Telefon: 06 20 503 6250    Email: info@paragvari.hu

 • paragvari.hu
 • 2023. december 14.

A nyelvi munkaközösség szervezésében idén is megrendezésre került az „Öltözz pirosba!” iskolai vetélkedő. A pár éves hagyománnyal rendelkező kezdeményezés idén is nagy sikert aratott, december 6-án szinte minden tanuló pirosba öltözve jelent meg az iskolában. A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, de végül megszületett a végeredmény, amely 2023-ban a következőképp alakult. Alsó tagozaton az 1. helyezést a 3.b osztály, a 2. helyezést a 4.e osztály, míg a harmadik helyen a 2.b osztály végzett. A felsősöknél is nagy volt a küzdelem. Náluk az 1. helyen az 5.z osztály, a 2. helyen a 7.d osztály és 3. helyen a 7.z osztály tanulói lettek a győztesek. Jutalmuk némi kis cukorka és egy-egy elismerő oklevél az osztálynak. Idén különdíjat is megítélt a zsűri, ahol nem a darabszám döntött, hanem az elkészült fotó rendkívüli piros színe hozta meg az elismerést. Ennek alapján különdíjban részesült az 5.a osztály, valamint iskolánk kórusa is. Gratulálunk!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. december 13.

December 12-én tartottuk meg karácsonyi koncertünket, melyet hosszú évek után ismét a Bartók Teremben tudtunk megrendezni. A délután öt órakor kezdődő hangversenyre nagy volt az érdeklődés, minden ülőhely elkelt a koncertteremben. A műsort először a Sándorfi Olga tanárnő által vezényelt Kodály kórus kezdte, megalapozva a meghitt hangulatot az est további részére. Olyan ismert dallamok csendültek fel, mint például Mozart: Alleluja, Marchesi: Ave Maria, Alan Silvestri: Bűvös éj (Polar Expressz), Flaherty: Volt egy régi december (Anasztázia) és nem utolsó sorban ifj. Somorjai József: Üzenet a kék bolygónak című dala. A nagyok fellépését a legkisebbek követték, ők a Boglya Népzenei Együttes kíséretével, Kővári Réka néptáncpedagógus felkészítésével helyi karácsonyi énekeket és betlehemes játékot adtak elő. A műsorrész zárásában elhangzott újévköszöntőt a Kicsinyek kórusának fellépése követte. A Lakner-Bognár Nóra tanárnő által vezényelt kórustól szintén a legszebb karácsonyi énekekből hallgathattunk meg egy összeállítást, többek között hallható volt Cesar Franck: Panis angelicus, Mary Lynn Lightfoot: Dona nobis pacem, Bárdos Lajos: Szent karácsony éjjel és Halmosi László: Missa di Nativitate – Benedictus. Ezen énekek után német, angol és francia tradicionális karácsonyi dalokat adott elő a kórus, majd a közönség bevonásával a műsor összes résztvevője elénekelte a legismertebb magyar karácsonyi dalokat is. Az est folyamán orgonán közreműködött Soós János, orgonaművész. Köszönjük a műsor készítőinek, fellépőinek ezt a feledhetetlen zenei élményt, eme este méltán megalapozta a közelgő karácsony meghitt, békés hangulatát. Ezúton kívánunk mindenkinek békés, boldog karácsonyi ünnepeket! Sok szeretettel ajánljuk megtekintésre, meghallgatásra a Bartók Teremben készült felvételt, amely az alábbi hivatkozáson keresztül érhető el.

  Galéria...

  YouTube...
 • Barity Milán
 • 2023. december 8.

Immár negyedik alkalommal hirdette meg a Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület a Szombathelyi RobOlimpia csapatversenyt, elsősorban Vas megyei tanulók részére. A diákok négy versenyszámban mérték össze tudásukat: volt LEGO robot szumo verseny, gyorsasági vonalkövető robotverseny, gyorsulási, azaz Drag Racing robotverseny, illetve RoboRope kötélhúzó verseny. Iskolánkból 2 tanuló vett részt a megmérettetésen. Biczó Bence 7.b osztályos tanuló A Néma Levente csapat tagjaként a LEGO robot szumo versenyszámban VII. helyezést ért el, míg Kondorossy Ákos 7.b osztályos tanuló LEGO robot szumo versenyszámban VI., Drag Racing gyorsulási verseny kategóriában X. helyen végzett a Gumityúkok csapat tagjaként.

 • Barity Milán
 • 2023. december 8.

Tanulóink december 7-én immár 6. alkalommal vettek részt a Szentgotthárdon megrendezett 11 csapatos III. Béla Megyei Informatika Versenyen. A vetélkedőn a tanulók érdekes informatikai, logikai és programozási feladatokat oldottak meg pl.: kettes számrendszerben számoltak, informatikai Kahoot! feladatot oldottak meg, feszültséget mértek, kapcsolótáblát programoztak. A Házi Veronika, Kiss Boglárka alkotta 8.z osztályos diákokból álló Byte Girls nevű csapat a 4. helyezést érte el. Felkészítő: Barity Milán. Gratulálunk!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. december 6.

Ma hajnalban arra ébredtünk, hogy eltompultak a város zajai, s mindent ellepett a friss hó. Minden jel arra mutatott, hogy a Mikulás megrázta szakállát, s már kora reggel közel járt az iskolához. Feltételezésünk be is igazolódott, nyolc óra után meg is látogatta az alsó tagozatos gyerekeket, akik már nagyon várták őt. A Mikulás bácsi örömmel hallgatta az egyes osztályok által előadott karácsonyi dalokat, szívesen fogadott minden apró kis produkciót, rajzot. És persze ő sem érkezett üres kézzel, jutott mindenkinek az általa hozott finomságokból. Szerencsére hozzánk csak jó gyerekek járnak, így a cukron, csokin és gyümölcsön kívül virgácsot senki sem kapott az idén. Bár gyors látogatása után már tovább is utazott segédeivel, de ezúton köszönjük neki, hogy idén sem felejtett el minket, s ha csak egy kis időre is, de betért a mi iskolánkba is!

  Galéria...
 • Szecsődi Tímea
 • 2023. november 29.

A 6. évfolyam II-es magyaros csoportja az idei évben új fogalommal ismerkedett meg: a szövegtárggyal. De mi is ez? A szövegtárgy egy kézbe vehető, konkrét irodalmi mű ihlette újabb műalkotás. Ez lehet szövegrészlet, szövegmásolat olyan tárgyon, ami az eredeti alkotásról jut eszünkbe. Az alkotás anyaga lehet papír, fa, textil, műanyag, üveg, fém, kő, ruhadarab, újrahasznosítható régi tárgy, tehát bármi, ami megihlet. Fontos volt, hogy olyan eszközöket használjanak fel hozzá, melyek otthon megtalálhatóak, s lehetőleg hasznosítsanak újra. Így születtek meg a munkák, melyeket a diákok 2-3 órán keresztül készítettek otthon, s a tanórán meséltek a folyamatról, bemutatták egymásnak alkotásaikat. Kiderült, hogy nagyon sokan tudnak varrni, fúrni és faragni, ráadásul közelebb is kerültek így az irodalmi műhöz. Az elkészült munkákat a könyvtárban meg lehet tekinteni, a két hungarocellből készült lúd pedig a német teremben található. A dolgos kezek névsora: Baranyai Júlia - 6.b, Bujtás Barnabás - 6.z, Cser Ramóna - 6.a, Dombay Fruzsina - 6.a, Fendrik Lilla - 6.z, Horváth Erik - 6.a, Horváth Zsófia - 6.z, Jánvári Nóra - 6.z, Nagy Jázmin - 6.z, Pék Máté - 6.b, Simon Eszter - 6.z, Sipőcz Péter - 6.a, Szabó-Rácz Heléna - 6.z, Tóth Kíra Boglárka - 6.b, Zernovácz Lara Tiara - 6.a.

  Galéria...
 • Horváth Mirtill
 • 2023. november 27.

Az ötödik évfolyamos tanulók a történelem és rajz tantárgyak közötti kapcsolatot kihasználva nagyszerű alkotásokat készítettek. A gyerekek kőbaltákat és barlangrajzokat készítettek. A kiállítás megtekinthető a "B"-épület földszinti folyosóján. Felkészítő tanárok: Horváth Mirtill, Nagy Judit, Pék Krisztina.

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2023. november 22.

A 7. és 8. zenei osztály a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban járt, ahol megtekintett egy sketchbook kiállítást Nagy Judit tanárnővel.

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2023. november 14.

Iskolánk felső tagozatos tanulói részt vettek az ifjúsági hangversenybérlet-sorozat idei első előadásán a Bartók Teremben, ahol egy rendhagyó énekóra keretében megismerhették a Zűrös bandát, akik zenéjében a magyar és a balkáni zene hagyományai jelennek meg modern feldolgozásban.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. november 14.

November 13-án, a magyar nyelv napján tartottuk meg műveltségi vetélkedőnket, melyet immáron 24. alkalommal rendeztünk meg a város és a város környéki általános iskoláinak számára. Weöres Sándor születésének 110. évfordulója alkalmából az alsó tagozatos csapatoknak (4. osztály) Weöres Sándor életéből és a Bóbita című verseskötetéből kellett felkészülniük, míg a felső tagozatosoknak (7-8. osztály) a költő életéből és költeményeiből kellett számot adnia tudásukból a délutáni vetélkedőn. A verseny a szokásos módon két fordulóból állt, egy írásbeli és egy szóbeli részben adott teljesítmény adta ki a végeredményt. A délután 14:00 órakor kezdődő rendezvényünket egy rövid kis ünnepi megemlékezéssel nyitottuk, azután iskolánk igazgatója, Gergácz Gábor köszöntötte vendégeinket, a 9 csapatot (5 alsós, 4 felsős) és felkészítő tanáraikat. A jó hangulatban telt délutánon a vetélkedő résztvevői szemmel láthatóan jól érezték magukat, örömmel teljesítették a feladatokat. Fél öt után pár perccel, amikor a zsűri összesítette a pontszámokat, kihirdettük a végeredményt, amely 2023-ban az alábbiak szerint alakult. Alsó tagozaton az 1. helyen a Táplánszentkereszti Apáczai Csere János Általános Iskola (Horváth Laura, Mészáros Máté, Németh Botond – felkészítő: Fehérné Molnár Beáta), 2. helyen a Gothard Jenő Általános Iskola (Markó Lukács, Rácz-Racker Rebeka, Tőke Gábor – felkészítő: Verasztóné Tóth Ildikó), míg 3. helyen a Nyitra Utcai Általános Iskola (Szelezsán Emese, Paksa Csenge, Paksa Bende – felkészítő: Horváth Zoltánné) csapata végzett. Felső tagozaton az 1. helyen a Gothard Jenő Általános Iskola (Seibert Bálint, Kovács Bíborka, Kutasi Fanni – felkészítő: Némethné Takács Eleonóra) , 2. helyen a Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola (Ekbauer Milán, Ringhoffer Petra, Tóth János Márk – felkészítő: Németh Judit), 3. helyen pedig a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI – Vép (Nagy Lilien, Varga Ádám, Simon Ármin – felkészítő: Iván Csilla) csapata végzett. Gratulálunk a helyezetteknek, s egyben köszönjük minden csapatnak, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket! Bízunk benne, hogy egy év múlva ismét vendégül láthatjuk a most megjelent iskolák diákjait, és megint egy jó hangulatú délutánt tölthetünk majd együtt!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. november 12.

Iskolánk kórusa, a Sándorfi Olga tanárnő által vezényelt Kodály kórus is fellépett az idei Szent Márton Gálán. A nagyközönség két művet hallhatott előadásunkban, Balázs Árpád: Bodzavirág és ifj. Somorjai József: Üzenet a kék bolygónak. Zongorán kísért Simkó Zsuzsa, s szólót énekelt Kőhalmi Zsófia (7.z) és Vadvári Júlia (8.z). A Szombathelyi Televízió felvételének 2 óra 9. percétől tekinthető meg kórusunk szereplése.

  Galéria...

  Szent Márton Gála...
 • paragvari.hu
 • 2023. november 10.

Hagyományainkhoz híven idén is megemlékeztünk városunk szülöttéről, Szent Mártonról. Az első óra elején egy rövid kis műsort hallhattunk az iskolarádióban, majd ezután indult útjára a népes kis alsó tagozatos csapat, hogy körbevigyék az iskola folyosóin a fényt, amely a jó cselekedeteket jelképezi. A németet tanuló kisdiákok vidáman énekelték az „Ich geh’ mit meiner Laterne” című Márton-napi gyerekdalt, s közben szépen pislákoltak a sötétbe burkolózó folyosókon a lampionos gyertyafények. A nap további részében még számos Márton-napi népszokásról hallhattak a gyerekek, hisz a többi tanórának is eme jeles ünnep volt az alaptémája. Köszönjük az idegen nyelvi munkaközösség pedagógusainak a megemlékezést, bízunk benne, hogy a reggel felgyúló fények mindenkit megérintettek, s mindenki kellő ráhangoltsággal ünnepelheti november 11-ét, Szent Márton napját!

  Galéria...

  Ünnepi műsor...
 • Para Penna
 • 2023. november 7.

A Paragvári Times pályázatot ír ki paragváris diákok számára 3–8. évfolyamon, vers- és meseíró pályázat keretében. A legjobb pályamunkákat az utolsó decemberi tanítási héten jutalmazzuk. Minden résztvevő elismerésben részesül.

  Tovább...

 • Para Penna
 • 2023. október 31.

A halloweenre a legtöbben amerikai ünnepként gondolunk, pedig nem onnan származik, és az eredete a régi időkre nyúlik vissza. Tavalyi számunkban olvashatattok róla bővebben, most csak néhány gondolatot idézünk belőle: a halloween kultúrája a keltáktól származik. A gyökerek Samhain ünnepén alapszanak, amelyet évente október 31-én tartottak a halottak tiszteletére. Samhain azt jelenti, hogy „a nyár vége” avagy november. Eddig a napig az elhunytak lelke különféle állatokba költözött, de ezen a napon a lelkek kiszabadulnak és szellemek formájában járják a falvakat, az utcákat és a házakat. S hogy ünnepelte a felső tagozat ezt a nyelvi munkaközösség szervezésében? Vadvári Júlia (8.z) beszámolójából kiderül!

  Tovább...

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. október 26.

Az 1956-os forradalomról, s annak eseményeiről idén is egy filmösszeállításon keresztül emlékeztünk meg. Az elmúlt években számos saját filmet készítettünk ebben a témában, így volt bőven kép- és hanganyagunk, hogy a lehető legszemléletesebben érzékeltessük diákjainkkal az akkori történéseket. Mostani filmünk két korábbi ünnepi filmösszeállításunk („A szabadág örökösei” – 2015, „Október 23-i ünnepi megemlékezés” – 2021) felhasználásával készült. Az első órában interaktív tábláinkon levetített film itt is megtekinthető az alábbi YouTube-hivatkozáson keresztül. Ünnepi megemlékezésünk nemcsak ebben a formában elevenítette fel az 1950-es éveket, hanem egy több állomásos kiállításnak is részesei lehettünk. A négy helyszínen, négy különböző interaktív bemutatón ismerkedhettek meg a gyerekek az akkori kor jellegzetességeivel. Ízelítőt kaptak az 50-es éveket jellemző divatról, megszemlélhették az akkori háztartási eszközöket, lakásdíszeket, tanszereket, valamint kipróbálhatták az akkor használatos fényképezőgépeket, kamerákat, lemezjátszókat, rádiókat, s nem utolsó sorban megcsodálhattak egy korabeli mozis vetítőgépet is. A könyvtárban pedig helytörténeti beszámolókat hallhattak, láthattak, hogy mi is történt városunkban 1956 októberében, novemberében. Köszönjük ezt a nem mindennapi megemlékezést a műsor szerkesztőinek, a kiállítás szervezőinek: Horváth Mirtill, Horváth Nóra, Nagy Judit, Nagyné Kovács Ildikó, Németh Andrea, Sági Manuéla, Szecsődi Tímea, Takács Ildikó tanárnőknek, valamint nyolcadik osztályos segítőiknek!

  Galéria...

  YouTube...
 • Horváth Mirtill
 • 2023. október 26.

Az ötödik évfolyam történelemszakkörén az 5.a és 5.b osztály tanulói egy őszi ásatáson próbálhatták ki a régészetről tanultakat. A gyerekeket három doboz várta öt réteggel, mely izgalmas, értékes kincseket rejtett. A fiatal régészek a falevelek, faágak, faforgács, agyag, kövek és homok alatt találhattak cseh pénzérméket, ékszereket, cserép darabjait, fából készült kést és fagolyócskákat. A gyerekek feladata az volt, hogy kiássák a leleteket és a lehető legtöbb információt rögzítsék róluk egy táblázatban. Fontos volt a csapatmunka, a régészek munkáját restaurátorok segítették. A szakkör végén a három csapat a cserép darabjait összeillesztette és alaposan megvizsgálta az eredeti díszítést.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. október 20.

Ahogy az tegnap ígértük, ausztriai kirándulásunk legújabb fotóit ismét megosztjuk. A mostani galériában a 2-es számú buszon lévő diákjaink képes beszámolója tekinthető meg, ők elsőként Riegersburg várát látogatták meg, majd ezután vették útjukat a világhírű Zotter csokoládégyárba. Bár e csapat tagjai már végzős diákjainkból tevődtek össze, de mindennek ellenére ők is ugyanolyan őszinte gyermeki tekintettel gyönyörködtek a „boszorkányvár” szépségében, s a csokigyár ezernyi csodájában.

  Galéria...
 • Horváth Zsófia, Molnár Luca - 6.z
 • 2023. október 20.

A 6.z osztály október 5-én látogatta meg a Weöres Sándor Színházat és megnézte az Óz, a csodák csodája című musicalt. A kétfelvonásos előadás nagyon izgalmas, humoros és fantáziadús volt. Osztályunk a 10., 11. és a 12. sorokból nézte az előadást, ahonnan nagyon jól lehetett látni mindent. A színdarabban a főszereplők jelmeze nagyon ötletes, különleges volt. Az előadás végén a közönség vastapssal fejezte ki tetszését. Az osztályunk nagyon jól érezte magát. A színházból élményekkel telve fél tízkor jöttünk ki. Az épület előtt szüleink vártak bennünket.

 • Linhárt Léna Anna - 6.a
 • 2023. október 19.

Október 17-én a 6., 7., és 8. évfolyamos, német nyelvet tanuló diákok tagjaiként útra keltünk, hogy ellátogassunk a Zotter csokigyárba, és megcsodáljuk Riegersburg várát. Két busz indult el 8 órakor az iskolától. Az egyiken a 6.-7.-esek, a másikon pedig a 8.-asok ültek. Az első busz a csokigyárnak vette az irányt, míg a második a várban kezdett. A másfél órás út után a csokigyárban először egy filmet tekintettünk meg, mely tökéletesen bemutatta, hogyan és miből készül a mindenki által kedvelt édesség. Ezt követően lehetőségünk volt több, mint 300 fajta csokoládé közül válogatni, s egy kerámiakanál segítségével megkóstolni azokat. Kakaóbabot, különféle ízesítésű reszelékeket, szökőkútszerűen csordogáló és még sok más módon elkészített finomságot ehettünk. A sok kóstolás után átmentünk a gyár területén található élményvilágba, ahol egy csokitemető is rejtőzött. Ez azt a célt szolgálta, hogy azokat a csokikat, amelyeket ízük miatt kivontak a forgalomból, ide „temessék el”. Láthattunk rengeteg állatot is, amely az ehető állatkert része. Ennek lényege, hogy megtanítsa nekünk, kellő szeretettel kell bánni az állatokkal, hisz ők is élőlények. Egy óra alatt bejártuk ezt a területet, ahol ügyességi játékokat is felfedezhettünk. 2 órakor tovább utaztunk a várhoz. Összesen hét kapun át jutottunk fel a tetejére. Bizony igen sokat kellett sétálnunk, de DUPLÁN megérte, hiszen gyönyörű panoráma tárult a szemünk elé, sőt, mivel minden kapunál találtunk egy papírra írt betűt, és azokból összeraktunk egy német szót, ezért még egy kis meglepetést is kaptunk. 4 órakor kissé fáradtan, de vidáman, élményekkel gazdagon indultunk vissza Szombathelyre. Köszönjük tanárainknak a kirándulás megszervezését, a felejthetetlen programokat! Képgalériánk folyamatosan frissül, így érdemes időnként újból megtekinteni oldalunkat.

  Galéria...
 • Czékman-Illés Renáta
 • 2023. október 13.

A 4.e és 4.d osztályos magyar szakkörös gyerekek ellátogattak tegnap a Berzsenyi Dániel Könyvtárban megtekinthető "Mesés nemez" kiállításra. Csoda dolgokat láttunk, hallottunk, tapintottunk, tanultunk. Köszönjük az előadást, élmény volt! A kiállítás szombat éjfélig látogatható. "Ne a formát őrizd, hanem annak a tartalmát. Azzal tiszteld meg őseidet, és tudásukat, hogy hozzájuk hasonlatossá válva megérted a hagyatékukban rejlő isteni törvényt, és azt a jelenhez igazítva újat, többet alkotsz, folytatva ezzel teremtő munkájukat!"

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. október 6.

Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az 1848–49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár ezen honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. Eme nemzeti gyásznapról emlékeztünk meg mi is az iskolarádióban. A honlapunkon keresztül is meghallgatható ünnepi műsort idén a 8.b, 8.d és a 8.z osztályok tanulói készítették, melyet Horváth Mirtill tanárnő állított össze. A megemlékezés után az osztályok képviselői mécsest gyújtottak és virágot helyeztek el az iskola folyosóin kialakított emlékhelyeken.

  Ünnepi műsor...

  Galéria...
 • Takács Ildikó, Horváth Mirtill
 • 2023. október 5.

Az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ által szervezett "Tini galopp" információkereső vetélkedőn 3. helyezést ért el iskolánk 8.b osztályos csapata. A csapattagoknak - Bicsák Nórának, Raffay Katának és Soós Dorinának - szívből gratulálunk! Felkészítő: Takács Ildikó tanárnő. A versenyen nemcsak 8.b osztályos tanulóink indultak, hanem a Horváth Mirtill tanárnő által felkészített 7-8. zenei osztályos tanulóinkból álló "Pindur Pandúrok" - Domonkos Gitta (7.z), Kiss Boglárka (8.z) és Németh Fanni (7.z) - csapata is, akik szintén remekül szerepeltek a történelmi témájú vetélkedőn. A program tematikája Szombathely város történelmi emlékhelyei köré épült. Külön érdekesség volt a tanulók számára egy levéltári feladvány, ahol további új, hasznos ismeretekkel gazdagodtak a gyerekek. A vetélkedő remek hangulatban telt, mindkét csapat lányai szuper csapatmunkával oldották meg a feladatokat. Szép élményekkel gazdagodtak, örömmel vették át az okleveleket és könyvjutalmakat.

  Galéria...
 • Takács Luca - 8.b
 • 2023. október 3.

Pár hete az osztálytársaimmal volt alkalmam ellátogatni a soproni Bűvösvölgybe. Életre szóló élmény volt, mind nagyon élveztük. A nap folyamán betekintést nyerhettünk a média világába. Érkezésünket követően 4 csoportba rendeződtünk. Mi elsőként a filmkészítés rejtelmeivel ismerkedtünk meg, és azt hiszem, ez tetszett a legjobban mindenkinek. Minden csoport elkészített egy kisfilmet, aminek a forgatókönyvét is mi írtuk meg, a végeredmény pedig meglepően jó lett, rengeteget nevettünk. A nap során megismerkedtünk még a szinkronszínészettel, híradót és rádiós műsort is forgattunk és magazint is szerkesztettünk. S hogy mennyit tanultunk? Készítettünk egy rövid interjút, ahol minden részletről beszámolunk nektek. Ebben az interjúban mindent felhasználtunk, amit a nap során tanultunk. Bízunk benne, hogy nektek is lesz majd alkalmatok ellátogatni ide az iskolánk segítségével. Aki pedig kedvet kapott ehhez a műfajhoz, a Paragvári Times szerkesztősége szeretettel várja nemcsak az újságírókat, hanem a riportereket és operatőröket, vágókat, hangosítókat, vagyis bármelyikőtöket, aki szívesen velünk dolgozna.

  YouTube...
 • Szecsődi Tímea
 • 2023. szeptember 29.

Kedves Olvasók!

Az előző tanévben a XXI. század legnagyobb kihívásába kezdtünk bele: nyomtatott sajtót gyártottunk. Az idei tanévtől az iskolaújság azonban online térbe költözik, hogy védjük a környezetet, és minél többetekhez elérjünk. Az előző tanév tapasztalatai alapján az online feladatok többeteket mozgatott meg, mint az offline. Az újságot továbbra is diákok írják diákoknak, olyan témákról, amik minket érdekelnek, nap, mint nap részesei vagyunk. Kicsik és nagyok, fiúk és lányok is találnak kedvükre való olvasnivalót.

  Tovább...
 • paragvari.hu
 • 2023. szeptember 28.

Az alsó tagozat számára minden ősszel egy szüreti mulatságot rendezünk, amennyiben azt az időjárás is teljes mértékben lehetővé teszi. Idén, szeptember 28-án ennél nyáriasabb időt nem is kívánhattunk volna egy szabadtéri rendezvényhez, így ismét zavartalanul kivonulhattak a legkisebbek egy önfeledt szüreteléshez, mulatozáshoz. Egy rövid köszöntő után a gyerekek a 2. osztályosok jóvoltából egy kedves kis szüreti verselést hallhattak, majd ezután következett a táncház, ahol mindenki együtt táncolt és énekelt a zenészekkel, Rózsa nénivel és János bácsival. A bevezető után pedig jöttek a szabadtéri játékok (képkirakó, mocsárjárás, aszfaltamőba, kötélhúzás, szókirakó), a fotófal, s az elmaradhatatlan szőlőpréselés. Az állomások között ma sem maradt senki éhesen, mindenki kedvére válogathatott a finomabbnál finomabb falatok között, hisz volt sok-sok süti és zsíroskenyér. Szemmel láthatóan mindenki nagyon jól érezte magát, a mai délután biztosan szép emlék marad minden kisdiákban. Köszönjük a szervező és segítő pedagógusok munkáját, sok új játékötletét, és nem utolsó sorban a kedves szülők segítségét, felajánlását, mellyel szebbé és emlékezetesebbé varázsolták a gyerekek mai napját! Köszönjük! A délután készült legjobb pillanatok fotói az alábbi galériában tekinthetőek meg.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. szeptember 28.

Ahogy egy évvel ezelőtt, úgy idén is a szüreti mulatságunk napján emlékeztünk meg a magyar népmese napjáról az iskolarádióban. Az első óra elején elhangzott műsort Borsos Dorka (5.b) tolmácsolásában hallgathattuk meg. Dorka először elmondta, miért fontosak a mesék, s miért éppen szepetember 30-án tartjuk ezt az ünnepnapot immár 18 éve. Ezután egy mesét hallottunk, mégpedig a „Melyik ér többet?” című magyar népmesét. Aki kíváncsi eme történetre, az alábbi hivatkozáson keresztül meghallgathatja a teljes mesét. Köszönjük Takács Ildikó tanárnőnek a megemlékezés megszervezését, s kis segédeinek Csonka Emmának (7.b), Gácsi Annának (7.b), Kovács-Vörös Lujzának (7.b), Domonkos Gittának (7.z) és Kiss Boglárkának (8.z), hogy „tarisznyás mesemondóként” egy-egy mesével népszerűsítették ezt az ünnepnapot az 1-3. osztályosok körében!

  Ünnepi műsor...
 • Szecsődi Tímea
 • 2023. szeptember 27.

Az előző évben hagyományteremtő céllal került megrendezésre az "Éjszaka az iskolában" rendezvény, s a nagy sikerre való tekintettel az idei évben is bejárhatják a nyolcadikosok az éjszakai Paragvárit. Teljesen más, mint nappal... 🙂️

  További részletek...
 • Sándorfi Olga
 • 2023. szeptember 27.

Iskolánk Kodály kórusa meghívást kapott az 50. jubileumát ünneplő Szombathelyi Pedagógus Kórus hangversenyére, melyen szeptember 22-én pénteken, a Bartók Terem színpadán a kórussal együtt két művet énekeltek el tanulóink. A Sándorfi Olga karnagy vezényletével a kórustól elsőként Victor C. Johnson Murasame című művét hallhatta a nagyközönség, ezt követte ifj. Somorjai József Üzenet a kék bolygónak című dala. Az est nyitányaként Sipos Benedek 7. zenei osztályos tanuló trombitán közreműködött Charpentier Te Deumában. A mellékelt galériában mindkét elhangzott mű is megtekinthető.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. szeptember 20.

Szinte még el sem kezdődött az idei tanév, de már most, a városi és megyei atlétikai versenyeken is hatalmas sikereket értünk el. Az Általános Iskolák Egyéni Atlétikai Bajnokságán súlylökésben és magasugrásban büszkélkedhetünk szép eredményekkel, valamint szintén súlylökésben a Megyei Atlétikai Ügyességi Csapatbajnokságon öregbítettük iskolánk jó hírnevét, ahol a lányok és a fiúk is megyei 1. helyezést értek el. Diákjaink és felkészítőik nevei és helyezései az „Eredmények” menüpont alatt olvashatóak. Gratulálunk a szép eredményekhez! Hajrá Paragvári!

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2023. szeptember 20.

Bálint Balázs jóvoltából megismerhettük a darbuka, tradicionális afrikai és közel-keleti ütőhangszert. A gyerekek ki is próbálhatták a darbukát, és egy élménydobolásban is részt vettek. Köszönjük az előadónak a bemutatót, sok szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe az általa indított kurzusokat, melyekkel kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken lehet tájékozódni: Telefon: +36 30 885 2044; e-mail: ba.bapercussion@gmail.com

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2023. szeptember 20.

Az idei tanévben a Lázár Ervin Program első rendezvényeként a Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság szervezésében iskolánk hetedik évfolyamos tanulói a Savaria Rézfúvós Kvintett "Még a slagból is zene szól" című előadásán vettek részt.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. szeptember 1.

Ma reggel 8 órakor -az idei tanév első becsengetése után- egy rövid ünnepi beszéddel nyitotta meg a 2023/2024-es tanévet iskolánk igazgatója, Gergácz Gábor. Intézményünk ezen a napon 118. alkalommal kezdte meg az oktatást fennállása óta. Az elsős kisdiákjaink iskolakezdéséről készült fotók az alábbi hivatkozáson lévő képgalériában tekinthetőek meg.

  Galéria...