Telefon: 06 20 503 6250    Email: info@paragvari.hu

 • paragvari.hu
 • 2021. október 22.

Az idén ismét úgy alakult, hogy a szokásos keretek között megrendezett tornatermi ünnepség helyett egy kisfilm készült, amely feleleveníti az 1956-os forradalom eseményeit, annak előzményeit és utólagos hatásait. Az 1950-es évekből is már vannak korabeli filmfelvételek, így sok képanyag fennmaradt a forradalmi események kapcsán, melyeket lehetőségünk volt felhasználni filmünkben is. A Németh Andrea tanárnő által összeállított megemlékező műsor percről percre, óráról órára követi a forradalom eseményeit. Az archív hang- és filmfelvételek mellett igaz történetek alapján felvett jelenetek is segítik megértetni a nézővel az akkori történések jelentőségét, drámaiságát. Ezen jelenetek és narrációk jelentős részét a 7.b osztály tanulóinak segítségével készítettük el, de más osztályok diákjai is szerepelnek még a filmben. Ezúton köszönjük mindenki munkáját, aki segítségével hozzájárult a film elkészültéhez! Az iskola tanulóinak interaktív táblákon levetített rendhagyó ünnepi műsorát az alábbi hivatkozáson keresztül lehet megtekinteni.

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2021. október 18.

Ma délelőtt ismét benépesült az igazgatói iroda. Sportolóinkat köszöntöttük, akik a múlt héten Kecskeméten értek el szép sikereket a Diákolimpia országos döntőjében. Három csapatszámban indultak tanulóink. Leány távolugrás (csapat), fiú távolugrás (csapat), valamint 10x200 m-es vegyes váltófutás. A lányok 12., a fiúk 5. helyen végeztek távolugrásban, váltófutásban pedig az előkelő 6. helyet hoztuk el. Iskolánk történelmében ez volt az első alkalom, hogy Diákolimpián egyszerre három csapattal is jelen lehettünk. Versenyzőink a rendezvény szervezőitől pólót is kaptak ajándékba, ami majd biztos örök emlékül megmarad minden egyes diákolimpikonunk általános iskolai ereklyéi között. Gratulálunk mindnyájuknak, és ezúton köszönjük testnevelő tanáraink eredményes munkáját is! A tanulók és felkészítőik nevei az „Eredmények” menüpont alatt olvasható.

  Galéria...

  Eredmények...
 • Illés-Czékman Renáta
 • 2021. október 15.

Ma, a 3.a osztály a "6alkalmas" múzeumpedagógiai foglalkozás első alkalmán a Savaria Múzeumban járt. Kálmán bácsi izgalmas előadást és tárlatvezetést tartott. Utána a gabonafélékről hallgattunk mesét, a szereplőket be is mutatták, (pl. Hajdina Hajni és az igazi hajdina) és a kézműves foglalkozáson köleskásás edényt készítettek a gyerekek. Tartalmas, érdekes délután volt.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2021. október 8.

A mai napon iskolánk vezetősége köszönetet mondott azon tanulóinknak, akik részvételükkel hozzájárultak a népmese napján rendezett programunk sikerességéhez. Évek óta hagyomány, hogy könyvtárunk vezetőjének, Takács Ildikó tanárnőnek a szervezésében „tarisznyás mesemondók” járják az alsó tagozat osztályait, így megemlékezve Benedek Elekről és a népmese napjáról. Az idén öt tanulónk segítségét kértük, hogy az általuk elmondott mesékkel közelebb hozhassuk mindenki számára ennek az emléknapnak a jelentőségét, a mesék varázslatos világát, azok sok értékes mondanivalóját. Bízunk benne, hogy üzenetük mindenkihez eljutott, és mindeközben kellemes kikapcsolódás közepette hallgathatták meg mesemondóink szórakoztató, elgondolkodtató történeteit.

 • paragvari.hu
 • 2021. október 6.

A múlt tanévben az Áldozatsegítő Központ (ÁSK) egy rajzpályázatot hirdetett általános iskolások számára, melyre olyan pályaműveket vártak, ahol a gyerekek a lehető legszemléletesebben jelenítik meg mindazt, amit a segélykéréssel és annak áldozatkész segítésével kapcsolatban látnak, éreznek. A pályázatra hatalmas számú rajz érkezett, melyeket nagyon sok más országból érkező szakember is megtekintett. A mai napon a központ munkatársai ajándékot hoztak azon tanulóinknak, akik rajzot készítettek a pályázatra. A kis ajándékcsomagban a gyerekek találtak kulcstartót, fényvisszaverős karszalagot, tollat, jegyzetfüzetet és nem utolsó sorban egy kis édességet is. Köszönjük tanulóink munkáját, valamint az Áldozatsegítő Központ meglepetését, de mindenekelőtt a mindennapjainkban embertársainknak nyújtott segítségét!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2021. október 6.

Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az 1848–49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár ezen honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. Eme nemzeti gyásznapról emlékeztünk meg mi is az iskolarádióban. A honlapunkon keresztül is meghallgatható ünnepi műsort idén a 7.b osztály tanulói készítették Németh Andrea tanárnő felkészítésével. A megemlékezés után az osztályok képviselői mécsest gyújtottak és virágot helyeztek el az iskola folyosóin kialakított emlékhelyeken.

  Ünnepi megemlékezés...

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2021. szeptember 30.

Iskolánk 6.b osztályos tanulója Djordjevic Verko a mai napon számolt be igazgató úrnak arról, hogy a múlt hétvégén milyen szép eredményeket ért el a Japan Karate Shoto Federation Hungary országos versenyén. A rangos eseményen Verko három versenyszámban (kumite, kata, junro kata) is országos 1. helyezést ért el! Élménybeszámolójában azt is elmondta, hogy mi a különbség az egyes kategóriák között, így megtudhattuk, hogy a küzdőtéren való versengésen kívül vannak formagyakorlatok is, melyeket külön díjaznak. Verko a hét minden egyes napján lelkiismeretesen csinálja az edzéseket, de azt soha nem a tanulás rovására, hanem kizárólag azután, miután végzett az iskolai házi feladatokkal, a felkészüléssel. Kíváncsiak voltunk, hogy egy mai tizenéves fiú vajon látta-e a 80-as években készült mozifilmet, a Karate kölyköt, és csodálkozásunkra Verko számára sem volt ismeretlen ennek a régi filmnek a címe, sőt bevallotta, hogy több tucatszor is végignézte. Gratulálunk a szép eredményhez, további sok sikert kívánunk!

 • paragvari.hu
 • 2021. szeptember 30.

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján van a magyar népmese napja. Ezt a napot 2005-ben rendezték meg először, amikor a Magyar Olvasástársaság felhívást intézett mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsességek továbbadományozása. Iskolánkban is minden évben megemlékezünk eme jeles napról, amikor diákjaink az iskolarádión keresztül hallgathatnak meg egy népmesét, és tudhatják meg azt, miért is tartjuk fontosnak ezt a kezdeményezést. Most Csonka Emma (5.b) előadásában ismerhetjük meg „A Mátyás király felesége” című magyar népmesét, melyet az alábbi hivatkozáson keresztül lehet meghallgatni.

  Ünnepi műsor...
 • paragvari.hu
 • 2021. szeptember 28.

A hétvégén rendezték meg Budapesten a Herman Ottó Környezetismereti Verseny országos szuperdöntőjét. Ide azok a tanulók kaptak meghívást, akik az előző tanév on-line döntőjében dobogós helyen végeztek. Iskolánkból Csonka Emma 5.b osztályos tanuló 1. (felkészítő: Lakicsné Csumpilla Nóra), míg Linhárt Léna Anna 4.a osztályos tanuló 2. (felkészítő: Horváth Erika) helyezést ért el. A képen még Karsai Lilla (7.b) látható felkészítőjével, Horváth Ildikó tanárnővel, Lilla a szuperdöntő London Bridge angol nyelvi versenyén 3. helyezést ért el. Kiemelkedő eredményükhöz szívből gratulálunk!

 • paragvari.hu
 • 2021. szeptember 25.

A London Bridge verseny szervezői az idén májusban megrendezett on-line döntőt követően úgy határoztak, hogy szeptember végén rendeznek egy, a korábbi döntőkhöz hasonlóan személyes megjelenéshez kötött szuperdöntőt, amelyre a májusban 1-2-3-4. helyezett tanulókat hívják meg. Iskolánkból a most 7.b osztályos Karsai Lilla került be ezen szerencsés 102 diák közé. A szeptember 25-én megrendezett országos versenyen Lillának sikerült a tavasz végi eredményén javítani és megszerezni az országos 3. helyezést. A szép eredményhez gratulálunk Lillának és felkészítőjének, Horváth Ildikó tanárnőnek!

 • paragvari.hu
 • 2021. szeptember 24.

Ez a hét teljes mértékben a sportról szólt. Előző posztunkban a városi és megyei atlétikai bajnokság sikereiről számolhattunk be, most pedig nagy örömünkre, az idén ismét lehetőségünk volt arra, hogy megrendezhessük a Magyar Diáksport Napja keretében iskolai sportnapunkat. Egy évvel ezelőtt sajnos nem tudtuk lebonyolítani őszi sportrendezvényünket, de most duplán pótoltuk mindazt, ami tavaly elmaradt. A kegyes időjárásnak hála, szinte nyári körülmények között, szabadtéren tudtuk megrendezni témanapunkat, ahol a mozgásé volt a főszerep. A rendkívül változatos és szórakoztató programokban minden egyes diák és pedagógus nagyon jól érezte magát, mindenki talált számára megfelelő kihívást, megpróbáltatást, amiben tehetségét brillíroztathatta. Köszönjük a szervezőknek a mai nap minden egyes élményekkel teli programját, reméljük, egy év múlva hasonló körülmények között és hangulatban tudjuk lebonyolítani kora őszi sportrendezvényünket! A mai nap délelőttjén készült képek az alábbi hivatkozáson keresztül tekinthetőek meg!

  Galéria...
 • Tompa Dávid
 • 2021. szeptember 24.

Szenzációs eredmények születtek a héten az Atlétika Diákolimpia városi és megyei fordulóiban. A paragváris diákok taroltak a versenyeken, a "Sportok Királynője" ügyességi csapatbajnokságon és az egyéni versenyszámokban is. Ez a hét az atlétika hete volt iskolánkban, soha rosszabb évkezdetet a sport szempontjából! Iskolai sporttörténelmet írtak 7-8. osztályos diákjaink, amikor is, iskolánk történetében először megnyerték a fiúk és a lányok megyei csapatbajnoki címét távolugrásban. Ez azt jelenti, hogy az országos versenyen ott van a helyünk, ha az Atlétikai Szövetség meghívja a csapatokat, amire jó esélyünk van.

  Eredmények...
 • Gergácz Gábor
 • 2021. szeptember 22.

Szerda délelőtt táncosokkal telt meg az igazgatói iroda, hisz iskolánkban szokás, hogy a tanulmányi, sport- vagy művészeti versenyeken részt vevő tanulóink élményeikről, eredményeikről beszámolót tartanak az igazgatói irodában. A hétvégén több táncversenyen, rendezvényen vettek részt iskolánk diákjai. Külön öröm számunkra, hogy a tanulmányi munkájuk mellett hetente több alkalommal vállalnak különórákat, edzéseket tanulóink, ahol akár néptánccal, akár a standard, vagy latin táncokkal ismerkednek. A hétvégén Gencsapátiban rendezték meg a VI. Vincze Ferenc szólótáncversenyt, ahol diákjaink a dr. Pesovár Ernő AMI és a Reményik Sándor AMI növendékeiként vettek részt. A párosok közül Arthofer Nóra (7.b), Vadvári Júlia (6.z), illetve Molnár Luca (4.z) kísérőjével, Molnár Bencével (8.z) mutattak be vas megyei páros táncokat. Kiemelkedő teljesítményükért mindannyian a zsűri dicséretét érdemelték ki, emellett Luca a táncával megkapta a „Gyöngyös táncos” díjat. A fiú szólisták közül Sipos Benedek (5.z) részére a „Söprűs táncos” díjat, valamint Szőllősi Bence (7.e) részére korosztályában a kiemelkedő teljesítményéért a Vincze Ferenc-díjat ítélte oda a szakmai zsűri. Társastáncosaink Zalaegerszegen vettek részt a Zala Open Formációs Magyar Bajnokságon, illetve a Gála Kupán. Ők a Lorigo TSE színeiben ismerkednek a táncokkal, vesznek részt hetente az edzéseken. Iskolánkat képviselve Koroknai Axel Péter (4.b), Nagy Jázmin (4.z), illetve Polányi Koppány Balázs (5.b) a latin-mix formáció tagjaiként magyar bajnok lett. Egyéni versenyben a standard táncosok közt Axel 1., a latin táncok versenyében Jázmin 2., Koppány 1. helyezést ért el párjával. Köszönjük a gyerekek felkészítésében közreműködő pedagógusok munkáját és a szülők támogatását! Tanulóink eredményeihez szívből gratulálunk, további szép táncos sikereket kívánunk!

  Fotó...
 • Csutak Zoltánné
 • 2021. szeptember 15.

A szép, napsütéses időt kihasználva a napköziben nem csak szabadtéri fakultatív sportfoglalkozások folynak. A lányok körében nagyon népszerű lett a horgolás. Szeretettel ajánljuk fotóinkat ízelítőként Bicsák Nóra (6.b) és Bauer Hanna (6.d) osztályos diákjaink tolmácsolásával. Szívesen megtanítanak mindenkit, akit érdekel a horgolás. Jó kikapcsolódásnak, szeretteinknek meglepetés ajándék készítésének. Várjuk az érdeklődőket a B004-es napközis tanteremben, addig is kutakodjatok az interneten! Jó munkát kívánunk!

  Galéria...