Telefon: 06 20 503 6250    Email: info@paragvari.hu

 • paragvari.hu
 • 2022. december 14.

Luca napjához több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja. Ezen a napon Szent Lúciára emlékezünk, aki egy előkelő szicíliai családban nevelkedett. A keresztény hitre tért szép fiatal leány életét Krisztusnak szentelte, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták. A 4.z osztályosok előadásában még nagyon sok mást is megtudhatunk ezzel a nappal kapcsolatban, legfőképp olyan magyar népszokásokról, melyek a mi hagyományköreinkbe tartoznak már hosszú évszázadok óta. A műsort összeállította és a gyerekeket felkészítette: Kővári Réka néptáncpedagógus.

  YouTube...

  Galéria...
 • Barity Milán
 • 2022. december 13.

Iskolánk december 8-án immár 5. alkalommal vett részt a Szentgotthárdon megrendezett III. Béla Megyei Informatika Versenyen. A vetélkedőn a tanulók érdekes informatikai, logikai és programozási feladatokat oldottak meg pl.: számítógépet szereltek össze, robotot programoztak és grafikai szoftverekkel ismerkedtek. A Házi Veronika, Kiss Boglárka 7.z osztályos diákokból álló Double Byte nevű csapat a 4. helyezést érte el a 8. évfolyamosoknak meghirdetett megmérettetésen, ahol a szervező kollégák dicséretét is kivívták maguknak. Gratulálunk a szép eredményhez! Felkészítő: Barity Milán.

  Eredmények...
 • Márkusné Halmosi Erika
 • 2022. december 9.

Kiválóan szerepelt iskolánk a november 30-án rendezett Játékos Sportvetélkedő Megyei Döntőjén az ELTE-SEK csarnokában. Előzmény, hogy az egy hónappal korábban megrendezett városi selejtezőből 3. helyen jutottunk tovább. Nagy küzdelem alakult ki a döntőbe jutott csapatok között, ahol a két favorit a Derkovits és a Gothard iskola emelkedett ki, de mi is harcoltunk a 3-4. helyért az Oladi Általános Iskolával és a Brenner János Általános Iskolával. Diákjaink végül 4 ponttal lemaradva az oladiaktól a 4. helyre hozták be a csapatot, ami az elmúlt éveket tekintve nagyon jó eredménynek számít, ráadásul a Brennert megvertük, akiktől a selejtezőben elszenvedett vereségért vehettünk revansot! Köszönettel tartozunk a gyerekek osztályfőnökeinek, tanárainak, akik elengedték óráikról diákjaikat a felkészítő edzésekre! A csapat tagjai és felkészítőik az "Eredmények" menüpont alatt olvasható.

  Eredmények...
 • paragvari.hu
 • 2022. december 8.

Az utóbbi pár évben az idegen nyelvi munkaközösség szervezésében osztályok közötti versenyt rendezünk december 6-án, Mikulás napján. Az „Öltözz pirosba!” elnevezésű játékban a feladat egyszerű, az az osztály nyer, amelyik a legtöbb piros színű ruhadarabot ölti magára aznap. Ahogy azt pár napja ígértük, visszatérünk ezt a témát megemlítve, hisz a számlálóbizottság végleges eredményeit időközben megkaptuk. A dobogós helyezésekről lemaradt osztályoknak is gratulálunk, szinte kivétel nélkül mindenki résztvevője volt ennek a vidám napnak. És végül lássuk a helyezett osztályokat! 1. hely: 6.z, 2. hely: 6.d és 3. hely: 6.b osztály. Gratulálunk, a méltán megérdemelt jutalmakat is hamarosan átadjuk! Az osztályoktól eddig beérkezett csoportképek az alábbi hivatkozáson lévő képgalériában tekinthetőek meg.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. december 8.

Idén már a hetedik alkalommal szervezi meg a karácsonyi MosolyManók akciót a PontVelem Okos Program és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a GLS Hungary Csomaglogisztikai Szolgáltató támogatásával az ország minden általános iskolájában. Iskolánk idén is csatlakozott ehhez a szép kezdeményezéshez. Ma reggel kereken 200 db gyönyörűen összekészített ajándékcsomagot számoltunk össze az intézményvezető-helyettesi irodában, s örömmel konstatáltuk, hogy felhívásunkra ilyen hatalmas volt a jólelkű felajánlások száma. Biztosak vagyunk benne, hogy pár nap múlva karácsonykor hatalmas örömet tudunk szerezni ezekkel az ajándékokkal olyasvalakiknek, akiknek amúgy nélkülözniük kellett volna az ünnep eme lélekmelengető élményét. Ezúton köszönünk minden felajánlást, minden apró segítséget, amelynek köszönhetően ilyen sikeresen zárhattuk az idei adománygyűjtő akciónkat! Köszönjük!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. december 6.

Alsó tagozatos kisdiákjaink már kora reggel izgulva várták a nap eseményeit. Várakozásuk nem volt alaptalan, hisz nagy meglepetésükre iskolánkba is ellátogatott a Mikulás. A legkisebbek kedves kis versekkel, énekekkel, rajzokkal lepték meg őt. Mivel hozzánk csak jó gyerekek járnak, így senki nem kapott virgácsot, mindenki csak dicséretet, s egy kis csokit kapott jutalmul, amiért egész évben jól viselkedett. A mai napra osztályok közötti versenyt is hirdettünk: „Öltözz pirosba!” címmel. Kíváncsian várjuk, melyik osztály öltötte magára a legtöbb piros színű ruhadarabot. A számolás még folyamatban van, hamarosan jelentkezünk a végeredménnyel.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. december 3.

December 1-jén tartottuk meg 1. és 2. osztályos tanulóink számára iskolai mesemondó versenyünket. A gyerekek kedves kis mesékkel készültek a megmérettetésre, lelkesen, s rendkívül jó előadással mondták el a megtanult történeteket. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek a döntéshozatalban, de végül megszületett a végeredmény, és pénteken délelőtt ünnepélyes keretek között vehették át elismeréseiket a nyertesek. Gratulálunk a kis mesemondóknak és felkészítőiknek egyaránt! Résztvevők: Varga-Gábriel Emília (2.c), Joó Bernadett (2.c), Menges Bálint (2.z), Spiegler Szófia (1.z), Erhardt Linda (1.b), Nehéz Natália (1.b); helyezettek: 3. Németh Hedvig (2.c) - felkészítő: Szeleczkyné Grámán Éva, 2. Szabó-Rácz Eliza Mária (2.a) - felkészítő: Simonné Geröly Mária, 1. Lakner-Bognár Lili (1.z) - felkészítő: Angyalosyné Krajczár Ildikó, 1. Zsámpár Zoltán (2.a) - felkészítő: Simonné Geröly Mária.

  Galéria...
 • Szecsődi Tímea
 • 2022. december 2.

A 7.z osztály tanulói a mai napon átvehették a Cinema City pályázatán elért helyezésért jutalmukat: egy közös mozizást. A vetítőterem csak az osztályé volt, így a film élménye és izgalma még különlegesebb volt, mintha csak egy átlagos mozis délután lett volna. Köszönjük a Cinema City Savariának, hogy megnézhettük náluk a filmet!

 • paragvari.hu
 • 2022. december 1.

Dobosné Csoknyai Cecília könyvtáros, történelem, pedagógia és magyar nyelv és irodalom szakos tanár iskolánk szakmai munkájának meghatározó pedagógusa volt a 2021/2022-es tanév végéig, nyugdíjba vonulásáig. Tanárnő a mai napon Budapesten vehette át az ELTE pedagógus képzésért elismerő oklevélt, melyhez szívből gratulálunk!

  Tovább...
 • Csutak Zoltánné
 • 2022. december 1.

A Paragvári Utcai Általános Iskola 4. évfolyamán a kölyökatlétika-órákat mindig egy rövid relaxációval fejezzük be. Minden óra végén csendben a talajon hanyatt fekszenek a gyerekek, ezalatt az idő alatt lassan lélegeznek ki és be, ki és be, ki és be... Megnyugszanak, visszaáll a pulzusuk a normálra. Az alábbi írásban Csutak Zoltánné, Csilla néni légzéstechnikai tanácsait, útmutatásait olvashatjátok.

  Tovább...
 • paragvari.hu
 • 2022. november 30.

Ahogy azt már tegnap beharangoztuk, jutalomban részesítettük azon tanulóinkat, akik az iskolaújságunk, a Paragvári Times legelső számában lévő rejtvényeket helyesen megfejtették, s megoldásukat határidőn belül elküldték a szerkesztőségnek. Ma délelőtt a 2. óra utáni szünetben kerítettünk sort a nyeremények átadására, ahol a szerkesztőség képviselői ünnepélyesen gratuláltak a díjazottaknak. A hamarosan megjelenő téli számban is számos rejtvény vár az olvasókra, így arra buzdítunk mindenkit, továbbra is vásároljon újságot, hisz a folytatásban sem marad el a nyerési lehetőség!

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2022. november 30.

Nagy sikerű Csiribiri zenei foglalkozásunk képein Kővári Réka néptáncpedagógus, Sándorfi Olga ének-zene tanár és a 6. zenei osztály tanulói láthatóak.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. november 29.

Napra pontosan 10 éve, 2012. november 29-én adtuk át iskolánk klubszobáját. Most ezt az eseményt elevenítjük fel azzal a videóval, amely YouTube-csatornánk történelmében a legnagyobb (119000) megtekintést érte el idáig. A felvételen Kocsis Márton szórakoztató bűvészelőadása látható, melyet most sok szeretettel ajánlunk megtekintésre, az emlékek felelevenítésére. Jó szórakozást kívánunk!

  YouTube...
 • ParaPenna-szerkesztőség
 • 2022. november 29.

Az első számunkhoz több rejtvény is kapcsolódik, s az ügyes megfejtésekért apróbb jutalmakat ígértünk. Elérkezett az idő, ideje átadnunk ezeket. A holnapi napon a második óra végén a hangosbemondón keresztül hangzanak el azok nevei és osztálya, akik apróbb ajándékban részesülnek. Kérjük őket, az „A”-épület aulájába jöjjenek majd, hogy átvehessék. Ne aggódj, még van néhány szám, így te is játszhatsz! Ráadásul hamarosan érkezik a második szám.

 • Kondicsné Tóth Melitta, Horváth Erika
 • 2022. november 25.

2022. november 7-11-ig felső tagozatos diákjaink az egészségnevelési hét programjain vehettek részt. A tanórákon játékos interaktív feladatokat, rejtvényeket, totókat oldottak meg, valamint kipróbálhatták kreativitásukat és kézügyességüket is. A tanórákat és a programokat a 7. és 8. osztályos diákjaink előadási színesítették. Láng Zsófia és Horváth Szonja (8.b), Fekete Luca (8.z), valamint a 7.b osztályból Katona Tóth Sára, Takács Luca, Szendrei Ildikó, Drimmer Luca, Horváth Linda Lola és Kiss Tünde. Ezúton is köszönjük munkájukat! A táplálkozás, mozgás, lelki egészség, fogápolás, tisztálkodás témakörében sok érdekes információt nyújtottak diáktársaiknak, akik érdeklődve hallgatták prezentációjukkal kiegészített előadásaikat. Az elkészített munkák a „B”-épület faliújságján kiállításra kerültek, (lapbook-brosúrák, 3D-s zöldségek, makettek) ajánljuk mindenki figyelmébe. A témahéten készült fotók az alábbi hivatkozáson keresztül tekinthetőek meg.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. november 22.

Ma délután egy angol nyelvű hálaadás napi vetélkedőn vehettek részt tanulóink. Az idegen nyelvi munkaközösség angol nyelvet tanító pedagógusai által szervezett rendezvényen, a játékos csapatversengésen kívül nagyon sok ismeretet is szereztek a gyerekek az ünneppel kapcsolatban. A hálaadás az egyik legfontosabb észak-amerikai ünnep, amelyet az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökjén, Kanadában pedig október második hétfőjén ünnepelnek. A vetélkedő megkezdése előtt a csapatok egy angol nyelvű kisfilmet tekinthettek meg, melyből megtudhatták, miért is alakult ki ez az ünnep, valamint azt is láthatták, milyen események fűződnek ehhez a naphoz. A vetélkedő keretében a csapatoknak több angol nyelvű feladatot is meg kellett oldania, melyek teljesítéséhez elengedhetetlenül szükség volt az alapműveltségen túl a magas szókincsre is. A játékos nyelvi kérdéssorok mellett sor került a könnyedebb feladatokra is, így tanulóink „pulykavadászaton” vettek részt, a kézműves kuckóban pedig fagylaltos tölcsérből, ropiból és forró csokiból készítettek jellegzetes indiánsátrat, úgynevezett teepee-t. A kézügyesség próbatétele mindebben nem merült ki, aki szeretett volna, készíthetett indián-motívumokkal rajzolt díszeket is. Köszönjük a szervezőknek ezt a vidám hangulatú délutánt, valamint azt, hogy a sok-sok játék mellett hasznos érdekességeket is megismerhettünk a hálaadás napjával kapcsolatban.

  Galéria...
 • Szecsődi Tímea, Pék Krisztina
 • 2022. november 20.

Az idei évben először hagyományteremtő céllal került megrendezésre az Éjszaka az iskolában rendezvény, melyen először a 8.z és a 7.z osztály diákjai vehettek részt. Előzetes feladatként PARA   G   VÁR jeligére kellett plakátot készíteniük a jelentkezőknek, melyeket a könyvtár folyosóján ki is állítottunk. A személyre szóló meghívón a program mellett egy rejtvényt is kaptak a diákok, melyet ha megfejtettek, a segítségével be tudtak jutni az iskolába, ahol kizárólag elemlámpával lehetett közlekedni (bizony nem volt egyszerű feladat). Miután mindenki megérkezett, köszöntés után egy kutakodós játék keretében párosával fedezhette fel mindenki az éjszakai Paragvárit. Az A épületet pincétől a padlásig bejárták a diákok, s egy izgalmas vetélkedőn vehetettek részt, és az egész iskola a diákok énekétől vagy sikolyaitól zengett. Az egyik legnehezebb feladat bevallásuk szerint a denevér megtalálása volt. Ezután közös vacsora és élménybeszámoló volt, finom teával. A csillagvizsgálat sajnos az időjárás miatt elmaradt, de helyette hosszabb ideig társasoztak a diákok a könyvtárban – vérfarkas és Time’s up volt terítéken a party-játékok közül. Végül ismét párokba rendeződtek a diákok, és egy nagyon izgalmas bátorságpróbán vettek részt, ahol nemcsak bátornak, hanem szemfülesnek is kellett lenni, hogy egyik állomásról a másikra juthassanak. Minden teremben egy-egy tanár várta őket, s így juthattak el a legvégéig és az apró nyereményig. A sok mászkálás után pedig egy kis pihenésként mozizás zárta az estét. Bár az elején lassúnak tartották a filmet, a végére teljesen összeállt mindenkinek a kép és a közös rendrakás után mosolyogva ment haza mindenki. Az estét segítő pedagógusok: Feketéné Márkus Zsuzsanna, Gergácz Gábor, Horváth Mirtill, Horváth Nóra, Horváthné Szalay Gabriella, Mánya Krisztián, Nagy Judit és Sándorfi Olga

  Galéria...

  Ének, sikolyok...
 • Tarszabó Lászlóné, Mátrai-Both Júlia
 • 2022. november 17.

November 7-11. között került megrendezésre az Egészségnevelési hét iskolánkban, melynek keretében az alsósok délutánonként különféle játékos feladatokban vehettek részt. A hét során a délutánjaink tartalmas programokkal teltek az egészséges életmód témájában, többek között meséltünk, beszélgettünk, mozogtunk, rajzoltunk, kézműveskedtünk, TOTO-t töltöttünk ki. A különböző feladatok során megbeszéltük, miért fontos az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a helyes tisztálkodás, az alvás, a pihenés. A gyerekek érdeklődve, szívesen vettek részt a feladatokban. Örömmel tapasztaltuk, hogy mennyi ismeretük van már az adott témákban. A hét része volt az Egészségkihívás verseny is, ahol a feladatok elvégzésével az osztályok minden nap pontokat gyűjthettek. A gyerekek napról napra lelkesen hozták, mutatták a feladatban meghatározott, különféle színű zöldségeket, gyümölcsöket. A kihívás nyertesei az 1.z, 2.b, 3.z és a 4.a osztály, akiknek ezúton is szívből gratulálunk! Az elkészített munkákból aulánkban kiállítás is készült. Köszönjük kollégáinknak, tanulóinknak és a szülőknek, hogy hozzájárultak az egészségnevelési hét sikeres lebonyolításához!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. november 15.

Immár 23. alkalommal rendeztük meg az iskolánk nevéhez fűződő, nagy múlttal rendelkező „…haza, nemzet és nyelv…” elnevezésű városi műveltségi vetélkedőnket. A 4. és 7-8. osztályosoknak kiírt versenyben idén 9 csapatot láthattunk vendégül, 5 alsós és 4 felsős csapat mérte össze tudását.

  Tovább...

  Galéria...
 • Szecsődi Tímea
 • 2022. november 12.

A Cinema City felhívására a 7.z osztály kisfilmet készített egy mágikus, díszes tábláról, mely különleges képességekkel bír. S mint minden mágikus tárgynak, nemcsak pozitív hatása van, hanem negatív is. A diákok maguk tervezték meg a táblát, készítették el égetési technikával, és forgatták le a kisfilmet, mellyel a szakmai zsűri értékelése alapján az előkelő II. helyezést érték el az országban. Jutalmul a Cinema Cityben az egész osztály megtekintheti a filmet.

  YouTube...

  Filmajánló...
 • Dr. Füziné Németh Erika
 • 2022. november 12.

November 11-én délután, 4 csapat részvételével rendeztük meg a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny helyi fordulóját. A gyerekeknek 13 nehéz, a magyar irodalmat és nyelvtant átfogó kérdésre kellett négy fős csapatokban megfelelniük. A képeken jól látszik az összedolgozás, a csapatmunka öröme. Gratulálunk a résztvevőknek!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. november 11.

November 11-én, Márton napján emlékezünk meg minden évben városunk szülöttéről, Szent Mártonról. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Jóságáról még életében legendák keringtek. Mártont 371-ben püspökké szentelték, s haláláig Tours-ban segítette a rászorulókat. Az életéről és a Márton-napi szokásokról az első órában az iskolarádióban hallható ünnepi műsorból tudhattunk meg mindent, amit eme jeles napról tudni kell. A tanórák nagy része is az ünnephez kapcsolódott. A gyerekek felelevenítették a vonatkozó népszokásokat, Márton-napi dalokat énekeltek, lampionokat készítettek, ezáltal készülvén a késő délutáni felvonulásra. A lampionos felvonulásokat csak a 19. század elején vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi, mindenkihez eljusson. Ezt a fényt vitték üzenetül körbe 1-5. osztályos tanulóink is az iskolát körülvevő utcákon, mely felvonuláshoz a szülők is szép számban csatlakoztak. Az iskolába visszaérve, az ebédlőben kedvére falatozhatott mindenki a finomabbnál finomabb Márton-napi étkek közül. A legnagyobb sikert azonban mégis az utánozhatatlan lilahagymás zsíroskenyér aratta a gyerekeknél, s szüleiknél egyaránt. Köszönjük az idegen nyelvi munkaközösség pedagógusainak az ünnepnap programjainak megszervezését és sikeres lebonyolítását, valamint a szülők segítségét is, akik aktív résztvevőként is segítették rendezvényünket!

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2022. november 7.

A zenei tagozaton, az ének-zene órákon a népdalok tanulása, éneklése, elemzése, a zenetörténeti, zeneelméleti ismeretek bővítése mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megismerjük a magyar nép hagyományait, népszokásainkat, és a népi mesterségeket. Az internet segítségével így láttunk pl. dudakészítést, a pásztorok mindennapjait, és azt is, mit csinál egy csikós. Ekkor jutott eszébe Kun Barnabás 5.z osztályos tanulónak, hogy bemutatná nekünk kétkarikás ostorát. Nézzétek és hallgassátok szeretettel!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. november 4.

Az idegen nyelvi munkaközösség szervezésében 2022. november 11-én 16:00 órai kezdettel Márton-napi lampionos felvonulást szervezünk az 1-5. osztályos diákjaink számára az iskolát körülvevő utcákat bejárva. A felvonulás után az iskola ebédlőjében forró tea és libazsíros-kenyér várja az eseményen résztvevőket. Sok szeretettel várjuk a kedves szülőket is rendezvényünkön!

 • ParaPenna-szerkesztőség
 • 2022. november 3.

A ParaPenna szerkesztősége már fel is ragasztotta az egyedi kódokat minden újságra, mellyel részt tudtok venni a kincskereső játékban. Ez a játék mind a négy számon átível, s a végén a legügyesebbek nagy jutalomban részesülnek. A játék annyira titkos, hogy a megoldást még mi sem tudjuk, úgyhogy ne is kérdezzétek… (A szerkesztést segítő tanáraink ellenőrzik ezt.) No persze a tanév vége még messze van, ezért számonként is várnak rátok különböző nyeremények (pl.: könyvek, édességek, ajándékutalványok, stb.). Érdemes olvasni, mert olvasni menő! Az újság vásárlásának körülményeit az iskolarádión keresztül tudjátok meg. 😊

  Előkészület...
 • Horváth Ágnes
 • 2022. november 2.

Iskolánk egyik kiemelt területe az idegen nyelvi oktatás. A 7.b osztály németes csapata minden évben 4 projektet készít el, melyek különböző tudományterületekhez kapcsolódnak. Készült már projekt furcsa sportokról, földrajzi csodákról vagy híres művészekről egy-egy németajkú ország tekintetében. Most azonban önnön maguk lettek projektjeik főszereplői. Képregény-készítés volt a fő feladatuk. Az elkészítéshez a történet megalkotásán túl, annak eljátszása is feladat volt, ráadásul a fotók elkészítését is nekik kellett megoldaniuk. Hibák persze vannak, de Lomb Kató után magam is hiszem, hogy a nyelv az egyetlen dolog, amit érdemes rosszul is tudni. Persze törekszünk a folyamatos fejlődésre. Úgy gondolom, remek munkát végeztek… Hajrá 7.b, hajrá Paragvári, a nyelvtudás előny!

  Képregények...
 • paragvari.hu
 • 2022. október 28.

A mai nap folyamán igazgató úr apró kis meglepetéssel köszönte meg az október 23-i ünnepi műsor szereplőinek, a 8.z osztály tanulóinak, valamint az őket felkészítő pedagógusainak (Szecsődi Tímea, Horváth Mirtill, Mánya Krisztián) emlékezetes munkáját.

 • Nagy Judit
 • 2022. október 25.

Az ebédlő mellett, a „B”-épületi rajzterem falán vár bennetek egy Egyiptom témájú színező. Ha épp nálad van a tolltartód, végy egy színest, keresd meg a kivágott részletet és színezd ki a nagy képen! Légy türelmes, udvarias, ha többen is színeztek!

 • paragvari.hu
 • 2022. október 21.

56 szemtanú. Ez a címe annak a kisfilmnek, melyet idén készítettünk az október 23-i ünnepi megemlékezésünkre. Iskolánk történetében immár 4. alkalommal vetítettünk saját gyártású filmes produkciót őszi nemzeti ünnepünk kapcsán. Legelőször 2015-ben, a A szabadság örökösei című alkotás került a filmvászonra, akkor az AGORA Savaria Filmszínház adott otthont az iskolai rendezvénynek. Az elmúlt években, amikor a vírushelyzet nem tette lehetővé a nagyszabású színpadias előadást, szintén mozgóképekben fogalmaztuk meg az ünneppel kapcsolatos gondolatainkat, érzéseinket. 2022-ben ismét kihasználva a technika lehetőségeit –és a rendelkezésünkre álló archív filmanyagokat- megint filmes módon adtuk át diákjainknak az 1956-os események történéseit. Távoli, de ugyanakkor mégis közeli események azok, melyek akkor, október 23-án történtek. Számos hang- és videofelvétel van a segítségünkre, hogy jobban megértsük, s átéljük forradalmunk eseményeit és kirobbanásának okait. A korabeli felvételek mellé magunk által írt forgatókönyv alapján (Szecsődi Tímea, Horváth Mirtill és Mánya Krisztián pedagógusok) jeleneteket készítettünk, melyekkel felvezettük a legfontosabb történéseket, s bemutattuk 1956. október 23-át, és az aznap történteket. A film elkészítésében 8.z osztályos tanulóink voltak segítségünkre. Az akkori időket idéző megemlékező műsor az alábbi hivatkozáson keresztül tekinthető meg.

  YouTube...
 • Szecsődi Tímea
 • 2022. október 18.

Az egyik legnehezebb feladat az írás és olvasás megtanítása után fenntartani a gyerekek érdeklődését az olvasás iránt. A hétköznapok rohanása és a számos tantárgy mellett az olvasás szeretete és öröme háttérbe szorul. Az idei évtől azonban még komolyabb erőfeszítést tesznek a tanítók, magyar- és angol szakos kollégák annak érdekében, hogy az olvasóvá válás élmény legyen a diákok számára. A BOOKR Suli pedagógiai módszertani csomag használatával lehetőségünk nyílik a digitális interaktív könyvek egyszerű beépítésére a tanórákba. Ezek az interaktív könyvek ötvözik a hangoskönyvek, az animált e-könyvek és a képességfejlesztő játékok legjobb részeit. A diákok osztályszinten, kis csoportokban és egyénileg is tudnak dolgozni a tanórákon az intézményi tableteken, interaktív táblákon. A fejlesztők folyamatosan frissítik az adatbázist, újabb és újabb meséket töltenek fel, melyekkel igazi élmény a művek megismerése. S mindezt nemcsak magyarórákon használhatják a diákok, hanem angolórákon is (BOOKR Class). Az angoltanárok a diákok nyelvi szintjéhez igazítva ajánlanak olvasmányokat, építik be a tanórákba az applikációt, míg a magyartanárok a tanmenethez igazított interaktív olvasmányok segítségével teszik színesebbé a 45 percet. S természetesen a legkisebbek sem fognak kimaradni a jóból, a tanító nénik a BOOKR Mesetár által kínált meséket fogják használni, ahogy megismerkednek a betűk világával a lurkók. (Kép: 5.abz magyar II-es csoport)

 • paragvari.hu
 • 2022. október 15.

A rossz idő miatt szeptember 30-án, a Magyar Diáksport Napján sajnos nem tudtuk megrendezni kora őszi sportrendezvényünket, de kihasználva a lehetőséget, a mostani szombati munkanapot nem tanítással, hanem könnyed, mindenki számára szórakoztató és egészséges módon, sportolással töltöttük el. Az alsó tagozatos diákok a környező parkokban és sportpályákon voltak, míg felső tagozatos tanulóink az iskola udvarán megszervezett osztályonkénti sorversenyeken vettek részt. Bár az időjárás időnként megtréfált minket, de mindennek ellenére semmi nem állhatott útjába annak, hogy végül sikeresen zárhassuk idei témanapunkat. Az összes szabadtéri sportágunkat és ügyességi feladatunkat zavartalanul le tudtuk bonyolítani, semmiben nem szenvedtünk hiányt, így vidáman kosaraztunk, fociztunk, kötelet húztunk. Az időnként szemerkélő esőn is túltettük magunkat, egyes feladatokat az épületen belül bonyolítottunk le. Bizonyosan kijelenthetjük, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, a délelőtt folyamán készült videófelvételek is ezt bizonyítják. Mindez megtekinthető az alábbi hivatkozáson keresztül. Köszönjük a szervezők munkáját! Hajrá Paragvári!

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2022. október 6.

Az eredetileg tervezett időponthoz képest bő két héttel elhalasztottuk szüreti mulatságunkat, de döntésünket nem bántuk meg. A verőfényes őszi napsütötte udvaron vidáman kezdtük meg délutáni programjainkat. A megnyitóbeszéd után a 4.z osztályosok következtek, akik népdalokat énekeltek, majd ráhangolásképp táncokat mutattak mindnyájunknak, így megalapozva a hangulatot a közös táncházhoz. A táncház után egyik állomásról a másikra haladtak az osztályok. Volt cukorkeresés szalmából, zöldség- és gyümölcsfelismerés bekötött szemmel, jellegzetes szüreti tárgyak felismerése képről. A szabadtéri állomásokon kívül az épületben is volt némi meglepetés, ínycsiklandozó zsíros kenyeret is lehetett enni lilahagymával. A meglepetések sora ezzel még nem ért véget, a gyerekek zsákbamacska ajándékot is kaptak a szüreti mulatság kiegészítő ajándékaként. Köszönjük a szülők támogatását és hozzájárulását, hogy a mai napot megrendezhettük, s így közösen sok örömet okozhattunk a gyerekeknek! Köszönjük a szervezők és szereplők áldozatos munkáját, reméljük, egy év múlva hasonló módon tarthatjuk majd meg szüreti mulatságunkat! A délután folyamán készült fotókat az alábbi hivatkozáson lévő képgalériában lehet megtekinteni.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. október 6.

Az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk kultusza és legendája már aznap elkezdődött, hiszen –a szemtanúk elbeszélése alapján– már egy-két órával a kivégzéseket követően tömegekben zarándokoltak a kivégzés helyére a gyászolók. Mindenki sírt, imádkozott, és ezen a napon minden boltot, nyilvános helyiséget bezártak. Eme nemzeti gyásznapról emlékeztünk meg mi is ma reggel az iskolarádióban. A honlapunkon keresztül is meghallgatható ünnepi műsort a 7.b osztály tanulói készítették Nagyné Kovács Ildikó tanárnő felkészítésével. A megemlékezés után az osztályok képviselői mécsest gyújtottak és virágot helyeztek el az iskola folyosóin kialakított emlékhelyeken.

  Ünnepi megemlékezés...

  Galéria...
 • Szecsődi Tímea
 • 2022. október 3.

Nem lehet olyan életünk, hogy ne legyen napi fél óránk olvasni. Dragomán György
Ötödik osztályban ezzel a mottóval kezdjük az ismerkedést a gyerekekkel irodalomórán. S ahogy nőnek, szerencsére nem felejtik el, hogy minden könyv hozzánk tesz valamit, amiért érdemes egy újabbat elolvasni. A szeptember hónap a ráhangolódásé volt, vissza kellett rázódni a hosszú nyári szünet után az iskolai életbe. Erre pedig az óra eleji kis irodalmi ajánlók tökéletesek. Lapbook segítségével kellett bemutatni egy, a diákok által olvasott könyvet úgy, hogy azt ajánlják is osztálytársaiknak, s az előadás végén lehetett is kérdezni egymástól az adott könyvről és szerzőjéről. Bár volt egy ajánlott irodalmat tartalmazó lista, a diákok bátran elrugaszkodtak ettől és kedvükre válogattak a magyar- és világirodalmi művek között. A lányoknál Leiner Laura könyvei szerepelnek előkelő helyen, míg a fiúknál inkább a krimik kerültek előtérbe. Külön öröm, hogy a legtöbben magyar szerzőket, kortárs alkotókat választottak (Bosnyák Viktória, Csukás István, Nógrádi Gábor, Kampós Csaba, S. Németh József, Rejtő Jenő és még sokan mások), de az olyan klasszikusok nevei is előbukkantak, mint Agatha Christie, Sir Arthur Conan Doyle, Erich Kästner és Mark Twain. A beszámolókat még két dologgal is fűszerezték a hatodik osztályosok. Egyiküknek még ismeretsége is van az íróval, akinek a könyvét választotta, így még érdekesebb beszámolót hallhattunk. Másikuk pedig eredeti nyelven, angolul olvasta el a művet, amivel még inkább felkeltette osztálytársai érdeklődését.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2022. szeptember 29.

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján van a magyar népmese napja. 2005-től, amióta a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére hivatalosan is ünneppé vált ez a nap, iskolánk is minden évben megemlékezik iskolarádión keresztül eme jeles eseményről. A már korábban kialakított rendezvénynaptárunk miatt idén egy nappal előbb tartottuk a megemlékezést, bár a borongós időjárás lehetővé tette volna a 30-i szervezést is, melyen eredetileg őszi sportnapunkat szerettük volna megtartani. A sors úgy hozta, hogy idén is Csonka Emma (6.b) volt az a tanuló, aki diáktársainak elmondott egy mesét, mégpedig a „Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack” című magyar népmesét. Aki kíváncsi, miként teljesült a király legkisebb leányának kívánsága, akkor az alábbi hivatkozáson keresztül meghallgathatja a teljes történetet. Köszönjük Takács Ildikó tanárnőnek a megemlékezés megszervezését, s kis segédeinek Kovács-Vörös Lujzának (6.b), Kováts Patríciának (6.b), Domonkos Gittának (6.z) és Soós Júlia Boglárkának (7.z), hogy „tarisznyás mesemondóként” egy-egy mesével népszerűsítették ezt az ünnepnapot!

  Ünnepi műsor...
 • Szecsődi Tímea
 • 2022. szeptember 23.

A 7.z osztály tanulói rendhagyó tanóra keretében az Egyházmegyei Könyvtárat látogatták meg, ahol nemcsak könyvtárismereti foglalkozáson vehettek részt, hanem a középkori irodalommal kapcsolatban kódexeket is a kezükbe vehettek, felidézhették az előző tanévben elsajátított történelmi ismereteiket és még kisebb matematikai feladványokat is meg kellett oldaniuk. Helytörténeti ismereteik is bővültek az interaktív foglalkozás keretében. Lenyűgöző élmény volt mindez számukra, ahogy ők fogalmaztak: „Olyan ez a könyvtár, mintha a Harry Potterben lennénk…”

  Galéria...
 • Szecsődi Tímea
 • 2022. szeptember 22.

A 8.d osztály úgy döntött, hogy az idei tanévet poétaként kezdi, s az impresszionizmus jegyében olyan verseket alkottak, melyek az érzékszervek bevonásával avanzsálja őket költővé.

  Versek...
 • paragvari.hu
 • 2022. szeptember 1.

A mai napon ismét megkezdődött egy új tanév, reggel 8:00 órakor az iskolacsengő ennek hangot is adott, becsengettünk. Az első tanórában az iskolarádión keresztül megtartottuk tanévnyitó ünnepélyünket. Az elsősök felvonulásáról és az első tanítási nap örömteli pillanatairól készült fotókat az alábbi képgalériában lehet megtekinteni.

  Galéria...