Telefon: 06 20 503 6250    Email: info@paragvari.hu

Költészet napi Weöres versjátékok

  • Szecsődi Tímea
  • 2023. április 18.

A Weöres Sándor Színház JátsszMa Színházpedagógiai Műhelye hirdetett színházi játékot a tanév elején, mely a költészet napjához és a 110 évvel ezelőtt Szombathelyen született Weöres Sándorhoz kapcsolódott. A felhívás szerint bármilyen performansz előadható, de a költő életművéből kell választani.

A 7.z osztály tanulói így is tettek, s már az első félévben kutatómunkát végeztek a költő életével, munkásságával kapcsolatban, hogy megfelelő versekkel mesélhessenek el egy történetet. Végül az alábbi műveket választották ki: Arany ágon ül a sármány, Fülemüle, Mély erdőn, Három egész napon át és a Déli felhők. A színházból decemberben érkezett az osztályhoz két vendég, akiknek felvázolták az elképzeléseiket, és közösen arra jutottak, hogy ez egy remek szerelmi történet lesz, ahol a lányok rájönnek, hogy a barátság sokkal többet ér, mint egy fiú. Zeneis osztály lévén a hangszerek sem hiányozhattak az előadásból és az ének sem, így ezekkel is tűzdelték az előadást. S ha már van zene, akkor ahhoz a tánc is párosul, így a versek szavalását még azzal is kiegészítették a színészpalánták.

Az intenzív próbák a félév lezárása után következtek, addig csak a szövegben szerzett jártasságot minden szereplő. A fellépés délelőttjén a színház lehetőséget biztosított minden fellépő (10 műsor) számára, hogy a helyszínen is elpróbálhassa előadását. S ahogy egy színházban az lenni szokott az előadásokon, megfelelő hangosítással, fénytechnikával léphettek fel a szereplők a nagyszínpadon, teltház előtt.

Minden produkció fantasztikus volt, óvodától nyolcadik osztályig kitettek magukért, s így a közönség is méltó módon ünnepelhette a költészet napját és Weöres Sándor születésnapját.

Szereplők: Batyi Zsófia, Becskeházi Jázmin, Czene Miranda, Házi Veronika, Horváth Bianka, Kiss Boglárka (fuvola), Németh Dóra (zongora), Oláh Dóra (furulya), Papp Luca, Pék Viktor, Rudovics Bianka, Soós Júlia, Szalai Magyar Magdaléna, Vadvári Júlia, Vojnovity Vivien, Wiktora Gellért

Felkészítők: Horváth Mirtill (tánc), Sándorfi Olga (zene), Szecsődi Tímea (próza)

#paragvári #zenei #wssz #weöressándor #weöresversjáték