Telefon: 06 20 503 6250    Email: info@paragvari.hu

 • Tompa Dávid
 • 2021. február 10.

A hétvégén rendezték meg Marcaliban a Kosárpalánta program keretein belül a dél-dunántúli régió versenyét, amelyben iskolánk legfiatalabb tanulói is részt vettek, mégpedig hatalmas sikerrel. A csupa első osztályos tanulóból álló "Paragvári I." csapata az előkelő 4. helyezést érte el, legtöbbjüknek élete első versenyén, méghozzá a 2. osztályosok között. A legkisebbek nagyon élvezték a versenyt, a csaknem 2 órás buszos utazást, de azért a nap végére már jól elfáradtak a hazaúton. A "Paragvári III." 4. osztályosokból álló csapata pedig a dobogó 2. helyén végzett a saját korcsoportjukban. Gratulálunk a csapatoknak és felkészítőiknek (Tompa Dávid és Kovács Bence) a szép eredményhez! A csapattagok neve és csoportképe az "Eredmények" menüpont alatt található.

  Eredmények...
 • paragvari.hu
 • 2021. január 23.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Eme jeles naphoz iskolánk neve is szorosan kapcsolódik, hiszen minden évben a Paragvári Utcai Általános Iskola ad otthont a "…haza, nemzet és nyelv…" elnevezésű városi műveltségi vetélkedőnek, amit az ünnep tiszteletére épp 2000. január 22-én rendeztünk meg legelőször. A jelen járványügyi helyzet sajnos idén nem tette lehetővé, hogy megtarthassuk a városi rendezvényünket, de tanulóink tanórai keretek között megemlékeztek a Himnusz születésének napjáról. Pedagógusaink közül hárman is -Lutor Katalin, Németh Andrea, Parais István- szerepeltek abban a videóban, melyben a város kulturális életének kiemelkedő és meghatározó személyei –32 fő- szavalták el a Himnuszt. A Szombathelyi Polgármesteri Hivatal megbízásából készült videó az alábbi hivatkozáson keresztül tekinthető meg.

  Videó...
 • Parais István
 • 2020. december 16.

Gergácz Gábor, a Paragvári Utcai Általános Iskola intézményvezetője kimagasló intézményvezetői tevékenységéért a Szombathelyi Tankerületi Központ elismerésében részesült. Az elismerő oklevelet egy online igazgatói értekezlet keretében adták át. Gratulálunk, és örülünk, hogy ebben a minden iskola számára nehéz időszakban az intézményünket fenntartó tankerület elismerte a Paragvári Utcai Általános Iskola vezetőjének kimagasló munkáját.

  Elismerő oklevél
 • Angyalosyné Krajczár Ildikó
 • 2020. november 22.

Rendhagyó módon került sor az AGORA által 2020-ra meghirdetett művészeti találkozóra. A márciusra tervezett rendezvény a vírushelyzet miatt elmaradt. Szeptemberben kaptuk a hírt, hogy on-line módon megrendezésre kerül a művészeti bemutató. Borsos Dorka (2.b) és Szabó-Rácz Heléna 3.z osztályos tanulók lelkesen elevenítették fel az előző tanévben megtanult mesét, verset. Gábor bácsi, illetve Dorka szülei segítségével elkészültek a felvételek, melyek itt, az iskola honlapján is megtekinthetőek. A produkciókat szakértőkből álló zsűri értékelte. Dorka arany, Heléna ezüst minősítést érdemelt ki. Ugyanezen a megmérettetésen szerepelt iskolánk népdalénekes formációja, a Gerlice Népdalkör is, akiktől muravidéki dalokat hallgathatott a szakmai zsűri. Ők népdaléneklés kategóriában arany minősítést szereztek. Gratulálunk a szép eredményekhez!

  Borsos Dorka (2.b)

  Szabó-Rácz Heléna (3.z)

  Gerlice Népdalkör
 • Vincze Tamás
 • 2020. október 29.

Iskolánkban az Európai Sportnap az MDSZ irányelvei, az igazgatóság és a Megyei Járványügyi Hivatal ajánlásai és rendelkezései alapján Európai Sporthét keretén belül került megrendezésre. Egy hétig tartó versenysorozatot hirdettünk, amit a testnevelés órák keretein belül valósítottunk meg. Évfolyamokon belül a testnevelés órák csoportjai között és egyéni versenyben mérkőztek meg a tanulók. A versenyszámok: távolugrás, kislabdahajítás, 20 m sprintfutás és medicinlabda-hajításból álltak, a csoportok átlageredményeit hasonlítottuk össze, egyénileg pedig az osztályok első 3 legjobb eredményeit emeltük ki.

  Eredmények...
 • paragvari.hu
 • 2020. október 27.

Iskolánk intézményvezető-helyettese, Parais István állami kitüntetésben részesült. A Bessenyei György-díjas közművelődési szakember, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ volt igazgatója október 26-án kapta meg a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, melyet dr. Áder János köztársasági elnök adományozott részére, Szombathely város kulturális értékeinek megőrzéséért és közösségi életének fejlesztéséért, valamint számos rendezvénysorozat megszervezéséért. Az elismeréshez szívből gratulálunk, munkájához további sok sikert, jó egészséget kívánunk! (fotó: vaol.hu)

  Tovább...
 • paragvari.hu
 • 2020. október 22.

Iskolánkban nem először fordult elő, hogy egy saját magunk által készített filmmel elevenítettük fel az 1956-os forradalom történéseit, hisz 2015-ben az egész iskola a Savaria Filmszínházban együtt tekinthette meg „A szabadság örökösei” című kisfilmet, ami akkor a fővárosi eseményeken túl elmesélte városunk októberi és novemberi történéseit is. Az idén, a járványügyi intézkedések nem tették lehetővé, hogy hagyományos keretek között a tornateremben adhassuk elő ünnepi műsorunkat, így ismét a filmmé lett a főszerep. Diákjaink interaktív táblákon tekintették meg a megemlékezésre összeállított filmet. Az 1956 őszére visszaemlékező elbeszéléseken és tanúvallomásokon alapuló dokumentumfilmet három osztály tanulóinak (6.b, 7.z, 8.z) szereplésével készítettük el, ahol a gyerekek mind arcukat és hangjukat is adják a közel 30 perces műsorhoz. Az eredeti archív felvételeket is felvonultató képanyag talán jobban közelebb tudja hozni a nézőt az elmondott szövegrészek megértéséhez, átéléséhez, valamint érzékelteti annak a kornak a sajátosságait, legfőbb ismérveit. Így kortól függetlenül ajánljuk mindenkinek megtekintésre. A most készült megemlékező video mellett továbbra is elérhető a 2015-ben készült filmünk is, így a mostani megtekintése mellett azt is szívesen ajánljuk mindenki figyelmébe. (A szereplőkről készült fotó színesben is megtekinthető a képre való kattintással.)

  Emlékműsor 2020...

  A szabadság örökösei...
 • paragvari.hu
 • 2020. október 13.

Iskolánk még otthonosabbá való tétele az idén ősszel sem maradt el, így a mai napon lehetőségünk volt elhelyezni azokat az új bútorokat is, amelyeket a szülői közösség felajánlásából tudtunk megvásárolni a nyáron felújított „B”- épületi közösségi tereinkbe. Reméljük, mindenki örömét leli az új berendezések használatában, és az óraközi szünetekben még kényelmesebben tudja majd eltölteni szabadidejét. Köszönjük a szülők hozzájárulását, hogy ismét tovább szépülhetett iskolánk épülete!

 • paragvari.hu
 • 2020. október 6.

Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az 1848–49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár ezen honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. Eme nemzeti gyásznapról emlékeztünk meg mi is az iskolarádióban. A honlapunkon keresztül is meghallgatható ünnepi műsort idén a 7.b osztály tanulói készítették. A megemlékezés után az osztályok képviselői mécsest gyújtottak és virágot helyeztek el az iskola folyosóin kialakított emlékhelyeken.

  Ünnepi megemlékezés...

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2020. szeptember 30.

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján van a magyar népmese napja. Ezt a napot 2005-ben rendezték meg először, amikor a Magyar Olvasástársaság felhívást intézett mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsességek továbbadományozása. Iskolánkban is minden évben megemlékezünk eme jeles napról, amikor diákjaink az iskolarádión keresztül hallgathatnak meg egy népmesét, és tudhatják meg azt, miért is tartjuk fontosnak ezt a kezdeményezést. Most Pintér Nóra (8.z) előadásában ismerhetjük meg „A boldog ember inge” című magyar népmesét, melyet az alábbi hivatkozáson keresztül lehet meghallgatni.

  Ünnepi műsor...
 • paragvari.hu
 • 2020. szeptember 25.

Az idei tanévben szeptember 25-e lett volna az a nap, amikor az iskola összes tanulója –az ország összes iskolájával egyidejűleg- együtt sportolhatott volna a Magyar Diáksport Napja rendezvénysorozat kapcsán. Az Országgyűlés még 2017-ben nyilvánította ki minden szeptember utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjává. A jelen járványügyi helyzet sajnos most nem tette lehetővé, hogy eme napot teljes mértékben kihasználhassuk, de tanulóink a testnevelés óráik (és napközis foglalkozásaik) keretében egész héten ennek szellemiségében töltötték el mindennapjaikat. A rendkívüli intézkedések miatt az oktatásért felelős hivatal még a nyáron „témahétté” nyilvánította a sportfoglalkozás napját támogató rendezvényt, így mindenkinek lehetősége volt arra, hogy játékos és szórakoztató körülmények között élvezhesse a sport minden örömét. Bár az idei tanév nem engedte, hogy olyan önfeledt módon sportolhassunk, mint egy évvel ezelőtt, de az alábbi videó megtekintésével mégis felidézhetjük, hogy mennyi örömöt és szórakozást tud adni a sport és a társainkkal való együttlét. Ezen gondolatokat szem előtt tartva kérünk ismételten mindenkit, hogy a vírushelyzetet tiszteletben tartva, felelősségteljesen, a szabályokat követve élje a mindennapjait, hogy aztán minél előbb, korlátozások nélkül lehessünk ismét együtt akár egy sportnapon is! Vigyázzunk egymásra! A tavalyi évben készült összefoglaló az alábbi hivatkozáson keresztül nézhető meg.

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2020. szeptember 12.

Tisztelt Szülők, Kedves Nyolcadikosok! A középfokú továbbtanulás meghatározó mérföldkő minden diák életében, hiszen a megfelelő irány kiválasztása alapvetően befolyásolhatja a későbbi életutat. E meghatározó mérföldkő megválasztásához szeretnénk segítséget nyújtani a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat tanácsadója, Vargáné Nógrádi Gyöngyi által összeállított útmutatóval, mely az alábbi hivatkozáson keresztül érhető el.

  Tájékoztató...
 • paragvari.hu
 • 2020. augusztus 27.

Iskolánk intézményvezetőjétől, Gergácz Gábortól tudhatjuk meg azokat a legfontosabb információkat ebből a videoüzenetből, amiket jelen járványügyi helyzetben mindannyiunknak követnünk kell a biztonságos tanévkezdéshez és az oktatás zavartalan folytatásához. Vigyázzunk egymásra! Találkozunk a tanévnyitó ünnepélyen, szeptember 1-jén reggel 8 órakor.

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2020. augusztus 7.

A címet olvasva, gondolhatnánk az ismert dal refrénjére is, de jelen esetben a nyári felújítási munkálatok legfőbb irányvonala az, ami a színekről szól. Már lassan a végéhez érünk a tantermek nyári festésével és a karbantartási feladatokkal, azonban most ősztől is megint lesz plusz újdonság, amivel ismét gazdagodik, színesedik iskolánk belső tere. A szülői közösség nagylelkű felajánlásának köszönhetően a „B”- épületben található két faburkolatú helyiség kap új értelmezést az egyszínű festés helyett, melynek hangulatát, arculatát Biczóné Pasku Katalin és Nagy Judit tanárnők álmodták meg. A kivitelezésben más pedagógusok is segédkeznek, ezúton köszönjük mindnyájuk segítő munkáját! Mivel nem szeretnénk teljesen lerántani a leplet a meglepetésről, így most csak pár motívumot mutatunk meg ízelítőül a készülőben lévő díszes falburkolatból. A meglepetések sora ezzel még nem ért véget, de a továbbiakról majd később számolunk be. Ezúton köszönjük mégegyszer minden kedves szülő támogatását!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2020. július 20.

Az idén nyáron átalakítottuk iskolánk honlapját, még inkább törekedve arra, hogy szinte mindenféle platformon (Windows, IOS, Android) és eszközön (számítógép, laptop, tablet, telefon) egyaránt egységesen elérhetővé váljon minden kedves látogatónk számára. A korábbi években látható weblapunk is már reszponzív technológián alapult, de napjaink elvárásainak megfelelően legújabb felületünk még hatékonyabb és modernebb lehetőségeket kínál a gördülékenyebb információközlésre. Bízunk benne, hogy mostani arculatunk is mindenki számára tetszetős és könnyen áttekinthető lesz. A 2015-ös tanévig visszaolvasható híreink és megnézhető képanyagaink az oldal alján lévő "ARCHÍVUM"-hivatkozásokon keresztül érhető el. Jó böngészést kívánunk mindenkinek!

  Archívum...
 • paragvari.hu
 • 2020. június 25.

2005-ben, az iskola 100 éves jubileuma tiszteletére "Iskolánkért Emlékplakettet" alapítottunk, melynek első nyolc példányát azok a már nyugdíjas kollégák és igazgatók vehették át a jubileumi ünnepségeken, akik a gyermekekért, az iskoláért kiemelkedően sokat tettek.

  Tovább...
 • paragvari.hu
 • 2020. június 15.

Elérkezett az utolsó tanítási nap, ami ebben a tanévben egyben a 2019/2020-as tanév lezárását is jelentette. Iskolánk vezetője, Gergácz Gábor úr most videoüzenetben mondja el azt a várva várt mondatot, amit ilyenkor minden diák a legjobban vár. Sok pihenéssel, feltöltődéssel teli szép nyarat kívánunk mindenkinek!

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2020. június 15.

Az idei ballagás más volt, mint az elmúlt években. Nyolcadik osztályos diákjaink az osztályfőnökükkel találkozhattak, de a szokásos jellegű ünnepélyes ceremónia sajnos az idén eltért a megszokottól. Az iskola folyosóin nem búcsúztatta őket több száz diáktársuk, valamint szüleik, nagyszüleik sem tudtak idén részt venni eme jeles eseményen. A gyerekek az ünnepi műsort videoüzenetként tekintették meg tantermeikben, majd a bizonyítványok kiosztása után elbúcsúztak a nyolc évig otthonukat jelentő általános iskolától. A búcsúműsor az alábbi hivatkozáson keresztül megtekinthető.

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2020. június 5.

Alsó és felső tagozaton egyaránt ma tartjuk meg a "Madarak és fák napja" rendezvényünket. Hagyományos körülmények közt ilyenkor a természetbe kiszabadulva szoktuk eltölteni ezt a napot, de a jelen helyzet csupán egy virtuális barangolást tesz most lehetővé számunkra. Mindennek ellenére azért reméljük, hogy a mai napra kapott játékos feladatok mindenkinek a hasznára válnak, és sok új ismeretanyaggal bővül tudása. Aki teheti, ezután a pár órányi online természetjárás után menjen ki a szabadba, és élvezze a friss levegőt, a napsütést!

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2020. június 4.

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-re eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktattak törvénybe. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme". Idén van az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára. Az alábbi hivatkozáson megtekinthető ünnepi megemlékezésben, végzős zeneis tanulóink, Varga Darinka, Varga-Kaizler Bársonyka és Bigner Kristóf szerepelnek. A műsort Németh Andrea tanárnő állította össze. A kisfilm megtekintése után ajánljuk mindenki figyelmébe azt a mai napról szóló írásos kitekintést is, melyben Parais István igazgatóhelyettes foglalja össze mindazt, amit erről az emléknapról mindannyiunknak tudnia kell.

  YouTube...

  Az emléknapról...