Telefon: 06 20 503 6250    Email: info@paragvari.hu

 • Angyalosyné Krajczár Ildikó
 • 2021. november 15.

November 12-én került sor a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny körzeti fordulójára. A járványhelyzet miatt a feladatokat a csapatok saját iskolájukban oldották meg. Iskolánkból három 4. osztályosokból és egy 5. osztályosokból álló csapat nevezett. A feladatlapok kitöltését sok-sok munka, komoly felkészülés előzte meg. Számot kellett adni nyelvtani, majd az irodalom témakörébe tartozó ismeretekről, sőt még a magyar népdalkincs világából is volt kérdés. A beküldött megoldásokat már ki is javították. Az első tíz helyezett között végzett a Koroknai Axel Péter (4.b), Linhárt Léna Anna (4.a), Polgárics Máté (4.b), Tóth Adél (4.a) által alkotott csapat. A tíz közötti pontos sorrendre még keddig várnunk kell. Minden résztvevőnek gratulálunk!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2021. november 14.

„Szombathelyért-díj” adományozható annak a szombathelyi polgárnak, illetve kivételesen indokolt esetben nem szombathelyi személynek, aki Szombathely Megyei Jogú Város társadalmi, gazdasági életében végzett kiemelkedő munkásságával a város polgárai körében közmegbecsülésre tett szert. A díjat 2020-ban iskolánk volt igazgatója, Kőváriné Fekete Marietta kapta meg. (fotó: vaol.hu)

  Tovább...

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2021. november 12.

Királyok könyve. Ez a címe annak a történelmi előadássorozatnak, amelyet a Mesebolt Bábszínház művészei adnak elő 5. és 6. osztályos tanulóknak a város összes iskolájában. Ma a mi iskolánk ezen évfolyamai vehettek részt a színház két előadásán, ahol meseelőadásban láthatták a honfoglalás, valamint Szent István és az államalapítás történetét. A színház előadóművészei zenés aláfestéssel kísért bábelőadás keretében mutatták be tanulóink számára országunk alaptörténelmének két legfontosabb időszakát. A gyerekek érdeklődve figyelték a színészek játékát, előadásukból sok újat is megtanultak, amit később majd történelemórákon is fel tudnak használni. Köszönjük a lehetőséget, reméljük, a jövőben is részesei lehetünk majd a Mesebolt Bábszínház és a Szombathelyi Tankerület összefogásából létrejött hasonló színházi projekteknek!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2021. november 11.

November 11-én, Márton napján minden évben lampionos felvonulással szoktunk megemlékezni városunk szülöttéről, Szent Mártonról. Az idei évben iskolánk több évtizedes hagyományáról most sajnos le kellett mondanunk, de a megemlékezés, a Márton-napi hagyományok ápolása azért nem maradt el. Az első órában az iskolarádión keresztül hallgathatták meg diákjaink azt az ünnepi műsort, melyben negyedik osztályos tanulóink mesélték el Szent Márton történetét. A Szabó Lilla tanárnő által összeállított megemlékezésben felcsendült a jól ismert Márton-napi német nyelvű dal is, hisz a fáklyás, lampionos felvonulás eredetileg német nyelvterületről származik, amely a jócselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. Szent Márton történetén túl a mai tanórákon a gyerekek megismerhették, feleleveníthették a Márton naphoz kötődő népszokásokat is, többek között azt, miért kell ezen a napon libacombot enni, és miként lehet megjósolni az előttünk álló hónapok időjárását. Az iskolarádióban lejátszott megemlékezés az alábbi hivatkozáson keresztül hallgatható meg. (A képen a műsor készítői láthatóak.)

  Megemlékezés...
 • paragvari.hu
 • 2021. november 8.

Az idén ismét lehetőségünk adódott arra, hogy megrendezhessük az iskolánk nevéhez fűződő „…haza, nemzet és nyelv…” elnevezésű műveltségi vetélkedőnket. Az immár 22. alkalommal megtartott városi versenyünkre öt alsós és öt felsős csapat jelentkezett. A 3-3 fős csapatoknak alsó tagozaton idén Lázár Ervinhez és az ő meséihez tartozó feladatokat kellett megoldania, míg felső tagozatos versenyzőinknek Karinthy Frigyes életéhez és műveihez kapcsolódó kérdésekre kellett választ adnia.

  Tovább...

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2021. november 5.

Technika és tervezés órán az ötödik évfolyamos diákjaink projektként azt kapták feladatul, hogy próbálják meg lemodellezni otthonukat, lakókörnyezetüket. Most az 5.b osztályos tanulók munkái közül mutatunk pár alkotást, ahol diákjaink kreatív módon használták fel a számukra elérhető anyagokat, így volt, aki egy dobozból készítette el lakóházuknak kicsinyített mását és annak zöldövezetes környezetét. A tetszetős házmodelleket az alábbi képgalériában lehet megtekinteni.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2021. október 22.

Az idén ismét úgy alakult, hogy a szokásos keretek között megrendezett tornatermi ünnepség helyett egy kisfilm készült, amely feleleveníti az 1956-os forradalom eseményeit, annak előzményeit és utólagos hatásait. Az 1950-es évekből is már vannak korabeli filmfelvételek, így sok képanyag fennmaradt a forradalmi események kapcsán, melyeket lehetőségünk volt felhasználni filmünkben is. A Németh Andrea tanárnő által összeállított megemlékező műsor percről percre, óráról órára követi a forradalom eseményeit. Az archív hang- és filmfelvételek mellett igaz történetek alapján felvett jelenetek is segítik megértetni a nézővel az akkori történések jelentőségét, drámaiságát. Ezen jelenetek és narrációk jelentős részét a 7.b osztály tanulóinak segítségével készítettük el, de más osztályok diákjai is szerepelnek még a filmben. Ezúton köszönjük mindenki munkáját, aki segítségével hozzájárult a film elkészültéhez! Az iskola tanulóinak interaktív táblákon levetített rendhagyó ünnepi műsorát az alábbi hivatkozáson keresztül lehet megtekinteni.

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2021. október 18.

Ma délelőtt ismét benépesült az igazgatói iroda. Sportolóinkat köszöntöttük, akik a múlt héten Kecskeméten értek el szép sikereket a Diákolimpia országos döntőjében. Három csapatszámban indultak tanulóink. Leány távolugrás (csapat), fiú távolugrás (csapat), valamint 10x200 m-es vegyes váltófutás. A lányok 12., a fiúk 5. helyen végeztek távolugrásban, váltófutásban pedig az előkelő 6. helyet hoztuk el. Iskolánk történelmében ez volt az első alkalom, hogy Diákolimpián egyszerre három csapattal is jelen lehettünk. Versenyzőink a rendezvény szervezőitől pólót is kaptak ajándékba, ami majd biztos örök emlékül megmarad minden egyes diákolimpikonunk általános iskolai ereklyéi között. Gratulálunk mindnyájuknak, és ezúton köszönjük testnevelő tanáraink eredményes munkáját is! A tanulók és felkészítőik nevei az „Eredmények” menüpont alatt olvasható.

  Galéria...

  Eredmények...
 • Illés-Czékman Renáta
 • 2021. október 15.

Ma, a 3.a osztály a "6alkalmas" múzeumpedagógiai foglalkozás első alkalmán a Savaria Múzeumban járt. Kálmán bácsi izgalmas előadást és tárlatvezetést tartott. Utána a gabonafélékről hallgattunk mesét, a szereplőket be is mutatták, (pl. Hajdina Hajni és az igazi hajdina) és a kézműves foglalkozáson köleskásás edényt készítettek a gyerekek. Tartalmas, érdekes délután volt.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2021. október 8.

A mai napon iskolánk vezetősége köszönetet mondott azon tanulóinknak, akik részvételükkel hozzájárultak a népmese napján rendezett programunk sikerességéhez. Évek óta hagyomány, hogy könyvtárunk vezetőjének, Takács Ildikó tanárnőnek a szervezésében „tarisznyás mesemondók” járják az alsó tagozat osztályait, így megemlékezve Benedek Elekről és a népmese napjáról. Az idén öt tanulónk segítségét kértük, hogy az általuk elmondott mesékkel közelebb hozhassuk mindenki számára ennek az emléknapnak a jelentőségét, a mesék varázslatos világát, azok sok értékes mondanivalóját. Bízunk benne, hogy üzenetük mindenkihez eljutott, és mindeközben kellemes kikapcsolódás közepette hallgathatták meg mesemondóink szórakoztató, elgondolkodtató történeteit.

 • paragvari.hu
 • 2021. október 6.

A múlt tanévben az Áldozatsegítő Központ (ÁSK) egy rajzpályázatot hirdetett általános iskolások számára, melyre olyan pályaműveket vártak, ahol a gyerekek a lehető legszemléletesebben jelenítik meg mindazt, amit a segélykéréssel és annak áldozatkész segítésével kapcsolatban látnak, éreznek. A pályázatra hatalmas számú rajz érkezett, melyeket nagyon sok más országból érkező szakember is megtekintett. A mai napon a központ munkatársai ajándékot hoztak azon tanulóinknak, akik rajzot készítettek a pályázatra. A kis ajándékcsomagban a gyerekek találtak kulcstartót, fényvisszaverős karszalagot, tollat, jegyzetfüzetet és nem utolsó sorban egy kis édességet is. Köszönjük tanulóink munkáját, valamint az Áldozatsegítő Központ meglepetését, de mindenekelőtt a mindennapjainkban embertársainknak nyújtott segítségét!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2021. október 6.

Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az 1848–49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár ezen honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. Eme nemzeti gyásznapról emlékeztünk meg mi is az iskolarádióban. A honlapunkon keresztül is meghallgatható ünnepi műsort idén a 7.b osztály tanulói készítették Németh Andrea tanárnő felkészítésével. A megemlékezés után az osztályok képviselői mécsest gyújtottak és virágot helyeztek el az iskola folyosóin kialakított emlékhelyeken.

  Ünnepi megemlékezés...

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2021. szeptember 30.

Iskolánk 6.b osztályos tanulója Djordjevic Verko a mai napon számolt be igazgató úrnak arról, hogy a múlt hétvégén milyen szép eredményeket ért el a Japan Karate Shoto Federation Hungary országos versenyén. A rangos eseményen Verko három versenyszámban (kumite, kata, junro kata) is országos 1. helyezést ért el! Élménybeszámolójában azt is elmondta, hogy mi a különbség az egyes kategóriák között, így megtudhattuk, hogy a küzdőtéren való versengésen kívül vannak formagyakorlatok is, melyeket külön díjaznak. Verko a hét minden egyes napján lelkiismeretesen csinálja az edzéseket, de azt soha nem a tanulás rovására, hanem kizárólag azután, miután végzett az iskolai házi feladatokkal, a felkészüléssel. Kíváncsiak voltunk, hogy egy mai tizenéves fiú vajon látta-e a 80-as években készült mozifilmet, a Karate kölyköt, és csodálkozásunkra Verko számára sem volt ismeretlen ennek a régi filmnek a címe, sőt bevallotta, hogy több tucatszor is végignézte. Gratulálunk a szép eredményhez, további sok sikert kívánunk!

 • paragvari.hu
 • 2021. szeptember 30.

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján van a magyar népmese napja. Ezt a napot 2005-ben rendezték meg először, amikor a Magyar Olvasástársaság felhívást intézett mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsességek továbbadományozása. Iskolánkban is minden évben megemlékezünk eme jeles napról, amikor diákjaink az iskolarádión keresztül hallgathatnak meg egy népmesét, és tudhatják meg azt, miért is tartjuk fontosnak ezt a kezdeményezést. Most Csonka Emma (5.b) előadásában ismerhetjük meg „A Mátyás király felesége” című magyar népmesét, melyet az alábbi hivatkozáson keresztül lehet meghallgatni.

  Ünnepi műsor...
 • paragvari.hu
 • 2021. szeptember 28.

A hétvégén rendezték meg Budapesten a Herman Ottó Környezetismereti Verseny országos szuperdöntőjét. Ide azok a tanulók kaptak meghívást, akik az előző tanév on-line döntőjében dobogós helyen végeztek. Iskolánkból Csonka Emma 5.b osztályos tanuló 1. (felkészítő: Lakicsné Csumpilla Nóra), míg Linhárt Léna Anna 4.a osztályos tanuló 2. (felkészítő: Horváth Erika) helyezést ért el. A képen még Karsai Lilla (7.b) látható felkészítőjével, Horváth Ildikó tanárnővel, Lilla a szuperdöntő London Bridge angol nyelvi versenyén 3. helyezést ért el. Kiemelkedő eredményükhöz szívből gratulálunk!

 • paragvari.hu
 • 2021. szeptember 25.

A London Bridge verseny szervezői az idén májusban megrendezett on-line döntőt követően úgy határoztak, hogy szeptember végén rendeznek egy, a korábbi döntőkhöz hasonlóan személyes megjelenéshez kötött szuperdöntőt, amelyre a májusban 1-2-3-4. helyezett tanulókat hívják meg. Iskolánkból a most 7.b osztályos Karsai Lilla került be ezen szerencsés 102 diák közé. A szeptember 25-én megrendezett országos versenyen Lillának sikerült a tavasz végi eredményén javítani és megszerezni az országos 3. helyezést. A szép eredményhez gratulálunk Lillának és felkészítőjének, Horváth Ildikó tanárnőnek!

 • paragvari.hu
 • 2021. szeptember 24.

Ez a hét teljes mértékben a sportról szólt. Előző posztunkban a városi és megyei atlétikai bajnokság sikereiről számolhattunk be, most pedig nagy örömünkre, az idén ismét lehetőségünk volt arra, hogy megrendezhessük a Magyar Diáksport Napja keretében iskolai sportnapunkat. Egy évvel ezelőtt sajnos nem tudtuk lebonyolítani őszi sportrendezvényünket, de most duplán pótoltuk mindazt, ami tavaly elmaradt. A kegyes időjárásnak hála, szinte nyári körülmények között, szabadtéren tudtuk megrendezni témanapunkat, ahol a mozgásé volt a főszerep. A rendkívül változatos és szórakoztató programokban minden egyes diák és pedagógus nagyon jól érezte magát, mindenki talált számára megfelelő kihívást, megpróbáltatást, amiben tehetségét brillíroztathatta. Köszönjük a szervezőknek a mai nap minden egyes élményekkel teli programját, reméljük, egy év múlva hasonló körülmények között és hangulatban tudjuk lebonyolítani kora őszi sportrendezvényünket! A mai nap délelőttjén készült képek az alábbi hivatkozáson keresztül tekinthetőek meg!

  Galéria...
 • Tompa Dávid
 • 2021. szeptember 24.

Szenzációs eredmények születtek a héten az Atlétika Diákolimpia városi és megyei fordulóiban. A paragváris diákok taroltak a versenyeken, a "Sportok Királynője" ügyességi csapatbajnokságon és az egyéni versenyszámokban is. Ez a hét az atlétika hete volt iskolánkban, soha rosszabb évkezdetet a sport szempontjából! Iskolai sporttörténelmet írtak 7-8. osztályos diákjaink, amikor is, iskolánk történetében először megnyerték a fiúk és a lányok megyei csapatbajnoki címét távolugrásban. Ez azt jelenti, hogy az országos versenyen ott van a helyünk, ha az Atlétikai Szövetség meghívja a csapatokat, amire jó esélyünk van.

  Eredmények...
 • Gergácz Gábor
 • 2021. szeptember 22.

Szerda délelőtt táncosokkal telt meg az igazgatói iroda, hisz iskolánkban szokás, hogy a tanulmányi, sport- vagy művészeti versenyeken részt vevő tanulóink élményeikről, eredményeikről beszámolót tartanak az igazgatói irodában. A hétvégén több táncversenyen, rendezvényen vettek részt iskolánk diákjai. Külön öröm számunkra, hogy a tanulmányi munkájuk mellett hetente több alkalommal vállalnak különórákat, edzéseket tanulóink, ahol akár néptánccal, akár a standard, vagy latin táncokkal ismerkednek. A hétvégén Gencsapátiban rendezték meg a VI. Vincze Ferenc szólótáncversenyt, ahol diákjaink a dr. Pesovár Ernő AMI és a Reményik Sándor AMI növendékeiként vettek részt. A párosok közül Arthofer Nóra (7.b), Vadvári Júlia (6.z), illetve Molnár Luca (4.z) kísérőjével, Molnár Bencével (8.z) mutattak be vas megyei páros táncokat. Kiemelkedő teljesítményükért mindannyian a zsűri dicséretét érdemelték ki, emellett Luca a táncával megkapta a „Gyöngyös táncos” díjat. A fiú szólisták közül Sipos Benedek (5.z) részére a „Söprűs táncos” díjat, valamint Szőllősi Bence (7.e) részére korosztályában a kiemelkedő teljesítményéért a Vincze Ferenc-díjat ítélte oda a szakmai zsűri. Társastáncosaink Zalaegerszegen vettek részt a Zala Open Formációs Magyar Bajnokságon, illetve a Gála Kupán. Ők a Lorigo TSE színeiben ismerkednek a táncokkal, vesznek részt hetente az edzéseken. Iskolánkat képviselve Koroknai Axel Péter (4.b), Nagy Jázmin (4.z), illetve Polányi Koppány Balázs (5.b) a latin-mix formáció tagjaiként magyar bajnok lett. Egyéni versenyben a standard táncosok közt Axel 1., a latin táncok versenyében Jázmin 2., Koppány 1. helyezést ért el párjával. Köszönjük a gyerekek felkészítésében közreműködő pedagógusok munkáját és a szülők támogatását! Tanulóink eredményeihez szívből gratulálunk, további szép táncos sikereket kívánunk!

  Fotó...
 • Csutak Zoltánné
 • 2021. szeptember 15.

A szép, napsütéses időt kihasználva a napköziben nem csak szabadtéri fakultatív sportfoglalkozások folynak. A lányok körében nagyon népszerű lett a horgolás. Szeretettel ajánljuk fotóinkat ízelítőként Bicsák Nóra (6.b) és Bauer Hanna (6.d) osztályos diákjaink tolmácsolásával. Szívesen megtanítanak mindenkit, akit érdekel a horgolás. Jó kikapcsolódásnak, szeretteinknek meglepetés ajándék készítésének. Várjuk az érdeklődőket a B004-es napközis tanteremben, addig is kutakodjatok az interneten! Jó munkát kívánunk!

  Galéria...