023. március 13.

A 6.b osztály a mai pályaorientációs napon a szombathelyi am-LAB digitális innovációs központban járt. A cég fő profiljai között szerepel a 3D modellezés, 3D nyomtatás, komplett termékfejlesztési folyamatok modellezése és CGI animációk készítése. Mi is ezekből kaptunk egy kis ízelítőt a labor nagyon kedves és segítőkész munkatársaitól. Külön köszönet Joós Attila projekt-koordinátornak, aki lehetővé tette számunkra ezt a bemutatót.

  Galéria...

  • paragvari.hu
  • 2023. március 10.

A közelgő nemzeti ünnepünkre készülve Czékman-Illés Renáta tanárnő és a 4.a osztály tanulói rajzórákon kitűzőket készítettek, melyeket aztán Nagy Judit tanárnő, egy erre a célra alkalmas nyomógéppel kokárdával ötvözött. Az így elkészült jelképeket március 15-én a gyerekek büszkén hordják majd, hogy ezáltal is méltó módon emlékezzenek az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire. (A képre való kattintással az összes elkészült kitűző teljes méretben is megtekinthető.)

  • paragvari.hu
  • 2023. március 9.

A Diákolimpia röplabdatornájának megyei fordulójában iskolánk IV. korcsoportos lánycsapata a dobogó 2. helyén zárta a megyék közti rangadót, s ezzel az eredménnyel kivívta a továbbjutást az országos selejtezőbe. Ha lányaink magabiztos játékukkal ott is jól szerepelnek majd, akkor nem elérhetetlen az országos döntőbe való bejutás sem. Ezúton gratulálunk a Márkusné Halmosi Erika tanárnő által felkészített csapatnak -nevük az „Eredmények” menüpont alatt olvasható-, a közeljövőben megrendezésre kerülő meccsekre jó felkészülést és további sok sikert kívánunk! Egy másik sportágban, de maradva a labdánál, hasonló szép eredménnyel büszkélkedhetünk. IV. korcsoportos fiú kosárlabdacsapatunk a városi alapszakasz 2. helyét megszerezve jutott a megyei döntőbe, ahol szoros mérkőzéseket játszva végül a bronzéremmel zárta az idei Diákolimpiát. Nyolcadik osztályos tanulóink ezzel a mérkőzéssel zárták ezt a rendezvénysorozatot, középiskolai éveik alatt még biztosan folytatják a játékot. Biztosan így lesz, hisz iskolánkban több évtizedes hagyománya van a kosárlabdának, melynek szeretetét ebben az iskolában egy életre szólóan megkapták. Az Abért András tanár úr által vezetett kosárcsapat tagjainak neve az „Eredmények” menüpont alatt olvasható. Gratulálunk a szép eredményekhez a lányoknak és fiúknak egyaránt! Hajrá Paragvári!

  Galéria #1...

  Galéria #2...

  Eredmények...
  • paragvari.hu
  • 2023. március 9.

Március 7-én tartottuk meg könyvtárunkban az Apáczai Csere János Általános Iskola által szervezett olvasásverseny iskolai fordulóját. Az alsó tagozatos gyerekeknek meghirdetett versenyre szép számmal jelentkeztek tanulóink, így nem volt könnyű feladata a zsűrinek a döntés végső meghozatalában. Azonban mint minden versenyen, itt is eredményt kellett hirdetni. Az idei év iskolai fordulójának nyertesei, akik a városi döntőben ott lesznek: Barasits Borbála (2.a), Varga Márton (3.b), Borsos Dorka (4.b). Gratulálunk a továbbjutóknak és felkészítő tanáraiknak egyaránt, valamint köszönjük minden résztvevőnek, hogy részese volt ennek a nagy hagyományokkal rendelkező versenynek.

  Galéria...
  • Horváth Mirtill
  • 2023. március 7.

Iskolánk kilenc tanulója vett részt az elmúlt hónapok során a Palladion Műhely szervezésében zajló Kheirón Küldetés tanulmányi versenyén. A háromfordulós csapatverseny során a tanulók az ókori Egyiptom, Hellász és Róma történelmében mélyültek el. A verseny a 2022/23-as tanévben az állatok köré építette online feladatait. A tanéven átívelő tanulmányi verseny zárásaként a csapatoknak egy kreatív pályamunkát kellett készíteniük. Ennek eredményeképpen a gyerekek egy színes, információgazdag, izgalmas scrapbook-ot készítettek. A lapokon különféle mítikus lények jelentek meg, egy kalandos utazásra hívva az olvasót.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. március 6.

A hamarosan megjelenő tavaszi-nyári szám kiadása előtt úgy határoztunk, hogy az újságban szereplő kódfejtőjáték legelső megoldását ezennel eláruljuk. A kódfejtés lépéseinek ismertetésében Kiss Boglárka (7.z), az újság szerkesztőségének egyik oszlopos tagja lesz a segítségünkre. Bogi részletesen elmondja, mik voltak azok az apró jelek, melyeket követvén könnyedén meg lehetett fejteni a feladványt. A kód minden esetben két részből áll, a végső kulcs megszerzéséhez minden egyes lapszámban két-két számot vagy szót kell honlapunkon keresztül beküldeni. A legelső fordulóban mindösszesen 6 tanuló volt az, aki teljes mértékben megoldotta a feladványt. A jelenlegi lapszámunknál egyelőre még nem érkezett teljes megoldás, de ezúton bátorítunk mindenkit, hogy aki már elkezdte a játékot, próbálkozzon továbbra is, hisz ha sikerül eljutni a végső megfejtésig, nyáron értékes jutalom boldog tulajdonosa lehet majd. Kalandra fel, szabadítsuk ki Dammara manót! Az első megoldást az alábbi hivatkozáson lévő videóból tudhatjátok meg.

  YouTube...
  • Tompa Dávid
  • 2023. február 27.

Nagyon jól szerepelt iskolánk alsós leány tornászcsapata a múlt héten megrendezett Városi Alapszintű Tornaversenyen, ahol az előkelő 3. helyet érték el, ami egyben a városi döntőbe való továbbjutást is eredményezte. A verseny egy előírt talajgyakorlatból, egy szekrényugrásból és egy 3 próbából álló erőfelmérésből állt, utóbbi versenyszámban értük el a legtöbb pontot. A csapat: Horváth Zsófia Lilla (5.z), Kardos Hanna (4.a), Karsay Réka (4.a), Kiss Boglárka (4.a), Takács Liza (4.b), Németh Gréta (3.z), Sárközi Léna Ágnes (3.z). Felkészítő tanár: Tompa Dávid. Köszönet az osztályfőnököknek és azoknak a szaktanároknak, akik lehetővé tették a gyakorlást még az óráik terhére is! Folytatás március 8-án, a döntőben!

  • paragvari.hu
  • 2023. február 23.

Az utóbbi hetekben megkezdődtek a városi sportrendezvények, mozgalmas hónapoknak tekintünk elébe, hisz a tavasz közeledtével sorra jönnek a különböző sportágak városi és megyei bajnokságai. Iskolánk leányai is három eseményen vettek részt az elmúlt napokban. IV. korcsoportos röplabdacsapatunk (8.b: Görgics Janka, Gróf Gréta, Horváth Szonja, Karsai Lilla, Ponstein Hanna, Simon Eszter, 8.z: Kapronczai Blanka, 7.b: Drimmer Luca, Györök Dóra, Horváth Linda Lola, Katona-Tóth Sára és Takács Luca) a városi döntőben az előkelő 2. helyen végzett. Szintén 2. helyen végzett a városi leány teremlabdarúgó-bajnokságon játszó csapatunk (7.b: Györök Dóra, Szélessy Hédi Gréta, Horváth Linda Lola, Horváth Elizabet, Kiss Tünde, Németh Mira Virág, 7.z: Becskeházi Jázmin, Németh Dóra, 7.e: Dömötör Liliána) is. A városi terematlétika-bajnokság III. és IV. korcsportjában is brillíroztak lányaink, mindnyájan a dobogó legfelső fokára állhattak, méltán érdemelték ki az 1. helyet. Konecsni Zsófia (6.b) ötösugrással, Simon Eszter (8.b) szintén ötösugrással, míg Horváth Szonja (8.b) medicinlökéssel vívta ki korcsoportjában az 1. helyezést. Gratulálunk mindnyájuknak és felkészítőjüknek, Márkusné Halmosi Erika tanárnőnek a szép eredményekhez! Hajrá Paragvári!

  Galéria...
  • Pék Attiláné
  • 2023. február 18.

Idén a 6.e osztály angol tagozatos tanulói levelezni kezdtek szintén hatodikos közép-amerikai gyerekekkel, akik egy nemzetközi angol tanítási nyelvű iskola tanulói. Guatemalaban, egy gyönyörű tó partján fekszik városuk: Panajachelben. Nagy izgalommal várjuk leveleiket, amikből már megtudtuk, hogy ők alapvetően majáknak gondolják magukat, nemzeti ételük a tamales, amiről részletes leírást is kaptak többen az osztályból. Fontos számukra a foci -lányoknak épp úgy, mint a fiúknak- és nagyon drukkoltak az argentínoknak a világbajnokságon, valamint nem ismeretlen előttük sem a Minecraft és a FIFA. Nagyon szeretik tanáraikat, az iskolájukban nincs folyosó, hanem a termek közvetlenül az udvarra nyílnak és semmi meglepő nincs abban, ha az órára besétál egy kutya. Nekik mindennapos élmény, hogy majmok rohangálnak az utcán és annyi kolibrit látnak, mint mi verebet. Természetesen a 6.e tanulói is beszámoltak az életükről, ami a guatemalaiak számára épp oly különös, mint nekünk az övék. Először is nálunk van tél, sőt néha még hó is. Diákjaink meséltek nekik a pörköltről és nokedliről, elbüszkélkedtek a Balatonnal, a Lánchíddal és az Aggteleki-cseppkőbarlanggal. De ami a legmeglepőbb, hogy egy négyszintes épületbe járnak a paragvárisok, körülbelül 700 másik gyerekkel együtt. Mint megtudtuk, számukra ezek gigászi méretek. Nagy élmény mind a gyerekeknek -a sajátjainknak és úgy gondolom a tengerentúliaknak is- megtapasztalni a kultúrák közötti különbségek mellett azt, hogy az ottani gyerekek is ugyanúgy gyerekek, ugyanazokat a dolgokat élik meg, mint ők. Szélesedik a világképük és nem utolsósorban használják az idegen nyelvi tudásukat. Reméljük, a kapcsolat, ami nagy lelkesedéssel elindult, tartós marad.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. február 18.

Bár lassan már vége a farsangi időszaknak, de még mindig a bálok, mulatságok, táncos-zenés rendezvények tömkelegét éljük. A Diákönkormányzat szervezésének hála, iskolánk 7. és 8. évfolyamos tanulói ennek örömére egy fergeteges discoban vehettek részt tegnap délután. Az öt órakor kezdődő rendezvényt Karsai Lilla (8.b), a Diákönkormányzat iskolai elnöke nyitotta meg. A megjelent osztályok először karaoke számokat adtak elő, mely dalok éneklésébe aztán mindenki egyöntetűen be is kapcsolódott. Némi kis átrendezkedés után aztán a húrok közé csaptunk, a hangszórók erőteljes hangja jelezte, hogy a buli megkezdődött. Mire teljesen besötétedett, a villogó fények és a színes lámpák teljesen megadták a hangulatot egy igazán jó partyhoz. Mindenki önfeledten táncolt, bármi is szólt a hangfalakból. Ugyanolyan sikere volt egy Maroon 5-számnak is, mint akár a manapság felkapott Korda Gyuri bácsinak. Most sem maradhatott el a feledhetetlen limbó, mindenki próbára tehette hajlékonyságát a léc alatt átbújva. Köszönjük a Diákönkormányzat és a segítő pedagógusok munkáját, segítségét a program megszervezésében, lebonyolításában! A disco teljes hangulatát átadni lehetetlenség volna, de a legjobb pillanatokról felvétel is készült, melyeket összefűzve az alábbi hivatkozáson keresztül lehet megtekinteni.

  YouTube...
  • Pék Attiláné
  • 2023. február 15.

Február havában az alsós zeneis rajzórákon a fantáziáé volt a főszerep. Képzeletbeli szigeteket rajzoltak a harmadikosok, melyhez maketteket is készítettek. Majd lelkesen elkezdtünk készülődni a farsangra. A rajzszakkörösökkel lámpásokat formáztunk papírmaséból, melyhez még a tartókötelet is maguk sodorták. A harmadikos zeneis tanulók is megismerkedtek ezzel a technikával. Nem volt könnyű rávenni magukat, hogy belenyúljanak a tapétaragasztóba, de egy színes farsangi maszk reményében összeszedték bátorságukat. Íme az eredmény! Végezetül a másodikosokkal a busójárás hagyományát elevenítettük fel, majd maguk is maszkgyártásba kezdtek. A törököket egész biztosan ők is elijesztették volna.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. február 15.

Ismét elérkezett az ideje, hogy iskolaújságunk leghűségesebb olvasóit, s közülük is a rejtvényfeladványainknak helyes megfejtőit apró ajándékokkal jutalmazzuk meg. A múltkori jutalomosztáshoz hasonló módon ismét a 3. óra utáni szünetben vártuk a nyerteseket az „A”-épület aulájába. Az újság szerkesztőségének képviselői adták át az ajándékokat a főként alsó tagozatos tanulóknak. A papíralapú rejtvények helyes megoldásában most jobban bővelkedtünk, kódfejtő játékunkra való megoldásból még sajnos nem jutottunk el a végső pontig, így annak beküldésére még a következő szám megjelenése után is lehetőséget adunk. Köszönjük a játékainkban való részvételt a helyes megfejtést beküldőknek, jutalmukhoz szívből gratulálunk! A mai jutalmazásra meghívott tanulók: Nagy Hanna, Kiss Emília (2.a) – Miklós Tina, Timár Lara (2.b) – Varga-Gábriel Emília, Joó Bernadett (2.c) – Németh Panna (3.b) – Csákvári-Jelinek Hanna (3.d) – Zakar Borka (3.e) – Németh Gréta, Varga Nóra, Sasvári Zselyke (3.z) – Vincze Luca, Karsay Réka (4.a) – Mészáros Hanna, Kardos Mia, Tóth Emese, Horváth Anna (4.b) – Szakasics Alíz, Iszak Anja, Györke Szófia, Nagy Lora, Szinay Attila, Gyurcsányi Nina Hanna (4.z) – Balaton Dorka (5.b) és Domonkos Gitta (6.z).

  Galéria...
  • Barity Milán
  • 2023. február 14.

A Szombathelyi Neumann János Általános Iskola volt igazgatójának, Bőczén Csabának emlékére rendezte meg 2023. február 6-án informatika versenyét. A megmérettetésen a számítástechnika története köré épült tesztfeladatot és egy Neumann János életéről szóló bemutatót kellett a gyerekeknek elkészíteni. A prezentáció szakmai elbírálását Dr. Nemes József, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság Vas Vármegyei Területi Szervezet elnöke és Horváth Zsófi, a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum egyik oktatója végezte. Iskolánkból a 12 fős mezőnyben Kiss Boglárka 7.z osztályos tanuló a 2. helyen végzett. Bogi a február 13-án tartott ünnepélyes díjátadón kapta meg értékes ajándékát. Felkészítő Barity Milán. Gratulálunk a szép eredményhez!

  Galéria...
  • Sándorfi Olga
  • 2023. február 14.

A 6.z osztályt az a megtiszteltetés érte, hogy ők kapták feladatul a Csiribiri Zenei Klub logójának megtervezését. Az elkészült munkákból a gyerekek rajztanára, Nagy Judit tanárnő a későbbiekben kitűzőket fog készíteni, melyeket majd az ovisok között fogunk ajándékba adni a következő foglalkozások alkalmával. Az elkészült rajzokról készült fotók az alábbi képgalériában tekinthetőek meg.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. február 14.

Február 11-én, szombaton rendeztük meg iskolai bálunkat, melynek új helyszínéül a Pannónia Pub & Grill Restaurant éttermet választottuk. Az este hét órakor kezdődő rendezvényt iskolánk szülői szervezetének elnöke, Unger Adrienn nyitotta meg, majd őt követően Gergácz Gábor intézményvezető köszöntötte az egybegyűlteket, s nyitotta meg ünnepélyesen az estet. A megnyitót zenei tagozatos diákjaink produkciói követték. Elsőként A muzsika hangja című musical legismertebb dala, a Dó-Ré-Mi csendült fel a Z-Chor előadásában, majd jött egy könnyebb hangvételű és stílusú zene, a „Kezdet”, melyet Faller Ágoston írt, s adott elő a Z-Band kíséretében. A báli hangulathoz hozzátartozik a tánc, mely hangulatot a Lorigo AMI növendékeinek bemutatója meg is alapozott, előadásukkal megkezdődött a zenés-táncos este. A szervezők jóvoltából az éjszaka folyamán a vendégek egy ötletes kvízjátékban is részt vehettek, valamint az éjfél előtt pár perccel kezdődő tombolasorsoláson értékes nyereményekért is játszhattak. Ezúton szeretnénk megköszönni a szülői közösség vezetőjének, Unger Adriennek áldozatos munkáját, hogy szervezésében, segítségének köszönhetően iskolánk ismét otthont adhatott egy támogatói bálnak. Valamint köszönjük a munkáját mindazoknak, akik őt mindebben aktívan segítették és támogatták. És nem utolsó sorban köszönjük minden kedves szülő támogatását is, melynek köszönhetően iskolánk szépítésére, fejlesztésére valós terveket fogalmazhatunk meg az elkövetkezendőkben is. Köszönjük! Az est folyamán előadott zenei produkciókról készült videofelvétel, valamint a báli fotók az alábbi hivatkozásokon keresztül tekinthetőek meg.

  YouTube...

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. február 8.

A Nagy Judit tanárnő által tartott médiaórákon nyolcadik osztályos tanulóink azt kapták feladatnak, hogy készítsenek rövid, de annál hatásosabb reklámfilmeket. A gyerekek szabadon engedték fantáziájukat, s telefonjaikat segítségül hívva elkészítették saját kisfilmjeiket. Most ezek közül kettőt is megosztunk, melyeket 8.b osztályos tanulóink készítettek. Iskolánk YouTube-csatornájának történetében most először kerültek fel #Shorts-videók, de reméljük, nem utoljára.

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2023. február 4.

Immár második alkalommal került megrendezésre a tavaly novemberben startoló „Éjszaka az iskolában” könnyed hangvételű, de ugyanakkor sok-sok ismeretanyagot átadó interaktív programunk. A rendezvényen most megjelenő osztályok is érdekes, izgalmas feladatok megoldásában vettek részt. A gyerekek a szabadulószoba-jellegű kódfejtő játékokon túl próbára tehették bátorságukat is a koromsötét iskola folyosóin. Most sem maradhatott el a jóhangulatú közös vacsorázás sem, az ízletes pizza elfogyasztása után pedig mindenki örömmel nézte végig a filmvetítést is. Köszönjük a szervező és segítő pedagógusok (Czene Kristóf, Csendes Máté, Feketéné Márkus Zsuzsanna, Horváth Ágnes, Horváthné Szalay Gabriella, Horváth Mirtill, Mánya Krisztián, Németh Andrea, Szendrődiné Módli Ilona, Szecsődi Tímea, Rába Dóra, Vágusz-Kováts Zsuzsanna) kreatív közreműködését! Az est folyamán készült fotók, valamint hang- és videófelvételek az alábbi hivatkozásokon keresztül érhetőek el.

  Galéria...

  Énekek, sikolyok...
  • paragvari.hu
  • 2023. február 2.

Ismét nagy sikerű Csiribiri zenei foglalkozáson vehettek részt a leendő elsős gyerekek. A Sándorfi Olgi néni által tartott vidám délutánon az ovisok zenéltek, énekeltek, táncoltak. Bízunk benne, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, s a következő alkalommal, március 22-én is együtt tölthetünk egy kellemes délutánt!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2023. január 26.

A Falco KC Szombathely kosárlabdázói tettek látogatást iskolánkban. A játékosok közül Krivacsevics Markó, Stefan Pot és Kovács Benedek, valamint a csapat menedzsere, Tóth Dávid volt a vendégünk. A csapattagok gyors bemutatkozása után a gyerekek szabadon kérdezhették a sztárokat. Nagyon sok olyan újdonságot megtudhattunk, melyeket a sportközvetítések, s a róluk szóló cikkek olvasása közben eddig nem állt módunkban ismerni velük kapcsolatban. A játékosok naponta minimum 2,5 órát edzenek, de nem ritka, hogy ez akár 3,5 órát is kitesz a döntő fontosságú mérkőzések előtt. Mindegyik sportoló másféleképp készül az edzések és a meccsek előtti órákban, Krivacsevics Markó zenehallgatással relaxál, míg Kovács Benedek közel 1,5 órát alszik az ebéd után. A játékosok beszámoltak arról is, hogy a Falco előtti években hol játszottak, tanultak. Kovács Benedek Monacóban, Krivacsevics Markó pedig az Egyesült Államokban játszott, hisz ő az egyetemi éveit is ott töltötte. A beszélgetés során az is kiderült, hogy mindannyian jó tanulók voltak, annak ellenére, hogy már gyerekkoruk óta aktívan kosárlabdáztak. A beszélgetés után egy rögtönzött bemutatót is tartottak a gyerekeknek, ahol mindenki éljenezve üdvözölte a távolról pontosan bedobott labdákat. Nem maradhatott el az autogramok osztása sem, került szignó labdára, pulóverre, pólóra, de még telefontok hátuljára is. Az eseményen készült fotók az alábbi képgalériában tekinthetőek meg.

  Galéria...
  • Szecsődi Tímea
  • 2023. január 26.

A „Pilvax Kávéházban” járt a 7.b, 7.z, 8.d és a 8.z osztály néhány diákja. Petőfi Sándor 200. születésnapja alkalmából Magyarországon egész évben különböző rendezvénysorozatokon vehetünk részt, így iskolánk diákjai is ellátogathattak a híres Pilvax Kávéházba. Három helyszín segítségével elevenedett meg a reformkor és a kávéházi kultúra az AGORA - Művelődési és Sportházban. A diákok érdekességeket tudhattak meg a korszakról, és kvíz formájában tesztelhették is a tudásuk, valamint izgalmas gasztronómiai utazáson vehettek részt, ahol az általuk készített finomságot el is fogyaszthatták.

  Galéria...
  • Horváth Mirtill
  • 2022. december 23.

Az elmúlt hónapban az 5.b és 5.z osztály tanulói szorgalmi feladatként elkészíthették saját piramisukat tetszőleges technikával, szabadon választott eszközök felhasználásával a történelemórára. A gyerekek változatos, izgalmas megoldásokkal készültek. Bemutatásra került gyufából, gyurmából, hungarocellből és Lego kockából épült piramis, kézzel kötött építmény és számítógépen szerkesztett síremlék is. A gyerekek alkotásának csak képzeletük szabhatott határt.

  Galéria...
  • Horváth Mirtill
  • 2022. december 23.

Az év utolsó történelemórája rendhagyó módon zajlott a 7.b osztályban. Még egyszer utoljára visszatértünk a dualizmus korába, méghozzá egy korabeli cukrászda megalkotásával. A gyerekek otthon elkészítették a korszak különféle süteményeit, ételeit. Került az asztalra Gundel-palacsinta, isler, császármorzsa és sok más finomság is. Egy bevezető prezentációt követően a gyerekekkel együtt megkóstoltuk a finomságokat.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2022. december 22.

Két év kényszerű kihagyás után ismét lehetőségünk adódott arra, hogy karácsonyi hangversenyünket élőben, a nagyközönséggel megosztva tudtuk előadni. Az idei ünnepi előadás helyszínéül a Sarlós Boldogasszony Székesegyházat választottuk, hisz karácsony közeledtével tán ez az a hely, ahol a legnagyobb meghittséggel csendülhettek fel az ünnepi énekek. Zenei tagozatos diákjaink előadásában vendégművészek is közreműködtek (Lakner-Bognár András - orgonaművész, a Bartók Béla Zeneiskola és a Savaria Szimfonikus Zenekar művésztanárai), ezáltal még inkább emelvén az est ünnepi fényét. Először a Kodály kórus -karvezető: Sándorfi Olga- által előadott énekek csendültek fel, melyet a Kicsinyek kórusának –karnagy: Lakner-Bognár Nóra- előadása követett. Ezzel az ünnepi műsorral kívánunk most mindenkinek békés, boldog karácsonyi ünnepeket és sok-sok pihenéssel teli téli szünetet!

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2022. december 21.

26. alkalommal rendezték meg Szombathely MJV Önkormányzatának Sportkarácsony jutalmazási ünnepségét a városházán. Az ünnepségen a résztvevőket dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere köszöntötte, majd a legeredményesebb sportolókat, edzőket, sportvezetőket és csapatokat díjazták. A Városi Diáksport Bizottság idén három pedagógusunkat is elismerésben részesítette, valamint egyik diákunk is a jutalmazottak között volt az idei gálán. Díjazottjaink: Szarka Zsuzsanna - a Paragvári Utcai Általános Iskola intézményvezető-helyettese, testnevelője, általános iskolai kosárlabda szakág vezetője; Márkusné Halmosi Erika - a Paragvári Utcai Általános Iskola testnevelő tanára, általános iskolai atlétika szakágvezető; Abért András - a Paragvári Utcai Általános Iskola testnevelő tanára, aki IV. korcsoportos fiú labdarúgás országos diákolimpiai csapatával bajnoki címet szerzett. Budai Szebasztián (8.z), Hobbisták Önvédelmi Sportegyesület - Ökölvívó Országos Bajnokságon két serdülő és egy junior bajnoki címet szerzett. Korosztályos válogatott sportoló. Részt vett az olaszországi Monzában a Junior Európa-bajnokságon. Edzője: Bertha György. Az elismerésekhez szívből gratulálunk!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2022. december 20.

Tegnap iskolánk 2. és 3. zenei osztályos tanulói karácsonyi műsort adtak elő a Gagarin úti idősek otthonában. A gyerekeknek Kővári Réka néptáncpedagógus tanította be az előadáson látható és hallható karácsonyi népszokásainkat felelevenítő pásztorjátékot, bölcsőcskét és Szentcsalád-járást. Hangszeren a Boglya Népzenei Együttes tagjai közül Földesi Jánosné tanárnő és Földesi János tanár úr kísérte zenével a produkciót. Köszönjük mindenkinek, aki részese volt eme kedves előadásnak, és ezáltal egy szép karácsonyi ajándékkal lepte meg az idősotthon lakóit. Az alábbi hivatkozásokon keresztül mindkét osztály előadása megtekinthető, sok szeretettel ajánljuk mindenki számára.

  YouTube (2.z)...

  YouTube (3.z)...

  Galéria...
  • Nagy Judit
  • 2022. december 18.

Az a megtiszteltetés érte Sándorfi Olga tanárnőt, iskolánk karvezetőjét, hogy kórusával közreműködjön a Szombathelyi Kötélugró Klub karácsonyi gálaestjén, a „Karácsony a porondon” című előadásban, Füle Magdolna és Bánhegyi Attila felkérésére. A kórus Andrea Bocelli legújabb karácsonyi művét, a The Greatest Gift című dalt adta elő.

  Galéria...
  • Barity Milán
  • 2022. december 16.

2022. december 8-án iskolánk két tanulóval vett részt a VMSZC Gépipari és Informatikai Technikum humán munkaközössége szervezésében megrendezett "Ismerd meg a Gépiparit!" online játékos vetélkedőn. A diákoknak az iskoláról különböző érdekes feladatot kellett megoldaniuk ahhoz, hogy megszerezzenek egy kódot, amivel kijutottak a virtuális szabadulószobából. Krucsay Sebestyén 8.e osztályos tanuló 1. helyezést ért el, míg Bognár Botond szintén 8.e osztályos diák a középmezőnyben végzett. Ma délelőtt a versenyszervező tanárnőtől, Biácsi Hajnalkától vehették át a tanulók a megérdemelt jutalmukat. Felkészítő: Barity Milán. Gratulálunk!

  Eredmények...
  • Szabó Lilla
  • 2022. december 15.

Idén ismét megrendezte iskolánk a „Lerne Deutsch mit Spaß und Spiel!” német nyelvi csapatversenyt, amelyet a hagyományokhoz híven hatodikos tanulóknak hirdettünk meg. Nagy örömünkre szolgált, hogy meghívásunkat öt iskola elfogadta. Egyik iskola két csapattal képviseltette magát, így összesen hat csapat indult a vetélkedőn.

  Tovább...

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2022. december 14.

Luca napjához több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja. Ezen a napon Szent Lúciára emlékezünk, aki egy előkelő szicíliai családban nevelkedett. A keresztény hitre tért szép fiatal leány életét Krisztusnak szentelte, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták. A 4.z osztályosok előadásában még nagyon sok mást is megtudhatunk ezzel a nappal kapcsolatban, legfőképp olyan magyar népszokásokról, melyek a mi hagyományköreinkbe tartoznak már hosszú évszázadok óta. A műsort összeállította és a gyerekeket felkészítette: Kővári Réka néptáncpedagógus.

  YouTube...

  Galéria...
  • Barity Milán
  • 2022. december 13.

Iskolánk december 8-án immár 5. alkalommal vett részt a Szentgotthárdon megrendezett III. Béla Megyei Informatika Versenyen. A vetélkedőn a tanulók érdekes informatikai, logikai és programozási feladatokat oldottak meg pl.: számítógépet szereltek össze, robotot programoztak és grafikai szoftverekkel ismerkedtek. A Házi Veronika, Kiss Boglárka 7.z osztályos diákokból álló Double Byte nevű csapat a 4. helyezést érte el a 8. évfolyamosoknak meghirdetett megmérettetésen, ahol a szervező kollégák dicséretét is kivívták maguknak. Gratulálunk a szép eredményhez! Felkészítő: Barity Milán.

  Eredmények...
  • Márkusné Halmosi Erika
  • 2022. december 9.

Kiválóan szerepelt iskolánk a november 30-án rendezett Játékos Sportvetélkedő Megyei Döntőjén az ELTE-SEK csarnokában. Előzmény, hogy az egy hónappal korábban megrendezett városi selejtezőből 3. helyen jutottunk tovább. Nagy küzdelem alakult ki a döntőbe jutott csapatok között, ahol a két favorit a Derkovits és a Gothard iskola emelkedett ki, de mi is harcoltunk a 3-4. helyért az Oladi Általános Iskolával és a Brenner János Általános Iskolával. Diákjaink végül 4 ponttal lemaradva az oladiaktól a 4. helyre hozták be a csapatot, ami az elmúlt éveket tekintve nagyon jó eredménynek számít, ráadásul a Brennert megvertük, akiktől a selejtezőben elszenvedett vereségért vehettünk revansot! Köszönettel tartozunk a gyerekek osztályfőnökeinek, tanárainak, akik elengedték óráikról diákjaikat a felkészítő edzésekre! A csapat tagjai és felkészítőik az "Eredmények" menüpont alatt olvasható.

  Eredmények...
  • paragvari.hu
  • 2022. december 8.

Az utóbbi pár évben az idegen nyelvi munkaközösség szervezésében osztályok közötti versenyt rendezünk december 6-án, Mikulás napján. Az „Öltözz pirosba!” elnevezésű játékban a feladat egyszerű, az az osztály nyer, amelyik a legtöbb piros színű ruhadarabot ölti magára aznap. Ahogy azt pár napja ígértük, visszatérünk ezt a témát megemlítve, hisz a számlálóbizottság végleges eredményeit időközben megkaptuk. A dobogós helyezésekről lemaradt osztályoknak is gratulálunk, szinte kivétel nélkül mindenki résztvevője volt ennek a vidám napnak. És végül lássuk a helyezett osztályokat! 1. hely: 6.z, 2. hely: 6.d és 3. hely: 6.b osztály. Gratulálunk, a méltán megérdemelt jutalmakat is hamarosan átadjuk! Az osztályoktól eddig beérkezett csoportképek az alábbi hivatkozáson lévő képgalériában tekinthetőek meg.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2022. december 8.

Idén már a hetedik alkalommal szervezi meg a karácsonyi MosolyManók akciót a PontVelem Okos Program és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a GLS Hungary Csomaglogisztikai Szolgáltató támogatásával az ország minden általános iskolájában. Iskolánk idén is csatlakozott ehhez a szép kezdeményezéshez. Ma reggel kereken 200 db gyönyörűen összekészített ajándékcsomagot számoltunk össze az intézményvezető-helyettesi irodában, s örömmel konstatáltuk, hogy felhívásunkra ilyen hatalmas volt a jólelkű felajánlások száma. Biztosak vagyunk benne, hogy pár nap múlva karácsonykor hatalmas örömet tudunk szerezni ezekkel az ajándékokkal olyasvalakiknek, akiknek amúgy nélkülözniük kellett volna az ünnep eme lélekmelengető élményét. Ezúton köszönünk minden felajánlást, minden apró segítséget, amelynek köszönhetően ilyen sikeresen zárhattuk az idei adománygyűjtő akciónkat! Köszönjük!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2022. december 6.

Alsó tagozatos kisdiákjaink már kora reggel izgulva várták a nap eseményeit. Várakozásuk nem volt alaptalan, hisz nagy meglepetésükre iskolánkba is ellátogatott a Mikulás. A legkisebbek kedves kis versekkel, énekekkel, rajzokkal lepték meg őt. Mivel hozzánk csak jó gyerekek járnak, így senki nem kapott virgácsot, mindenki csak dicséretet, s egy kis csokit kapott jutalmul, amiért egész évben jól viselkedett. A mai napra osztályok közötti versenyt is hirdettünk: „Öltözz pirosba!” címmel. Kíváncsian várjuk, melyik osztály öltötte magára a legtöbb piros színű ruhadarabot. A számolás még folyamatban van, hamarosan jelentkezünk a végeredménnyel.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2022. december 3.

December 1-jén tartottuk meg 1. és 2. osztályos tanulóink számára iskolai mesemondó versenyünket. A gyerekek kedves kis mesékkel készültek a megmérettetésre, lelkesen, s rendkívül jó előadással mondták el a megtanult történeteket. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek a döntéshozatalban, de végül megszületett a végeredmény, és pénteken délelőtt ünnepélyes keretek között vehették át elismeréseiket a nyertesek. Gratulálunk a kis mesemondóknak és felkészítőiknek egyaránt! Résztvevők: Varga-Gábriel Emília (2.c), Joó Bernadett (2.c), Menges Bálint (2.z), Spiegler Szófia (1.z), Erhardt Linda (1.b), Nehéz Natália (1.b); helyezettek: 3. Németh Hedvig (2.c) - felkészítő: Szeleczkyné Grámán Éva, 2. Szabó-Rácz Eliza Mária (2.a) - felkészítő: Simonné Geröly Mária, 1. Lakner-Bognár Lili (1.z) - felkészítő: Angyalosyné Krajczár Ildikó, 1. Zsámpár Zoltán (2.a) - felkészítő: Simonné Geröly Mária.

  Galéria...
  • Szecsődi Tímea
  • 2022. december 2.

A 7.z osztály tanulói a mai napon átvehették a Cinema City pályázatán elért helyezésért jutalmukat: egy közös mozizást. A vetítőterem csak az osztályé volt, így a film élménye és izgalma még különlegesebb volt, mintha csak egy átlagos mozis délután lett volna. Köszönjük a Cinema City Savariának, hogy megnézhettük náluk a filmet!

  • paragvari.hu
  • 2022. december 1.

Dobosné Csoknyai Cecília könyvtáros, történelem, pedagógia és magyar nyelv és irodalom szakos tanár iskolánk szakmai munkájának meghatározó pedagógusa volt a 2021/2022-es tanév végéig, nyugdíjba vonulásáig. Tanárnő a mai napon Budapesten vehette át az ELTE pedagógus képzésért elismerő oklevélt, melyhez szívből gratulálunk!

  Tovább...
  • Csutak Zoltánné
  • 2022. december 1.

A Paragvári Utcai Általános Iskola 4. évfolyamán a kölyökatlétika-órákat mindig egy rövid relaxációval fejezzük be. Minden óra végén csendben a talajon hanyatt fekszenek a gyerekek, ezalatt az idő alatt lassan lélegeznek ki és be, ki és be, ki és be... Megnyugszanak, visszaáll a pulzusuk a normálra. Az alábbi írásban Csutak Zoltánné, Csilla néni légzéstechnikai tanácsait, útmutatásait olvashatjátok.

  Tovább...
  • paragvari.hu
  • 2022. november 30.

Ahogy azt már tegnap beharangoztuk, jutalomban részesítettük azon tanulóinkat, akik az iskolaújságunk, a Paragvári Times legelső számában lévő rejtvényeket helyesen megfejtették, s megoldásukat határidőn belül elküldték a szerkesztőségnek. Ma délelőtt a 2. óra utáni szünetben kerítettünk sort a nyeremények átadására, ahol a szerkesztőség képviselői ünnepélyesen gratuláltak a díjazottaknak. A hamarosan megjelenő téli számban is számos rejtvény vár az olvasókra, így arra buzdítunk mindenkit, továbbra is vásároljon újságot, hisz a folytatásban sem marad el a nyerési lehetőség!

  Galéria...
  • Sándorfi Olga
  • 2022. november 30.

Nagy sikerű Csiribiri zenei foglalkozásunk képein Kővári Réka néptáncpedagógus, Sándorfi Olga ének-zene tanár és a 6. zenei osztály tanulói láthatóak.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2022. november 29.

Napra pontosan 10 éve, 2012. november 29-én adtuk át iskolánk klubszobáját. Most ezt az eseményt elevenítjük fel azzal a videóval, amely YouTube-csatornánk történelmében a legnagyobb (119000) megtekintést érte el idáig. A felvételen Kocsis Márton szórakoztató bűvészelőadása látható, melyet most sok szeretettel ajánlunk megtekintésre, az emlékek felelevenítésére. Jó szórakozást kívánunk!

  YouTube...
  • ParaPenna-szerkesztőség
  • 2022. november 29.

Az első számunkhoz több rejtvény is kapcsolódik, s az ügyes megfejtésekért apróbb jutalmakat ígértünk. Elérkezett az idő, ideje átadnunk ezeket. A holnapi napon a második óra végén a hangosbemondón keresztül hangzanak el azok nevei és osztálya, akik apróbb ajándékban részesülnek. Kérjük őket, az „A”-épület aulájába jöjjenek majd, hogy átvehessék. Ne aggódj, még van néhány szám, így te is játszhatsz! Ráadásul hamarosan érkezik a második szám.

  • Kondicsné Tóth Melitta, Horváth Erika
  • 2022. november 25.

2022. november 7-11-ig felső tagozatos diákjaink az egészségnevelési hét programjain vehettek részt. A tanórákon játékos interaktív feladatokat, rejtvényeket, totókat oldottak meg, valamint kipróbálhatták kreativitásukat és kézügyességüket is. A tanórákat és a programokat a 7. és 8. osztályos diákjaink előadási színesítették. Láng Zsófia és Horváth Szonja (8.b), Fekete Luca (8.z), valamint a 7.b osztályból Katona Tóth Sára, Takács Luca, Szendrei Ildikó, Drimmer Luca, Horváth Linda Lola és Kiss Tünde. Ezúton is köszönjük munkájukat! A táplálkozás, mozgás, lelki egészség, fogápolás, tisztálkodás témakörében sok érdekes információt nyújtottak diáktársaiknak, akik érdeklődve hallgatták prezentációjukkal kiegészített előadásaikat. Az elkészített munkák a „B”-épület faliújságján kiállításra kerültek, (lapbook-brosúrák, 3D-s zöldségek, makettek) ajánljuk mindenki figyelmébe. A témahéten készült fotók az alábbi hivatkozáson keresztül tekinthetőek meg.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2022. november 22.

Ma délután egy angol nyelvű hálaadás napi vetélkedőn vehettek részt tanulóink. Az idegen nyelvi munkaközösség angol nyelvet tanító pedagógusai által szervezett rendezvényen, a játékos csapatversengésen kívül nagyon sok ismeretet is szereztek a gyerekek az ünneppel kapcsolatban. A hálaadás az egyik legfontosabb észak-amerikai ünnep, amelyet az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökjén, Kanadában pedig október második hétfőjén ünnepelnek. A vetélkedő megkezdése előtt a csapatok egy angol nyelvű kisfilmet tekinthettek meg, melyből megtudhatták, miért is alakult ki ez az ünnep, valamint azt is láthatták, milyen események fűződnek ehhez a naphoz. A vetélkedő keretében a csapatoknak több angol nyelvű feladatot is meg kellett oldania, melyek teljesítéséhez elengedhetetlenül szükség volt az alapműveltségen túl a magas szókincsre is. A játékos nyelvi kérdéssorok mellett sor került a könnyedebb feladatokra is, így tanulóink „pulykavadászaton” vettek részt, a kézműves kuckóban pedig fagylaltos tölcsérből, ropiból és forró csokiból készítettek jellegzetes indiánsátrat, úgynevezett teepee-t. A kézügyesség próbatétele mindebben nem merült ki, aki szeretett volna, készíthetett indián-motívumokkal rajzolt díszeket is. Köszönjük a szervezőknek ezt a vidám hangulatú délutánt, valamint azt, hogy a sok-sok játék mellett hasznos érdekességeket is megismerhettünk a hálaadás napjával kapcsolatban.

  Galéria...
  • Szecsődi Tímea, Pék Krisztina
  • 2022. november 20.

Az idei évben először hagyományteremtő céllal került megrendezésre az Éjszaka az iskolában rendezvény, melyen először a 8.z és a 7.z osztály diákjai vehettek részt. Előzetes feladatként PARA   G   VÁR jeligére kellett plakátot készíteniük a jelentkezőknek, melyeket a könyvtár folyosóján ki is állítottunk. A személyre szóló meghívón a program mellett egy rejtvényt is kaptak a diákok, melyet ha megfejtettek, a segítségével be tudtak jutni az iskolába, ahol kizárólag elemlámpával lehetett közlekedni (bizony nem volt egyszerű feladat). Miután mindenki megérkezett, köszöntés után egy kutakodós játék keretében párosával fedezhette fel mindenki az éjszakai Paragvárit. Az A épületet pincétől a padlásig bejárták a diákok, s egy izgalmas vetélkedőn vehetettek részt, és az egész iskola a diákok énekétől vagy sikolyaitól zengett. Az egyik legnehezebb feladat bevallásuk szerint a denevér megtalálása volt. Ezután közös vacsora és élménybeszámoló volt, finom teával. A csillagvizsgálat sajnos az időjárás miatt elmaradt, de helyette hosszabb ideig társasoztak a diákok a könyvtárban – vérfarkas és Time’s up volt terítéken a party-játékok közül. Végül ismét párokba rendeződtek a diákok, és egy nagyon izgalmas bátorságpróbán vettek részt, ahol nemcsak bátornak, hanem szemfülesnek is kellett lenni, hogy egyik állomásról a másikra juthassanak. Minden teremben egy-egy tanár várta őket, s így juthattak el a legvégéig és az apró nyereményig. A sok mászkálás után pedig egy kis pihenésként mozizás zárta az estét. Bár az elején lassúnak tartották a filmet, a végére teljesen összeállt mindenkinek a kép és a közös rendrakás után mosolyogva ment haza mindenki. Az estét segítő pedagógusok: Feketéné Márkus Zsuzsanna, Gergácz Gábor, Horváth Mirtill, Horváth Nóra, Horváthné Szalay Gabriella, Mánya Krisztián, Nagy Judit és Sándorfi Olga

  Galéria...

  Ének, sikolyok...
  • Tarszabó Lászlóné, Mátrai-Both Júlia
  • 2022. november 17.

November 7-11. között került megrendezésre az Egészségnevelési hét iskolánkban, melynek keretében az alsósok délutánonként különféle játékos feladatokban vehettek részt. A hét során a délutánjaink tartalmas programokkal teltek az egészséges életmód témájában, többek között meséltünk, beszélgettünk, mozogtunk, rajzoltunk, kézműveskedtünk, TOTO-t töltöttünk ki. A különböző feladatok során megbeszéltük, miért fontos az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a helyes tisztálkodás, az alvás, a pihenés. A gyerekek érdeklődve, szívesen vettek részt a feladatokban. Örömmel tapasztaltuk, hogy mennyi ismeretük van már az adott témákban. A hét része volt az Egészségkihívás verseny is, ahol a feladatok elvégzésével az osztályok minden nap pontokat gyűjthettek. A gyerekek napról napra lelkesen hozták, mutatták a feladatban meghatározott, különféle színű zöldségeket, gyümölcsöket. A kihívás nyertesei az 1.z, 2.b, 3.z és a 4.a osztály, akiknek ezúton is szívből gratulálunk! Az elkészített munkákból aulánkban kiállítás is készült. Köszönjük kollégáinknak, tanulóinknak és a szülőknek, hogy hozzájárultak az egészségnevelési hét sikeres lebonyolításához!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2022. november 15.

Immár 23. alkalommal rendeztük meg az iskolánk nevéhez fűződő, nagy múlttal rendelkező „…haza, nemzet és nyelv…” elnevezésű városi műveltségi vetélkedőnket. A 4. és 7-8. osztályosoknak kiírt versenyben idén 9 csapatot láthattunk vendégül, 5 alsós és 4 felsős csapat mérte össze tudását.

  Tovább...

  Galéria...
  • Szecsődi Tímea
  • 2022. november 12.

A Cinema City felhívására a 7.z osztály kisfilmet készített egy mágikus, díszes tábláról, mely különleges képességekkel bír. S mint minden mágikus tárgynak, nemcsak pozitív hatása van, hanem negatív is. A diákok maguk tervezték meg a táblát, készítették el égetési technikával, és forgatták le a kisfilmet, mellyel a szakmai zsűri értékelése alapján az előkelő II. helyezést érték el az országban. Jutalmul a Cinema Cityben az egész osztály megtekintheti a filmet.

  YouTube...

  Filmajánló...
  • Dr. Füziné Németh Erika
  • 2022. november 12.

November 11-én délután, 4 csapat részvételével rendeztük meg a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny helyi fordulóját. A gyerekeknek 13 nehéz, a magyar irodalmat és nyelvtant átfogó kérdésre kellett négy fős csapatokban megfelelniük. A képeken jól látszik az összedolgozás, a csapatmunka öröme. Gratulálunk a résztvevőknek!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2022. november 11.

November 11-én, Márton napján emlékezünk meg minden évben városunk szülöttéről, Szent Mártonról. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Jóságáról még életében legendák keringtek. Mártont 371-ben püspökké szentelték, s haláláig Tours-ban segítette a rászorulókat. Az életéről és a Márton-napi szokásokról az első órában az iskolarádióban hallható ünnepi műsorból tudhattunk meg mindent, amit eme jeles napról tudni kell. A tanórák nagy része is az ünnephez kapcsolódott. A gyerekek felelevenítették a vonatkozó népszokásokat, Márton-napi dalokat énekeltek, lampionokat készítettek, ezáltal készülvén a késő délutáni felvonulásra. A lampionos felvonulásokat csak a 19. század elején vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi, mindenkihez eljusson. Ezt a fényt vitték üzenetül körbe 1-5. osztályos tanulóink is az iskolát körülvevő utcákon, mely felvonuláshoz a szülők is szép számban csatlakoztak. Az iskolába visszaérve, az ebédlőben kedvére falatozhatott mindenki a finomabbnál finomabb Márton-napi étkek közül. A legnagyobb sikert azonban mégis az utánozhatatlan lilahagymás zsíroskenyér aratta a gyerekeknél, s szüleiknél egyaránt. Köszönjük az idegen nyelvi munkaközösség pedagógusainak az ünnepnap programjainak megszervezését és sikeres lebonyolítását, valamint a szülők segítségét is, akik aktív résztvevőként is segítették rendezvényünket!

  Galéria...
  • Sándorfi Olga
  • 2022. november 7.

A zenei tagozaton, az ének-zene órákon a népdalok tanulása, éneklése, elemzése, a zenetörténeti, zeneelméleti ismeretek bővítése mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megismerjük a magyar nép hagyományait, népszokásainkat, és a népi mesterségeket. Az internet segítségével így láttunk pl. dudakészítést, a pásztorok mindennapjait, és azt is, mit csinál egy csikós. Ekkor jutott eszébe Kun Barnabás 5.z osztályos tanulónak, hogy bemutatná nekünk kétkarikás ostorát. Nézzétek és hallgassátok szeretettel!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2022. november 4.

Az idegen nyelvi munkaközösség szervezésében 2022. november 11-én 16:00 órai kezdettel Márton-napi lampionos felvonulást szervezünk az 1-5. osztályos diákjaink számára az iskolát körülvevő utcákat bejárva. A felvonulás után az iskola ebédlőjében forró tea és libazsíros-kenyér várja az eseményen résztvevőket. Sok szeretettel várjuk a kedves szülőket is rendezvényünkön!

  • ParaPenna-szerkesztőség
  • 2022. november 3.

A ParaPenna szerkesztősége már fel is ragasztotta az egyedi kódokat minden újságra, mellyel részt tudtok venni a kincskereső játékban. Ez a játék mind a négy számon átível, s a végén a legügyesebbek nagy jutalomban részesülnek. A játék annyira titkos, hogy a megoldást még mi sem tudjuk, úgyhogy ne is kérdezzétek… (A szerkesztést segítő tanáraink ellenőrzik ezt.) No persze a tanév vége még messze van, ezért számonként is várnak rátok különböző nyeremények (pl.: könyvek, édességek, ajándékutalványok, stb.). Érdemes olvasni, mert olvasni menő! Az újság vásárlásának körülményeit az iskolarádión keresztül tudjátok meg. 😊

  Előkészület...
  • Horváth Ágnes
  • 2022. november 2.

Iskolánk egyik kiemelt területe az idegen nyelvi oktatás. A 7.b osztály németes csapata minden évben 4 projektet készít el, melyek különböző tudományterületekhez kapcsolódnak. Készült már projekt furcsa sportokról, földrajzi csodákról vagy híres művészekről egy-egy németajkú ország tekintetében. Most azonban önnön maguk lettek projektjeik főszereplői. Képregény-készítés volt a fő feladatuk. Az elkészítéshez a történet megalkotásán túl, annak eljátszása is feladat volt, ráadásul a fotók elkészítését is nekik kellett megoldaniuk. Hibák persze vannak, de Lomb Kató után magam is hiszem, hogy a nyelv az egyetlen dolog, amit érdemes rosszul is tudni. Persze törekszünk a folyamatos fejlődésre. Úgy gondolom, remek munkát végeztek… Hajrá 7.b, hajrá Paragvári, a nyelvtudás előny!

  Képregények...
  • paragvari.hu
  • 2022. október 28.

A mai nap folyamán igazgató úr apró kis meglepetéssel köszönte meg az október 23-i ünnepi műsor szereplőinek, a 8.z osztály tanulóinak, valamint az őket felkészítő pedagógusainak (Szecsődi Tímea, Horváth Mirtill, Mánya Krisztián) emlékezetes munkáját.

  • Nagy Judit
  • 2022. október 25.

Az ebédlő mellett, a „B”-épületi rajzterem falán vár bennetek egy Egyiptom témájú színező. Ha épp nálad van a tolltartód, végy egy színest, keresd meg a kivágott részletet és színezd ki a nagy képen! Légy türelmes, udvarias, ha többen is színeztek!

  • paragvari.hu
  • 2022. október 21.

56 szemtanú. Ez a címe annak a kisfilmnek, melyet idén készítettünk az október 23-i ünnepi megemlékezésünkre. Iskolánk történetében immár 4. alkalommal vetítettünk saját gyártású filmes produkciót őszi nemzeti ünnepünk kapcsán. Legelőször 2015-ben, a A szabadság örökösei című alkotás került a filmvászonra, akkor az AGORA Savaria Filmszínház adott otthont az iskolai rendezvénynek. Az elmúlt években, amikor a vírushelyzet nem tette lehetővé a nagyszabású színpadias előadást, szintén mozgóképekben fogalmaztuk meg az ünneppel kapcsolatos gondolatainkat, érzéseinket. 2022-ben ismét kihasználva a technika lehetőségeit –és a rendelkezésünkre álló archív filmanyagokat- megint filmes módon adtuk át diákjainknak az 1956-os események történéseit. Távoli, de ugyanakkor mégis közeli események azok, melyek akkor, október 23-án történtek. Számos hang- és videofelvétel van a segítségünkre, hogy jobban megértsük, s átéljük forradalmunk eseményeit és kirobbanásának okait. A korabeli felvételek mellé magunk által írt forgatókönyv alapján (Szecsődi Tímea, Horváth Mirtill és Mánya Krisztián pedagógusok) jeleneteket készítettünk, melyekkel felvezettük a legfontosabb történéseket, s bemutattuk 1956. október 23-át, és az aznap történteket. A film elkészítésében 8.z osztályos tanulóink voltak segítségünkre. Az akkori időket idéző megemlékező műsor az alábbi hivatkozáson keresztül tekinthető meg.

  YouTube...
  • Szecsődi Tímea
  • 2022. október 18.

Az egyik legnehezebb feladat az írás és olvasás megtanítása után fenntartani a gyerekek érdeklődését az olvasás iránt. A hétköznapok rohanása és a számos tantárgy mellett az olvasás szeretete és öröme háttérbe szorul. Az idei évtől azonban még komolyabb erőfeszítést tesznek a tanítók, magyar- és angol szakos kollégák annak érdekében, hogy az olvasóvá válás élmény legyen a diákok számára. A BOOKR Suli pedagógiai módszertani csomag használatával lehetőségünk nyílik a digitális interaktív könyvek egyszerű beépítésére a tanórákba. Ezek az interaktív könyvek ötvözik a hangoskönyvek, az animált e-könyvek és a képességfejlesztő játékok legjobb részeit. A diákok osztályszinten, kis csoportokban és egyénileg is tudnak dolgozni a tanórákon az intézményi tableteken, interaktív táblákon. A fejlesztők folyamatosan frissítik az adatbázist, újabb és újabb meséket töltenek fel, melyekkel igazi élmény a művek megismerése. S mindezt nemcsak magyarórákon használhatják a diákok, hanem angolórákon is (BOOKR Class). Az angoltanárok a diákok nyelvi szintjéhez igazítva ajánlanak olvasmányokat, építik be a tanórákba az applikációt, míg a magyartanárok a tanmenethez igazított interaktív olvasmányok segítségével teszik színesebbé a 45 percet. S természetesen a legkisebbek sem fognak kimaradni a jóból, a tanító nénik a BOOKR Mesetár által kínált meséket fogják használni, ahogy megismerkednek a betűk világával a lurkók. (Kép: 5.abz magyar II-es csoport)

  • paragvari.hu
  • 2022. október 15.

A rossz idő miatt szeptember 30-án, a Magyar Diáksport Napján sajnos nem tudtuk megrendezni kora őszi sportrendezvényünket, de kihasználva a lehetőséget, a mostani szombati munkanapot nem tanítással, hanem könnyed, mindenki számára szórakoztató és egészséges módon, sportolással töltöttük el. Az alsó tagozatos diákok a környező parkokban és sportpályákon voltak, míg felső tagozatos tanulóink az iskola udvarán megszervezett osztályonkénti sorversenyeken vettek részt. Bár az időjárás időnként megtréfált minket, de mindennek ellenére semmi nem állhatott útjába annak, hogy végül sikeresen zárhassuk idei témanapunkat. Az összes szabadtéri sportágunkat és ügyességi feladatunkat zavartalanul le tudtuk bonyolítani, semmiben nem szenvedtünk hiányt, így vidáman kosaraztunk, fociztunk, kötelet húztunk. Az időnként szemerkélő esőn is túltettük magunkat, egyes feladatokat az épületen belül bonyolítottunk le. Bizonyosan kijelenthetjük, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, a délelőtt folyamán készült videófelvételek is ezt bizonyítják. Mindez megtekinthető az alábbi hivatkozáson keresztül. Köszönjük a szervezők munkáját! Hajrá Paragvári!

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2022. október 6.

Az eredetileg tervezett időponthoz képest bő két héttel elhalasztottuk szüreti mulatságunkat, de döntésünket nem bántuk meg. A verőfényes őszi napsütötte udvaron vidáman kezdtük meg délutáni programjainkat. A megnyitóbeszéd után a 4.z osztályosok következtek, akik népdalokat énekeltek, majd ráhangolásképp táncokat mutattak mindnyájunknak, így megalapozva a hangulatot a közös táncházhoz. A táncház után egyik állomásról a másikra haladtak az osztályok. Volt cukorkeresés szalmából, zöldség- és gyümölcsfelismerés bekötött szemmel, jellegzetes szüreti tárgyak felismerése képről. A szabadtéri állomásokon kívül az épületben is volt némi meglepetés, ínycsiklandozó zsíros kenyeret is lehetett enni lilahagymával. A meglepetések sora ezzel még nem ért véget, a gyerekek zsákbamacska ajándékot is kaptak a szüreti mulatság kiegészítő ajándékaként. Köszönjük a szülők támogatását és hozzájárulását, hogy a mai napot megrendezhettük, s így közösen sok örömet okozhattunk a gyerekeknek! Köszönjük a szervezők és szereplők áldozatos munkáját, reméljük, egy év múlva hasonló módon tarthatjuk majd meg szüreti mulatságunkat! A délután folyamán készült fotókat az alábbi hivatkozáson lévő képgalériában lehet megtekinteni.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2022. október 6.

Az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk kultusza és legendája már aznap elkezdődött, hiszen –a szemtanúk elbeszélése alapján– már egy-két órával a kivégzéseket követően tömegekben zarándokoltak a kivégzés helyére a gyászolók. Mindenki sírt, imádkozott, és ezen a napon minden boltot, nyilvános helyiséget bezártak. Eme nemzeti gyásznapról emlékeztünk meg mi is ma reggel az iskolarádióban. A honlapunkon keresztül is meghallgatható ünnepi műsort a 7.b osztály tanulói készítették Nagyné Kovács Ildikó tanárnő felkészítésével. A megemlékezés után az osztályok képviselői mécsest gyújtottak és virágot helyeztek el az iskola folyosóin kialakított emlékhelyeken.

  Ünnepi megemlékezés...

  Galéria...
  • Szecsődi Tímea
  • 2022. október 3.

Nem lehet olyan életünk, hogy ne legyen napi fél óránk olvasni. Dragomán György
Ötödik osztályban ezzel a mottóval kezdjük az ismerkedést a gyerekekkel irodalomórán. S ahogy nőnek, szerencsére nem felejtik el, hogy minden könyv hozzánk tesz valamit, amiért érdemes egy újabbat elolvasni. A szeptember hónap a ráhangolódásé volt, vissza kellett rázódni a hosszú nyári szünet után az iskolai életbe. Erre pedig az óra eleji kis irodalmi ajánlók tökéletesek. Lapbook segítségével kellett bemutatni egy, a diákok által olvasott könyvet úgy, hogy azt ajánlják is osztálytársaiknak, s az előadás végén lehetett is kérdezni egymástól az adott könyvről és szerzőjéről. Bár volt egy ajánlott irodalmat tartalmazó lista, a diákok bátran elrugaszkodtak ettől és kedvükre válogattak a magyar- és világirodalmi művek között. A lányoknál Leiner Laura könyvei szerepelnek előkelő helyen, míg a fiúknál inkább a krimik kerültek előtérbe. Külön öröm, hogy a legtöbben magyar szerzőket, kortárs alkotókat választottak (Bosnyák Viktória, Csukás István, Nógrádi Gábor, Kampós Csaba, S. Németh József, Rejtő Jenő és még sokan mások), de az olyan klasszikusok nevei is előbukkantak, mint Agatha Christie, Sir Arthur Conan Doyle, Erich Kästner és Mark Twain. A beszámolókat még két dologgal is fűszerezték a hatodik osztályosok. Egyiküknek még ismeretsége is van az íróval, akinek a könyvét választotta, így még érdekesebb beszámolót hallhattunk. Másikuk pedig eredeti nyelven, angolul olvasta el a művet, amivel még inkább felkeltette osztálytársai érdeklődését.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2022. szeptember 29.

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján van a magyar népmese napja. 2005-től, amióta a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére hivatalosan is ünneppé vált ez a nap, iskolánk is minden évben megemlékezik iskolarádión keresztül eme jeles eseményről. A már korábban kialakított rendezvénynaptárunk miatt idén egy nappal előbb tartottuk a megemlékezést, bár a borongós időjárás lehetővé tette volna a 30-i szervezést is, melyen eredetileg őszi sportnapunkat szerettük volna megtartani. A sors úgy hozta, hogy idén is Csonka Emma (6.b) volt az a tanuló, aki diáktársainak elmondott egy mesét, mégpedig a „Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack” című magyar népmesét. Aki kíváncsi, miként teljesült a király legkisebb leányának kívánsága, akkor az alábbi hivatkozáson keresztül meghallgathatja a teljes történetet. Köszönjük Takács Ildikó tanárnőnek a megemlékezés megszervezését, s kis segédeinek Kovács-Vörös Lujzának (6.b), Kováts Patríciának (6.b), Domonkos Gittának (6.z) és Soós Júlia Boglárkának (7.z), hogy „tarisznyás mesemondóként” egy-egy mesével népszerűsítették ezt az ünnepnapot!

  Ünnepi műsor...
  • Szecsődi Tímea
  • 2022. szeptember 23.

A 7.z osztály tanulói rendhagyó tanóra keretében az Egyházmegyei Könyvtárat látogatták meg, ahol nemcsak könyvtárismereti foglalkozáson vehettek részt, hanem a középkori irodalommal kapcsolatban kódexeket is a kezükbe vehettek, felidézhették az előző tanévben elsajátított történelmi ismereteiket és még kisebb matematikai feladványokat is meg kellett oldaniuk. Helytörténeti ismereteik is bővültek az interaktív foglalkozás keretében. Lenyűgöző élmény volt mindez számukra, ahogy ők fogalmaztak: „Olyan ez a könyvtár, mintha a Harry Potterben lennénk…”

  Galéria...
  • Szecsődi Tímea
  • 2022. szeptember 22.

A 8.d osztály úgy döntött, hogy az idei tanévet poétaként kezdi, s az impresszionizmus jegyében olyan verseket alkottak, melyek az érzékszervek bevonásával avanzsálja őket költővé.

  Versek...
  • paragvari.hu
  • 2022. szeptember 1.

A mai napon ismét megkezdődött egy új tanév, reggel 8:00 órakor az iskolacsengő ennek hangot is adott, becsengettünk. Az első tanórában az iskolarádión keresztül megtartottuk tanévnyitó ünnepélyünket. Az elsősök felvonulásáról és az első tanítási nap örömteli pillanatairól készült fotókat az alábbi képgalériában lehet megtekinteni.

  Galéria...