paragvariujsag@gmail.com

           

2023. november 30.

      
 • Para Penna
 • 2023. november 30.

Iskolaújságunk digitális mibenlétének köszönhetően több lehetőségünk adódik arra, hogy megszólítsuk a kedves olvasókat, s újabb apró kis ajándékokkal halmozzunk el mindenkit, akik napról napra követik írásainkat, beszámolóinkat. Az adventi időszak beköszöntével ez most igazán időszerű, így a karácsonyi várakozás jegyében minden nap egy kis meglepetéssel készülünk, mely a közelgő ünnepekhez kapcsolódik. Az ablakocskák mögött időnként megbújhat egy kedves kis mese, dal, barkácsötlet, de az ünnepi étkek tárházát is igyekszünk hasznos tanácsokkal kiegészíteni. Na, de többet nem árulhatunk el, december 1-től egészen karácsony napjáig legyen minden meglepetés!

  Adventi naptár...

2023. november 29.

      
 • Para Penna
 • 2023. november 29.

A digitális megjelenésű iskolaújságunk történetében is eljött az első alkalom, amikor a leghűségesebb olvasóinkat apró kis jutalmakban részesítettünk. Közülük is azokat, akik nemrég feladott rejtvényeinket helyesen megoldották, s válaszaikat időben be is küldték a szerkesztőségünkbe. Ma, a nagyszünetben a Para Penna szerkesztőségének tagjai (Vadvári Júlia, Németh Dóra, Házi Veronika – 8.z) személyesen gratuláltak a nyerteseknek és adták át a helyes megfejtésekért járó jutalmakat és az okleveleket. Legközelebbi jutalomosztásunk a téli szünet előtt lesz, akkorra már bizonyosan eredményt tudunk hirdetni a legkisebbeknek szánt rejtvények megfejtéseivel kapcsolatban is, melynek beküldési határideje december 10. Mostani díjazottjaink: Németh Réka - 2.a, Nehéz Natália - 2.b, Fülöp Hanna Réka - 2.z, Subsics Zoé - 2.z, Timár Lara - 3.d, Balogh Noémi - 3.d, Györke Szófia - 5.z, Németh Zsófia - 6.a, Kun Barnabás - 6.z. Graulálunk!

  Galéria...

2023. november 23.

      
 • Bujtás Barnabás - 6.z
 • 2023. november 23.

Minden diák szeretné jobban megismerni a tanárait, hiszen ők ismernek minket, rutinosak és nekik 45 perc is elegendő arra, hogy tudják, aznap milyen állapotban vagyunk. Ebben a rovatban egy-egy tanárunkkal készítünk interjút, de név nélkül, s nektek ki kell találni, hogy kiről van szó.

  Tovább...

2023. november 19.

      
 • Para Penna
 • 2023. november 19.

Kedves első és második osztályos gyerekek!

Az alábbi linken egy kedves mesét hallhattok, Fernández–Berkes Ramóna és Lakner-Bognár Lili (2.z) tolmácsolásában. Figyelmesen hallgassátok meg Cicamica történetét, mert a rátok váró feladat megoldásához fontos, hogy alaposan ismerjétek a mesét. Ha kell, hallgassátok meg többször, de kérhetitek felnőtt segítségét is, mielőtt kitöltitek a mellékelt feladatlapot. A leggyorsabb helyes megfejtést beküldők apró ajándékban részesülnek. Sok szerencsét kívánunk! Beküldési határidő: december 10.

  A cicamica...

  Feladatlap...

2023. november 18.

      
 • Para Penna
 • 2023. november 18.

Hamarosan itt a karácsony. Az ünnepre hangolódva most az alsó tagozatosoknak készültünk egy kis idegen nyelvű rejtvénnyel. Jó szórakozást kívánunk! Beküldési határidő: december 10.

  Tovább...
 • A 4.d napközisei
 • 2023. november 18.

Mit jelent az ősz a napköziben? Varázslatos színekben pompázó fákat, óriási falevelekkel! Erősebb, halványabb, sárgás, zöldes, pirosas csuda nagy leveleket. A fákon, a földön, mindenhol az udvaron szerteszéjjel. Imádjuk, mi gyerekek dobálni, hordani, ugrálni benne.

  Tovább...

  Galéria...

2023. november 14.

      
 • Borsos Dorka - 5.b
 • 2023. november 14.

Mi leszel, ha nagy leszel?

„Tüzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász!” - Írja József Attila. Ahogy növekedünk, egyre többször teszik fel nekünk ezt a kérdést, és egyre komolyabb választ várnak tőlünk. Szerencsére az iskola teret biztosít arra, hogy számos szakmát megismerjünk, és olyat válasszunk majd magunknak, amit élvezünk és szeretünk, nem pedig muszájból csináljuk.

  Tovább...

  Galéria...

2023. november 12.

      
 • Varga Tamara - 8.b
 • 2023. november 12.

Az éjszaka mindig izgalmas, rejtélyes a regényekben. Ezt 8. osztályban a paragvárisok is megtapasztalhatják, hogy valóban így van. Az iskola falai tanítás után a sötétben máshogy ismerősek, máshogy verődik vissza róluk a hang, mint nappal, amikor tele van gyerekkel és tanárral a folyosó. Legyél elég bátor, és amikor nyolcadikos vagy, jelentkezz a programra! Megéri a beugró feladatot elkészíteni ezért az élményért.

  Tovább...

  Énekek, sikolyok...

2023. november 9.

      
 • Taskó Mátyás - 5.b
 • 2023. november 9.

Minden szombathelyinek ismerős ez a köszönés, hiszen augusztusban a Savaria Karneválon sokat halljuk. Egy olyan városban élünk, amely már több mint kétezer éve folyamatosan lakott, velünk él a történelem. A héten iskolánkból több osztály is időutazáson vehetett részt, és az Agora Művelődési és Sportházban részt vehetett egy 45 perces foglalkozáson, az ókori Savariában.

  Tovább...

  Galéria...

2023. november 7.

      
 • Para Penna
 • 2023. november 7.

Tagozatos tanulóink minden évben projekteken keresztül mutatják be, mennyit fejlődtek az idegen nyelv területén. A most látható projekt témáját egy korábbi látogatásunk sikere ihlette. Szeptemberben látogatást tettünk a soproni Bűvösvölgybe, ahol a gyerekek sokat tanultak a média világáról. Ennek apropóján gondolták, jó ötlet lenne hungarikumokat népszerűsíteni a választott idegen nyelven, jelen esetben németül. A következő alkotások az ötlettől a megvalósulásig egytől-egyig a gyerekek keze munkáját dicséri. A hungarikumok fogalma az alsó tagozatosok számára sem ismeretlen, hiszen negyedik osztályban is már olvashatunk hazánkat meghatározó, hírnevünket öregbítő termékekről. Ebben a témában hamarosan feladványokkal is jelentkezünk.

  Sportszelet...

  Sió...

  Puli...

  Pöttyös...

  Egri bikavér...

 • Para Penna
 • 2023. november 7.

A Paragvári Times pályázatot ír ki paragváris diákok számára 3–8. évfolyamon, vers- és meseíró pályázat keretében. A legjobb pályamunkákat az utolsó decemberi tanítási héten jutalmazzuk. Minden résztvevő elismerésben részesül.

  Tovább...

2023. november 4.

      
 • Németh Dóra - 8.z
 • 2023. november 4.

Az idei tanévben nem szokványos megemlékezésen vehettek részt iskolánk diákjai 3 -8. évfolyamon. Különböző állomásokon ismerhették meg a korszakot (film, zene, divat, mindennapok), nem csak ‘56 eseményeit. Idézet a kiállítás egy részéből: „1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt - bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel.” John F. Kennedy

  Tovább...

  Galéria...

2023. október 31.

      
 • Vadvári Júlia - 8.z
 • 2023. október 31.

A halloweenre a legtöbben amerikai ünnepként gondolunk, pedig nem onnan származik, és az eredete a régi időkre nyúlik vissza. Tavalyi számunkban olvashatattok róla bővebben, most csak néhány gondolatot idézünk belőle: a halloween kultúrája a keltáktól származik. A gyökerek Samhain ünnepén alapszanak, amelyet évente október 31-én tartottak a halottak tiszteletére. Samhain azt jelenti, hogy „a nyár vége” avagy november. Eddig a napig az elhunytak lelke különféle állatokba költözött, de ezen a napon a lelkek kiszabadulnak és szellemek formájában járják a falvakat, az utcákat és a házakat. S hogy ünnepelte a felső tagozat ezt a nyelvi munkaközösség szervezésében? Vadvári Júlia (8.z) beszámolójából kiderül!

  Tovább...

2023. október 27.

      
 • Fendrik Réka
 • 2023. október 27.

Jó vagy matekból, de nem gimnáziumba szeretnél továbbtanulni, hanem valamilyen szakma érdekel? A HBSZ-ben tanulhatsz pénzügyi-számviteli ügyintézési alapokat, vagy gazdálkodás és menedzsment szakon, esetleg szoftverfejlesztő is lehet belőled! Réka azért ezt az iskolát választotta, mert nem igazán tudta, mi is szeretne lenni, de a nyílt napok után ezt találta a leginkább magához illőnek. Olvasd el beszámolóját, hogy érzi magát!

  Tovább...
 • Enger Csanád
 • 2023. október 27.

„Do ut des, do ut facias, facio ut des, facio ut facias” vagyis „Adok, hogy adj, adok, hogy csináld, csinálom, hogy adj, csinálom, hogy csináld.” Az iskola mottója, melyet a Szülői Munkaközösség Egyesülete fogalmazott meg. Egykor ebben az intézményben csak lányok tanulhattak, ma azonban már fiúk előtt is nyitva áll az ajtó. Angol kéttannyelvű képzése mellett hangsúlyt kapnak mind a reál, mind a humán tárgyak a különböző osztályokban. Olvasd el Csani beszámolóját, hogy többet megtudj a Kanizsai Dorottya Gimnáziumról!

  Tovább...
 • Tóth-Kovács Teodor
 • 2023. október 27.

Az 1921-ben alapított iskola a megye és a város kereskedelmi, vendéglátói és idegenforgalmi képzésének bázisiskolája volt a múltban és a jelenben egyaránt. A megújult intézmény sok évtizedes hagyományokra tekint vissza az idegennyelv-oktatásban és a gyakorlatorientált szakképzésben. Nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvi oktatásra. Az idegen nyelvű oktatás és a gyakorlati képzés összekapcsolására jó lehetőséget kínálnak a külföldi szakmai gyakorlatok Németországban, Olaszországban és Ausztriában. És hogy milyen itt az élet tanulóként? Olvasd el Teó beszámolóját, hogy megtudd!

  Tovább...
 • Para Penna
 • 2023. október 27.

Rejtvények az idei újságban is lesznek, s idén is kisebb-nagyobb nyereményekkel jutalmazzuk a sikeres beküldőket! Az első négy rejtvény inkább a kicsiknek szól, a megoldásokat e-mailben várjuk a paragvariujsag@gmail.com címre. Ahogy haladunk előbbre a számokkal, több digitális kihívásra számíthattok, s természetesen Dammara manó is megjelenik nemsokára! Az ő rejtvényei érnek igazán nagy jutalmat! Részleteket később osztunk meg veletek a nyereményekről. Jó játékot!

  1. rejtvény...

  2. rejtvény...

  3. rejtvény...

  4. rejtvény...
 • Para Penna
 • 2023. október 27.

Mindenki álmodozott már róla, milyen lehet az iskola éjszaka, amikor már senki sincs ott. Különleges lehet? Vannak furcsa dolog, amiket csak éjjel, sötétben lehet látni? Milyen lehet elemlámpával végigszaladni a sötét folyosón? Sikongatni és hallgatni a visszhangot… Mindezt megtudhatja minden 8. osztályos paragváris diák (idén október 27-én), aki teljesít egy előzetes feladatot: ír egy novellát (magyar, angol vagy német nyelven) vagy készít egy maszkot. A novellák közül mutatunk be néhányat ráhangolódásként az eseményre. A kritérium az alábbi volt: trükk, csokoládé, szél, gesztenye, sütőtök, narancssárga, vörös, misztikus, lámpás, iskola szavak közül legalább 5 felhasználása egy novellában. Jó olvasást kívánunk!

  It was dark (Raffay Kata - 8.b)

  Endre’s Halloween (Szarvas Panni - 8.b)

  Halloween night (Tóth Korinna Anna - 8.b)

2023. október 26.

      
 • Györke Szófia - 5.z
 • 2023. október 26.

A héten itt a Halloween! A következő néhány DIY-ötlet akár az osztályod, akár otthonod is színesítheti. Az eszközök feltehetőleg neked is megvannak (pl.: papír, olló, ragasztó, zsenília, vécépapír-guriga, festék), ráadásul gyorsan el is készíthetőek! Ebben a cikkben pókhálókat, pókokat, halloweeni figurákat tanulhatsz meg elkészíteni. Fotózd le munkád és küldd el nekünk neveddel és osztályoddal, és kitesszük az újságba, hogyan sikerült! Címünk: paragvariujsag@gmail.com

  Tovább...

2023. október 20.

      
 • Németh Dóra - 8.z
 • 2023. október 20.

2023 már nagyon a XXI. század. Az élet minden területén ott van, s már nehéz is elképzelni, milyen lenne, ha nem lenne. No, néha egy-egy áramszünet ráébreszt minket arra, hogy mennyivel megkönnyíti az életünket például a robotika vagy a telefonunk/okoseszközeink. A 8.z osztály október 4-én ellátogatott az am-LAB-ba, ami széleskörű eszközparkkal és szakértő mérnökcsapattal biztosít versenyképes kutatási- és fejlesztési környezetet, elsősorban gyártó vállalkozások számára.

  Tovább...

2023. október 19.

      
 • Simon Bulcsú
 • 2023. október 19.

Amikor a középiskolákat böngészi a diák, zenei tagozatosként mindenkinek a látóterébe kerül a Művészeti - de a többi osztályból is biztosan kacsintgattok ebbe az irányba. No de miben más mégis középiskolában zenét (vagy más művészetet) tanulni, mint általános iskolában? Bulcsú néhány mondatos beszámolójából kiderül.

  Tovább...
 • Para Penna
 • 2023. október 19.

Mindenki álmodozott már róla, milyen lehet az iskola éjszaka, amikor már senki sincs ott. Különleges lehet? Vannak furcsa dolog, amiket csak éjjel, sötétben lehet látni? Milyen lehet elemlámpával végigszaladni a sötét folyosón? Sikongatni és hallgatni a visszhangot… Mindezt megtudhatja minden 8. osztályos paragváris diák (idén október 27-én), aki teljesít egy előzetes feladatot: ír egy novellát (magyar, angol vagy német nyelven) vagy készít egy maszkot. A novellák közül mutatunk be néhányat ráhangolódásként az eseményre. A kritérium az alábbi volt: trükk, csokoládé, szél, gesztenye, sütőtök, narancssárga, vörös, misztikus, lámpás, iskola szavak közül legalább 5 felhasználása egy novellában. Jó olvasást kívánunk!

  A halloweeni buli (Lovranics Doroti - 8.e)

  The tall man (Tóth Loretta Léna - 8.b)

  That one day (Németh Mira Virág - 8.b)

  Tanulság (Takács Luca - 8.b)

  A boszorkány nyaklánca (Varga Tamara - 8.b)

 • Gál Kristóf
 • 2023. október 19.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem gyakorló iskolája 12 évfolyammal, amelyben meghatározó profil a nyolc és a négy évfolyamos gimnázium. Mindenki hallott már róla, számos eredménnyel büszkélkedhet, s az egyik legnagyobb létszámú oktatási intézmény a környéken. Olvassátok el Kristóf beszámolóját, hogy nektek való-e ez a gimnázium!

  Tovább...

2023. október 18.

      
 • Para Penna
 • 2023. október 18.

Mindenki álmodozott már róla, milyen lehet az iskola éjszaka, amikor már senki sincs ott. Különleges lehet? Vannak furcsa dolog, amiket csak éjjel, sötétben lehet látni? Milyen lehet elemlámpával végigszaladni a sötét folyosón? Sikongatni és hallgatni a visszhangot… Mindezt megtudhatja minden 8. osztályos paragváris diák (idén október 27-én), aki teljesít egy előzetes feladatot: ír egy novellát (magyar, angol vagy német nyelven) vagy készít egy maszkot. A novellák közül mutatunk be néhányat ráhangolódásként az eseményre. A kritérium az alábbi volt: trükk, csokoládé, szél, gesztenye, sütőtök, narancssárga, vörös, misztikus, lámpás, iskola szavak közül legalább 5 felhasználása egy novellában. Jó olvasást kívánunk!

  Burglary in Lakeville (Szénási Izabella - 8.b)

  Józsi és a csokoládé (Szendrei Ildikó - 8.b)

  Egy halloweeni éjszaka (Drimmer Luca - 8.b)

  A Halloween adventure (Németh Márton - 8.b)
 • Pribusz Gergő
 • 2023. október 18.

Az NLG-s diákok 1948 szeptemberében kezdték meg első tanévüket, a Faludi Ferenc főreáliskola jogutódjaként a mai Premontrei Gimnázium épületében. A 4 évfolyamon már kilencedik osztálytól kezdve emelt óraszámban tanulhatják a diákok az idegen nyelvet vagy a matematikát vagy a természettudományokat és a sportban kiemelkedő teljesítményű diákok is edzéseikhez igazodva tanulhatnak. Ha úgy érzed, hogy egyetemen szeretnél továbbtanulni érettségi után, olvasd el Gergő beszámolóját első benyomásairól!

  Tovább...
 • Domonkos Gitta - 7.z
 • 2023. október 18.

Mi a kórus?

A definíciója ez: a kórus emberekből álló csoport (együttes), akik több zenei műfajú dalt énekelnek (általában komolyzenét). A kórusnak több fajtája létezik: templomi kórus, gyermekkórus, stb. A legtöbb kórust a karnagy irányítja, aki mimikával és karjai mozgatásával irányítja a kórust.

  Tovább...
 • Németh Fanni - 7.z
 • 2023. október 18.

Egy könyvtár mindig izgalmas. Gyerekként az a sok polc és rengeteg könyv mindig lenyűgöző. Egy olyan könyvtár azonban, amiben több száz éves könyvek vannak és csak kesztyűben lehet olvasgatni, már misztikus. Szinte olyan, mint a Harry Potterben, s nincs is olyan messze. Te jártál már az Egyházmegyei Könyvtárban? A 7.z igen, kalandozz velük te is!

  Tovább...

  Galéria...
 • Para Penna
 • 2023. október 18.

Bár elsőre egy gyerekmesének tűnik, mégis megtalálja benne a szórakozást elsős, ötödikes, nyolcadikas és felnőtt is, hiszen a kultúrák és a generációk egymás mellett élése, az elfogadás és a másság kapja a főszerepet egy kedves fiú, Örvény és egy lány, Parázs történetén keresztül. Remek kikapcsolódás barátokkal vagy a családdal egy fárasztó tanítási hét után, de akár osztályprogram is lehet.

  Tovább...
 • Ozsváth Panka
 • 2023. október 18.

Arany János Tehetséggondozó Program Kőszegen

Ez a program azoknak a tehetséges diákoknak szól, akik távlati célként egyetemen szeretnének majd tanulni, azonban nehezebb családi körülményeik vannak, így tanulmányaikhoz támogatásra van szükségük. Panka ilyen tehetséges diák, aki az előző tanévben megpályázta és be is került a programba. Tanulmányait az idei tanévtől a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégiumban folytatja. Ha még nem döntötted el, neked való-e ez az iskola, olvasd el Panka első két hetének beszámolóját az új iskolájában!

  Tovább...