Telefon: 06 20 503 6250    Email: info@paragvari.hu

 • paragvari.hu
 • 2024. június 22.

A mai napon lezárult a 2023/2024-es tanév, hivatalosan is elkezdődött a nyári vakáció. A reggel 9 órakor kezdődő ünnepélyünket kénytelenek voltunk az iskolarádión keresztül lebonyolítani, hisz az időjárás megtréfált minket, így sajnos nem volt lehetőségünk a szabadtéri tanévzáróra. A tanévet 693 tanulóval zártuk, iskolai tanulmányi átlagunk 4,37. 139 kitűnő tanulóval büszkélkedhetünk, 17 diákunk pedig nevelőtestületi dicséretben is részesült. Az év végén 133 tanuló kapott igazgatói dicséretet, közülük 49 főt láttunk vendégül kedden, a legkiválóbb tanulóink tiszteletére megrendezett fogadáson. A tanévzáró másik ünnepélyes része az Iskolánkért Emlékplakett-díjak átadása, melyet immár 18. alkalommal ítélt oda a nevelőtestület egy alsó és egy felső tagozatos pedagógus részére. A 2024-es év díjazottjai: Angyalosyné Krajczár Ildikó tanítónő, valamint Földesi János tanár úr. Méltatásuk alább olvasható. Kitüntetésükhöz szívből gratulálunk!

  Tovább...

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. június 21.

Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy iskolánk 7.b osztályos tanulója, Simon Boróka lovas sportágban olyan hatalmas sikereket ért el, mely rendkívüli tehetségéről tesz tanúbizonyságot. Boróka az idei tanév során számos rangos regionális és országos lovasversenyen szerepelt, ahol szinte minden egyes alkalommal valamely díjugratás-kategóriában dobogós helyezést ért el. Szívből gratulálunk a temérdek sok szép helyezéshez, a további versenyekre jó felkészülést, sok sikert kívánunk! Boróka 2023/2024-es eddigi eredményei: 2023-as év: Regionális verseny (Katafa) - 80-85 cm - 1. hely - 90 cm - 1. hely; Vas Vármegyei döntő - 90 cm - 10. hely - 2024-es év: Fedettpályás Országos Vereny (Kaposvár) - 70-75 cm - 2. hely - 80-85 cm - 4. hely - 90 cm - 6. hely - 90 cm - 9. hely; Fedettpályás Országos Vereny (Kaposvár) - 80-85 cm - 1. hely - 90 cm - 2. hely - 90 cm - 3. hely - 80-85 cm - 5. hely - 90 cm harmadik hely; Nemezeti Verseny (Balatonvilágos) - 100 cm kezdő lovas - 2. hely - 100 cm kezdő lovas - 5. hely; Nemzeti Verseny (Kaposvár) - 90 cm - 3. hely - 100 cm kezdő lovas - 1. hely - 100 cm kezdő lovas - 3. hely - 100 cm kezdő lovas - 6. hely; Horváth István Emlékverseny (Ajka) - 100 cm kezdő lovas - 5. hely - 100 cm nyitott - 1. hely

  Galéria...
 • Csutak Zoltánné
 • 2024. június 20.

A 4.b és 4.e osztály napközisei egy barátságos kosárlabdamérkőzést szerveztek egymás közt, melynek végeredménye nagyon szoros lett, 35-33. Hogy kié a győzelem? Csak az tudhatja, aki ott volt, s személyesen látta. De nem is a végeredmény a lényeg, hanem az, hogy a gyerekek önfeledten, sportszerűen játszottak együtt még egy nagyot a vakáció megkezdése előtt.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. június 20.

A nyári vakáció megkezdése előtt pár nappal témahetet tartottunk, melynek legelső napján a természettudomány volt a főszereplő. Hétfőn az egész iskola eme tudományággal kapcsolatos ismeretekre tehetett szert, diákjaink az iskolában hallhattak érdekes előadást Tolvaj Andrea tanárnő és 8. osztályos lányok tolmácsolásában a környezettudatosságról, az újrahasznosításról, valamint kémiai kísérleteket láthattak Szabó Bence tanár úrtól (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) a tornaterem 2. emeletén és az iskola udvarán. Voltak osztályok, akik a Nagy Lajos Gimnázium kémiai laborjában is kísérletezhettek. A kiemelt témák közt volt még a natúrkozmetika és az erdők növény- és állatvilága is. Köszönjük a szervezők: Dr. Molnárné Kalmár Katalin, Dr. Simon Attiláné, Horváth Erika, Kondicsné Tóth Melitta, Némethné Számedli Szilvia, Piriné Zsolnai Ildikó, Tolvaj Andrea és Martonné Ruzsa Valéria tanárnők munkáját, a nap megrendezését, precíz lebonyolítását!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. június 19.

A Szombathelyi Tankerületi Központ több pedagógusunkat is elismerő oklevélben részesített, melyet mindennapi munkájuk, az idei tanévben elért eredményeik elismeréseként, vagy szakmai pályafutásuk előtti tiszteletből adott át. A Paragvári Utcai Általános Iskola nevelőtestületéből 2024-ben négy pedagógus vehette át elismerő oklevelét: Lakicsné Csumpilla Nóra, Kondicsné Tóth Melitta, Simonné Geröly Mária és Nagyné Kovács Ildikó.

  Tovább...
 • paragvari.hu
 • 2024. június 19.

Minden tanév végén fogadást tartunk legkiválóbb tanulóink tiszteletére. Meghívást azok a diákok kapnak, akik tanulmányi versenyeken vagy sportversenyeken, illetve kimagasló művészeti eredményeikben egész évben kitűntek társaik közül. Az igazgatói dicséretek átadása mellett sok tanuló részesült jutalomkönyvben is, hisz ők több országos és megyei versenyen is rangos helyezéseket értek el. A gyerekeken kívül természetesen meghívást kaptak a felkészítő tanárok is, hisz az ő áldozatos munkájuk is elengedhetetlen volt ahhoz, hogy ezek az elismerésre méltó eredmények megszülethessenek. Idén rendhagyó módon, egy színdarabbal kezdtük az ünnepséget. Az iskola ötödik osztályos tanulóinak előadásában Csukás István: A civakodó cipőikrek (Pom Pom) című meséjét láthattuk Németh Andrea tanárnő rendezésében. Az előadást követően igazgató úr átadta az elismerő okleveleket, majd ezt követően egy népdalcsokrot halottunk Kőhalmi Zsófia (7.z), Gál Hanna, Gábos Csenge (5.z) és Kun Barnabás (6.z) előadásában – felkészítőjük: Földesi János tanár úr. Az elismerések átadása tovább folytatódott, azon tanulóink méltatására került sor, akik az igazgatói dicséretük mellé még jutalomkönyvben is részesültek, hisz ők voltak azok, akik számos megyei és országos versenyen is rendkívüli eredményeket értek el. Diákjainkon kívül pedagógusaink is eme napon vehették át elismerő okleveleiket. Polgármesteri köszönetben részesült Lakicsné Csumpilla Nóra, Rózsahegyi Ágnes, Kondicsné Tóth Melitta, Péntekné Fekete Andrea és Szabó Lilla tanárnők, akik országos tanulmányi versenyekre való eredményes felkészítő munkájukért vehették át elismerésüket. A Szombathelyi Tankerületi Központ több pedagógusunkat is elismerő oklevélben részesített, melyet mindennapi munkájukért, az idei tanévben elért eredményeikért, vagy szakmai pályafutásuk előtti tiszteletből érdemeltek ki. Igazgató úr Kondicsné Tóth Melitta, Simonné Geröly Mária, Lakicsné Csumpilla Nóra és Nagyné Kovács Ildikó tanárnők számára adta át eme elismeréseket. Köszönjük mindenkinek, hogy tovább öregbítették iskolánk jó hírnevét, további sok sikeres tanévet kívánunk! Gratulálunk!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. június 10.

A mai napon került sor az igazgatói dicséretek átadására, mely a tanév befejezésének közeledtével azon tanulóinknak jár ki, akik egész évben szorgalmasan, kitartóan, sok szép eredményt felvonultatva álltak helyt tanulmányaikban, művészeti tevékenységeikben vagy épp sportteljesítményükben. Gergácz Gábor igazgató úr több mint száz diákot látott vendégül zenetermünkben, ahol személyesen gratulált, s adta át az elismeréseket. Voltak (48 diák), akik most nem elismerő okleveleket kaptak, hanem egy meghívót a jövő heti fogadásra, melyet minden évben kizárólag azon diákjainknak szervezünk meg, akik több tanulmányi területen és/vagy rangos országos versenyeken szerepeltek nagyon szép eredménnyel. Gratulálunk tanulóinknak és felkészítő pedagógusaiknak is egyaránt!

  Galéria...
 • Czékman-Illés Renáta
 • 2024. június 10.

Iskolánk 4.e osztályos tanulói részt vettek a Kemenes Vulkán Park idei 3 fordulós versenyén. A feladatlapok közös megoldásán és a sok kutatómunkán túl rajzoltak, verset is írtak és ezzel elnyerték a vetélkedősorozat különdíját. A nyereményt, mely egy tárlatvezetéssel egybekötött ingyenes múzeumlátogatás volt, június 8-án szombaton családi osztálykirándulás keretében váltották be. Szülők, gyerekek, tanárok (Tolvaj Andrea, Kányási Laura Leontina, Czékman-Illés Renáta) sikerélménnyel, sok emlékkel zárták a napot. A Vulkánház és egy közös piknikebéd után megmászták a Ság hegyet, majd egy celldömölki dottós városnézés végállomásaként megkóstolták a tradicionális Krajcsovics-fagyit. A környék gyönyörű, a verseny nem könnyű, de bátran ajánljuk minden osztály figyelmébe!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. június 8.

2024. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a Hagyományok Házában Halmos Béla-emlékérem posztumusz elismerésben részesült iskolánk márciusban elhunyt, megbecsült pedagógusa, Földesi Jánosné, Rózsa néni. A Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére először 2015. május 9-én, a IV. Táncház Napján rendezett gálán a Zeneakadémia nagytermében adták át. Az emlékérmet Kiss György, Munkácsy-díjas festő-, szobrász-, és éremművész alkotását, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége azzal a céllal alapította, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen. Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül hosszú ideje kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat. A kuratórium tagjai: a Hagyományok Háza főigazgatója, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnökségi tagjai. Az idei odaítélt díj egyben méltó elismerése is a 40. jubileumát ünneplő Boglya Népzenei Együttesnek, melyet Rózsa néni alapított. Neve ezáltal bekerült a magyar népzenei kultúra örök történelmébe.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. június 8.

Június 6-án rendeztük meg a már hagyományossá vált nyár eleji szabadtéri rendezvényünket az alsósok számára. A délután kezdődő vidám hangulatú eseménysorozatot Pónya Tímea tanárnő nyitotta meg, utána pedig a kötélugró lányok produkciója volt látható. Végül Rimányi Judit táncpedagógus tanítványi által előadott táncokat csodálhattunk meg első és harmadik osztályosok előadásában. A megnyitó után az osztályok birtokukba vették az iskola egész udvarát, ahol jobbnál jobb logikai és ügyességi játékok vártak rájuk. Volt memóriajáték, célbadobás, hurokjáték karikával, mocsárjárás, tárgyfelismerés. És nem utolsó sorban most sem maradt el a mindenki számára kedves sütivásár sem, melynek lebonyolításában ismét sok-sok segítséget kaptunk a kedves szülőktől, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni. Valamint köszönjük mindazon pedagógusok munkáját, segítségét is, akik nélkül ez a vidám délután nem valósulhatott volna meg. Köszönjük!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. június 4.

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-re eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktattak törvénybe. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme". Az alábbi hivatkozáson keresztül meghallgatható ünnepi műsort idén az iskolarádióban játszottuk le az első tanórában.

  Ünnepi műsor...
 • Barity Milán
 • 2024. május 31.

2024. május 30-án hatodik alkalommal rendezték meg a Szombathelyi Robotépítő és Programozó Csapatversenyt az AGORA - Művelődési és Sportházban, ahol három versenyszámban 20 csapat 49 tanulója mérettette meg magát. Iskolánkból két tanuló vett részt a versenyen. Biczó Bence és Kondorossy Ákos 7.b osztályos tanulók a MARGIX nevű csapat tagjaként a Terepasztal junior kategóriában az I. helyezést értek el. Gratulálunk a szép eredményhez!

  Galéria...
 • Horváth Mirtill
 • 2024. május 30.

Május 29-én nyitottuk meg iskolánk ötödik évfolyamos tanulóinak munkáiból összeállított őskori és ókori témákat felvonultató kiállításunkat. A tárlat változatos képet mutat. Készültek korhű kőbalták, hagyományos színeket megjelenítő barlangrajzok, mezopotámiai társasjátékok, egyiptomi képeslapok, élethű kínai nagy falak, színes falovak Trójából, krétai labirintusok, görög istenábrázolások, színházi álarcok, görög vázák, római legionáriusok, Colosseum ábrázolások és római mozaikok. Az esemény Gergácz Gábor igazgató úr köszöntőjével kezdődött, a programon közreműködött fuvolán Vincze Luca 5.a osztályos tanuló. A kiállítást dr. Agócs Nándor egyetemi adjunktus nyitotta meg, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának munkatársa, szakterülete pedig az ókor története. Meghívott vendégek az ötödik évfolyam tanulói voltak, akik elsőként tekinthették meg saját munkáikat és társaik alkotásait. A kiállítás létrejöttét a történelem és vizuális kultúra tantárgyak összehangolása tette lehetővé. Tárlatunk nemsokára online is elérhető lesz, a későbbiekben iskolánk honlapján és Facebook-oldalán közzétesszük az alkotásokat egy digitális kiállítás formájában.

  Galéria...

  YouTube...
 • Németh Andrea
 • 2024. május 30.

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Idén, május 26-án az egykori Gyöngyösszőlős, a jelenlegi Szőlősi Jézus Szíve Templomnál lévő első világháborús hősi emlékműnél tartott megemlékezést a város. Az ünnepi megemlékezés része volt az iskolánk diákjai által előadott műsor. Sinka Attila (5.a), Kovács-Vörös Lujza és Biczó Bence (7.b) verset mondtak, Pribusz Dániel és Pribusz Bence (egykori paragváris diákok) első világháborús katonadalokat énekeltek. Felkészítőik voltak: Németh Andrea és Földesi János.

  Galéria...

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2024. május 28.

Május 25-én rendezték meg Budapesten a XXVII. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny országos döntőjét, melyen megyei továbbjutóként iskolánk 6.a osztályos tanulója, Linhárt Léna Anna is szerepelt. Léna nagyon szép eredményt ért el, a 2. helyet szerezte meg a hatodik évfolyamosok országos döntőjében. Nagy örömünkre aznap nemcsak Léna, hanem felkészítője, Nagyné Kovács Ildikó tanárnő is elismerésben részesült. Tanárnő Arany Oklevél elismerést vehetett át, mely díj olyan felkészítőknek jár csak ki, akik legalább már négy tanítványukkal szerepeltek eredményesen az évek során ezen a versenyen. Gratulálunk mindkettőjüknek az elért eredményhez, elismeréshez, további sok sikert kívánunk!

Nagyné Kovács Ildikó a szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskola magyartanára. Nagy szeretettel, megértéssel, türelemmel neveli tanítványait. Szakmai munkáját következetesség, igényesség és céltudatosság jellemzi. Nagy gondot fordít a tanulók motiválására, felzárkóztatására, sikerélményhez juttatására egyaránt. Tehetséggondozó munkájának köszönhetően évről évre rendszeresen kiemelkedő eredményeket érnek el tanítványai az anyanyelvi versenyeken. A Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyre 2014 óta sikeresen készíti fel diákjait, ahol dobogós helyezésekig jutnak el akár a megyei, akár az országos fordulón. Fontos számára, hogy nyelvünk szépségeit ne csak diákjaival ismertesse meg, hanem az iskolánk által szervezett „…haza, nemzet és nyelv…” műveltségi vetélkedőn részt vevő, más intézményekből érkező tanulókkal is: e verseny szervezésében aktív szerepet vállal. Csendes, határozott egyéniség, aki szakmailag elkötelezett a tanítás iránt. Példamutató személyiségével a tantestület értékes tagja. Szakmai munkáját Arany Oklevéllel ismeri el a Magyar Nyelvtudományi Társaság és a Simonyi-verseny.
 • Barity Milán
 • 2024. május 25.

2024. május 23-án a Digitális Tudásért Alapítvány negyedik alkalommal rendezte digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kalandot. Iskolánkat 5-6. osztályos kategóriában a Trio Byte fantázianevű csapat képviselte, és kiváló feladatmegoldással megyei I. helyezést értek el. A csapat tagjai: Linhárt Léna Anna, Kőszegfalvi László és Kiss Péter 6. a osztályos tanulók, felkészítőjük Barity Milán tanár úr. Gratulálunk a szép helyezéshez!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. május 18.

Május 14-én lezárult a 2024-es Paragvári Focikupa. Az alsó tagozat számára megrendezett tornát idén a legnagyobbak, a 4. osztályosok mérkőzéseivel nyitottuk meg. Utána a harmadikosok, a másodikosok, majd legvégül a legkisebbek, az első osztályosok mérkőzéseit bonyolítottuk le az iskola udvarán. Bár sokszor lógott az eső lába, de szerencsére minden egyes meccset sikerült a szabadban lejátszani, s ezáltal egyszer sem kényszerültünk a tornaterembe. A kupa történelmében most először kerül sor arra, hogy Csutak Zoltánné, Csilla néni munkáját felsős tanulók is segítették. A játékvezető Kun Barnabás (6.z) volt, a partjelzői feladatokat Bujtás Barnabás (6.z) és Sipos Benedek (7.z) látta el. A legemlékezetesebb díjátadó ceremónia az első osztályosok meccsei után volt, hisz vendégünk, Halász Bence világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes kalapácsvető adta át az érmeket a helyezetteknek. Mindegyik évfolyam játéknapjának összefoglalója az alábbi linkeken lévő videó-összeállításokban megtekinthető. A 2024-es Paragvári Focikupa végeredménye: 1. évfolyam: I. hely – 1.b; II. hely – 1.c; III. hely – 1.a. 2. évfolyam: I. hely – 2.b; II. hely – 2.a. 3. évfolyam: I. hely – 3.z; II. hely – 3.b; III. hely – 3.d; IV. hely – 3.e. 4. évfolyam: I. hely – 4.b; II. hely – 4.e; III. hely – 4.d. A sport szellemében készülünk a nyárra, hisz nemsokára megkezdődik a foci-Eb, majd azt követően a 2024-es nyári olimpia is. Ezúton köszönjük Halász Bencének, hogy elfogadta meghívásunkat! Az olimpiára jó felkészülést kívánunk neki, s egyben eredményes szereplést is a párizsi megmérettetésen! Hajrá Bence!

  1. évfolyam...

  2. évfolyam...

  3. évfolyam...

  4. évfolyam...
 • paragvari.hu
 • 2024. május 15.

Tegnap zárult le a 2024-es Paragvári Focikupa, mely rendezvénysorozaton utolsóként a legkisebbek, az első osztályosok mérték össze erejüket. Az eredményhirdetéskor hatalmas meglepetés ért minket, hisz nem sokkal az érmek kiosztása előtt megjelent udvarunkon a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes kalapácsvető, Halász Bence. Mint kiderült, egy korábbi meghívásunkat elfogadván ő volt az, akitől a gyerekek átvehették a focitornán elért eredményükért az érmeket. A díjátadó ceremónia után Bencének még volt annyi ideje is, hogy az őt körülvevő gyereksereg kérdéseire maradéktalanul válaszoljon. Bence elmondta nekünk azt is, hogy a közelgő nyári olimpiára már gőzerővel készül, s nagyon reméli, minden a terveinek megfelelően fog alakulni, és sikerül elérnie élete tán legnagyobb dobását is. Mi mindenesetre szurkolunk neki, s ha személyesen nem is, de lélekben ott leszünk vele Párizsban, az olimpián. Addig is jó felkészülést kívánunk! Hajrá Bence! (A meccsekről és a díjátadóról készült összefoglaló videót hamarosan megosztjuk.)

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. május 11.

Városunk profi kosárlabdacsapatának, a Falco KC Szombathelynek menedzsmentje az utóbbi évek óta folyamatos kapcsolatban van a helyi iskolákkal. Már tavaly is számos olyan programon vettek részt a város általános iskolái, ahol személyesen is megismerkedhettek a gyerekek a játékosokkal. Kérdéseket tehettek fel nekik, sőt még egy kicsit játszhattak is az élő legendákkal. Tavaly iskolánkat is meglátogatta Krivacsevics Markó, Stefan Potés Kovács Benedek. A csapat kommunikációs és marketingmenedzserének, Tóth Dávidnak kezdeményezésére most a legifjabb Falco szurkolók számot adhatnak elkötelezettségükről, a csapat támogatottságáról. Mindenki egy kis rövid videóban éltetheti kedvenc csapatát, a Falco KC-t. Iskolánk legelhivatottabb drukkerei az alábbi kis videóban látható módon fejezték ki csapatuk iránti szeretetüket, biztatásukat.

  Galéria...

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2024. május 9.

Idén immár 53. alkalommal került sor a Kalmár László Országos Matematikaverseny megrendezésére, mely verseny megyei házigazdája több mint két évtizede iskolánk, a Paragvári Utcai Általános Iskola. Eme tanulmányi verseny célja a matematika tudományos ismereteinek terjesztése, a matematika népszerűsítése, valamint a tehetséggondozás. Ebben az évben március 22-én gyűltek össze a megye legjobbjai, hogy összemérjék tudásukat. Az eredmények már egy ideje tudhatóak voltak a főszervező oldalán közzétett tájékoztatók által, de a mai napon került sor a hivatalos ünnepségre, melyen személyesen is köszönthettük a helyezetteket, s gratulálhattunk nekik az elért eredményeikhez. A helyezettek között vannak olyanok, akik megyei eredményükkel bejutottak az országos döntőbe is, melyet május 24-25-én rendeznek meg Budapesten. Gratulálunk a szép eredményekhez, az országos döntőbe jutottaknak jó felkészülést, további sok sikert kívánunk!

  Galéria...

  Eredmények...
 • paragvari.hu
 • 2024. május 8.

A Dél–Koreából származó táncstílust először a 4x4 STUDIO csapata töltötte fel 2020. szeptember 28-án a YouTube-ra. A Random Play Dance-zenék több, egymás után lejátszott K-POP dalból állnak, amelyekre a stáb azon tagjai táncolnak, akik ismerik az adott dal koreográfiáját. Dél-Korea nagyvárosaiban divat, hogy időnként megrendezzenek ilyen tánceseményeket a zsúfolt sétálóutcákban vagy tereken. A tánctagok félkörben felsorakoznak a kamera előtt, készülve a Random Play Dance-re. Minden egyes dal lejátszása előtt visszaszámlálás történik. Ezt követően elhangzik a dal egy része, ami általában a refrén, s amely rendszerint a dal tánckoreográfiájának legismertebb része is. Minden bejátszott zene elején a koreográfiát ismerő tagok összegyűlnek középen, majd táncolnak a felismert zenére. Miután a dal egy része lement, a zene elhalkul, s a tagok visszatérnek a félkörbe, hogy felkészüljenek a következő számra. Most iskolánk felsős tanulói egy hasonló kezdeményezésen tehették próbára tánctudásukat az egyik udvari szünetben. Az eseményről készült felvétel az alábbi linken keresztül tekinthető meg, melyen egy-egy koreográfiában feltűnik a produkció segítője, Vágusz-Kováts Zsuzsanna tanárnő is. Let’s dance!

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2024. május 3.

A tegnap kezdődő Cine-Java művészeti kiállításunkat nem Muszorgszkij zenéjével, de mégis kellő tisztelettel, meghittséggel, Oláh Dóra (8.z) furulyaszólójával nyitottuk meg az Agora Savaria Filmszínház aulájában. Dóra produkcióját iskolánk igazgatójának, Gergácz Gábornak nyitóbeszéde követte. Igazgató úr nagy büszkeséggel adta át megtekintésre a nagyközönségnek az iskolánk diákjainak legszebb munkáiból összeállított kiállítást, s egyben köszönetét is kifejezte mindazoknak a tanulóknak, akik műveit közel egy héten át (május 8-ig a mozi nyitvatartási idejében) bárki megcsodálhatja. Megnyitóünnepségünket Kiss Boglárka (8.z) fuvolajátéka zárta. Természetesen a kiállított művek alkotóin túl hatalmas köszönettel tartozunk a szervezőknek: Nagy Judit, Horváth Nóra és Horváth Mirtill tanárnőknek, akik nélkül ez a kiállítás nem valósulhatott volna meg. Ahogy azt már említettük, ez a kiállítás nem csak a paragvárisoké, sok szeretettel ajánljuk figyelmébe minden kedves érdeklődőnek, aki a mozi felé jár, s van pár perce megcsodálni a gyerekek remekműveit. Cine-Java művészeti kiállítás május 8-ig nyitvatartási időben az Agora Savaria Filmszínház aulájában. Várunk mindenkit!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. május 1.

Ahogy azt már pár nappal ezelőtt beharangoztuk, 2024. május 2-án egy időszakos képzőművészeti kiállítás nyílik az Agora Savaria Filmszínház aulájában, ahol megtekinthetőek lesznek iskolánk tanulóinak legszebb alkotásai. Az eseményt igazgatónk, Gergácz Gábor nyitja majd meg 17:00 órai kezdettel, s az ünnepségen fellép két 8.z osztályos diákunk is, Oláh Dóra és Kiss Boglárka. Nagy Judit tanárnő vezetésével a szintén 8. zeneisek már be is rendezkedtek a kiállításra, most ennek pillanataiból osztunk meg pár fotót mellékelt galériánkban. Köszönjük a segítséget a gyerekeknek, Czene Mirandának, Németh Dórának, Papp Lucának, Rudovics Biankának, Vojnovity Viviennek, valamint Horváth Mirtill és Horváth Nóra tanárnőknek, akik szintén hozzájárultak segítségükkel a kiállítás létrejöttéhez! Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt május 2-án 17:00 órakor az Agora Savaria Fimszínházba!

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2024. április 26.

A koronavírus-járvány okozta kényszerszünetet követően idén ismét megrendezésre került az Éneklő Ifjúság mozgalom országos koncertsorozata, melyet Szombathelyen április 26-án, a Bartók Teremben rendeztek meg a város és városkörnyéki iskolák számára. 2024-ben immár 90. alkalommal gyűltek össze országszerte a kórusok, melyet városunkban most Király Katalin szervezett. Iskolánkat a Lakner-Bognár Nóra tanárnő vezette Kicsinyek kórusa, valamint a Sándorfi Olga tanárnő által vezényelt Kodály kórus képviselte. Rajtunk kívül még részt vett a Kanizsai Dorottya Gimnázium és a Jáki Nagy Márton Általános Iskola kórusa is. A rendezvényt Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója nyitotta meg, melyet aztán Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója zárt le.

  Galéria...
 • Horváth Mirtill
 • 2024. április 26.

Horváth Linda Lola (8.b), Kis Tünde (8.b), Kiss Boglárka (8.z) és Vadvári Júlia Johanna (8.z) április 25-én részt vett az ostffyasszonyfai Petőfi komplex irodalmi-történelmi csapatverseny megyei döntőjén, ahol az 5. helyezést sikerült a „Kunyhók mécsvilága” csapatnak elérnie. A felkészülés során a lányok átfogóan megismerkedtek Petőfi Sándor ostffyasszonyfai tartózkodásával, a költő 1848–1849-ben írt költeményeivel, a forradalom és szabadságharc eseménytörténetével. A változatos, kreatív feladatok megoldása vidám hangulatban telt, a Horváth Mirtill tanárnő által felkészített csapat sok élménnyel tért haza Ostffyasszonyfáról. Gratulálunk!

  Galéria...
 • Tolvaj Andrea
 • 2024. április 25.

Április 22-én rendezték meg egyéni versenyszámokban a megyei atlétikai döntőt. Iskolánkat 7 diák képviselte. Súlylökésben megyebajnok lett Vajda Laura 8.e osztályos tanulónk, aki megyénket az országos döntőn képviseli. Maár Virág (7.e) magasugrásban 2. helyezett lett, távolugrásban bronzérmet szerzett. Windisch Dávid (7.d) súlylökésben a 3. helyezést érte el. Varga-Szemes Ármin (8.e) magasugrásban a dobogó 3. fokára állhatott fel. Felkészítőik: Abért András, Márkusné Halmosi Erika, Tolvaj Andrea, Tompa Dávid. Gratulálunk!

  Galéria...
 • Nagy Judit
 • 2024. április 24.

Az Agora – művelődési és sportház "Óperenciás 2024" meseillusztrációs rajzpályázatára közel 1200 beérkezett pályamunkából iskolánk nyolc diákjának munkáit válogatták be a kiállításra. Mendöl Árven, Szarka Emma, Lakner-Bognár Lili (2.z), Iszak Abigél, Menges Bálint (3.z), Gál Hanna (5.z), Zernovácz Lara Tiara (6.a) és Gácsi Anna (7.b). Szarka Emma rajza különdíjban is részesült. Gratulálunk mindnyájuknak! Felkészítő: Nagy Judit.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. április 24.

Dr. Molnárné Kalmár Katalin tanárnő szervezésében idén is megrendezésre került ásványkiállításunk, melyet április 24-26. között lehet megtekinteni a „B”-épület rajztermében. A kiállítás ezeken a napokon délután 17:00 óráig tart nyitva, sok szeretettel várjuk az érdeklődő diákokat, osztályokat. A csillogó kristályok, színes achátok, színjátszó ércek és még sok impozáns kőzet mellett délelőttönként előadást tart „ásványbácsi”, azaz Kovács Gábor. A felsős osztályok előadásainak fő témája a fenntarthatóság, a környezettudatosság témakörére épül. Ottjártunkkor a 6.a osztály tanulói épp a naprendszerről hallgattak előadást, s láthatták, hogy már az 1960-as évek elejétől kezdve mennyi űrszemét halmozódott fel a bolygónk körül, ami sajnos egyre nagyobb problémát okoz. Felsősöknél szóban forgó téma még a globális felmelegedés is, ami szintén meghatározó kérdéskör mindennapjainkban. Ezenkívül még számos más érdekes tudásanyagból tájékozódhatnak a látogatók, pl.: hazánk és a világ neves nemzeti parkjait ismerhetik meg, a kisebbek pedig a dinoszauruszok életébe nyerhetnek egy kis bepillantást. Ásványkiállítás április 24-től 26-ig a az ebédlő melletti rajzteremben. Várunk minden érdeklődőt!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. április 24.

2024. április 13-án tartották meg a Diákolimpia ugrókötél sportágának megyei döntőjét, melynek idén Kőszeg adott otthont. A rendkívül nagy számban megjelenő versenyzők között iskolánk harmadik osztályos leányai szép eredményeket értek el mind csapatban, mind pedig egyénileg is. A Fehér Léna (3.d), Márkus Eliza (3.b) és Szakos Júlia Sára (3.b) alkotta trió csapatversenyben a 2. helyezést szerezte meg. Egyéniben Léna a 2., míg Eliza a dobogó 3. fokára állhatott. Gratulálunk a szép eredményekhez!

 • Szeleczkyné Grámán Éva
 • 2024. április 23.

Iskolánk 3.e és 4.d osztályába látogatott el Bagáry Attila pedagógus. Játékos foglalkozást tartott a két osztály tanulóinak. A foglalkozások célja kompetencia- és közösségfejlesztés játékpedagógiával, játékos módszerek, szemléletformálás, tudásmegosztás. A projekt célja olyan játék- és élménypedagógiai módszerek kidolgozása, alkalmazása, tanítása, melyek tapasztalati úton edzik a résztvevők találékonyságát. Játékhelyzetekkel fejleszthetők a szociális kompetenciák, támogatható a szellemi rugalmasság, és megalapozható a konvertálható tudásra való képesség. Ez utóbbi az egyik legfontosabb nevelési-oktatási feladat a jövő életrevaló, kreatív gyermekeiért. A foglalkozás során olyan játék- és élménypedagógiai gyakorlatokkal találkozhattak a diákok, melyeknek során, tapasztalati úton edződik a gyerekek találékonysága, együttműködési- és kommunikációs képessége, illetve a résztvevők közösségi élményhez juthatnak. Reméljük, még találkozhatunk Attila bácsival!

  Galéria...
 • Marton Melinda
 • 2024. április 22.

Iskolánk egyéni tanrendes tanulója, Pados Bendegúz Imre (4.n), aki jelenleg az Egyesült Államokban él, első helyezett lett a Cseh Tibor szavalóversenyen, -körzeti cserkész versmondó verseny- melyet a Wallingfordi Magyar Házban (Connecticutban) rendeztek meg április 14-én. Két verset kellett elmondania. A két megadott kötelező vers közül Petőfi Sándor: Anyám tyúkja című versét választotta. A szabadon választott verse pedig Kányádi Sándor: Az okos kos volt. Nagyon büszkék vagyunk, szívből gratulálunk!

  Képek...
 • paragvari.hu
 • 2024. április 20.

A korábbi évekhez hasonlóan idén tavasszal is elkezdődött az alsó tagozatos évfolyamok számára meghirdetett Paragvári Focikupa, melyen először most 4. évfolyamos osztályaink kezdték meg a bajnokságot. Eddig két nap délutánján zajlottak a mérkőzések, melyre nemcsak a játékosok készültek, hanem a lelátón és a pálya szélén lévő szurkolók is, akik transzparensek kíséretében buzdították csapatukat. A mérkőzések megkezdése előtt és a félidőben pomponlányok tánckoreográfiáit láthattunk Azahriah (AI), Alvaro Soler vagy épp David Guetta zenéjére. Idén újdonságként felső tagozatos fiúk segítették Csutak Zoltánné, Csilla néni munkáját. A játékvezető szerepét Kun Barnabás (6.z) töltötte be, Bujtás Barnabás (6.z) és Sipos Benedek (7.z) pedig a partjelzői feladatokat látták el. 2024-ben, a 4. évfolyamosok közt a 4.b osztály csapata bizonyult a legjobbnak, őket követte a 4.e és a 4.d osztály. A mérkőzések legjobb pillanatai az alábbi hivatkozáson lévő összefoglaló videóban tekinthetőek meg. A jövő héten a kupa folytatódik, legközelebb a harmadikos csapatok mérik össze tudásukat a focipályán.

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2024. április 18.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében került sor az idei Madarak és Fák Napja országos természetismereti verseny területi fordulójára, melynek ismét a Szombathelyi Erdészet Zrt. adott otthont. A mostani versenyen 9 csapat indult, melyből 5 vasi általános iskola mérkőzött meg a Saághy István utcai helyszínen. Az idei csapatverseny fő témája a 2024-es év állatai és növényei voltak: kerecsensólyom, közönséges bükk, kaszpi haragossikló, valamint a közönséges medvelepke. A feladatok további része pedig a Hortobágyi Nemzeti Park élővilágával volt kapcsolatos, melyek közt volt madárfelismerés képről, illetve hangról. Nagy örömünkre iskolánk 6.a osztályos csapata nyerte meg a területi fordulót, s jutott tovább a május 11-én, Gödöllőn megrendezésre kerülő országos döntőbe. A Kondicsné Tóth Melitta tanárnő által felkészített csapat: Linhárt Léna Anna, Sipőcz Péter és Tóth Adél. Gratulálunk a szép eredményhez, további sok sikert, jó felkészülést kívánunk!

  Galéria...
 • Tolvaj Andrea
 • 2024. április 17.

Április 14-én, Budapesten rendezték meg az Iskolás Országos Bajnokságot súlyemelésből. Szakítás és lökés versenyszámok alapján hirdették ki az összetett verseny eredményét. A serdülők korcsoportjában Bakos Nóra 7.e osztályos tanulónk 1. helyezett lett. Gratulálunk! Hajrá Paragvári!

 • Marton Melinda
 • 2024. április 14.

A Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola az idén is megszervezte az alsó tagozatos tanulmányi versenyét Bükön. A Paragvári Utcai Általános Iskola Nárai Telephelyéről minden évben indítunk tanulókat ezen a kis iskoláknak rendezett versenyen. A diákok szövegértés, matematika és szépírás nyelvtani feladat témakörökben mutathatták meg tudásukat. Minden iskola a legkiválóbb tanulóit küldi a versenyre. Az idén Samu Annamária (1.n) és Hidi Zoltán Vince (2.n) matematikából, Nagy-Kovács Botond (2.n) szövegértésből mérettette meg magát. Annamari az 5. helyet szerezte meg 10 diák között, Vince az előkelő 3. helyet a 8-ból, Boti a 6. helyet a 12-ből, ahol az első helyezettnek 39 pontja lett, neki pedig 32. Szívből gratulálunk tanulóinknak a szép eredményekhez! Felkészítő: Marton Melinda tanító néni.

 • paragvari.hu
 • 2024. április 12.

Már hosszú évtizedek óta szervezzük meg évről évre hatodik osztályosoknak szóló városi német nyelvi csapatversenyünket, a "Lerne Deutsch mit Spaß und Spiel!" elnevezésű vetélkedőnket. A versenyen először mindig egy szabadon választott memoritert adnak elő az egyes csapatok kijelölt tanulói, majd ezután kezdődik meg az igazi versengés, mely egy írásbeli és egy szóbeli (szituációs játék) részből áll.

  Tovább...

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. április 10.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket. Eme ünnepnap kapcsán most 8.b osztályos diákjaink írták át saját szavaikkal és gondolataikkal József Attila, Születésnapomra című versét, melyben magyartanáruk, Nagyné Kovács Ildikó tanárnő is a segítségükre volt. Tanárnő jóvoltából a cikk elején számos olyan idézetet is olvashatunk, melyek neves írók, költők gondolatait fejezi ki a költészettel kapcsolatban.

  Tovább...
 • paragvari.hu
 • 2024. március 28.

Húsvéthoz közeledvén minden gyerek a nyuszit várja, de mi most a 3.b osztály angol tagozatos csoportjának előadásában nem egy nyuszi történetét láthatjuk, hanem egy macskáét, Petét, aki odavan a fehér cipőjéért. A James Dean által készített rajzfilm eme változatát Pék Attiláné tanárnő tanította be a gyerekeknek, akik lelkesen, énekelve mesélik el Pete, a macska megpróbáltatásait.

  YouTube...
 • paragvari.hu
 • 2024. március 28.

A Náraiban tanuló kisdiákjaink közül is részt vettek páran az Apáczai Csere János Általános Iskola által szervezett olvasás- és képzőművészeti versenyen Táplánszentkereszten. A gyerekek az olvasásversenyen először egy szövegértő feladatlapot oldottak meg, majd pontos, kifejező hangos olvasásban mérették meg magukat társaikkal együtt. Hidi Zoltán Vince (2.n) bejutott a második fordulóba a legjobb tíz tanuló közé. Kecskés Mira (2.n), Öhm-Fódi László Zétény (3.n) és Trenyik Simon Lukács (4.n) a képzőművészeti kategóriában meghirdetett versenyen vett részt, amelyen Lackó az 1. helyezést érte el. Gratulálunk diákjainknak és felkészítőjüknek, Marton Melinda tanító néninek!

 • paragvari.hu
 • 2024. március 28.

Igazgató úr irodájában megint szép sikereket elért tanulóink fogadhatták a gratulációt. Linhárt Léna Anna (6.a) akárcsak egy évvel ezelőtt, úgy most is az 1. helyezést szerezte meg a TITOK – Arany János Verseny országos döntőjében, melyet most is Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusában rendeztek meg. Léna a több mint 60 fős 6. évfolyamosok közül bizonyult ismét az ország legjobbjának. Felkészítője Nagyné Kovács Ildikó tanárnő. Léna igazgató úr kérdésére az is elmondta, hogy jelenleg egy másik neves versenyre, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által meghirdetett „Madarak és fák napja” tanulmányi versenyre készül, melynek a közeljövőben lesz a megyei döntője. Gratuláció illette Vadvári Júlia Johannát (8.z) is. Julcsiról pár nappal ezelőtt írtuk meg, hogy 10. helyen végzett a Lotz János helyesírási verseny országos döntőjében Szecsődi Tímea és Nagyné Kovács Ildikó tanárnők felkészítésével. Bicsák Nóra (8.b) pedig táncversenyen elért kimagasló eredményeit osztotta meg velünk. Nóri a TáncSport Magyar Bajnokság klubközi versenyén junior II D latin kategóriában ezüstérmet, míg junior II D standard kategóriában bronzérmet szerzett. Gratulálunk mindhármuknak, további jó felkészülést, sok sikert kívánunk!

  Galéria...
 • Horváthné Szalay Gabriella
 • 2024. március 28.

Az Apáczai Csere János Általános Iskola által szervezett olvasás- és képzőművészeti versenyen jártunk tegnap tanítványainkkal Táplánszentkereszten. Az olvasásversenyen a tanulók először egy szövegértő feladatlapot oldottak meg, majd pontos, kifejező hangos olvasásban mérették meg magukat. Nehéz Natália (2.b) és Barasits Borbála (3.b) 3. helyezett lett, míg Halász Alma 4.z osztályos tanuló 4. helyezéssel zárta a versenyt. Likaj Noela (4.e) pedig a képzőművészet kategóriában meghirdetett versenyen vett részt. Gratulálunk diákjainknak és felkészítőiknek: Czékman-Illés Renáta, Gombos Lászlóné, Horváthné Szalay Gabriella és Rózsahegyi Ágnes tanárnőknek a szép eredményekhez!

  Galéria...
 • Szovák Petra
 • 2024. március 28.

Szovák Petra, a Bartók Béla Zeneiskola kihelyezett tanára vagyok itt a Paragvári Utcai Általános Iskolában. A három diák az idei tanévben kezdett el furulyázni szeptemberben, és máris elmentünk megmérettetni magunkat. Nagyon szépen szerepeltek. Dombóváron ez a furulyás találkozó első alkalommal volt megrendezve és 81 gyerek szerepelt 31 zeneiskolából. Két darabot kellett játszani minden korcsoportban, melyből egy duó volt a szaktanárral. Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, hogy első nagy szereplésük alkalmával, első hangszeres versenyükön ilyen szép eredményt értek el! Fernández-Berkes Ramóna (2.z) - ezüst minősítés, Fülöp Hanna Réka (2.z) - ezüst minősítés, Halász Alma Gabriella (4.z) - ezüst minősítés.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. március 27.

„Elmegyek, elmegyek jó messzire
Nem leszek senkinek a terhére.
Nem írok levelet, nem is üzenek,
Lesz még tavasz lesz még nyár, de én nem leszek.”

Földesi Jánosné élete mindig a zene, a zenetanítás körül zajlott. Gyermekkorában ének-zene szakos általános iskolába járt, ahol kialakult benne a zene, a hangszer, a népzene szeretete, illetve a tanítás utáni vágy. 1987-ben végezte tanárképző főiskoláját népművelő, ének-zene szakos tanárként. Ettől kezdve folyamatosan dolgozott iskolánk tanáraként, osztályfőnökeként, munkaközösség-vezetőjeként.

Alábbi írásunkban rá emlékezünk.

In memoriam...
 • Rózsahegyi Ágnes
 • 2024. március 26.

A mai napon iskolánkba látogatott Forrainé Palkó Diána - EBA Dius (E=Egészségedért, B=Boldogságodért, A=Alakodért), hogy rendhagyó testnevelés és etika órákat tartson. Először a 4.b osztály élvezte, ugrálta, táncolta végig a testnevelés órát Diussal. Jól elfáradtak, de nagy élmény volt mindannyiuk számára. Aztán „lazításként” a 4.z osztályban etika órán beszélgettek az egészséges életmódról, összeszedve a legfontosabb dolgokat (táplálkozás, mozgás, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, pihenés... stb.), amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy minél egészségesebben éljünk. S végül a 4.z osztály is élvezhette Dius testnevelés óráját. Nagyon lelkesen követték végig a feladatokat és búcsúzáskor azt kívánták, hogy máskor is látogasson el hozzájuk Dius. Köszönjük az élményt! Várunk vissza máskor is kedves Dia!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. március 26.

Az idén is megszerveztük a már hagyományossá vált Szent Patrik-napi osztályok közötti versenyünket, az „Öltözz zöldbe!” elnevezésű játékunkat. Játékunkat, melynek lényege az, hogy azon osztály lesz a győztes, amely a legtöbb zöld színű ruhát és kiegészítőt viseli aznap magán. Természetesen arányaiban mérve a számítást, átlagolással jön ki az eredmény az osztályok létszámához viszonyítva. A zsűri összesítése alapján a 2024-es év versenyének végeredménye a következőképp alakult. 1. hely: 5.z osztály; 2. hely: 4.z osztály; 3. hely: 7.z osztály. A nyertesek jutalma némi kis édesség és oklevél, melyet majd osztályfőnöküktől kapnak meg a gyerekek. Gratulálunk a helyezetteknek, s egyben köszönjük mindenkinek, hogy részt vett ebben a vidám hangulatú versengésben!

  Galéria...
 • Szecsődi Tímea
 • 2024. március 25.

A hétvégén Bonyhádon rendezték meg a Lotz János helyesírási verseny országos fordulóját, melyen iskolánkat Vadvári Júlia (8.z) képviselte, s az előkelő 10. helyezést szerezte meg. A verseny célja egyrészt a magyar nyelv ápolása, a szövegértés mint kulcskompetencia fejlesztése, a helyesírás alaposabb elmélyítése, a tanulók nyelvi érzékenységének a fokozása, másrészt az, hogy Lotz János (1913–1973) nyelvészprofesszornak, az MTA tiszteletbeli tagjának, a George Washington-díj kitüntetettjének az életét és munkásságát széles körben megismertesse a tollbamondások és a szövegértési feladatok segítségével. A rendkívül szép helyezéshez szívből gratulálunk Julcsinak és felkészítőjének, Szecsődi Tímea tanárnőnek!

  Galéria...
 • Horváth Ágnes
 • 2024. március 25.

Hogyan vehetem rá a fiatalokat, hogy valódi könyvet olvassanak – és ne csak online? A némettanárok nagyon gyakran teszik fel maguknak ezt a kérdést, anélkül, hogy mindig kielégítő választ tudnának adni. Az egyik ötlet az OLVASÓDOBOZ, amely lehetőséget ad a diákoknak, hogy olvasási benyomásaikat más módon is bemutassák, mint írásban vagy prezentáción keresztül.

  Tovább...

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. március 22.

Szomorúan, megtört szívvel tudatjuk, hogy iskolánk mindenki által szeretett és tisztelt tanára, Földesi Jánosné, Rózsa néni tragikus hirtelenséggel elhunyt. Rózsa néni hiánya által keletkezett űrt mindnyájan érezzük, kedves személyiségét, emberségét örökre a szívünkben őrizzük!

 • Tarszabó Lászlóné
 • 2024. március 20.

Iskolánk alsó tagozatos tanulóinak képzeletvilága messze szárnyal az olvasott mesék és mondák révén. Az olvasás élményét megtapasztalt diákok közül néhányan indulnak a Dési Huber István Általános Iskolában megrendezésre kerülő Megyei szépolvasási, nyelvhelyességi és helyesírási versenyen. Iskolánkat képviselő tanulók és felkészítő pedagógusok: Hompasz Anna Luca (2.a) - Novák Ildikó, Lakner-Bognár Lili (2.z) - Angyalosyné Krajczár Ildikó, Katona Jázmin (3.b) - Horváthné Szalay Gabriella, Császár Szofi (4.b) - Rózsahegyi Ágnes és Pum Krisztián (4.e) Czékman-Illés Renáta. A versenyre lelkesen készülő diákoknak gratulálunk és sok sikert kívánunk!

 • paragvari.hu
 • 2024. március 20.

Március 18-án immáron tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Derkovits Gyula Általános Iskola a nagy hagyományokkal rendelkező „Komm, wir hören dich!” elnevezésű német nyelvi szavalóversenyét, melyre az alsó tagozatos kisdiákok szabadon választott versekkel készülhettek. Iskolánkból összesen nyolc tanuló jelentkezett az idei megmérettetésre. Nagy örömünkre mindannyian nagyon szép sikereket értek el, méltán érdemelték ki az arany- és ezüstérmeket. A 2-4. évfolyamosok kategóriájában az alábbi eredményekkel büszkélkedhetünk: Kádár Ervin Bendegúz (2.a) arany, Kardos Liza (2.a) ezüst, Fernández-Berkes Ramóna (2.z) arany, Katona Jázmin (3.b) arany, Zsámpár Zoltán (3.b) arany, Sánta Bianka Boglárka (4.b) ezüst, Németh Panna Zsuzsanna (4.b) ezüst és Nagy Zoé (4.b) ezüst. Felkészítők: Mátrai-Both Júlia, Bicsákné Luif Zsuzsanna, Szabó Lilla és Horváth Ágnes tanárnők. Gratulálunk a szép helyezésekhez!

  Galéria...
 • Horváth Mirtill
 • 2024. március 20.

A 8.b osztály tanulói az állampolgári ismeretek tanórán csoportos munkában elmélyültek Magyarország városaiban. A „Mozaikok Magyarország városaiból” projekt keretében néhány tetszőleges magyar város bemutatására került sor a tanulói csoportok által készített plakátokon. Az elkészült munkák megtekinthetők a „B”-épület aulájában kiállított paravánokon.

  Galéria...
 • Tarszabó Lászlóné
 • 2024. március 15.

Az Apáczai Csere János Általános Iskola által szervezett olvasásverseny iskolai fordulójának lebonyolítására március 13-án került sor az iskola könyvtárában. A lelkes alsó tagozatos diákok először szövegértő feladatlapot oldottak meg, majd kifejezően, pontosan felolvasták a kapott szöveget. Mivel valamennyi résztvevő igyekezett a legjobb teljesítményt elérni, így nem volt könnyű feladata a zsűrinek a döntés végső meghozatalában. Az idei év iskolai fordulójának nyertesei, akik a városi döntőben ott lesznek: Hidi Zoltán Vince (2.n ) Nehéz Natália (2.b), Barasits Borbála (3.b), Halász Alma (4.z). A képzőművészeti versenyre továbbjutott alsó tagozatos tanulók: Kecskés Mira (2.n), Öhm–Fódi Zétény (3.n), Likaj Noela (4.e) és Trenyik Simon Lukács (4.n). Gratulálunk a továbbjutóknak és felkészítő tanáraiknak egyaránt, valamint köszönjük minden résztvevőnek, hogy részese volt ennek a nagy hagyományokkal rendelkező versenynek!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. március 14.

Ahogy minden évben, úgy az idén is megemlékeztünk az 1848. március 15-i eseményekről. Az első tanórában egy központi osztályfőnöki óra keretében mindenki egy közel félórás kisfilmet tekintett meg, mely összefoglalta mindazokat a történelmi eseményeket, amikből megismerhettük a márciusi ifjak bátor és nemes tetteit, forradalmi gondolatait. Hagyományainkhoz híven sor került az igazgatói dicséretek átadására is, melyben azon tanulóink részesültek, akik az első félévben kiemelkedő eredményt értek el tanulmányi- és/vagy sportversenyeken, illetve elismerésre méltóvá váltak kiemelkedő művészeti tevékenységeikért. Mindnyájuknak gratulálunk, további sok sikert, szép eredményeket kívánunk! Idén felsős zenei tagozatos diákjaink is külön ünnepi produkcióval készültek, a Kodály kórus előadásával elkészítettük a Kormorán-féle „A költő visszatér” című dal videoklipjét, melyet az alábbi linken lehet megtekinteni.  YouTube...

  Büszkeségeink...

  Névsor...

 • paragvari.hu
 • 2024. március 9.

A közelgő március 15-i ünnepre hangolódva most egy virtuális szabadulószoba-játékot ajánlunk mindenki figyelmébe. A Szecsődi Tímea tanárnő által összeállított többlépcsős kódfejtő-játékot elsősorban saját diákjaink figyelmébe ajánljuk (főként a 7. és 8. osztályosok körében), de szülői segítséggel fiatalabbak is megpróbálkozhatnak Táncsics kiszabadításával. Mivel a kódfejtő felnőttek számára is izgalmas perceket ígér, természetesen örömmel fogadjuk a nem paragváris megfejtéseket is! A leggyorsabb helyes megfejtők részesei lehetnek a közeljövőben megrendezésre kerülő iskolai társasjáték délutánnak. Mindenkinek tartalmas időtöltést kívánunk!  Tovább...

 • Tompa Dávid
 • 2024. március 5.

Meglepetéseredménnyel zárult az Alapszintű Torna Csapatverseny körzeti döntője. Múlt hét kedden, február 27-én ugyanis a Paragvári leány tornacsapata szoros küzdelemben megnyerte a versenyt. A város hét másik általános iskoláját -köztük a Zrínyit is- sikerült magunk mögé utasítanunk. A lányok nagyon szorgalmasan készültek, -többen még otthon is- és meglett az eredménye, úgyhogy nagyon várjuk a városi döntőt, ami március 26-án kerül majd megrendezésre. Hab a tortán, hogy az egyéni versenyben Takács Liza (5.b) a 2. helyen végzett. A csapat tagjai: Takács Liza (5.b), Németh Szofi (2.a), Szabó-Rácz Eliza (3.e), Perlaki Mirjam (3.e), Zakar Borka (4.e), Piskor Regina (4.d), Solymosi Aliz (2.a). Felkészítő: Tompa Dávid. Gratulálunk a szép eredményhez, a márciusi döntőhöz sok sikert kívánunk!

 • paragvari.hu
 • 2024. február 24.

Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak, akikről először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban, s azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket. Az emléknap időpontja arra utal, hogy 1947-ben a szovjet megszálló hatóságok ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, akit országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett. Ez volt az első lépés Magyarországon a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Ebben a tanévben a humán munkaközösség pedagógusai és a 8.z osztály tanulói egy összeállítást készítettek az emléknapra a „B”-épület földszinti aulájában. A paravánokon látható kiállítás február 23-tól egy héten keresztül tekinthető meg.

  Galéria...
 • Márkusné Halmosi Erika
 • 2024. február 24.

2024. február 15-én véget ért a városi röplabda IV. korcsoportos leány Diákolimpia, 6 csapat részvételével, melyben öt mérkőzésből 3 meccset megnyertünk, kétszer alulmaradtunk. Szoros szetteket játszottunk, így a 3. helyen végeztünk. A csapat tagjai: Katona-Tóth Sára, Györök Dóra, Horváth Linda Lola, Drimmer Luca, Takács Luca, Leibinger Szófia, Bicsák Nóra (8.b), Czika Izabel (8.z), Lovranics Doroti (8.e), Németh Kamilla, Földes Júlia (8.d) és Takács Hanna (7.d). Felkészítő: Márkusné Halmosi Erika. Szép volt lányok! Hajrá Paragvári!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. február 21.

Igazgató úr a nap folyamán azokat a nyolcadik osztályos tanulókat fogadta az irodájában, akik a középiskolai felvételi vizsgájukon magyar nyelvből és/vagy matematikából 40 ponttal -vagy afelett- teljesítettek. Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy eme kritériumoknak sokan eleget tudtak tenni az idei évben is. A diákok elmondták, hogy a feladatsorok nem voltak könnyűek, de a megfelelő mennyiségű felkészítőóráknak köszönhetően nem is volt lehetetlenség teljesíteni a felvételi vizsgát. Az összes felvételiző nyolcadikosaink átlageredménye magyar nyelvből 34,5 pont, matematikából pedig 26 pont. Azonban a legkiemelkedőbb tanulók, akiknek igazgató úr is személyesen gratulált: Németh Márton (8.b), Tőke Miklós (8.d), Bicsák Nóra (8.b), Katona-Tóth Sára (8.b), Kis Tünde (.b), Kapitány Gábor (8.b), Vadvári Júlia Johanna (8.z), Leibinger Szófia Éva (8.b), Soós Dorina (8.b), Szénási Izabella (8.b) és Szarvas Panni (8.b). Gratulálunk! És ezúton köszönjük a nyolcadik osztályokban tanító pedagógusok munkáját, akik sikerrel készítették fel diákjainkat a felvételi vizsgákra! Köszönjük!

 • Angyalosyné Krajczár Ildikó
 • 2024. február 21.

Február 20-án délután, mesét kedvelő alsó tagozatosok népesítették be az iskola könyvtárát. Vetélkedni érkeztek, a Benedek Elek Mesemondó Verseny iskolai fordulója zajlott. Sok kedves, tanulságos, néha vicces történetet hallhattunk a mesélőkedvű gyerekektől. A megyei versenyre kategóriánként 1-1 tanuló jutott tovább. Az 1-2. évfolyamosok közül Subsics Zoé (2.z), a 3-4. évfolyamról Menges Bálint (3.z) képviselheti iskolánkat a megyei fordulón. Minden résztvevőnek gratulálunk a szép teljesítményhez!

  Galéria...
 • Czékman-Illés Renáta
 • 2024. február 16.

A Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmából február 14-én a 4.e, 3.e és a 3.b osztály tanulói ellátogattak a Berzsenyi Dániel Könyvtár programjára. A gyerekek nagyon élvezték az interaktív meseelőadást. Tatu és Patu történeteihez csináltak kedvet a könyvtár dolgozói, és bevonták a résztvevőket a mese eseményeibe hangutánzással, pl. vonyító vargányák, mumusok, órák, szél és még sok más szerepbe bújhattak a gyerekek. Minden diák vitt magával a rendezvényre egy saját könyvet, ami helyett választhatott magának egy másikat. Sok szép könyv talált új gazdára, s mindenki örömmel, élményekkel gazdagodva, boldogan tért haza. Reméljük, hogy jövőre is lesz lehetőségünk részt venni!

  Galéria...
 • Tompa Dávid
 • 2024. február 14.

Szépen szerepeltek diákjaink a február 5-én megrendezésre került I. és II. korcsoportos Diákolimpia úszás sportágában mind a városi, mind pedig a megyei döntőn. Konecsni Levente (5.b) 50 m-es gyorsúszáson és 50 m-es hátúszáson bronzérmet nyert, a Hegedüs Attila (5.b), Konecsni Levente (5.b), Nyikus Barna (4.b), Tóth Áron (4.d), összeállítású 4×50 m-es fiú gyorsúszó váltó pedig az előkelő 2. helyezést érte el. Gratulálunk az érmeseknek, a többi úszópalántánknak pedig a részvételért jár a gratuláció, hisz sokan közülük életük első úszóversenyén szerepeltek! Felkészítő Tompa Dávid tanár úr. Gratulálunk!

 • paragvari.hu
 • 2024. február 13.

Február 7-én nyitották meg Szendiszücs István szombathelyi művész "Macskák - Madarak" kiállítását a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti kiállítótermében, melyet a 7.z osztály is meglátogatott. A Nagy Judit tanárnő által készített fotókon keresztül most mindnyájan bepillantást nyerhetünk a kiállításba, amely március 2-ig érhető el a nagyközönség számára.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2024. február 12.

2024. február 9-én rendeztük meg idei sulidisco programunkat, melyen minden évben a 7. és 8. osztályosok vehetnek részt. Most is jó nagy létszámmal jelentek meg a szórakozni, táncolni vágyó gyerekek. A késő délután kezdődő rendezvényt Szalai Magyar Magdaléna (8.z), iskolánk Diákönkormányzatának vezetője és Barity Milán tanár úr nyitotta meg. Először karaokéval indult a bulizás, a gyerekek önfeledten énekelték az általuk választott zeneszámokat. Aztán, amikor már teljes sötétségbe burkolózott az iskola ebédlője, beindítottuk a világító gömböket, s feldübörögtek a hangszórók. A jóhangulatért Schatzl Kristóf (7.b) felelt, aki végig, megállás nélkül mixelte a jobbnál jobb zenéket, s számtalanszor ki is érdemelte a közönség elismerését, miközben mindannyian tapsolva skandálták nevét: „Kristóf, Kristóf, Kristóf!” Ezúton köszönjük Kristóf és a szervezők munkáját, mellyel egy feledhetetlen estet szereztek mindannyiunk számára!

  Galéria...
 • Márkusné Halmosi Erika
 • 2023. december 15.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata az idei évben is megrendezte a DIÁKOLIMPIKONOK jutalmazási ünnepségét. Azok a tanulók kaptak meghívást, akik az előző, 2022/2023-as tanévben 1-3. helyezést értek el az MDSZ által rendezett Országos Diákolimpia döntőjében. Iskolánkból az országos 3. helyezett II. korcsoportos fiú többpróba csapatunk kapott meghívást: Hányi Bálint, Horváth Donát, Giliczó László (5.b), Farkas Armandó (5.a), Pék Bertalan (5.z), Kovács Barnabás - volt 4.n osztályos tanuló. Felkészítők: Márkusné Halmosi Erika, Vincze Tamás. Gratulálunk az elismeréshez!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. december 14.

A nyelvi munkaközösség szervezésében idén is megrendezésre került az „Öltözz pirosba!” iskolai vetélkedő. A pár éves hagyománnyal rendelkező kezdeményezés idén is nagy sikert aratott, december 6-án szinte minden tanuló pirosba öltözve jelent meg az iskolában. A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, de végül megszületett a végeredmény, amely 2023-ban a következőképp alakult. Alsó tagozaton az 1. helyezést a 3.b osztály, a 2. helyezést a 4.e osztály, míg a harmadik helyen a 2.b osztály végzett. A felsősöknél is nagy volt a küzdelem. Náluk az 1. helyen az 5.z osztály, a 2. helyen a 7.d osztály és 3. helyen a 7.z osztály tanulói lettek a győztesek. Jutalmuk némi kis cukorka és egy-egy elismerő oklevél az osztálynak. Idén különdíjat is megítélt a zsűri, ahol nem a darabszám döntött, hanem az elkészült fotó rendkívüli piros színe hozta meg az elismerést. Ennek alapján különdíjban részesült az 5.a osztály, valamint iskolánk kórusa is. Gratulálunk!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. december 13.

December 12-én tartottuk meg karácsonyi koncertünket, melyet hosszú évek után ismét a Bartók Teremben tudtunk megrendezni. A délután öt órakor kezdődő hangversenyre nagy volt az érdeklődés, minden ülőhely elkelt a koncertteremben. A műsort először a Sándorfi Olga tanárnő által vezényelt Kodály kórus kezdte, megalapozva a meghitt hangulatot az est további részére. Olyan ismert dallamok csendültek fel, mint például Mozart: Alleluja, Marchesi: Ave Maria, Alan Silvestri: Bűvös éj (Polar Expressz), Flaherty: Volt egy régi december (Anasztázia) és nem utolsó sorban ifj. Somorjai József: Üzenet a kék bolygónak című dala. A nagyok fellépését a legkisebbek követték, ők a Boglya Népzenei Együttes kíséretével, Kővári Réka néptáncpedagógus felkészítésével helyi karácsonyi énekeket és betlehemes játékot adtak elő. A műsorrész zárásában elhangzott újévköszöntőt a Kicsinyek kórusának fellépése követte. A Lakner-Bognár Nóra tanárnő által vezényelt kórustól szintén a legszebb karácsonyi énekekből hallgathattunk meg egy összeállítást, többek között hallható volt Cesar Franck: Panis angelicus, Mary Lynn Lightfoot: Dona nobis pacem, Bárdos Lajos: Szent karácsony éjjel és Halmosi László: Missa di Nativitate – Benedictus. Ezen énekek után német, angol és francia tradicionális karácsonyi dalokat adott elő a kórus, majd a közönség bevonásával a műsor összes résztvevője elénekelte a legismertebb magyar karácsonyi dalokat is. Az est folyamán orgonán közreműködött Soós János, orgonaművész. Köszönjük a műsor készítőinek, fellépőinek ezt a feledhetetlen zenei élményt, eme este méltán megalapozta a közelgő karácsony meghitt, békés hangulatát. Ezúton kívánunk mindenkinek békés, boldog karácsonyi ünnepeket! Sok szeretettel ajánljuk megtekintésre, meghallgatásra a Bartók Teremben készült felvételt, amely az alábbi hivatkozáson keresztül érhető el.

  Galéria...

  YouTube...
 • Barity Milán
 • 2023. december 8.

Immár negyedik alkalommal hirdette meg a Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület a Szombathelyi RobOlimpia csapatversenyt, elsősorban Vas megyei tanulók részére. A diákok négy versenyszámban mérték össze tudásukat: volt LEGO robot szumo verseny, gyorsasági vonalkövető robotverseny, gyorsulási, azaz Drag Racing robotverseny, illetve RoboRope kötélhúzó verseny. Iskolánkból 2 tanuló vett részt a megmérettetésen. Biczó Bence 7.b osztályos tanuló A Néma Levente csapat tagjaként a LEGO robot szumo versenyszámban VII. helyezést ért el, míg Kondorossy Ákos 7.b osztályos tanuló LEGO robot szumo versenyszámban VI., Drag Racing gyorsulási verseny kategóriában X. helyen végzett a Gumityúkok csapat tagjaként.

 • Barity Milán
 • 2023. december 8.

Tanulóink december 7-én immár 6. alkalommal vettek részt a Szentgotthárdon megrendezett 11 csapatos III. Béla Megyei Informatika Versenyen. A vetélkedőn a tanulók érdekes informatikai, logikai és programozási feladatokat oldottak meg pl.: kettes számrendszerben számoltak, informatikai Kahoot! feladatot oldottak meg, feszültséget mértek, kapcsolótáblát programoztak. A Házi Veronika, Kiss Boglárka alkotta 8.z osztályos diákokból álló Byte Girls nevű csapat a 4. helyezést érte el. Felkészítő: Barity Milán. Gratulálunk!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. december 6.

Ma hajnalban arra ébredtünk, hogy eltompultak a város zajai, s mindent ellepett a friss hó. Minden jel arra mutatott, hogy a Mikulás megrázta szakállát, s már kora reggel közel járt az iskolához. Feltételezésünk be is igazolódott, nyolc óra után meg is látogatta az alsó tagozatos gyerekeket, akik már nagyon várták őt. A Mikulás bácsi örömmel hallgatta az egyes osztályok által előadott karácsonyi dalokat, szívesen fogadott minden apró kis produkciót, rajzot. És persze ő sem érkezett üres kézzel, jutott mindenkinek az általa hozott finomságokból. Szerencsére hozzánk csak jó gyerekek járnak, így a cukron, csokin és gyümölcsön kívül virgácsot senki sem kapott az idén. Bár gyors látogatása után már tovább is utazott segédeivel, de ezúton köszönjük neki, hogy idén sem felejtett el minket, s ha csak egy kis időre is, de betért a mi iskolánkba is!

  Galéria...
 • Szecsődi Tímea
 • 2023. november 29.

A 6. évfolyam II-es magyaros csoportja az idei évben új fogalommal ismerkedett meg: a szövegtárggyal. De mi is ez? A szövegtárgy egy kézbe vehető, konkrét irodalmi mű ihlette újabb műalkotás. Ez lehet szövegrészlet, szövegmásolat olyan tárgyon, ami az eredeti alkotásról jut eszünkbe. Az alkotás anyaga lehet papír, fa, textil, műanyag, üveg, fém, kő, ruhadarab, újrahasznosítható régi tárgy, tehát bármi, ami megihlet. Fontos volt, hogy olyan eszközöket használjanak fel hozzá, melyek otthon megtalálhatóak, s lehetőleg hasznosítsanak újra. Így születtek meg a munkák, melyeket a diákok 2-3 órán keresztül készítettek otthon, s a tanórán meséltek a folyamatról, bemutatták egymásnak alkotásaikat. Kiderült, hogy nagyon sokan tudnak varrni, fúrni és faragni, ráadásul közelebb is kerültek így az irodalmi műhöz. Az elkészült munkákat a könyvtárban meg lehet tekinteni, a két hungarocellből készült lúd pedig a német teremben található. A dolgos kezek névsora: Baranyai Júlia - 6.b, Bujtás Barnabás - 6.z, Cser Ramóna - 6.a, Dombay Fruzsina - 6.a, Fendrik Lilla - 6.z, Horváth Erik - 6.a, Horváth Zsófia - 6.z, Jánvári Nóra - 6.z, Nagy Jázmin - 6.z, Pék Máté - 6.b, Simon Eszter - 6.z, Sipőcz Péter - 6.a, Szabó-Rácz Heléna - 6.z, Tóth Kíra Boglárka - 6.b, Zernovácz Lara Tiara - 6.a.

  Galéria...
 • Horváth Mirtill
 • 2023. november 27.

Az ötödik évfolyamos tanulók a történelem és rajz tantárgyak közötti kapcsolatot kihasználva nagyszerű alkotásokat készítettek. A gyerekek kőbaltákat és barlangrajzokat készítettek. A kiállítás megtekinthető a "B"-épület földszinti folyosóján. Felkészítő tanárok: Horváth Mirtill, Nagy Judit, Pék Krisztina.

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2023. november 22.

A 7. és 8. zenei osztály a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban járt, ahol megtekintett egy sketchbook kiállítást Nagy Judit tanárnővel.

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2023. november 14.

Iskolánk felső tagozatos tanulói részt vettek az ifjúsági hangversenybérlet-sorozat idei első előadásán a Bartók Teremben, ahol egy rendhagyó énekóra keretében megismerhették a Zűrös bandát, akik zenéjében a magyar és a balkáni zene hagyományai jelennek meg modern feldolgozásban.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. november 14.

November 13-án, a magyar nyelv napján tartottuk meg műveltségi vetélkedőnket, melyet immáron 24. alkalommal rendeztünk meg a város és a város környéki általános iskoláinak számára. Weöres Sándor születésének 110. évfordulója alkalmából az alsó tagozatos csapatoknak (4. osztály) Weöres Sándor életéből és a Bóbita című verseskötetéből kellett felkészülniük, míg a felső tagozatosoknak (7-8. osztály) a költő életéből és költeményeiből kellett számot adnia tudásukból a délutáni vetélkedőn. A verseny a szokásos módon két fordulóból állt, egy írásbeli és egy szóbeli részben adott teljesítmény adta ki a végeredményt. A délután 14:00 órakor kezdődő rendezvényünket egy rövid kis ünnepi megemlékezéssel nyitottuk, azután iskolánk igazgatója, Gergácz Gábor köszöntötte vendégeinket, a 9 csapatot (5 alsós, 4 felsős) és felkészítő tanáraikat. A jó hangulatban telt délutánon a vetélkedő résztvevői szemmel láthatóan jól érezték magukat, örömmel teljesítették a feladatokat. Fél öt után pár perccel, amikor a zsűri összesítette a pontszámokat, kihirdettük a végeredményt, amely 2023-ban az alábbiak szerint alakult. Alsó tagozaton az 1. helyen a Táplánszentkereszti Apáczai Csere János Általános Iskola (Horváth Laura, Mészáros Máté, Németh Botond – felkészítő: Fehérné Molnár Beáta), 2. helyen a Gothard Jenő Általános Iskola (Markó Lukács, Rácz-Racker Rebeka, Tőke Gábor – felkészítő: Verasztóné Tóth Ildikó), míg 3. helyen a Nyitra Utcai Általános Iskola (Szelezsán Emese, Paksa Csenge, Paksa Bende – felkészítő: Horváth Zoltánné) csapata végzett. Felső tagozaton az 1. helyen a Gothard Jenő Általános Iskola (Seibert Bálint, Kovács Bíborka, Kutasi Fanni – felkészítő: Némethné Takács Eleonóra) , 2. helyen a Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola (Ekbauer Milán, Ringhoffer Petra, Tóth János Márk – felkészítő: Németh Judit), 3. helyen pedig a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI – Vép (Nagy Lilien, Varga Ádám, Simon Ármin – felkészítő: Iván Csilla) csapata végzett. Gratulálunk a helyezetteknek, s egyben köszönjük minden csapatnak, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket! Bízunk benne, hogy egy év múlva ismét vendégül láthatjuk a most megjelent iskolák diákjait, és megint egy jó hangulatú délutánt tölthetünk majd együtt!

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. november 12.

Iskolánk kórusa, a Sándorfi Olga tanárnő által vezényelt Kodály kórus is fellépett az idei Szent Márton Gálán. A nagyközönség két művet hallhatott előadásunkban, Balázs Árpád: Bodzavirág és ifj. Somorjai József: Üzenet a kék bolygónak. Zongorán kísért Simkó Zsuzsa, s szólót énekelt Kőhalmi Zsófia (7.z) és Vadvári Júlia (8.z). A Szombathelyi Televízió felvételének 2 óra 9. percétől tekinthető meg kórusunk szereplése.

  Galéria...

  Szent Márton Gála...
 • paragvari.hu
 • 2023. november 10.

Hagyományainkhoz híven idén is megemlékeztünk városunk szülöttéről, Szent Mártonról. Az első óra elején egy rövid kis műsort hallhattunk az iskolarádióban, majd ezután indult útjára a népes kis alsó tagozatos csapat, hogy körbevigyék az iskola folyosóin a fényt, amely a jó cselekedeteket jelképezi. A németet tanuló kisdiákok vidáman énekelték az „Ich geh’ mit meiner Laterne” című Márton-napi gyerekdalt, s közben szépen pislákoltak a sötétbe burkolózó folyosókon a lampionos gyertyafények. A nap további részében még számos Márton-napi népszokásról hallhattak a gyerekek, hisz a többi tanórának is eme jeles ünnep volt az alaptémája. Köszönjük az idegen nyelvi munkaközösség pedagógusainak a megemlékezést, bízunk benne, hogy a reggel felgyúló fények mindenkit megérintettek, s mindenki kellő ráhangoltsággal ünnepelheti november 11-ét, Szent Márton napját!

  Galéria...

  Ünnepi műsor...
 • Para Penna
 • 2023. november 7.

A Paragvári Times pályázatot ír ki paragváris diákok számára 3–8. évfolyamon, vers- és meseíró pályázat keretében. A legjobb pályamunkákat az utolsó decemberi tanítási héten jutalmazzuk. Minden résztvevő elismerésben részesül.

  Tovább...

 • Para Penna
 • 2023. október 31.

A halloweenre a legtöbben amerikai ünnepként gondolunk, pedig nem onnan származik, és az eredete a régi időkre nyúlik vissza. Tavalyi számunkban olvashatattok róla bővebben, most csak néhány gondolatot idézünk belőle: a halloween kultúrája a keltáktól származik. A gyökerek Samhain ünnepén alapszanak, amelyet évente október 31-én tartottak a halottak tiszteletére. Samhain azt jelenti, hogy „a nyár vége” avagy november. Eddig a napig az elhunytak lelke különféle állatokba költözött, de ezen a napon a lelkek kiszabadulnak és szellemek formájában járják a falvakat, az utcákat és a házakat. S hogy ünnepelte a felső tagozat ezt a nyelvi munkaközösség szervezésében? Vadvári Júlia (8.z) beszámolójából kiderül!

  Tovább...

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. október 26.

Az 1956-os forradalomról, s annak eseményeiről idén is egy filmösszeállításon keresztül emlékeztünk meg. Az elmúlt években számos saját filmet készítettünk ebben a témában, így volt bőven kép- és hanganyagunk, hogy a lehető legszemléletesebben érzékeltessük diákjainkkal az akkori történéseket. Mostani filmünk két korábbi ünnepi filmösszeállításunk („A szabadág örökösei” – 2015, „Október 23-i ünnepi megemlékezés” – 2021) felhasználásával készült. Az első órában interaktív tábláinkon levetített film itt is megtekinthető az alábbi YouTube-hivatkozáson keresztül. Ünnepi megemlékezésünk nemcsak ebben a formában elevenítette fel az 1950-es éveket, hanem egy több állomásos kiállításnak is részesei lehettünk. A négy helyszínen, négy különböző interaktív bemutatón ismerkedhettek meg a gyerekek az akkori kor jellegzetességeivel. Ízelítőt kaptak az 50-es éveket jellemző divatról, megszemlélhették az akkori háztartási eszközöket, lakásdíszeket, tanszereket, valamint kipróbálhatták az akkor használatos fényképezőgépeket, kamerákat, lemezjátszókat, rádiókat, s nem utolsó sorban megcsodálhattak egy korabeli mozis vetítőgépet is. A könyvtárban pedig helytörténeti beszámolókat hallhattak, láthattak, hogy mi is történt városunkban 1956 októberében, novemberében. Köszönjük ezt a nem mindennapi megemlékezést a műsor szerkesztőinek, a kiállítás szervezőinek: Horváth Mirtill, Horváth Nóra, Nagy Judit, Nagyné Kovács Ildikó, Németh Andrea, Sági Manuéla, Szecsődi Tímea, Takács Ildikó tanárnőknek, valamint nyolcadik osztályos segítőiknek!

  Galéria...

  YouTube...
 • Horváth Mirtill
 • 2023. október 26.

Az ötödik évfolyam történelemszakkörén az 5.a és 5.b osztály tanulói egy őszi ásatáson próbálhatták ki a régészetről tanultakat. A gyerekeket három doboz várta öt réteggel, mely izgalmas, értékes kincseket rejtett. A fiatal régészek a falevelek, faágak, faforgács, agyag, kövek és homok alatt találhattak cseh pénzérméket, ékszereket, cserép darabjait, fából készült kést és fagolyócskákat. A gyerekek feladata az volt, hogy kiássák a leleteket és a lehető legtöbb információt rögzítsék róluk egy táblázatban. Fontos volt a csapatmunka, a régészek munkáját restaurátorok segítették. A szakkör végén a három csapat a cserép darabjait összeillesztette és alaposan megvizsgálta az eredeti díszítést.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. október 20.

Ahogy az tegnap ígértük, ausztriai kirándulásunk legújabb fotóit ismét megosztjuk. A mostani galériában a 2-es számú buszon lévő diákjaink képes beszámolója tekinthető meg, ők elsőként Riegersburg várát látogatták meg, majd ezután vették útjukat a világhírű Zotter csokoládégyárba. Bár e csapat tagjai már végzős diákjainkból tevődtek össze, de mindennek ellenére ők is ugyanolyan őszinte gyermeki tekintettel gyönyörködtek a „boszorkányvár” szépségében, s a csokigyár ezernyi csodájában.

  Galéria...
 • Horváth Zsófia, Molnár Luca - 6.z
 • 2023. október 20.

A 6.z osztály október 5-én látogatta meg a Weöres Sándor Színházat és megnézte az Óz, a csodák csodája című musicalt. A kétfelvonásos előadás nagyon izgalmas, humoros és fantáziadús volt. Osztályunk a 10., 11. és a 12. sorokból nézte az előadást, ahonnan nagyon jól lehetett látni mindent. A színdarabban a főszereplők jelmeze nagyon ötletes, különleges volt. Az előadás végén a közönség vastapssal fejezte ki tetszését. Az osztályunk nagyon jól érezte magát. A színházból élményekkel telve fél tízkor jöttünk ki. Az épület előtt szüleink vártak bennünket.

 • Linhárt Léna Anna - 6.a
 • 2023. október 19.

Október 17-én a 6., 7., és 8. évfolyamos, német nyelvet tanuló diákok tagjaiként útra keltünk, hogy ellátogassunk a Zotter csokigyárba, és megcsodáljuk Riegersburg várát. Két busz indult el 8 órakor az iskolától. Az egyiken a 6.-7.-esek, a másikon pedig a 8.-asok ültek. Az első busz a csokigyárnak vette az irányt, míg a második a várban kezdett. A másfél órás út után a csokigyárban először egy filmet tekintettünk meg, mely tökéletesen bemutatta, hogyan és miből készül a mindenki által kedvelt édesség. Ezt követően lehetőségünk volt több, mint 300 fajta csokoládé közül válogatni, s egy kerámiakanál segítségével megkóstolni azokat. Kakaóbabot, különféle ízesítésű reszelékeket, szökőkútszerűen csordogáló és még sok más módon elkészített finomságot ehettünk. A sok kóstolás után átmentünk a gyár területén található élményvilágba, ahol egy csokitemető is rejtőzött. Ez azt a célt szolgálta, hogy azokat a csokikat, amelyeket ízük miatt kivontak a forgalomból, ide „temessék el”. Láthattunk rengeteg állatot is, amely az ehető állatkert része. Ennek lényege, hogy megtanítsa nekünk, kellő szeretettel kell bánni az állatokkal, hisz ők is élőlények. Egy óra alatt bejártuk ezt a területet, ahol ügyességi játékokat is felfedezhettünk. 2 órakor tovább utaztunk a várhoz. Összesen hét kapun át jutottunk fel a tetejére. Bizony igen sokat kellett sétálnunk, de DUPLÁN megérte, hiszen gyönyörű panoráma tárult a szemünk elé, sőt, mivel minden kapunál találtunk egy papírra írt betűt, és azokból összeraktunk egy német szót, ezért még egy kis meglepetést is kaptunk. 4 órakor kissé fáradtan, de vidáman, élményekkel gazdagon indultunk vissza Szombathelyre. Köszönjük tanárainknak a kirándulás megszervezését, a felejthetetlen programokat! Képgalériánk folyamatosan frissül, így érdemes időnként újból megtekinteni oldalunkat.

  Galéria...
 • Czékman-Illés Renáta
 • 2023. október 13.

A 4.e és 4.d osztályos magyar szakkörös gyerekek ellátogattak tegnap a Berzsenyi Dániel Könyvtárban megtekinthető "Mesés nemez" kiállításra. Csoda dolgokat láttunk, hallottunk, tapintottunk, tanultunk. Köszönjük az előadást, élmény volt! A kiállítás szombat éjfélig látogatható. "Ne a formát őrizd, hanem annak a tartalmát. Azzal tiszteld meg őseidet, és tudásukat, hogy hozzájuk hasonlatossá válva megérted a hagyatékukban rejlő isteni törvényt, és azt a jelenhez igazítva újat, többet alkotsz, folytatva ezzel teremtő munkájukat!"

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. október 6.

Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az 1848–49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár ezen honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. Eme nemzeti gyásznapról emlékeztünk meg mi is az iskolarádióban. A honlapunkon keresztül is meghallgatható ünnepi műsort idén a 8.b, 8.d és a 8.z osztályok tanulói készítették, melyet Horváth Mirtill tanárnő állított össze. A megemlékezés után az osztályok képviselői mécsest gyújtottak és virágot helyeztek el az iskola folyosóin kialakított emlékhelyeken.

  Ünnepi műsor...

  Galéria...
 • Takács Ildikó, Horváth Mirtill
 • 2023. október 5.

Az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ által szervezett "Tini galopp" információkereső vetélkedőn 3. helyezést ért el iskolánk 8.b osztályos csapata. A csapattagoknak - Bicsák Nórának, Raffay Katának és Soós Dorinának - szívből gratulálunk! Felkészítő: Takács Ildikó tanárnő. A versenyen nemcsak 8.b osztályos tanulóink indultak, hanem a Horváth Mirtill tanárnő által felkészített 7-8. zenei osztályos tanulóinkból álló "Pindur Pandúrok" - Domonkos Gitta (7.z), Kiss Boglárka (8.z) és Németh Fanni (7.z) - csapata is, akik szintén remekül szerepeltek a történelmi témájú vetélkedőn. A program tematikája Szombathely város történelmi emlékhelyei köré épült. Külön érdekesség volt a tanulók számára egy levéltári feladvány, ahol további új, hasznos ismeretekkel gazdagodtak a gyerekek. A vetélkedő remek hangulatban telt, mindkét csapat lányai szuper csapatmunkával oldották meg a feladatokat. Szép élményekkel gazdagodtak, örömmel vették át az okleveleket és könyvjutalmakat.

  Galéria...
 • Takács Luca - 8.b
 • 2023. október 3.

Pár hete az osztálytársaimmal volt alkalmam ellátogatni a soproni Bűvösvölgybe. Életre szóló élmény volt, mind nagyon élveztük. A nap folyamán betekintést nyerhettünk a média világába. Érkezésünket követően 4 csoportba rendeződtünk. Mi elsőként a filmkészítés rejtelmeivel ismerkedtünk meg, és azt hiszem, ez tetszett a legjobban mindenkinek. Minden csoport elkészített egy kisfilmet, aminek a forgatókönyvét is mi írtuk meg, a végeredmény pedig meglepően jó lett, rengeteget nevettünk. A nap során megismerkedtünk még a szinkronszínészettel, híradót és rádiós műsort is forgattunk és magazint is szerkesztettünk. S hogy mennyit tanultunk? Készítettünk egy rövid interjút, ahol minden részletről beszámolunk nektek. Ebben az interjúban mindent felhasználtunk, amit a nap során tanultunk. Bízunk benne, hogy nektek is lesz majd alkalmatok ellátogatni ide az iskolánk segítségével. Aki pedig kedvet kapott ehhez a műfajhoz, a Paragvári Times szerkesztősége szeretettel várja nemcsak az újságírókat, hanem a riportereket és operatőröket, vágókat, hangosítókat, vagyis bármelyikőtöket, aki szívesen velünk dolgozna.

  YouTube...
 • Szecsődi Tímea
 • 2023. szeptember 29.

Kedves Olvasók!

Az előző tanévben a XXI. század legnagyobb kihívásába kezdtünk bele: nyomtatott sajtót gyártottunk. Az idei tanévtől az iskolaújság azonban online térbe költözik, hogy védjük a környezetet, és minél többetekhez elérjünk. Az előző tanév tapasztalatai alapján az online feladatok többeteket mozgatott meg, mint az offline. Az újságot továbbra is diákok írják diákoknak, olyan témákról, amik minket érdekelnek, nap, mint nap részesei vagyunk. Kicsik és nagyok, fiúk és lányok is találnak kedvükre való olvasnivalót.

  Tovább...
 • paragvari.hu
 • 2023. szeptember 28.

Az alsó tagozat számára minden ősszel egy szüreti mulatságot rendezünk, amennyiben azt az időjárás is teljes mértékben lehetővé teszi. Idén, szeptember 28-án ennél nyáriasabb időt nem is kívánhattunk volna egy szabadtéri rendezvényhez, így ismét zavartalanul kivonulhattak a legkisebbek egy önfeledt szüreteléshez, mulatozáshoz. Egy rövid köszöntő után a gyerekek a 2. osztályosok jóvoltából egy kedves kis szüreti verselést hallhattak, majd ezután következett a táncház, ahol mindenki együtt táncolt és énekelt a zenészekkel, Rózsa nénivel és János bácsival. A bevezető után pedig jöttek a szabadtéri játékok (képkirakó, mocsárjárás, aszfaltamőba, kötélhúzás, szókirakó), a fotófal, s az elmaradhatatlan szőlőpréselés. Az állomások között ma sem maradt senki éhesen, mindenki kedvére válogathatott a finomabbnál finomabb falatok között, hisz volt sok-sok süti és zsíroskenyér. Szemmel láthatóan mindenki nagyon jól érezte magát, a mai délután biztosan szép emlék marad minden kisdiákban. Köszönjük a szervező és segítő pedagógusok munkáját, sok új játékötletét, és nem utolsó sorban a kedves szülők segítségét, felajánlását, mellyel szebbé és emlékezetesebbé varázsolták a gyerekek mai napját! Köszönjük! A délután készült legjobb pillanatok fotói az alábbi galériában tekinthetőek meg.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. szeptember 28.

Ahogy egy évvel ezelőtt, úgy idén is a szüreti mulatságunk napján emlékeztünk meg a magyar népmese napjáról az iskolarádióban. Az első óra elején elhangzott műsort Borsos Dorka (5.b) tolmácsolásában hallgathattuk meg. Dorka először elmondta, miért fontosak a mesék, s miért éppen szepetember 30-án tartjuk ezt az ünnepnapot immár 18 éve. Ezután egy mesét hallottunk, mégpedig a „Melyik ér többet?” című magyar népmesét. Aki kíváncsi eme történetre, az alábbi hivatkozáson keresztül meghallgathatja a teljes mesét. Köszönjük Takács Ildikó tanárnőnek a megemlékezés megszervezését, s kis segédeinek Csonka Emmának (7.b), Gácsi Annának (7.b), Kovács-Vörös Lujzának (7.b), Domonkos Gittának (7.z) és Kiss Boglárkának (8.z), hogy „tarisznyás mesemondóként” egy-egy mesével népszerűsítették ezt az ünnepnapot az 1-3. osztályosok körében!

  Ünnepi műsor...
 • Szecsődi Tímea
 • 2023. szeptember 27.

Az előző évben hagyományteremtő céllal került megrendezésre az "Éjszaka az iskolában" rendezvény, s a nagy sikerre való tekintettel az idei évben is bejárhatják a nyolcadikosok az éjszakai Paragvárit. Teljesen más, mint nappal... 🙂️

  További részletek...
 • Sándorfi Olga
 • 2023. szeptember 27.

Iskolánk Kodály kórusa meghívást kapott az 50. jubileumát ünneplő Szombathelyi Pedagógus Kórus hangversenyére, melyen szeptember 22-én pénteken, a Bartók Terem színpadán a kórussal együtt két művet énekeltek el tanulóink. A Sándorfi Olga karnagy vezényletével a kórustól elsőként Victor C. Johnson Murasame című művét hallhatta a nagyközönség, ezt követte ifj. Somorjai József Üzenet a kék bolygónak című dala. Az est nyitányaként Sipos Benedek 7. zenei osztályos tanuló trombitán közreműködött Charpentier Te Deumában. A mellékelt galériában mindkét elhangzott mű is megtekinthető.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. szeptember 20.

Szinte még el sem kezdődött az idei tanév, de már most, a városi és megyei atlétikai versenyeken is hatalmas sikereket értünk el. Az Általános Iskolák Egyéni Atlétikai Bajnokságán súlylökésben és magasugrásban büszkélkedhetünk szép eredményekkel, valamint szintén súlylökésben a Megyei Atlétikai Ügyességi Csapatbajnokságon öregbítettük iskolánk jó hírnevét, ahol a lányok és a fiúk is megyei 1. helyezést értek el. Diákjaink és felkészítőik nevei és helyezései az „Eredmények” menüpont alatt olvashatóak. Gratulálunk a szép eredményekhez! Hajrá Paragvári!

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2023. szeptember 20.

Bálint Balázs jóvoltából megismerhettük a darbuka, tradicionális afrikai és közel-keleti ütőhangszert. A gyerekek ki is próbálhatták a darbukát, és egy élménydobolásban is részt vettek. Köszönjük az előadónak a bemutatót, sok szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe az általa indított kurzusokat, melyekkel kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken lehet tájékozódni: Telefon: +36 30 885 2044; e-mail: ba.bapercussion@gmail.com

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2023. szeptember 20.

Az idei tanévben a Lázár Ervin Program első rendezvényeként a Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság szervezésében iskolánk hetedik évfolyamos tanulói a Savaria Rézfúvós Kvintett "Még a slagból is zene szól" című előadásán vettek részt.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. szeptember 1.

Ma reggel 8 órakor -az idei tanév első becsengetése után- egy rövid ünnepi beszéddel nyitotta meg a 2023/2024-es tanévet iskolánk igazgatója, Gergácz Gábor. Intézményünk ezen a napon 118. alkalommal kezdte meg az oktatást fennállása óta. Az elsős kisdiákjaink iskolakezdéséről készült fotók az alábbi hivatkozáson lévő képgalériában tekinthetőek meg.

  Galéria...