Telefon: 06 20 503 6250    Email: info@paragvari.hu

  • paragvari.hu
  • 2021. augusztus 11.

Kedves volt paragváris középiskolások!

Augusztus 13-án 10:00 órától - 12:00 óráig szeretettel fogadunk némi segítséget a tankönyvek szétosztása és adminisztrálása terén. Természetesen az elvégzett munkát igazoljuk. Segítségeteket előre is köszönjük!

  • Szeleczkyné Grámán Éva
  • 2021. július 1.

2021. június 21. és 25. között iskolánkban 20 fő harmadik és negyedik évfolyamos tanuló vett részt a „Magyarország imázsa” elnevezésű Csodaszarvas táborban. Milyen képünk van Magyarországról? Milyen képünk van kisebb közösségeinkről? Ezekre a nem könnyű kérdésekre kerestük választ a hét során végzett tevékenységekkel. A gyerekek nemcsak a nemzeti szimbólumokat, hungarikumokat ismerték meg, hanem lehetőséget kaptak arra is, hogy csoportjuk és maguk számára is kialakíthassák az imázst építő/alakító jelképeket. Mindemellett játékos vetélkedők, kézműves és szellemi programok várták őket, valamint érdekes séták és kirándulás. Szerepelt a programok között táncház, koncert, videóműhely, agyagozás is. A hét lezárásaként pedig egy kirándulás során Pannonhalmára és Győrbe látogattunk.

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2021. július 1.

Június 16. és 18. között Szaknyéren rendeztük meg idei IBAVIT-táborunkat. A több évtizedes hagyományokkal rendelkező táboroztatásunknak tavaly sajnos nem tudtunk teret adni, de szerencsére most ismét lehetőségünk volt arra, hogy iskolánk tanulóival pár napra elmehessünk egy csendes helyre távol a város összes zajától. Szaknyér, az Őrségi Nemzeti Park kis faluja, pont tökéletes lehetőség volt minden olyan programra, ami felhőtlen kikapcsolódást jelentett a gyerekek számára. Kézműves foglalkozások keretében agyagozhattak, kitűzőt készíthettek és egyik délután még kürtőskalácsot is süthettek a tábor udvarán. Az időjárás szerencsére kedvezett a túrázásnak is, így Szaknyérről tanulóink elbarangoltak Hegyhátszentjakabra, majd utána hűsölhettek egy kicsit a Vadása-tó kellemes vízében. Kirándulás közben megismerték a környék jellegzetes építészetét, valamint számos nevezetességet is láttak, melyek megtekintése bizonyosan örök emlék marad mindnyájuk számára. Az esti programok is változatosak voltak, a tábortűz mellett népzenét hallgathattak és népi táncokat járhattak. Köszönjük a kísérő és a programokban részt vevő pedagógusok munkáját, a gyerekek sok szép élménnyel feltöltődve tértek vissza a táborozásból!

  Galéria...

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2021. július 1.

Idén első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal német napközis tábort szerveztünk június 22-25. között. A tábort ötödikes és hatodikos tanulóinknak hirdettük meg és naponta 8-tól 14 óráig vártuk a német nyelvet kedvelő, gyakorolni, versenyezni és csapatban együtt gondolkodni vágyó gyerekeket. Céljaink között szerepelt a tehetséggondozás, a versenyek előkészítése játékos módon és a nyelv népszerűsítése.

  Tovább...

  Galéria...
  • Rózsahegyi Ágnes
  • 2021. július 1.

2021. június 21. és 25. között iskolánkban 25 fő első és második évfolyamos tanuló vett részt a 'Rejtelmes sziget' elnevezésű Csodaszarvas táborban. Vidám programok, játékos feladatok segítségével juthattak el gondolatban a szigetre és fedezték fel annak szépségeit, kincseit, rejtekhelyeit. Szerepelt a programok között táncház, koncert, videóműhely, agyagozás is. A hét lezárásaként pedig egy kirándulás során Kőszegre látogattunk, ahol a helyi Dottoval jártuk be a Kőszegi-hegységet és a környéket.

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2021. június 30.

A 2021/2022-es tanévben a 4. évfolyamba lépő tunulók nyelvi csoportok szerinti besorolása. Az osztályok továbbra is egyben maradnak, csoportbontásuk kizárólag a nyelvtanulásra értendő.

  Tovább...
  • paragvari.hu
  • 2021. június 18.

Elérkezett a pillanat, amit már minden diák annyira várt, a bizonyítványosztással véget ért az idei tanév, kitört a vakáció. Tanévzáró ünnepségünket az iskolarádión keresztül hallgatták meg tanulóink, ahol a műsor keretén belül átadtuk az idei emlékplakettjeinket is. 2005-ben, az iskola 100 éves jubileuma tiszteletére "Iskolánkért Emlékplakettet" alapítottunk, melynek első nyolc példányát azok a már nyugdíjas kollégák és igazgatók vehették át a jubileumi ünnepségeken, akik a gyermekekért, az iskoláért kiemelkedően sokat tettek.

  Tovább...

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2021. június 16.

Mivel az idén csak korlátozott számban engedhettünk be látogatókat a ballagási ünnepségünkre, sajnos sokan kénytelenek voltak lemondani arról, hogy búcsúzó diákjainkat személyesen, velünk együtt ünnepelhessék meg június 15-én tartott iskolai eseményünkön. Ha egy nappal később is, de bízunk benne, hogy átfogó képet tudunk adni a ceremónia szépségéről, ünnepélyességéről, meghittségéről. A közel teljes ballagási műsorunk az alábbi YouTube-hivatkozáson keresztül tekinthető meg.

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2021. június 15.

Június 15-én búcsúztunk el ballagó diákjainktól, hisz számukra a ballagási ünnepség egyben a tanévzáró ünnepélyt is jelentette. A ballagási ceremónia után mindannyian átvették bizonyítványukat, mintegy belépőjegyet új életük, a középiskolás évek megkezdéséhez. Büszkeséggel tölt el mindnyájunkat, hogy összes végzősünk felvételt nyert azon középiskolába, ahová korábban jelentkezését beadta. Ugyancsak nagy öröm volt számunkra az is, hogy számos olyan ballagó nyolcadikost jutalmazhattunk könyvjutalommal, akik egész általános iskolai tanulmányaik során végig kitűnő bizonyítvánnyal büszkélkedhettek. Az ünnepség másik nagyon fontos megemlítendője, hogy elbúcsúztunk a szülői közösség vezetőjétől, Takács-Unger Szilviától is, akinek munkásságához nagyon sok iskolánk fényét és hírnevét emelő tevékenység, ünnepség, fejlesztés fűződik. Pedagógusainak egyöntetű véleménye alapján az iskolánkért tett kiemelkedő munkájáért Iskolánkért Emlékplakettel jutalmaztuk meg őt, így kifejezve hálánkat mindenért, amit a Paragvári Utcai Általános Iskoláért tett a szülői közösség vezetőjeként. További munkájához, életéhez sok sikert, jó egészséget kívánunk! Ballagó diákjainknak kívánjuk, hogy életükben érjék el mindazt, amit célul tűztek ki maguknak, éljék meg álmaikat! Az ünnepségen készített fotók az alábbi képgalériában tekinthetőek meg. (A ballagásról videofelvétel is készült, hamarosan azt is elérhetővé tesszük.)

  Galéria...
  • Csordás Ildikó
  • 2021. június 15.

Először a Harrer Csokoládéműhelybe látogattunk. A program egy filmvetítéssel indult, ami bemutatta a kakaóbab útját az afrikai ültetvényektől a francia csokigyárig, ahol feldolgozzák a kakaóbabot, és tömbökbe formálva küldik tovább, például ide is. A tájékoztatás 2. részében a hatalmas üvegablakon keresztül betekinthettünk a látványkonyhába, ahol a szemünk előtt zajlott a csokifeldogozás további folyamata. Itt mindent kézzel készítenek: bonbonokat, tortákat, töltelékeket és minden különleges csokifinomságot.

  Tovább...

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2021. június 14.

A mai napon tartották meg Szombathelyen a városi pedagógusünnepséget, ahol iskolánk egyik pedagógusa, Dr. Molnárné Kalmár Katalin tanárnő is kitüntetésben részesült. A több évtizedes áldozatos és lelkiismeretes munkájának elismeréséül a Kiemelkedő Pedagógusmunkáért I. fokozatát vehette át polgármester úrtól. 1986 óta az intézmény dolgozója. Földrajz-rajz szakos tanár. Az iskolában földrajz és természetismeret tantárgyakat tanít. Emellett osztályfőnöki, tehetséggondozó és szakköri munkája is példaértékű. Tanítványai országos versenyeken vesznek részt. Munkaközösség-vezetőként mindenben segíti és támogatja az iskolavezetés munkáját. Kitüntetéséhez szívből gratulálunk, további sok sikert és jó egészséget kívánunk!

  • paragvari.hu
  • 2021. június 4.

A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amelynek célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e. Mivel idén a jelenléti oktatás teljes létszámmal pont ezen a napon kezdődött, így a sok más teendő mellett nem akartuk összezsúfolni programjainkat, mindenképp szerettük volna megadni a módját a méltó megemlékezésnek. Iskolánkban eme ünneppel kapcsolatos témanapunkat június 4-én, pénteken szerveztük meg. Tanulóink először az iskolarádióban hallhattak egy rövid kis megemlékezést –mely itt, honlapunkon is meghallgatható-, majd a felsős évfolyamok külön-külön feladatokat kaptak a témában, így lehetőség nyílt az osztályok közötti versengésre is. A tudásbeli megmérettetésen kvízjátékokat, rejtvényeket fejtettek meg a gyerekek, valamint kézügyességükről is számot adhattak, minden osztálynak egy faágat kellett feldíszítenie saját készítésű díszekkel, melyek a mai naphoz kapcsolódtak. A szabadtéri program sem marad el, testnevelőink sorversenyekkel készültek a gyerekeknek. Alsó tagozatos diákjaink osztálykirándulások keretében ismerkedtek a természettel. Voltak, akik ezt egy közeli városban tették, de akadtak olyan osztályok is, akik parkjainkban töltötték délelőttjüket, és ott teljesítették a kapott feladatokat. Azon túl, hogy mindenki könnyed és játékos formában tölthette a napot, diákjaink tudása számos új ismerettel is bővült a nap során. Köszönjük a szervezők, közreműködők áldozatos munkáját!

  Ünnepi megemlékezés...

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2021. június 3.

Ahogy minden évben, úgy az idén is megtartottuk fizika napunkat, ahol diákjaink –alsósok és felsősök egyaránt-, számos fizikai kísérletnek lehettek szem- és –időnként- fültanúi is. A biztonsági szabályokat betartva most több napra beosztva rendeztük meg előadásainkat a gyerekek számára. A rendkívül izgalmas és látványos fizikai kísérleteket Ágoston Mária tanárnő és Pesti Péter tanár úr tartotta a „B”-épület tornatermében a felsősöknek, míg a kicsiknek felső tagozatos tanulóink mutattak be egyszerűbb kísérleteket, melyeket hazaérve akár otthon is kipróbálhatnak. A rendezvény legfőbb célja az, hogy játékos, szórakoztató módon tudjuk bemutatni a gyerekeknek a fizika tudomány legfontosabb alaptéziseit, valamint átadni azt is, mennyi, napjainkat körülvevő olyan jelenség van, amivel ez a tudomány foglalkozik. A látványos bemutatóknak köszönhetően most már többek között jobban értjük, mi az a felhajtóerő; felületi feszültség; hőtágulás, de van némi tapasztalatunk arról is, miként működik egy rakéta. Az egy-egy tanórában bemutatott kísérletekből nagyon sokat tanulhattak diákjaink, bízunk benne, minél többen választanak majd felnőttkorukban olyan hivatást, ahol elengedhetetlen lesz a fizika tantárgy ismerete. Köszönjük a szervezőknek és segítőiknek a szórakoztató és rendkívül sok ismeretanyagot átadó rendezvénysorozatot!

  Galéria (felsős)...

  Galéria (alsós)...
  • Takács Ildikó
  • 2021. május 14.

Iskolánkból három csapat vett részt a Nemzetközi Gyermekkönyvnap alkalmából rendezett városi on-line akadályversenyen, amely áprilisban zajlott a Neumann János Általános Iskola szervezésében. A gyerekek Kertész Erzsi „A sárkány nyomában” című könyvét dolgozták fel. Mindhárom csapat hibátlan megoldást küldött be, így holtversenyben 1. helyen végeztek. Jutalmuk az volt, hogy az on-line térben találkozhattak az írónővel. A csapatok: Kovács-Vörös Lujza, Csonka Emma és Konecsni Zsófia a 4.b osztályból; Soós Dorina, Szendrei Ildikó Anna és Drimmer Luca az 5.b osztályból; Kis Tünde, Óvári Villő és Katona-Tóth Sára szintén az 5.b osztályból. Gratulálunk az eredményhez! A csapatokról készített fotók az alábbi galériában tekinthetőek meg.

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2021. május 13.

A Szépművészeti Múzeum még tavaly ősszel indított útjára egy országos on-line versenyt, ami első körben négy fordulóból állt. A verseny keretén belül a diákokból álló csapatok megismerkedhedtek azokkal a tudásgyűjteményekkel és kutatásokkal, melyekkel ismeretet szerezhettek az évezredekkel korábban lezárt egyiptomi királysírok felfedezésével kapcsolatban. Számos dokumentumfilmet, kutatási anyagok kaptak segítségül a feladatlapok megoldásához. Az első négy fordulót teljesítő csapatoknak a pályázat lezárásaként egy saját forgatókönyv alapján elkészített kisfilmet kellett készíteniük, melynek témája az ókori Egyiptomot feltáró régészeti kutatásokhoz szorosan kapcsolódik. A kisfilm maximum öt perces lehetett, és tartalmaznia kellett olyan kötelezően megjelölt filmanyagokat, valamint megkötéseket, amelyeket a szervezők előre meghatároztak. Az országból összesen 24 csapat jelentkezett a pályázatra, közülük azonban már csak 15 csapat vállalta el a kisfilm elkészítését. Az iskolánk által nevezett „Vasi kalandorok”: Fekete Luca (6.z), Gyöngyössy Erzsébet (6.z), Hirsch Hunor (6.z), Mikos Máté (6.z), Paukovits Márton (6.z), Simon Bulcsú (6.z), Varga Belián (6.z) az 5. helyezést érte el ebben a rangos, és nem éppen könnyű feladatokkal teletűzdelt versenyben. Gratulálunk a csapatnak és felkészítőjüknek, Biczóné Pasku Katalin tanárnőnek a szép eredményhez! A média szakkörös „Vasi kalandorok” által készített pályaművet, a „Vissza a múltba” című kisfilmet az alábbi hivatkozáson keresztül lehet megtekinteni.

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2021. május 12.

Most, hogy már mindenki visszatért az iskolába, és pár hónap után ismét személyesen is találkozhatunk egymással, eljött az ideje, hogy átadjuk azokat az ajándékokat, melyeket még márciusban és áprilisban ítéltünk meg nyereményként azoknak a tanulóknak és osztályoknak, akik eredményesen szerepeltek az iskola on-line játékain. Két ilyen játékunk is volt. Március 17-én a Szent Patrik-napi „Öltözz te is zöldbe!” fotóbeküldős pályázat, valamint egy műveltségi vetélkedő, a Paragvári-KVÍZ. A tegnapi és a mai napon igazgató úr eme két játék győzteseinek –osztályoknak és egyéni helyezetteknek- adta át a kiérdemelt jutalmat. Szent Patrik napjához kapcsolódóan az 5.b és 5.z osztály vehette át az ajándékcsomagot. A Paragvári-KVÍZ egyéni helyezettjei pedig: Pribusz Gergő (7.b) – 1. hely; Gosztola Zsóka Dorottya (8.b) – 2. hely; Enger Emma (8.z) – 3. hely. Márkus Dávid (2.b) is a nagyokkal együtt vehette át 1. helyezéséért járó jutalmát. A kvízjáték osztályok közötti versenyét hatalmas nagy fölénnyel a 8.b osztály nyerte, akik az ajándékcsomagjukban lévő édesség mellé még egy kis mágneses paragváris könyvjelzőt is kaptak emlékbe. Gratulálunk!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2021. április 22.

A farsangi időszakban hagyományossá vált bálunkat az idén sajnos nem tudtuk megrendezni, de ennek ellenére a szülői közösség kezdeményezésére mégis akadt olyan támogatói lehetőség, melynek köszönhetően a kedves szülők nagylelkű felajánlásaiból idén is új dolgokat tudunk majd megvalósítani, melyekkel nagyban megkönnyíthetjük nevelő-oktató munkánkat, és tovább szépíthetjük iskolánkat. Iskolánk logójával hímzett pólókat és maszkokat gyártattunk le különböző színekben és méretekben, melyekből vásárolhattak tanulóink és szüleik egyaránt. Szerencsénkre sokan éltek a lehetőséggel, így vásárlásukkal hozzájárulván nagy segítséget kaptunk kitűzött beruházásaink megvalósításához. Ezúton köszönjük minden kedves szülő segítségét, támogatását! Alsó tagozatos diákjaink a hét folyamán már át is vehették az általuk megrendelt ruhadarabokat. A felsősöké is megérkezett, reményeink szerint május 10-én már ők is büszkén viselhetik kedvenc színű paragváris pólóikat.

  • paragvari.hu
  • 2021. április 20.

A márciusi iskolabezárás utáni időszakban több olyan on-line iskolai versenyt is hirdettünk, amelyben tanulóink összemérhették tudásukat, kreativitásukat. Ilyen volt a Szent Patrik-napi „Öltözz te is zöldbe!” kezdeményezés, amelyre zöldbe öltözve, zöld kiegészítőkkel készült szelfi fotót kellett beküldeni. Ebben a versenyben az számított, ki mennyi zöld színű ruhadarabot és kiegészítőt tud egy képen megmutatni önmagáról. Az osztályonkénti beküldők létszáma is fontos volt, hisz ez döntötte el az osztályok közötti csapatversenyt. Mivel alsó tagozaton már visszatértünk a jelenléti oktatáshoz, így ma már lehetőség volt arra, hogy személyesen is gratuláljunk a korábban már honlapunkon kihirdetett nyerteseknek, és átadjuk számukra a jutalmakat. („A legtöbb zöld ruhát viselő osztályok” kategória: 2.z és 4.d) Ugyancsak a mai napon került sor a Paragvári-KVÍZ alsó tagozatos helyezettjeinek személyes gratulációjára is. (Egyéni díjak: Domonkos Gitta – 4.z, Bogdán Tamás – 4.z; Osztályok versenye: 4.z) Reméljük, hogy felső tagozatos tanulóinkkal is mielőbb találkozhatunk, hogy számukra is személyesen adhassuk át nyereményeiket! A díjak átadásakor készült fotókat az alábbi hivatkozáson lévő képgalériában lehet megtekinteni. Ezúton gratulálunk mégegyszer minden győztesnek!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2021. április 12.

Kedves Gyerekek!

Pár héttel ezelőtt egy kvízjátékot hirdettünk, melyben bárki kipróbálhatta magát, mennyire ismeri iskolánk történelmét, vagy éppen milyen jó megfigyelő abban, hogy egy-egy nevezetes, jellegzetes tárgy hol található az iskolában. Nagyon sok személyekhez kapcsolódó kérdés is volt, melyek pedagógusainkhoz vagy éppen mára már híressé vált iskolánk volt diákjaihoz kapcsolódtak. A mostani videoüzenetben megtudhatjátok, kik voltak a legügyesebbek tanulók alsó és felső tagozaton, valamint fény derül arra is, mely osztályok szerepeltek a legeredményesebben a kvízjátékban. Köszönjük, hogy ilyen szép számban részt vettetek játékunkban, bízunk benne, mindeközben hasznos ismeretekkel is bővült tudásotok! Ha kíváncsiak vagytok a helyes megoldásokra, az alábbi hivatkozáson keresztül megtekinthetitek a jó válaszokat a feltett kérdésekre.

  DPI S02E03...

  Megoldások...
  • paragvari.hu
  • 2021. április 5.

Pais-Horváth Péter (7.b) a Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola ötödikes növendéke 2. helyezést ért el a XVI. Friss Antal Országos Csellóverseny országos döntőjében. Gratulálunk Péternek és felkészítőjének, Gergó Évának a szép helyezésért! A Péter által előadott művek -Georg Goltermann: Désir és Kocsár Miklós: Magyar táncok- az alábbi YouTube-hivatkozáson keresztül tekinthetőek meg.

Forrás: nyugat.hu

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2021. március 30.

A márciusi iskolabezárás után sajnos nem volt lehetőségünk személyesen gratulálni a művészeti és tanulmányi versenyeken eredményesen szereplő tanulóinknak és felkészítőiknek, pedig ebben a pár hétben is nagyon sok olyan rangos megyei és országos versenyen értünk el szép eredményeket, melyek mindenképp említésre méltóak. A Varga Tamás Matematikaverseny megyei fordulóján Pribusz Gergő (7.b) a 3. helyen végzett, a Bendegúz – nyelvÉSZ anyanyelvi verseny megyei fordulójában pedig Domonkos Gitta (4.z), Linhárt Léna Anna (3.a) és Somogyi Fanni (3.b) szerepelt eredményesen. Ezenkívül az Országos Német Nyelvi Verseny megyei döntőjében három tanulónk is remekelt, Óvári Hanna (7.b), Méry Blanka (8.b) és Gosztola Zsóka Dorottya (8.b). Utoljára az Arany János anyanyelvi verseny országos döntőjéről kaptunk híreket, ahol ugyancsak három tanulónk ért el szép helyezést a 7.b osztályból, Elek Júlia Nóra, Németh Loránd és Magdics László. Kis Tünde (5.b) pedig a Kid Rock&Roll táncverseny megyei 1. helyezettje lett. Nem szabad megfeledkeznünk a XIX. Sistrum Zenei Versenyek helyezettjeiről sem, hisz számos tanulónk arany, illetve nívódíjas elismerést kapott az idén. Simon Bulcsú (hegedű), Mentes Márton (ütős), Szarvas Panni (fuvola), Kun Barnabás (vadászkürt), Horváth Dóra (hegedű), Mátis Benedek (dob) és Molnár Bence (klarinét). Gratulálunk a szép eredményekhez tanulóinknak és felkészítőiknek egyaránt! A versenyeredmények pontos részletei az "Eredmények” menüpont alatt olvashatóak.

  Eredmények...
  • paragvari.hu
  • 2021. március 24.

Kedves Gyerekek!

Ahogy azt már a videoüzenetben is láthattátok, játékra hívunk benneteket. Egy játékra, amiben szükségetek lesz iskolánkkal kapcsolatos ismereteitekre, tájékozottságotokra, de előfordulhat, hogy lesznek olyan kérdések is, amikor csak a megérzéseitekre hagyatkozva, tippelve tudtok majd választ adni. A helyes válaszokért nyugodtan keresgélhettek, kérdezősködhettek, semmilyen segítség nem tiltott. Ha kedvet éreztek a játékban való részvételre, kérünk benneteket, hogy adataitokat (név, osztály) helyesen, a játékszabályokat betartva adjátok meg, és a kvízjáték felületét is rendeltetésszerűen használjátok!
A játék március 25-én 14:00 órakor kezdődik és március 31-ig tart.

  DPI S02E02...

  Kvízjáték...

  Játékfelhívás...
  • paragvari.hu
  • 2021. március 16.

"Öltözz te is zöldbe!", ez volt a felhívása annak a múlt héten meghirdetett játékunknak, ami a nyelvi munkaközösség kezdeményezése alapján indult útjára. Patrik napja, március 17-e Írországban nemzeti ünnep. Országuk egyik védőszentjének, Szent Patriknak a tiszteletére tartják, hisz a legenda szerint ezen a napon halt meg. De nem csak Írországban, hanem a világ számos országában –Egyesült Királyság, Ausztrália, Új-Zéland, Egyesült Államok- ünneplik, de nem hivatalos ünnepnapként tartják. Játékfelhívásunkban arra kértük a vállalkozószelleműeket -tanulót és pedagógust egyaránt-, hogy küldjenek magukról olyan fotót, melyen minél több zöld színű ruhában és zöld színű kiegészítőkkel vannak megörökítve. Nagyon sok fényképet kaptunk, amiket különböző kategóriáknak megfelelően értékeltünk. A zsűri döntése alapján kialakult kategóriánkénti végeredményt a Digitális Paragvári Iskola (DPI) 2. évadának 1. epizódjában lehet megtekinteni, mely az alábbi YouTube-hivatkozáson keresztül érhető el. Köszönjük a játék koordinálását Pék Kriszti tanárnőnek, valamint a részvételt mindenkinek, aki felhívásunkra küldött egy-egy fotót önmagáról. A nyerteseknek gratulálunk, legközelebbi személyes találkozásunkkor tárgyjutalomban részesülnek! A beküldött fotókról összeállított montázsokat képgalériánkban lehet megtekinteni.

  DPI S02E01...

  Galéria...

  Tájékoztató...
  • Nagy Judit
  • 2021. március 14.

Simon Bulcsú a 6.z osztályból öt éve hegedül. Rác Gábor tanár úr tanította négy éven át, az idei tanévtől Rácné Szőke Beáta a mestere. A XVII. és a XVIII. Sistrum Zenei Versenyeken arany minősítésben részesült, a 2021-es Sistrum Zenei Versenyen pedig nívódíjjal értékelték hegedűjátékát. Gratulálunk!

  • paragvari.hu
  • 2021. március 11.

A jelen járványügyi helyzet miatt idén is csak digitális módon van lehetőségünk megemlékezni az 1848. március 15-i forradalomról. Az igazat megvallva senki sem hitte, hogy a tavalyi iskolabezárás megint megismétlődhet, de mintha megéreztük volna, a szokásosnál jóval korábban nekifogtunk az ünnepi műsor elkészítésének. Azt feltételeztük, hogy megemlékezésünket megint digitális módon kell megtartanunk –interaktív tábláink segítségével-, de azt nem, hogy mindezt távoktatás keretein belül kell majd eljuttatnunk iskolánk összes tanulójának és pedagógusának. Mivel eleve filmes jellegű megvalósításban gondolkodtunk, megpróbáltuk a lehető legtöbb elérhető technikai eszközünket is (kamerák, mikrofonok) felhasználni, hogy a lehető legteljesebb módon tudjuk átadni, megjeleníteni eme jeles ünnep minden mondanivalóját, üzenetét. Köszönjük a műsor összes szereplőjének áldozatos munkáját, bízunk benne, hogy így is sokan lesznek, akik a műsorunkat megtekintve méltó módon megemlékeznek 1848-as forradalmunkról. A videó március 12-én 11:00 órától tekinthető meg az alábbi YouTube-hivatkozáson keresztül. Valamint megtekinthető iskolánk intézményvezetőjének, Gergácz Gábornak ünnep előtti üzenete is, melyben személyesen köszöni meg a műsorban szereplők közreműködését, és egyben elmondja a mögöttünk álló hét digitális oktatásával kapcsolatos gondolatait is.

  Igazgatói bevezető...

  Ünnepi műsor...

  Ünnepi tájékoztató...
  • Barity Milán
  • 2021. március 3.

A Szombathelyi Neumann János Általános Iskola idén on-line formában rendezte meg 7. évfolyamos diákoknak a Neumann-CEO számítástechnikai versenyt. A verseny feladata az volt, hogy készítsenek a tanulók egy olyan bemutatót, aminek témaköre az űrkutatás és űrutazás. Iskolánkból „Magyarok az űrkutatásban” című prezentációjával Bakk Barnabás 7.b osztályos tanuló indult a megmérettetésen. Az egyetemi oktatókból és középiskolai tanárokból álló zsűri Barnabás munkáját 1. hellyel jutalmazta, nyereményként pedig egy okosórát kapott a szervezőktől. Gratulálunk Barnabásnak és felkészítőjének, Barity Milán tanár úrnak az eredményhez!

  Prezentáció letöltése...
  • paragvari.hu
  • 2021. február 24.

Február 11-én ünnepeljük az Egységes Európai Segélyhívó Szám Napját. Ebből az alkalomból indított egy on-line kvízjátékot az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatósága, melyre iskolánkból is több osztály jelentkezett. Az országos szintű vetélkedőben 7.d osztályosaink olyan sikeresen szerepeltek, hogy eredményükért a mai napon egy elismerő oklevelet, valamint egy ajándékcsomagot vehettek át. Gratulálunk!

  Galéria...
  • Barity Milán
  • 2021. február 19.

2021. február 16-a délutánján a 8.z osztályos tanulókból álló csapat (Gadavics Áron, Éger Áron, Horváth Gergely) on-line vett részt a VMSZC Gépipari és Informatikai Technikum humán munkaközössége szervezésében megtartott "Ismerd meg a Gépiparit!" elnevezésű játékos vetélkedőn. A csapatnak sok érdekes feladatot kellett teljesítenie, hogy megszerezzen egy kódot, amivel kijutott a virtuális szabadulószobából. A város általános iskoláinak szervezett versenyen csapatunk a 2. helyet szerezte meg, nyereményüket a mai nap folyamán vették át a szervező iskola képviselőjétől, Biácsi Hajnalkától, a humán munkaközösség vezetőjétől. A csapat informatikai felkészítésében, előkészületeiben Barity Milán tanár úr segítette tanulóinkat. Gratulálunk a szép eredményhez!

  Eredmények...
  • Tompa Dávid
  • 2021. február 10.

A hétvégén rendezték meg Marcaliban a Kosárpalánta program keretein belül a dél-dunántúli régió versenyét, amelyben iskolánk legfiatalabb tanulói is részt vettek, mégpedig hatalmas sikerrel. A csupa első osztályos tanulóból álló "Paragvári I." csapata az előkelő 4. helyezést érte el, legtöbbjüknek élete első versenyén, méghozzá a 2. osztályosok között. A legkisebbek nagyon élvezték a versenyt, a csaknem 2 órás buszos utazást, de azért a nap végére már jól elfáradtak a hazaúton. A "Paragvári III." 4. osztályosokból álló csapata pedig a dobogó 2. helyén végzett a saját korcsoportjukban. Gratulálunk a csapatoknak és felkészítőiknek (Tompa Dávid és Kovács Bence) a szép eredményhez! A csapattagok neve és csoportképe az "Eredmények" menüpont alatt található.

  Eredmények...
  • paragvari.hu
  • 2021. január 23.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Eme jeles naphoz iskolánk neve is szorosan kapcsolódik, hiszen minden évben a Paragvári Utcai Általános Iskola ad otthont a "…haza, nemzet és nyelv…" elnevezésű városi műveltségi vetélkedőnek, amit az ünnep tiszteletére épp 2000. január 22-én rendeztünk meg legelőször. A jelen járványügyi helyzet sajnos idén nem tette lehetővé, hogy megtarthassuk a városi rendezvényünket, de tanulóink tanórai keretek között megemlékeztek a Himnusz születésének napjáról. Pedagógusaink közül hárman is -Lutor Katalin, Németh Andrea, Parais István- szerepeltek abban a videóban, melyben a város kulturális életének kiemelkedő és meghatározó személyei –32 fő- szavalták el a Himnuszt. A Szombathelyi Polgármesteri Hivatal megbízásából készült videó az alábbi hivatkozáson keresztül tekinthető meg.

  Videó...
  • Parais István
  • 2020. december 16.

Gergácz Gábor, a Paragvári Utcai Általános Iskola intézményvezetője kimagasló intézményvezetői tevékenységéért a Szombathelyi Tankerületi Központ elismerésében részesült. Az elismerő oklevelet egy online igazgatói értekezlet keretében adták át. Gratulálunk, és örülünk, hogy ebben a minden iskola számára nehéz időszakban az intézményünket fenntartó tankerület elismerte a Paragvári Utcai Általános Iskola vezetőjének kimagasló munkáját.

  Elismerő oklevél
  • Angyalosyné Krajczár Ildikó
  • 2020. november 22.

Rendhagyó módon került sor az AGORA által 2020-ra meghirdetett művészeti találkozóra. A márciusra tervezett rendezvény a vírushelyzet miatt elmaradt. Szeptemberben kaptuk a hírt, hogy on-line módon megrendezésre kerül a művészeti bemutató. Borsos Dorka (2.b) és Szabó-Rácz Heléna 3.z osztályos tanulók lelkesen elevenítették fel az előző tanévben megtanult mesét, verset. Gábor bácsi, illetve Dorka szülei segítségével elkészültek a felvételek, melyek itt, az iskola honlapján is megtekinthetőek. A produkciókat szakértőkből álló zsűri értékelte. Dorka arany, Heléna ezüst minősítést érdemelt ki. Ugyanezen a megmérettetésen szerepelt iskolánk népdalénekes formációja, a Gerlice Népdalkör is, akiktől muravidéki dalokat hallgathatott a szakmai zsűri. Ők népdaléneklés kategóriában arany minősítést szereztek. Gratulálunk a szép eredményekhez!

  Borsos Dorka (2.b)

  Szabó-Rácz Heléna (3.z)

  Gerlice Népdalkör
  • Vincze Tamás
  • 2020. október 29.

Iskolánkban az Európai Sportnap az MDSZ irányelvei, az igazgatóság és a Megyei Járványügyi Hivatal ajánlásai és rendelkezései alapján Európai Sporthét keretén belül került megrendezésre. Egy hétig tartó versenysorozatot hirdettünk, amit a testnevelés órák keretein belül valósítottunk meg. Évfolyamokon belül a testnevelés órák csoportjai között és egyéni versenyben mérkőztek meg a tanulók. A versenyszámok: távolugrás, kislabdahajítás, 20 m sprintfutás és medicinlabda-hajításból álltak, a csoportok átlageredményeit hasonlítottuk össze, egyénileg pedig az osztályok első 3 legjobb eredményeit emeltük ki.

  Eredmények...
  • paragvari.hu
  • 2020. október 27.

Iskolánk intézményvezető-helyettese, Parais István állami kitüntetésben részesült. A Bessenyei György-díjas közművelődési szakember, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ volt igazgatója október 26-án kapta meg a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, melyet dr. Áder János köztársasági elnök adományozott részére, Szombathely város kulturális értékeinek megőrzéséért és közösségi életének fejlesztéséért, valamint számos rendezvénysorozat megszervezéséért. Az elismeréshez szívből gratulálunk, munkájához további sok sikert, jó egészséget kívánunk! (fotó: vaol.hu)

  Tovább...
  • paragvari.hu
  • 2020. október 22.

Iskolánkban nem először fordult elő, hogy egy saját magunk által készített filmmel elevenítettük fel az 1956-os forradalom történéseit, hisz 2015-ben az egész iskola a Savaria Filmszínházban együtt tekinthette meg „A szabadság örökösei” című kisfilmet, ami akkor a fővárosi eseményeken túl elmesélte városunk októberi és novemberi történéseit is. Az idén, a járványügyi intézkedések nem tették lehetővé, hogy hagyományos keretek között a tornateremben adhassuk elő ünnepi műsorunkat, így ismét a filmmé lett a főszerep. Diákjaink interaktív táblákon tekintették meg a megemlékezésre összeállított filmet. Az 1956 őszére visszaemlékező elbeszéléseken és tanúvallomásokon alapuló dokumentumfilmet három osztály tanulóinak (6.b, 7.z, 8.z) szereplésével készítettük el, ahol a gyerekek mind arcukat és hangjukat is adják a közel 30 perces műsorhoz. Az eredeti archív felvételeket is felvonultató képanyag talán jobban közelebb tudja hozni a nézőt az elmondott szövegrészek megértéséhez, átéléséhez, valamint érzékelteti annak a kornak a sajátosságait, legfőbb ismérveit. Így kortól függetlenül ajánljuk mindenkinek megtekintésre. A most készült megemlékező video mellett továbbra is elérhető a 2015-ben készült filmünk is, így a mostani megtekintése mellett azt is szívesen ajánljuk mindenki figyelmébe. (A szereplőkről készült fotó színesben is megtekinthető a képre való kattintással.)

  Emlékműsor 2020...

  A szabadság örökösei...
  • paragvari.hu
  • 2020. október 13.

Iskolánk még otthonosabbá való tétele az idén ősszel sem maradt el, így a mai napon lehetőségünk volt elhelyezni azokat az új bútorokat is, amelyeket a szülői közösség felajánlásából tudtunk megvásárolni a nyáron felújított „B”- épületi közösségi tereinkbe. Reméljük, mindenki örömét leli az új berendezések használatában, és az óraközi szünetekben még kényelmesebben tudja majd eltölteni szabadidejét. Köszönjük a szülők hozzájárulását, hogy ismét tovább szépülhetett iskolánk épülete!

  • paragvari.hu
  • 2020. október 6.

Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az 1848–49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár ezen honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. Eme nemzeti gyásznapról emlékeztünk meg mi is az iskolarádióban. A honlapunkon keresztül is meghallgatható ünnepi műsort idén a 7.b osztály tanulói készítették. A megemlékezés után az osztályok képviselői mécsest gyújtottak és virágot helyeztek el az iskola folyosóin kialakított emlékhelyeken.

  Ünnepi megemlékezés...

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2020. szeptember 30.

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján van a magyar népmese napja. Ezt a napot 2005-ben rendezték meg először, amikor a Magyar Olvasástársaság felhívást intézett mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsességek továbbadományozása. Iskolánkban is minden évben megemlékezünk eme jeles napról, amikor diákjaink az iskolarádión keresztül hallgathatnak meg egy népmesét, és tudhatják meg azt, miért is tartjuk fontosnak ezt a kezdeményezést. Most Pintér Nóra (8.z) előadásában ismerhetjük meg „A boldog ember inge” című magyar népmesét, melyet az alábbi hivatkozáson keresztül lehet meghallgatni.

  Ünnepi műsor...
  • paragvari.hu
  • 2020. szeptember 25.

Az idei tanévben szeptember 25-e lett volna az a nap, amikor az iskola összes tanulója –az ország összes iskolájával egyidejűleg- együtt sportolhatott volna a Magyar Diáksport Napja rendezvénysorozat kapcsán. Az Országgyűlés még 2017-ben nyilvánította ki minden szeptember utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjává. A jelen járványügyi helyzet sajnos most nem tette lehetővé, hogy eme napot teljes mértékben kihasználhassuk, de tanulóink a testnevelés óráik (és napközis foglalkozásaik) keretében egész héten ennek szellemiségében töltötték el mindennapjaikat. A rendkívüli intézkedések miatt az oktatásért felelős hivatal még a nyáron „témahétté” nyilvánította a sportfoglalkozás napját támogató rendezvényt, így mindenkinek lehetősége volt arra, hogy játékos és szórakoztató körülmények között élvezhesse a sport minden örömét. Bár az idei tanév nem engedte, hogy olyan önfeledt módon sportolhassunk, mint egy évvel ezelőtt, de az alábbi videó megtekintésével mégis felidézhetjük, hogy mennyi örömöt és szórakozást tud adni a sport és a társainkkal való együttlét. Ezen gondolatokat szem előtt tartva kérünk ismételten mindenkit, hogy a vírushelyzetet tiszteletben tartva, felelősségteljesen, a szabályokat követve élje a mindennapjait, hogy aztán minél előbb, korlátozások nélkül lehessünk ismét együtt akár egy sportnapon is! Vigyázzunk egymásra! A tavalyi évben készült összefoglaló az alábbi hivatkozáson keresztül nézhető meg.

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2020. szeptember 12.

Tisztelt Szülők, Kedves Nyolcadikosok! A középfokú továbbtanulás meghatározó mérföldkő minden diák életében, hiszen a megfelelő irány kiválasztása alapvetően befolyásolhatja a későbbi életutat. E meghatározó mérföldkő megválasztásához szeretnénk segítséget nyújtani a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat tanácsadója, Vargáné Nógrádi Gyöngyi által összeállított útmutatóval, mely az alábbi hivatkozáson keresztül érhető el.

  Tájékoztató...
  • paragvari.hu
  • 2020. augusztus 27.

Iskolánk intézményvezetőjétől, Gergácz Gábortól tudhatjuk meg azokat a legfontosabb információkat ebből a videoüzenetből, amiket jelen járványügyi helyzetben mindannyiunknak követnünk kell a biztonságos tanévkezdéshez és az oktatás zavartalan folytatásához. Vigyázzunk egymásra! Találkozunk a tanévnyitó ünnepélyen, szeptember 1-jén reggel 8 órakor.

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2020. augusztus 7.

A címet olvasva, gondolhatnánk az ismert dal refrénjére is, de jelen esetben a nyári felújítási munkálatok legfőbb irányvonala az, ami a színekről szól. Már lassan a végéhez érünk a tantermek nyári festésével és a karbantartási feladatokkal, azonban most ősztől is megint lesz plusz újdonság, amivel ismét gazdagodik, színesedik iskolánk belső tere. A szülői közösség nagylelkű felajánlásának köszönhetően a „B”- épületben található két faburkolatú helyiség kap új értelmezést az egyszínű festés helyett, melynek hangulatát, arculatát Biczóné Pasku Katalin és Nagy Judit tanárnők álmodták meg. A kivitelezésben más pedagógusok is segédkeznek, ezúton köszönjük mindnyájuk segítő munkáját! Mivel nem szeretnénk teljesen lerántani a leplet a meglepetésről, így most csak pár motívumot mutatunk meg ízelítőül a készülőben lévő díszes falburkolatból. A meglepetések sora ezzel még nem ért véget, de a továbbiakról majd később számolunk be. Ezúton köszönjük mégegyszer minden kedves szülő támogatását!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2020. július 20.

Az idén nyáron átalakítottuk iskolánk honlapját, még inkább törekedve arra, hogy szinte mindenféle platformon (Windows, IOS, Android) és eszközön (számítógép, laptop, tablet, telefon) egyaránt egységesen elérhetővé váljon minden kedves látogatónk számára. A korábbi években látható weblapunk is már reszponzív technológián alapult, de napjaink elvárásainak megfelelően legújabb felületünk még hatékonyabb és modernebb lehetőségeket kínál a gördülékenyebb információközlésre. Bízunk benne, hogy mostani arculatunk is mindenki számára tetszetős és könnyen áttekinthető lesz. A 2015-ös tanévig visszaolvasható híreink és megnézhető képanyagaink az oldal alján lévő "ARCHÍVUM"-hivatkozásokon keresztül érhető el. Jó böngészést kívánunk mindenkinek!

  Archívum...
  • paragvari.hu
  • 2020. június 25.

2005-ben, az iskola 100 éves jubileuma tiszteletére "Iskolánkért Emlékplakettet" alapítottunk, melynek első nyolc példányát azok a már nyugdíjas kollégák és igazgatók vehették át a jubileumi ünnepségeken, akik a gyermekekért, az iskoláért kiemelkedően sokat tettek.

  Tovább...
  • paragvari.hu
  • 2020. június 15.

Elérkezett az utolsó tanítási nap, ami ebben a tanévben egyben a 2019/2020-as tanév lezárását is jelentette. Iskolánk vezetője, Gergácz Gábor úr most videoüzenetben mondja el azt a várva várt mondatot, amit ilyenkor minden diák a legjobban vár. Sok pihenéssel, feltöltődéssel teli szép nyarat kívánunk mindenkinek!

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2020. június 15.

Az idei ballagás más volt, mint az elmúlt években. Nyolcadik osztályos diákjaink az osztályfőnökükkel találkozhattak, de a szokásos jellegű ünnepélyes ceremónia sajnos az idén eltért a megszokottól. Az iskola folyosóin nem búcsúztatta őket több száz diáktársuk, valamint szüleik, nagyszüleik sem tudtak idén részt venni eme jeles eseményen. A gyerekek az ünnepi műsort videoüzenetként tekintették meg tantermeikben, majd a bizonyítványok kiosztása után elbúcsúztak a nyolc évig otthonukat jelentő általános iskolától. A búcsúműsor az alábbi hivatkozáson keresztül megtekinthető.

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2020. június 5.

Alsó és felső tagozaton egyaránt ma tartjuk meg a "Madarak és fák napja" rendezvényünket. Hagyományos körülmények közt ilyenkor a természetbe kiszabadulva szoktuk eltölteni ezt a napot, de a jelen helyzet csupán egy virtuális barangolást tesz most lehetővé számunkra. Mindennek ellenére azért reméljük, hogy a mai napra kapott játékos feladatok mindenkinek a hasznára válnak, és sok új ismeretanyaggal bővül tudása. Aki teheti, ezután a pár órányi online természetjárás után menjen ki a szabadba, és élvezze a friss levegőt, a napsütést!

  YouTube...
  • paragvari.hu
  • 2020. június 4.

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-re eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktattak törvénybe. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme". Idén van az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára. Az alábbi hivatkozáson megtekinthető ünnepi megemlékezésben, végzős zeneis tanulóink, Varga Darinka, Varga-Kaizler Bársonyka és Bigner Kristóf szerepelnek. A műsort Németh Andrea tanárnő állította össze. A kisfilm megtekintése után ajánljuk mindenki figyelmébe azt a mai napról szóló írásos kitekintést is, melyben Parais István igazgatóhelyettes foglalja össze mindazt, amit erről az emléknapról mindannyiunknak tudnia kell.

  YouTube...

  Az emléknapról...