Telefon: 06 20 503 6250    Email: info@paragvari.hu

  • paragvari.hu
  • 2024. szeptember 30.

Az első óra elején elhangzott ünnepi műsort Borsos Dorka (6.b) tolmácsolásában hallgathattuk meg. Dorka először elmondta, miért fontosak a mesék, s miért éppen szeptember 30-án tartjuk ezt az ünnepnapot immár 19 éve. Ezután egy mesét hallottunk, mégpedig a „A só” című magyar népmesét. Aki kíváncsi eme történetre, a bölcs és furfangos ifjú királyra, az alábbi hivatkozáson keresztül meghallgathatja a teljes mesét. Köszönjük Takács Ildikó tanárnőnek a megemlékezés megszervezését, s kis segédeinek Domonkos Gittának (8.z), Kardos Hannának (6.a), Horváth Eriknek (7.a) és Horváth Gergelynek (7.a), hogy „tarisznyás mesemondóként” egy-egy mesével népszerűsítették ezt az ünnepnapot az 1-2. osztályosok körében!

  Ünnepi műsor...

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2024. szeptember 29.

Az idei ősz szinte egy pillanat alatt átváltott a nyárból a szomorkás, esős időjárásba, de ahogy eddig minden évben, úgy ismét sikerült napfényes, kellemes időben megrendeznünk a már több évtizedes hagyományokkal rendelkező szüreti mulatságunkat az alsó tagozat számára. A szeptember 26-án délután két órakor kezdődő eseményt Pónya Tímea tanárnő nyitotta meg, majd az 1.c és 4.b osztály tanulóinak rövid kis szüreti műsorát láthattuk, hallhattuk. A gyerekek szüreti és őszi verseket, valamint népdalokat adtak elő. Nem maradt el a közös táncház sem, Földesi János tanár úr húzta a talpalávalót két volt paragváris diákunkkal kiegészülve, Pribusz Bence és Pribusz Dániel hegedűn kísérte őt. Ezután az osztályok különváltak, s elkezdődött a játékos programsorozat. Volt képkirakó, zöldség- és gyümölcsfelismerés csukott szemmel, célbadobás vadgesztenyével, karikán átbújás, és még számos vidám, sok-sok ügyességet kívánó feladat. Természetesen most sem maradt el a mindenki számára oly kedves sütivásár sem, ahol a sok-sok finom édesség és sós süti mellett mindenki kedvére falatozhatott a fenséges lilahagymás zsíroskenyérből is. Köszönjük a szervezők, Flamis Laura, Bagári Nóra és Pónya Tímea tanárnők munkáját, valamint az őket segítő pedagógusok és 8. osztályos tanulók közreműködését, s egyúttal köszönjük a szülői közösség segítségét is, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megint egy sikeres szüreti délutánt tudjunk megrendezni! Köszönjük! A délután folyamán készült képek az alábbi képgalériában tekinthetőek meg.

  Galéria...
  • Szeleczkyné Grámán Éva
  • 2024. szeptember 27.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár Médiatár és nyelvi részlegének új programsorozatán vett részt a 4.e osztály. A foglalkozás címe „Klasszikus zenemesék”, amelynek első részében Prokofjev: Péter és a farkas című szimfonikus meséjét mutatta be Kiss Attila a gyerekeknek játékos formában, interaktív módon. A foglalkozás bevezetőjében beszéltünk a zene különlegességéről, megemlítettünk híres zeneszerzőket, előadókat. Beszélgettünk a gyerekekkel hangszerekről, hangszercsoportokról, megismerték a szimfonikus zenekar összetételét fényképpel illusztrálva. A konkrét mű keletkezéséről és a zeneszerzőről is esett néhány szó. Ezt követően a történet szereplőit mutatta be Attila bácsi képek segítségével, beszélgettünk a tulajdonságaikról, utánoztuk a mozgásukat, hangjukat, közösen felsoroltunk olyan irodalmi műveket, történeteket, ahol szintén találkozhatunk hasonló szereplőkkel. Majd azokról a hangszerekről és hangszercsoportokról beszélgettünk, amelyekkel a szerző megjeleníti a szereplőket. Képeket láttak a tanulók a zeneszerszámokról, röviden megismerték a működésüket, érdekességeket is hallhattak a gyerekek a zenei eszközökről. A tanulók közösen összepárosították a hangszereket a szereplőkkel. A program második részében a történetet ismertük meg, közben a szimfonikus műből hangzottak el hosszabb-rövidebb részletek. Az iskolában még egy feladatlap segítségével átismételtük a hallottakat. Nagyon élvezetes foglalkozáson vettünk részt, várjuk a programsorozat következő foglalkozását.

  Galéria...
  • Marton Melinda
  • 2024. október 8.

Iskolánk tanulója, Hoós Bence (1.n) szeptemberben a Király Sportegyesületnél az U7-es korosztályban a hónap játékosa lett, így megszerezte az ezzel járó díjat, a kupát. Sikeréhez sok szeretettel gratulálunk!

  Galéria...
  • Tolvaj Andrea
  • 2024. szeptember 23.

Bakos Nóra, 8.e osztályos tanulónk szeptemberben két súlyemelőversenyen is részt vett. A Nyugat-Magyarországi Tini Bajnokságon és az Országos Bajnokságon is aranyérmet szerzett. Az utóbbin lökésben és szakításban is egyéni csúccsal állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Gratulálunk a szép eredményhez!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2024. szeptember 21.

2024. szeptember 18-án rendezték meg a Diákolimpia megyei ügyességi csapatjátékának döntőjét. Iskolánkat két csapat, egy lány- és egy fiúcsapat képviselte. Lányaink a megye legjobbjaiként, az 1. helyen végeztek, míg fiaink a dobogó 2. fokán zárták a napot. A Márkusné Halmosi Erika és Tolvaj Andrea tanárnők által felkészített csapat tagjai: Konecsni Zsófia (8.b), Kőhalmi Zsófia (8.z), Maár Virág és Grasanovics Zoé Nelli (8.e). 8.b osztályos fiúcsapatunk: Kis Bendegúz, Simon Kolos, Polányi Koppány Balázs, Schatzl Kristóf László, Vass Milán, felkészítőjük Abért András tanár úr. Gratulálunk a szép helyezésekhez, Hajrá Paragvári!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2024. szeptember 12.

Immár 56. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Gyermek Játékokat, melyet 2024-ben Leonban, Mexikóban szerveztek meg. Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy eme rangos eseményen iskolánk 8.d osztályos tanulója, Windisch Dávid is részt vehetett. Dávid súlylökésben a 6. helyen végzett. Dávid fő erőssége a kalapácsvetés, mégis ennek ellenére sikerült korosztályában elérnie ezt a rendkívüli eredményt, s kitűnnie a világ legjobbjai közül! Gratulálunk a szép helyezéshez, további sok sikert kívánunk! Dávid elkötelezettségét, kitartását ismervén bízunk benne, hogy Halász Bence után pár év múlva egy újabb olimpiai bajnokot köszönthetünk majd!

  Galéria...
  • paragvari.hu
  • 2024. szeptember 2.

Szeptember 1-jén, vasárnap tartottuk meg új tanévünk megnyitóünnepségét, mely ünnepség egyben a városi tanévnyitónak is a helyszíne volt. Vendégeink közt köszönthettük Dr. László Győző és Horváth Soma alpolgármester urakat, a Szombathelyi Tankerületi Központ képviselőit, valamint a város iskoláinak, nevelési intézményeinek igazgatóit. Az ünnepségen Horváth Tihamér, aki 65 évvel ezelőtt szerezte meg pedagógusdiplomáját, vehette át vas emlékdiplomáját Dr. László Győző alpolgármester úrtól. Végül iskolánk igazgatója, Gergácz Gábor megnyitotta a 2024/2025-ös tanévet. Az ünnepségről készült fotók az alábbi képgalériákban tekinthetőek meg.

  Galéria #1...

  Galéria #2...

  YouTube...