Telefon: 06 20 503 6250 - Email: info@paragvari.hu

Közösségi szolgálat

paragvari.hu

Kedves volt paragváris középiskolások!

Köszönjük a tankönyvek kiszállításának napján nyújtott segítségeteket! Augusztus 28-án és 29-én (szerdán és csütörtökön) ismét lehetőségetek nyílik rá, hogy a kötelező közösségi szolgálathoz szükséges munkát nálunk végezzétek el. Szintén a tankönyvek elosztásában kérnénk a segítségeteket, mindkét napon ugyancsak 9:00 órától 12:00 óráig terjedő időszakban. Előre is köszönjük!

Közösségi szolgálat

paragvari.hu

Kedves volt paragváris középiskolások!

Augusztus 14-én 9 órától 12 óráig szeretettel fogadunk némi segítséget a tankönyvek szétosztása és adminisztrálása terén. Természetesen az elvégzett munkát igazoljuk. Segítségeteket előre is köszönjük!

Nemzetközi siker Ufában

paragvari.hu

Ahogy azt már korábban is írtuk, iskolánk két végzős diákja is szerepelt az 53. Nemzetközi Diákjátékokon, melyet idén az oroszországi Ufában rendeztek meg. A Németh Adél (8.b) által erősített Haladás-Viktória FC leány futballcsapat aranyérmet szerzett, míg Barta Sára (8.b) úszás sportágban remekelt. Sára 4x100-as váltóban segítette hozzá csapatát a bronzéremhez, de egyéniben is szép eredményeket ért el, 50 m-es gyorsúszásban még egyéni rekordját is megdöntötte (27,73 mp). Gratulálunk!

3. évfolyam besorolása

paragvari.hu

A 2019/2020-as tanévben a 3. évfolyamba lépő tanulók osztályba sorolása.

53. nyári Nemzetközi Diákjátékok

paragvari.hu

Az idén búcsúzó diákjaink közül két tanulónk is részt vesz az 53. nyári Nemzetközi Diákjátékokon, melyet idén a Baskír Köztársaság -Oroszország- fővárosában, Ufában rendeznek meg. A 8.b osztályos lányok közül Németh Adél a Haladás-Viktória FC futballcsapatát erősíti majd, míg Barta Sára úszásban (50 és 100 m pillangón - gyorson) méretteti meg magát a nemzetközi sportjátékon. Mindkettőjüknek sok sikert kívánunk!

Bronzérem a tőrözők versenyén

paragvari.hu

Lajcsik Róza (balra), iskolánk 5.b osztályos tanulója, aki a Szombathelyi Vívóakadémia Sportegyesület újonc korosztályának tagja, harmadik helyen végzett az utánpótlástőr-vidékbajnokságán. A csoportkört öt győzelemmel és egy vereséggel zárta, így a negyedik helyen kiemeltként jutott a legjobb 16 közé. A nyolcba jutásért sima 15-1-es győzelmet aratott, majd az elődöntőben játszott 15-9-es végeredményével vívta ki magának az előkelő 3. helyet. Gratulálunk!

Iskolánkért Emlékplakett 2019

paragvari.hu

2005-ben, az iskola 100 éves jubileuma tiszteletére "Iskolánkért Emlékplakettet" alapítottunk, melynek első nyolc példányát azok a már nyugdíjas kollégák és igazgatók vehették át a jubileumi ünnepségeken, akik a gyermekekért, az iskoláért kiemelkedően sokat tettek.

A 2.c programjai a II. félévben

Gadavicsné Szabó Tünde

A 2.c osztály tanulóinak a 2018/19-es tanév II. félévében számos érdekes, izgalmas programban volt része. A Smidt Múzeum "Esőben, szélben, napsütésben" című foglalkozásán az időjós állatokkal ismerkedhettünk meg. A Savaria Múzeum munkatársai "Kalandozás a világegyetemben" címmel tartottak izgalmas előadást diákjaink számára. Húsvétkor a Gyermekek Házában, valamint technika órán kockásfülű nyulat készítettünk. Pályaorientációs napon a szentgotthárdi Opel gyárba látogattunk el. Osztálykirándulás alkalmával Kőszeg nevezetességeit fedeztük fel. Jártunk a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban, a Chernel-kertben, a Marcipán Múzeumban és az Arany Egyszarvú Patikamúzeumban. Osztályunkból nyolcan már második éve Dobd a kosárra! szakkörre járnak. Meglátogattuk őket edzésükön és megnéztük mennyit fejlődtek, ügyesedtek az elmúlt évek alatt. Madarak és fák napja alkalmából ellátogattunk a Kámoni Arborétumba, amely hazánk örökzöldekben leggazdagabb arborétuma. Itt található a legnagyobb fenyő- és leggazdagabb fásnövény-gyűjtemény. Sétáltunk az ősparkban, a tavak körül, megnéztük a vízesést a Gyöngyös patakon és gyönyörködtünk a virágzó rhododendronokban.

LXXI. Szimultán Kupa

Nagy Judit

Bárdics Márkó (2.b) a Lövőn megrendezett LXXI. Szimultán Kupa felnőtt és ifjúsági rapid sakkversenyen a 4-5. osztályosok között versenyezve az előkelő 3. helyet szerezte meg. Gratulálunk!

Városi Pedagógusnap 2019

paragvari.hu

Június 3-án a Bartók Teremben került sor a Városi Pedagógusnapra, melyen az oktató-nevelő munkában kiemelkedően teljesítő dolgozóknak adtak át elismerést Szombathely város vezetői. Nagy örömünkre, "Szombathely Oktatásügyéért-díj" kitüntetésben részesült Horváthné Szalay Gabriella tanítónő, iskolánk igazgatóhelyettese.

Internetes német nyelvi verseny

paragvari.hu

A 2018/2019-es tanév online német nyelvi versenyének végeredménye.

Gyereknap az iskolában

paragvari.hu

A kegyes időjárásnak hála a tervek szerint tudtuk megrendezni idei gyermeknapunkat, így kihasználva a lehetőséget, már kora délelőtt be is tudtuk rendezni az egyes állomáspontokat az iskola udvarán, ahol számos sportolási és játéklehetőség várt a gyerekekre. A szülői közösség jóvoltából ugrálóvár "épült", míg a Decathlon szombathelyi áruházának támogatásával számos sporteszközt vehettek birtokba tanulóink. Nagy sikere volt a rollerezésnek, íjászatnak, tollaslabdázásnak, de örömmel használták a gyerekek a felajánlott labdákat és frizbiket is. A rendezvényt 11 órakor nyitottuk meg, majd a köszöntőszövegek elhangzása után a 2.z osztály tanulói adtak egy rövid kis műsort. Ezután egy közel 15 perces közös fitness-torna következett a focipályán, amivel teljesen rá is hangolódtunk a nap további részére. Az osztályok állomásról állomásra haladva próbálhatták ki az egyes játékokat, sporteszközöket. A gyermeknapi meglepetések közül nem maradhatott ki a csillámporos tetoválás sem, így az iskola hátsó udvarán kialakított "szalonban" bárki kedvére kérhetett egy-egy szép rajzot a kezére vagy épp az arcára. Idén is hatalmas sikere volt az elmaradhatatlan sütivásárnak is, ahol finomabbnál finomabb nyalánkságok várták a gyerekeket. Ezúton szeretnénk mégegyszer megköszönni a szülők és a Decathlon támogatását, hogy sikeresen megrendezhettük ezt a napot, és nem utolsósorban köszönjük mindazon tanító nénik segítségét is, akik munkájukkal hozzájárultak a rendezvény megszervezéséhez, lebonyolításához. Köszönjük!

Párizst látni és megszeretni

Martonné Ruzsa Valéria

A 7.b osztály az AGORA szervezésében egy napra -két órára- ízelítőt kapott Párizs nevezetességeiből, a francia divat kialakulásából, változásából. Az újonnan megszerzett ismeretekből egy Kahoot-os versenyt is szerveztek számunkra. Mivel a mi osztályunk „betartja a házirendet”, alig tudtunk annyi telefont összegyűjteni, hogy a kialakított hat csoport részt tudjon venni a versenyen. Belekóstoltunk a francia gasztronómiába, és a híres francia parfümök illataiba. Szakszerű tanácsokat kaptunk a parfümök összetételéről, a csomagolásokból kiolvasható üzenetekből, hogy milyen színű üveg, milyen illatot rejt, hogyan kell parfümöt választani, és miből is készül. Mi is elkészíthettük a nekünk tetsző illatkeveréket. A két óra nagyon hamar eltelt, kedvet csinált ahhoz, hogy majd hosszabb időre is elmenjünk a francia fővárosba. Az AGORA szeptemberben megismétli ezt a programot, és más városokba is ellátogathatunk a jövő tanévben is.

Audi gyár és Futura Élményközpont

paragvari.hu

Iskolánk 7. és 8. osztályos tanulóinak idén is lehetőségük nyílt az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázati támogatásának köszönhetően meglátogatni a magyarországi Audi gyárat, valamint a Mosonmagyaróváron található Futura Élményközpontot. A gyárlátogatáson a gyerekek először a karosszéria elemeket előállító présüzemben jártak, majd megtekintették a motorgyártó részleget is, ahol láthatták az összes eddig legyártott motortípus egy-egy példányát is. A mosonmagyaróvári Futurában, mely Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza, diákjaink egy érdekes planetáriumi előadáson vettek részt, majd bejárták az egész komplexumot, ahol az egyes épületszintek a négy őselemnek megfelelően (Víz, Föld, Levegő, Tűz) vannak elnevezve. A látványos kísérleti bemutatókkal tarkított interaktív játékokat a gyerekek nagyon élvezték, játszás mellett számos új dolgot is megtanultak, melyeket a későbbiekben hasznosítani is tudnak majd az iskolában is. Reméljük, a jövőben is lesznek még hasonló pályázati lehetőségeink, melyeket kihasználva még több tanulót tudunk majd egy kellemes kirándulással egybekötött tanulmányútra elküldeni.

X. Négy Évszak Kupa

Nagy Judit

2019. május 19-én rendezték meg a X. Négy Évszak Kupát Szombathelyen. A 10 év alattiak mezőnyében idén 33-an jelentkeztek erre a sakkversenyre. A népes mezőnyben Bárdics Márkó (2.b) egyedül képviselte a Paragvári Utcai Általános Iskolát, ahol a 3. helyet szerezte meg. Márkó az összetett versenyben az U10-es korcsoportban is a 3. helyen végzett. Gratulálunk!

A fizika mindenkié 5.0

paragvari.hu

A héten rendeztük meg az évek óta nagy hagyományokkal rendelkező fizika napunkat, melynek lényege, hogy játékos, de ugyanakkor figyelemfelkeltő módon ismertesse kicsikkel és nagyokkal egyaránt a fizika és kémia tantárgyak legjelentősebb –mindennapjainkban is alkalmazott- alapjelenségeit. Így szórakoztató és látványos elemekkel kiegészített előadásoknak, kísérleteknek lehettünk szem- és fültanúi a nap folyamán. A 2. órától kezdve felsős tanulók járták az alsós osztályokat, ahol a kicsik számára is érthető módon magyaráztak meg fizikai kísérleteket. Megtudhatták, hogy pl. mi az a hidrosztatikai nyomás, felületi feszültség, vákuumjelenség, a bátrabbaknak a bemutató után lehetőségük volt maguknak is kipróbálni a kísérletet. Az 5. órától pedig a teljes felső tagozat számára kezdődött el a fizika és kémia szakkörösök által megrendezett bemutató. Sajnos az idei rossz időjárásnak köszönhetően kénytelenek voltunk a tornateremben berendezkedni, így számos szabadtéri kísérletről le kellett, hogy mondjanak a szervezők. De felkészültségüknek, rátermettségüknek köszönhetően így is elkápráztatták a nézősereget. Minden egyes befejezett bemutatót hatalmas nagy tapsvihar követett, hisz olyan szemet gyönyörködtető látványban lehetett részünk, amit azért ritkán lát az ember. Láthattuk, miként roppan össze a felhevített üres fémdobozos ital külseje, ha hirtelen lehűtjük; hogyan lehet egy sima összehajtogatott papírlappal kinyitni egy fémkupakos üveget; mi történik akkor, amikor súlyokkal húzott fémzsineg áthatol egy jégtömbön; hogyan „szippant„ be egy főtt tojást egy lombik, ha annak külső és belső hőmérsékletét befolyásoljuk; hogyan törik a lézersugár fénye a cukrozott vízben… Kémiai kísérletekből sem volt hiány, megtudhattuk mi történik, ha egy üvegcsébe szárazjeget teszünk, majd annak tetejére lufit húzunk; miként viselkedik az ételfesték, ha ecetes-étolajos elegybe csepegtetjük; és kiderült, hogy semmi bajunk nem lesz, ha egy vízzel teli pohárba szárazjeget teszünk, majd belekortyolunk. Felsorolni is nehéz lenne azt a sok élményt, amit átélhettünk, beszédesebb a kísérletekről készült kisfilmünket megtekinteni, amiben még számos fel nem sorolt kísérletet láthatunk. Köszönjük a szervezőknek ezt a feledhetetlen napot, reméljük, jövőre is részesei lehetünk eme két tudományág által kapott élményeknek!

Kiemelkedő sikereink az országos döntőben

Lakicsné Csumpilla Nóra

Vasárnap került megrendezésre Budapesten a Herman Ottó környezetismereti verseny országos döntője.Tanulóink kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Harsányi Luca (4.b) 1. helyezést ért el. Láng Zsófia (4.b), Gál Kristóf (4.b), Németh Petra (6.b) és Takács Maja (6.b) pedig a 2. helyen végeztek. További helyezések az "Eredmények" menüpont alatt olvashatók. Gratulálunk tanulóinknak és felkészítőiknek egyaránt!

Csavard be, mint Beckham!

Csutak Zoltánné

"Csavard be, mint Beckham!", a film, amiben Keira Knightley főszereplésével láthatjuk azt, hogy olykor a törékeny lányok is tudnak úgy -vagy talán még jobban is- focizni, mint a fiúk. Erre ékes bizonyíték iskolánk 4. korcsoportos leányaiból összeállt focicsapat -Németh Adél (8.b), Doma Csenge (8.e), Varga Júlia (8.e), Tóth Dzsenifer (8.d), Péntek Réka (7.d), Szakács Emma (7.d), Molnár Bettina (7.d), Vass Rózsa (7.d)-, akik a csütörtöki szakadó esőben, csúszós és sáros pályán a 2. helyezést érték el a városi megmérettetésen. Az eredményhirdetéskor a lányok és trénereik, Csilla néni és Bea néni is mérhetetlen nagy büszkeséggel vették át a heroikus küzdelemben kiérdemelt ezüstérmeket. Iskolánk történetében labdarúgásból eddig a fiúk kapcsán büszkélkedhettünk szép eredményekkel, de mostantól már a lányok is külön bekezdést kapnak majd évkönyveinkben. Gratulálunk a szép eredményhez!

Oh Happy Day - filmzenék swing stílusban

paragvari.hu

Április 28-án, vasárnap este tizenegyedik alkalommal rendezték meg az Isis Big Band által előadott swing korszak nagyjait felidéző zenés estet, ahol idén iskolánk zeneis tanulói is felléptek. A Sándorfi Olga tanárnő vezette gyermekkórus az Apáca Show-ból ismert I Will Follow Him című dalt adta elsőként elő, majd következett az igazi meglepetés, az Oh Happy Day, melynek felcsendülésekor a közönség is beszállt az ismert dal éneklésébe. A siker akkora volt, hogy a dalt kétszer is előadta a kórusunkkal kiegészült Isis Big Band.

A legeredményesebb iskola

paragvari.hu

Idén a mi iskolánk kapta a legeredményesebb iskolának járó különdíjat a Mozaik Kiadó XII. Nemzetközi Tanulmányi Versenyén, hisz diákjaink olyan sikeresen szerepeltek a 2018/2019-es tanévben megrendezett országos döntőben, hogy összesített eredményeik alapján méltán érdemelték ki a verseny különdíját. Az érdem minden kétséget kizáróan a német és angol nyelvi versenyeken indult tanulóinknak köszönhető, két országos első helyezéssel büszkélkedhetünk német nyelvből, de a dobogó többi helyén is a mi tanulóink szerepelnek szintén német és angol nyelvi kategóriában is. Anyanyelvi versenyen szerzett eredményünk is említésre méltó, a 8. helyezést érte el iskolánk hatodik osztályos tanulója. Gratulálunk a szép eredményekhez! Felkészítők: Szabó Lilla (német), Veresné Tóth Adél (angol), Stefanicsné Bőhm Katalin (anyanyelv). A gyerekek nevei és pontos helyezéseik az "Eredmények" menüpont alatt olvashatóak.

Áprilisi életképek a 6.e osztályból

Barity Milán

Osztályunk a 6.e osztály április 10-én a 6.z osztállyal közösen Budapesten vett részt osztálykiránduláson. Eljutottunk az Országházba, ahol egy 1 órás tárlatvezetést kaptunk, megtekinthettük a Díszlépcsőt, a Szent Koronát és a koronázási ékszereket, az Országház Felsőházi termét illetve a látogatóközpontban található múzeumot. Ezután a Kossuth Lajos teret csodáltuk meg, majd a Szabadság téren keresztül átsétálva a Szent István-bazilikában gyönyörködhettünk. Kirándulásunk végén felültünk az Erzsébet téri óriáskerékre, a Budapest Eye-ra.

Április 17-én iskolánkban pályaválasztási napot tartottunk. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara két órás foglalkozását követően a Príma Cukrászdában tettünk üzemlátogatást. Bennünket Somogyi Miklósné, a cukrászda tulajdonosa fogadott és bemutatta a cukrászmesterség minden apró részletét, majd körbevezetett a cukrászüzemben és megismertette velünk a jó és finom süteménykészítés alapvető lépéseit.

Gépipari megyei informatika verseny

Barity Milán

2019. április 16-án a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumában informatika csapatversenyen vettünk részt. A verseny témaköre a „Jövő iskolája” volt. A vetélkedőn a 3 fős csapatunk egyik tagjának egy 10 perces prezentációt kellett bemutatni arról, hogy szerinte hogyan fog kinézni egy iskola a jövőben. Eközben a másik két diák egy másik helyszínen egy PowerPoint feladatot oldott meg. A szoros versenyben a 2. helyezést szereztük meg. A csapat tagjai: Csontos Ádám, Németh Áron, Tancsics Gergely (8.b osztály). Nyereményük fejenként egy 7000 Ft-os informatikai vásárlási utalvány volt. Gratulálunk!

Pályaorientációs nap

paragvari.hu

A mai napon pályaorientációs napot tartottunk iskolánkban, mely napnak a lényege az, hogy tanulóinknak olyan szakmákat mutassunk meg, melyek megismerése segítségül szolgálhat továbbtanulásuk során. Ez főként a 7. és 8. osztályos diákjainknak ad némi útmutatást, de az iskola összes tanulója részese lehetett valamely érdekes foglalkozás megismerésének. Az alsó és felső tagozatosok is egyaránt részt vettek a programsorozaton. Voltak, akik a városi mentőállomást vagy tűzoltóságot látogatták meg, sokan klasszikus szakmák fortélyaiba kaphattak betekintést –cukrász, pék, szakács-, egyes osztályok a legtöbb szombathelyit foglalkoztató nagyvállalatok üzemeiben szerezhettek tapasztalatokat (TDK, IQor, APTIV), ahol a gyártósor mellet dolgozók munkája mellett megtudhatták azt is, hogy milyen feladatokat látnak el a mérnökök vagy a pénzügyi szakemberek. Azon tanulóink, akik a májusban kitűzött # Z grund című zenei előadáson szerepelnek majd, a délelőtt folyamán szöveges próbát tartottak, de ők sem maradtak ki teljesen a pályaorientációs nap programsorozatából. A próbák szünetében Biczó-Takács Lilla, a Weöres Sándor Színház díszlettervezője tartott számukra érdekes –képekkel illusztrált- bemutatót, melyből megtudhatták, hogy mennyi áldozatvállalás és kitartó munka eredménye időnként egy színpadi díszlet/háttér megtervezése és elkészítése. Városunk színházának egyébként a mai napon több osztályunk is látogatója volt, ahol a gyerekek betekintést nyerhettek a kulisszák mögé is. Köszönjük vendéglátóinknak az érdekes előadásokat és tájékoztatókat, reméljük, növendékeink közül sokan méltó szakemberekké válnak, hogy tudásukkal ők is hozzájáruljanak jövőnk sikeres alakulásához.

Sikereink a London Bridge országos versenyen

Veresné Tóth Adél

A hét utolsó napjára is jutott egy angolos megmérettetés. A tanulóink körében évek óta közkedvelt London Bridge levelezős verseny országos döntője a délelőtt folyamán zajlott le Budapesten. Felső évfolyamos tagozatos diákjaink ismét szép helyezéseket értek el országos szinten. A helyezéseikről bővebben az "Eredmények" menüpont alatt lehet tájékozódni. Gratulálunk tanulóinknak és felkészítőiknek egyaránt!

Hungarikumok a nagyvilágban

Veresné Tóth Adél

A Szakmák Éjszakája programon belül vett részt nyolcadikos csapatunk (Bakó Lili, Lesznik Zsófia és Németh Teodóra a 8.b osztályból) a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnázium által meghirdetett "Hungarikumok a nagyvilágban" című angol nyelvi háromfordulós versenyének döntőjében. Minden érzékszervüket és készségüket igénybe véve, de végig jó hangulatban küzdöttek a lányok és elhozták -késő estébe nyúlva- a dobogós harmadik helyet. Gratulálunk nekik!

Paragvári Focikupa 2019

paragvari.hu

A tavasz beköszöntével ismét megkezdődhetnek a szabadtéri sportrendezvények. A Csutak Zoltánné, Csilla néni által alsósok számára szervezett Paragvári Focikupa első mérkőzéseit a héten már meg is kezdtük. Kedden a 2. évfolyamosok csaptak össze az iskola udvarán, szerdán az elsősök rúgták a labdát az aranyserlegért. A kicsik, a hirtelen bejött esős idő miatt a tornateremben játszották le mérkőzéseiket, de mindez semmit sem vont le a játék élvezetéből, még a szurkolóknak is akadt bőven hely, hogy oldalról segítsék csapataikat. Most a 2. évfolyamosok mérkőzéseiről készült klipet mutatjuk, de hamarosan megosztjuk az elsősök játékából összeállított válogatást is. A 3-4. osztályosok meccseit a tavaszi szünet után tartjuk meg.

A tarka-barka kiscsibe

paragvari.hu

A mai napon került sor a Békefi Társaság és a Savaria Szimfonikus Zenekar támogatásával "A tarka-barka kiscsibe" című gyermekopera előadására. A Király Katalin tanárnő által megszervezett, valamint vezényelt művet iskolánk zeneis tanulói adták elő az ELTE Savaria Egyetemi Központ dísztermében. A hónapok óta tartó rendkívüli felkészülés meghozta gyümölcsét, hisz zeneis növendékeink hivatásos színészeket és énekeseket is meghazudtoló módon, rendkívüli tehetséggel adták elő a közel hetven perces zenei művet. Köszönjük ezt a feledhetetlen élményt! Szereplők: Faller Ágoston, Simon Bulcsú (4.z); Hajmási Éva, Horváth Dóra, Horváth-Barton Hanna, Kalmár Benigna, Kovács Veronika, Kőhalmi Nikolett, Kőhalmi Noémi, László Luca, Lengyel Virág Lili (5.z); Németh Palma Enikő, Pintér Nóra Júlia, Radvánszky Mátyás, Tőke Anna (6.z).

Országos informatikai verseny

Barity Milán

Iskolánk két tanulója Csontos Ádám és Németh Áron az iskolai fordulót követően bejutott a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny - Alkalmazás kategória megyei fordulójába. Itt Áron olyan eredményt ért el, amivel részt vehetett a 2019. március 9-i országos döntőben. Ennek helyszíne Budapest, az ELTE Informatikai Kara volt. Áron a 33 behívott versenyző között a 18. helyezést érte el. Gratulálunk!

Érzékenyítő program

paragvari.hu

A Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének jóvoltából iskolánk alsó tagozatos diákjai egész napos érzékenyítő programon vehettek részt. A gyerekek megismerhették, hogy vak és gyengénlátó embertársaink miként élik meg mindennapjaikat. Tapasztalás útján kipróbálhatták, milyen csukott szemmel bekötni egy cipőt, felismerni egy pénzérmét vagy bankjegyet, és lehetőségük volt társasjátékkal is játszani. A gyerekek hamar összebarátkoztak a rendezvényre elhozott vakvezető kutyával is, aki derekasan és türelemmel viselte a gyereksereg kényeztető simogatásait. Köszönjük az egyesület tagjainak segítő munkáját, mellyel maradandó élményt hoztak 345 alsó tagozatos diákunk számára.

Wettbewerb Deutsch für Fremdsprache
Zweite Runde

paragvari.hu

Ismerkedés a robotokkal

Barity Milán

A héten iskolánk robotika szakkörös tanulói látogatást tettek a szombathelyi am-LAB digitális technológiák laboratóriumában, ahol a diákok közelebbről megismerkedtek a Hololens szemüveg által közvetített virtuális valósággal. A 3D scannerrel beolvasott tárgyakat a 3D nyomtatókkal tudják a helyszínen kinyomtatni a technikusok és ezeket a gyerekek is megnézhették. Majd egy modellező szoftver segítségével élőben is láthatták, hogy hogyan zajlik a laborban a terméktervezés. Végül két robot kooperatív munkáját figyelhettük meg, ahol az egyikük szétszerelt egy számítógépet, míg a másik teljesen önállóan végezte a kiszerelt alkatrészek szállítását a terem egyik pontjából a másikba.

Az "Enni Adok Ételdoboz"-nál jártunk

Barity Milán

Iskolánk 6.e osztályos tanulói a héten a Bocskai István körúton, a Nagycsaládosok Egyesületének a kerítésénél található Re-Formáló Egyesület szombathelyi önkéntesei által működtetett ételgyűjtő dobozba vittek tartós élelmiszert pl. konzervet, tésztát, teát, cukrot, müzliszeletet. Itt egy rövid előadást hallgattak meg a diákok az önkéntesek munkájáról, akik naponta legalább egyszer, melegebb időjárás esetén naponta többször is látogatják a dobozt, ellenőrzik a benne lévő élelmiszereket. Visszaérve az iskolába osztályfőnöki órán beszélgettünk tovább a témáról.

Egyéniben és csapatban is elsők

paragvari.hu

Nemrég került megrendezésre a Zrínyi-H-Multimédia megyei informatikaverseny, ahol idén összesen tíz csapat képviseltette magát. Iskolánkból a 6.z osztályos Gadavics Áron és Horváth Gergely vágott neki a rangos versenynek. A két fős csapatok tanulóinak elért eredményei adják a csapatverseny végleges eredményét. Mivel mindkét fiú szépen teljesített, így ők hozták el a megyei 1. helyezést. Áron egyéniben is megszerezte az első helyet, míg Gergely a 6. helyen végzett. Tanulóink a szép eredményhez járó oklevél mellé még értékes ajándékokat is kaptak, melyekről büszkén meséltek felkészítőjük, Barity Milán úr társaságában az igazgatónőnek tartott beszámoló alkalmával. Gratulálunk!

Akikre büszkék vagyunk!

paragvari.hu

Iskolánk hagyományaihoz tartozik, hogy minden évben, a március 15-i ünnepi megemlékezés után igazgatói dicséreteket osztunk azoknak a tanulóknak, akik tanulmányi versenyeken vagy sportversenyeken, illetve kimagasló művészeti eredményeikben az első félév alatt kitűntek társaik közül.

Moziban a 4.b

Lakicsné Csumpilla Nóra

A tavalyihoz hasonlóan a 2019-es Paragvári-Bál nyereményei között is volt egy csoportos mozijegy, amit az idén a 4.b nyert meg, mivel ebből az osztályból vett részt a legtöbb szülő a rendezvényen. A tegnapi nap folyamán beváltották nyereményüket és megnézték az Így neveld a sárkányodat című amerikai animációs film 3. legújabb részét. A gyerekek nagyon élvezték a közös mozilátogatást, amit ezúton szeretnének megköszönni szüleiknek.

"Gyerekszemmel 2019" - rajzolóverseny

Horváth Boglárka

A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanítói munkaközössége 20. alkalommal hirdette meg rajzolóversenyét. A város és városkörnyéki alsó tagozatosok számára két kategóriában 1-2. osztályos és 3-4. osztályosoknak. A téma Csukás István meséi voltak. A versenyen 14 iskola tanulója vett részt. Feladatuk nem volt egyszerű, hiszen ott a helyszínén kellett egy óra alatt megrajzolniuk, megfesteniük alkotásaikat. Növendékeink remekül teljesítettek: A 2.z osztályos Németh Fanni különdíjat kapott (felkészítő tanára: Biczóné Pasku Katalin), a 4.b osztályos Molnár Csenge kategóriája 3. helyezését (felkészítő tanára: Horváth Boglárka Brigitta) hozta el. Gratulálunk mindkét diákunknak és felkészítőiknek a szép eredményekhez! A munkákból április 5-én, a Derkovits-hét keretein belül fog egy kiállítás nyílni, amelyre sok szeretettel várnak a szervezők minden kedves érdeklődőt.

Sporteredmények Náraiból

Horváth Ágnes

Iskolánk 3.n osztályos tanulója, Szikora Máté első helyezést ért el a 2019. február 24-én megrendezett Kick-Box versenyen Esztergomban. Az ugyancsak 3.n osztályos Borosta Milán, csapatával 1. helyezést ért el a III. Szkendó Kupán, melyet Bükön rendeztek meg. 10 csapat 110 kis focistája közül bizonyult Milán és társai a legjobbnak. Gratulálunk az eredményekhez!

Álarckészítő pályázat

Horváth Boglárka

A Dési Huber István Általános Iskola farsangi álarckészítő pályázatára 176 gyerekmunka érkezett be. A legkreatívabb munkákat külön oklevéllel és rajzfelszereléssel díjazták. Iskolánk tanulói számos munkát küldtek be. Volt köztük papírból, textilből és tollból készült alkotás. A 3.b osztályból Szarvas Panni, a 4.b osztályból Harsányi Luca, Karsai Lilla, Konecsni Kitti és Pintér Szofi munkáját emelték ki a díjazottak táborából. Így ők személyesen vehették át a kiemelkedő munkájukért járó jutalmat. Gratulálunk!

Irány az országos döntő

Nagy Judit

Bárdics Márkó (2.b) a megyei sakkversenyen az I. korcsoportos fiú kategóriában I. helyezést ért el, így ő képviseli Vas megyét az idei Diákolimpián. Edzője: Babos Zsolt. Gratulálunk!

Vízilabdás képzés

paragvari.hu

A Paragvári Utcai Általános Iskolában a 2019/2020-as tanévtől, felmenő rendszerben, iskolai keretek között megkezdjük a vízilabdás képzést. További részleteket az alábbi tájékoztatóban olvashatnak.

Sakk-matt

Nagy Judit

Bárdics Márkó (2.b) a Mosonmagyaróváron megrendezett VI. FUTURA Sakk Karneválon az U10-es fiú korcsoportban I. helyezett lett. Gratulálunk!

Könyvajándék nap

Takács Ildikó

Február 14-én a 2. zenei osztály vett részt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban megrendezett könyvajándék napon. Minden kisgyerek ajándékba vitt egy könyvet, s cserébe ő is választhatott egy neki tetsző kiadványt. A programot meseolvasás és játék színesítette, így mindenki nagyon jól érezte magát.

Farsang a 2.c osztályban

Gadavicsné Szabó Tünde

A 2.c osztály az idei tanévben is lelkesen készülődött a farsangi mulatságra. Először technika- és rajzórákon dekorációs kellékeket csináltak –boszorkánylépcső; bohóc-, amelyekkel a szülők segítségével feldíszítették az osztálytermet. Majd a Gyermekek Házában felelevenítették a farsangi népszokásokat és buliszemüveget készítettek. A várva várt farsangi délutánon mindenki jelmezbe bújt, volt zene, tánc, móka, kacagás, eszem-iszom, dínom-dánom. A foglalkozásokról és a farsangi mulatságról készült képek megtekinthetőek galériánkban.

Iskolánk 5.z osztályos tanulója fellépett a Nemzeti Színházban

Némethné Számedli Szilvia

A 2019. január 26-27-én megrendezett IV. PAJTASZÍNHÁZI SZEMLÉN, az Irány Surány Színtársulat képviselte Vas megyét, melynek kis színészeként lépett a Nemzeti Színház színpadára Nagy Liliána Hanna 5.z osztályos tanuló. Az amatőr színtársulat A kód című színdarabot adata elő, melyben Lili egy kislányt alakított. Az előadásnak nagy sikere volt. A színdarab záródalát a Pajtaszínházak dalává választották. Bár a Nemzeti Színházban készült előadás felvételét nem áll módunkban megosztani, de egy korábbi amatőr felvételnek köszönhetően megcsodálhatjuk Lili színházi szereplését, melyet az alábbi linken keresztül lehet megtekinteni.

Siker a Neumann-CEO informatika versenyen

paragvari.hu

Minden évben a Neumann-hetek keretében rendezik meg a megye általános iskolái számára a Neumann-CEO informatika versenyt, melyen idén is képviselte magát iskolánk. A 7.b osztályos lányokból alakult páros -Molnár Anna és Tömböly Dalma- csapatversenyben a 3. helyezést szerezte, míg Dalma egyéni versenyben az 1. helyezést érte el. A versenyzőknek különböző típusú informatikai feladatokat kellett megoldaniuk. Az elméleti részben volt számrendszerek közti átváltás és informatikai kifejezések pontos meghatározása is. A gyakorlati részben egy sablon szerinti prezentációt kellett a lányoknak elkészíteniük, mely különösebb akadályt nem okozott nekik, hisz felkészítőjükkel, Barity Milán tanár úrral sok hasonló feladatot megoldottak már. Gratulálunk a szép eredményekhez!

XX. nyelvÉSZ Anyanyelvi Tanulmányi Verseny

Angyalosyné Krajczár Ildikó

Február nyolcadikán került sor a NyelvÉsz verseny első fordulójára. A könyvtár izgatott 3. és 4. osztályos tanulókkal telt meg. A szorgalmas felkészülés után érdekes rejtvények, helyesírási feladatok, találós kérdések tették próbára a versenyzők tudását. Izgatottan várjuk az eredményeket, és azoknak a tanulóknak a névsorát, akik továbbjutnak a megyei fordulóra.

Nyerjen mozijegyet gyermekének!

paragvari.hu

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a február 16-án tartandó iskolai bálunkra! Azon osztály, amelyből a legtöbb szülő vesz részt rendezvényünkön, csoportos mozijegyet nyer, amelyet szabadon felhasználhat bármikor Szombathely mozijainak egyikében. Megtisztelő jelenlétüket és támogatásukat előre is köszönjük!

Kinderpunsch

Horváth Ágnes

Ezen a héten iskolánk Náraiban tanuló diákjai is gyerekpuncsot főztek, ahogyan Szakács Gáborné, Rózsika néni németesei már megszokhatták. A mennyei innivaló az 1-4. n osztály tanulóit is elvarázsolta.

Az első forduló eredményei

paragvari.hu

Iskolánk német nyelvi háziversenyének első fordulója lezárult, az elért eredményeket és a megoldókulcsot az alábbi mellékelt dokumentum tartalmazza.

CSIRIBIRI KLUB

paragvari.hu

Kedves iskolába készülő ovis!

Ha kedvet érzel a zenéhez és a tánchoz, akkor gyere és tölts velünk egy vidám órát 15:00 órai kezdettel az alábbi időpontok bármelyikén!

2019. január 25.
2019. február 22.
2019. március 29.

Sportkarácsony 2018

paragvari.hu

22. alkalommal rendezték meg Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Sportkarácsony jutalmazási ünnepségét. Az ünnepségen a legeredményesebb sportolókat, edzőket, sportvezetőket, csapatokat díjazták. Iskolánk pedagógusa, Szarka Zsuzsanna tanárnő Unger József-díjat vehetett át. Az elismeréshez szívből gratulálunk!

Adventi készülődés az 1.z-ben

Angyalosyné Krajczár Ildikó

Péntek délutánra átalakult az 1.z osztály tanterme. A padokon a könyvek és füzetek helyett színes papírok, alaklemezek, olló, ragasztó, szalagok és vattakorongok sorakoztak. A gyerekek izgatottan várták szüleiket, akikkel az alapanyagokból szebbnél szebb karácsonyi díszeket alkottak. A jó hangulatú délutánon az eszem-iszom, és a közös éneklés sem maradt el.

Wettbewerb Deutsch für Fremdsprache

paragvari.hu

I. hely a XXV. Colorato Kupán

Nagy Judit

A három fordulóból álló XXV. Colorato Kupán -városi sakkverseny- Bárdics Márkó (2.b) képviselte a Paragvári Utcai Általános Iskolát. A népes mezőnyben, az U8-as korosztályban az egyéni 1. helyezést érte el. Edző: Babos Zsolt. Gratulálunk!

Rendhagyó fizikaóra

paragvari.hu

A TDK-EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. támogatásának köszönhetően nemrég megújult fizika előadótermünk, melynek ünnepélyes átadására a mai nap került sor. Az átadón vendégeink között köszönthettük Takács Balázs urat is -a TDK-EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. ügyvezető igazgatóját-, akinek közbenjárása nélkül nem valósulhatott volna meg ez a beruházás, melyből teljesen kicserélhettük tantermünk teljes bútorzatát. Takács úr beszéde után a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója, Fodor István úr is köszönetét fejezte ki a nagyvállalat támogatásának. Az ünnepélyes átadóhoz méltóan egy rendkívül szórakoztató kísérletekkel tarkított tanórán vehettünk részt. Az óra házigazdája a tv-ből is ismert Nagy Gergő Zoltán vegyészmérnök volt, aki egy másodperce sem hagyta lankadni a hallgatóság figyelmét. Segédjeivel (Paul Gergő, Paul Barna, Tancsics Gergely) kísérletet folytatott kondenzátorral, folyékony nitrogénnel és többek között egy ultrahangos tisztítóval is, melynek segítségével egy dobozos italból készített szökőkutat. További szavak helyett beszéljenek a megnyitón készült fotók, amelyek az alábbi linken keresztül tekinthetőek meg.

Mézeskalács készítése az iskolában

paragvari.hu

A november közepén tartott sikeres "Mézes reggeli" rendezvény után az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Szombathelyi Szervezetétől ismét felkeresett bennünket Bárdics János méhész, hogy Szent Ambrus napja alkalmából december 7-én mézeskalácsot süssenek az iskola alsó tagozatos diákjaival.

Városi német nyelvi verseny

paragvari.hu

24. alkalommal rendeztük meg a város többi iskolájának meghirdetett "Lerne Deutsch mit Spaß und Spiel!" német nyelvi versenyünket. A hatodik osztályosoknak szóló megmérettetésre az idén nyolc csapat jelentkezett (Zrínyi -1, Bolyai – 2, Dési – 2, Gothard – 2 és Reményik - 1). A kora délután kezdődő vetélkedő mostani témája szorosan kapcsolódott a közelgő karácsonyi ünnephez, valamint a téli hónapokhoz köthető programokhoz, szabadidős tevékenységekhez is.

Polgármesteri elismerés

paragvari.hu

A diáksportolók jutalmazása Szombathely város hagyományos rendezvénye, ahol azokat a sportolóinkat köszöntjük, akik az elmúlt tanévben kiemelkedő eredményeket értek el sportágukban és képviselték Szombathelyt az országos diáksport rendezvényeken. Eme rangos elismerést vehette át iskolánk tanulója, Barta Sára (8.b) is, aki úszás sportágban ért el kimagasló eredményeket. Gratulálunk!

Mesemondó verseny

paragvari.hu

Ezen a héten zárult az alsósok számára meghirdetett házi mesemondó verseny, ahol a legkisebbek is megméretették magukat. Számos aranyos kis történetet hallhattunk rendkívül tehetségesen előadva, így a zsűrinek nehéz is volt a dolga a döntés meghozatalában. Köszönjük minden jelentkezőnek a meséket, gratulálunk a nyerteseknek! Az 1-2. évfolyamon a következőképp alakult az idei verseny végeredménye: I. Szabó-Rácz Heléna (1.z), II. Kiss Luca (2.a) és Tóth-Kovatsik Boglárka (2.z), III. Horváth Attila és Csonka Emma a 2.b osztályból.

Informatikából jeles

paragvari.hu

Az ősz folyamán megrendezett informatikai versenyeken kiváló eredménnyel szereplő tanulóinkat fogadta ma igazgatónő. Eddig három neves számítástechnikai versenyre neveztünk, minden alkalommal dobogós helyezésekkel tértünk haza. Iskolánk összeszokott párosa Csontos Ádám és Németh Áron a 8.b-ből, először a megyei szintű Biró Balázs Számítástechnikai Emlékversenyen ért el szép eredményt (Ádám - 1. hely; Áron - 3. hely), majd egy ugyancsak megyei versenyen, a csepregi Tihanyi Béla Informatikai Vetélkedőn csapatban szerezték meg az 1. helyet. Tegnap pedig osztálytársaikkal 1-1 4 fős csapatot alkotván a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium által meghirdetett gazdasági-informatikai-ügyviteli megyei versenyen vettek részt, ahol mindkét csapatunk dobogós -1. és 2.- helyen végzett. A csapattagok nevei az "Eredmények" menüpont alatt olvasható. A versenyekre a gyerekeket Barity Milán tanár úr készítette fel. Gratulálunk az eredményekhez!

II. hely a Négy Évszak Kupán

Nagy Judit

November 25-én került megrendezésre Szombathelyen a Négy Évszak Kupa - Ősz amatőr rapid sakkverseny, melyen a Paragvári Utcai Általános Iskolát képviselő Bárdics Márkó (2.b) az U8-as korcsoportban a 2. helyezést érte el. Gratulálunk!

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny (4.b)

Csordás Ildikó

Először próbáltuk ki magunkat csapatban, beneveztünk a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyre. A verseny mottója: "Az összedolgozás képessége a legnagyobb érték az életben." Nekünk ezt még tanulni kellett. Magyar szakkörön hetekig versenyfeladatokat oldottunk meg csoportmunkában magyar nyelvből és irodalomból.

Angolra hangolva

Veresné Tóth Adél

A mai nappal tovább folytatódott idegen nyelvi sikereink sora. A Nyitra Utcai Általános Iskola megyei angol versmondó versenyén értek el szebbnél-szebb helyezéseket alsós és felsős diákjaink. Sokan közülük már rendszeres és tapasztalt versenyzőként léptek a színpadra. A zsűri nemcsak a szép kiejtést, de az előadói készséget is értékelte. Gratulálunk a szép eredményekhez!

Idegen nyelvi sikereink

paragvari.hu

Ma igazgatónő a Zrínyi Ilona Általános Iskola által rendezett német nyelvi verseny -RICHTIG SCHREIBEN- helyezettjeit fogadta az irodájában. A gyerekek elmesélték, milyen feladatokkal találkoztak a megmérettetésen, majd megmutatták a nyereményként kapott ajándékaikat és okleveleiket. A tavalyi évhez hasonlóan most is dobogós eredményekkel tértek haza tanulóink, akik teljesítményükért át is vehették a jól megérdemelt "Büszke vagyok Rád!"-csokoládét. I. hely: Gosztola Zsóka Dorottya - 6.b, III. hely: Horváth Lídia Sára - 6.b, II. hely: Pálmai Emma - 7.b, III. hely: Németh Adél - 8.b; felkészítő: Szabó Lilla. Gratulálunk a szép eredményekhez! (Korábbi idegen nyelvi versenyen elért helyezéseink az "Eredmények" menüpont alatt olvashatóak.)

Közösségi szolgálat

paragvari.hu

Kedves volt paragváris középiskolások!

November 24-én (szombaton) 09:30 órától - 12:00 óráig szeretettel fogadunk némi segítséget az iskolakóstolónkon elvégzendő teendők kapcsán. Természetesen az elvégzett munkát igazoljuk. Segítségeteket előre is köszönjük!

Hármat egy csapásra!

Péntekné Fekete Andrea

November 14-én a Gothard Jenő Általános Iskolában rendezték meg a "Hármat egy csapásra" nevű versenyt 2. évfolyamosok számára. A gyerekek 3 fős csapatokban mérték össze tudásukat 3 témakörben: matematika/logika, magyar nyelv és környezetismeret. 8 különböző iskolából 17 csapat, vagyis 51 gyermek versenyzett a dobogós helyért, amit végül iskolánk 3 tanulója szerzett meg. A győztes csapat tagjai: Csonka Emma, Jenei Bella, Lukács Benedek 2.b osztályos tanulók.

Mátyás királyra emlékeztünk

paragvari.hu

Immár 21. alkalommal rendeztük meg az iskolánk nevéhez fűződő "...haza, nemzet és nyelv..." elnevezésű városi műveltségi vetélkedőt. Az idei verseny témája a Mátyás király-emlékévhez szorosan kapcsolódott. Mind az írásbeli, mind pedig a szóbeli feladatok is az ő életútjára, tevékenységére és a nevéhez fűződő legendákra épültek. Alsó tagozaton és felső tagozaton is 6-6 csapat vetélkedett. A jó hangulatban telt versenynap után iskolánk igazgatónője kihirdette a végeredményt, mely az alábbiak szerint alakult. Alsó tagozat: 1. hely - Neumann János Általános Iskola: Lippai Júlia, Taba Dorka, Szakmári Bendegúz; felkészítő: Fehérné Molnár Beáta. 2. hely - ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium: Börzsei Sára, Fülöp Csanád, Pichler Bertalan; felkészítő: Róka Judit. 3. hely - Gothard Jenő Általános Iskola: Andrási Dóra, Mannheim Zsombor, Thész Barnabás; felkészítő: Sághy Lászlóné. Felső tagozat: 1. hely - Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola: Kummer Gerda, Laki Zsombor, Virágh Botond; felkészítő: Kummerné Tóth Tímea. 2. hely - Gothard Jenő Általános Iskola: Markó Máté, Lőrincz Péter, Rózsahegyi Donát; felkészítő: Farkasné Gábriel Mónika. 3. hely - Neumann János Általános Iskola: Rőthy Hanna, Zsigrai Hédi, Csikós Eszter; felkészítő: Miltényi Eszter.

Köszönjük a versenyen szereplő csapatok megtisztelő jelenlétét! Reméljük, jövőre ismét találkozunk egy hasonlóan izgalmas és tartalmas vetélkedőn!

Lezárult az egészséghét

Vighné Kereszturi Nikolett

Az egészséghét záró programja az egészségnevelési vetélkedő volt, külön az 1-2., és a 3-4. évfolyam számára. Sokféle, érdekes feladatot (színtévesztő képek, puzzle, totó, rajzkiegészítés, gyümölcs-és zöldségkóstolás...) oldottak meg a gyerekek forgószínpadszerűen. Jó hangulatban, élményekkel és hasznos tudnivalókkal gazdagodva zártuk az idei egészséghetet. Köszönjük a kollégák segítségét! Az ELTE egészségfejlesztés-testnevelés szakos hallgatói (Finta Patrik, Kelemen Dávid, Szöllősi Virág).

Vighné Kereszturi Nikolett, egészségtan tanár

Jót, jól, egészségesen!

Szeleczkyné Grámán Éva

Ez csak egyike volt azoknak a fontos mondatoknak, amelyek segítségével a 4.d osztály a héten az EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD témakörével foglalkozott. Projektmunka keretében olvasás, fogalmazás, matematika, technika és rajzórán volt alkalmuk a tanulóknak -természetesen az iskolában, az egészségnevelési hét keretében zajló egyéb programok mellett- különböző feladatok (rejtvényfejtés, meseírás, szöveges feladat…) megoldásával alaposabban is elmélyedni a témában. Az eredmény plakát formájában el is készült. Köszönjük a hét programjait a szervezőknek!

Egészséghét Náraiban

Horváth Ágnes

A Paragvári Utcai Általános Iskolában ezen a héten zajlik az Egészséghét elnevezésű program. Sajnos a Náraiba járó gyerekek nem tudnak minden programon részt venni, de mi sem maradunk ki semmiből. Tegnap a sportvetélkedők zajlottak, és a hét további része is az egészség jegyében telik majd. Köszönet Várnagy Enikő tanító néninek a remek feladatokért.

Sportnap az egészséghét keretében

Vighné Kereszturi Nikolett

Az egészséghét következő programja a sportnap volt, melyet szintén egészségfejlesztés-gyógytestnevelés szakos egyetemi hallgatók (Finta Patrik, Kelemen Dávid) tartottak az összes alsós évfolyam számára. Változatos sor- és váltóversenyek követték egymást, majd a helyezésekről oklevelet is kaptak a versenyzők.

Egészséghét

Vighné Kereszturi Nikolett

A novemberi egészséghét nyitó programjaként egészségfejlesztés-gyógytestnevelés szakos egyetemi hallgatók tartottak interaktív előadást az alsó tagozatos kisdiákoknak az egészséges életmódról, és az egészségmegőrzésről.

Gyárlátogatás

Barity Milán

Iskolánk 8.b és 7.b osztályos tanulói Barta Balázs ügyvezető úr meghívásának eleget téve látogatást tettek a szombathelyi am-LAB digitális technológiák laboratóriumában, ahol megismerkedhettek a XXI. század legújabb gyártási technológiáival. Először Bakó Evelyn minőségirányítási menedzser tartott érdekes prezentációt a 3D nyomtatásról, robotikáról és a 3D modellezésről, majd ezeket élőben is bemutatták Haraszti Patrik és Váthy Balázs robotikai technikusok. Itt láthattak a gyerekek MiR 100 önjáró ipari robotot, aminek a feladata az, hogy különböző anyagokat mozgasson az egyik helyről a másikra emberi beavatkozás nélkül, majd működés közben is megtapasztalhatták egy robotkar munkáját. Közben különböző 3D nyomtatóval kinyomtatott tárgyakat is megfoghattak a diákok és természetesen a teremben lévő különféle 3D nyomtatók működését is megfigyelhették. A bemutató végén egy robot által vezérelt komplett termelési folyamat bemutatóját is megcsodálhattuk.

Weöres Sándor-díj

paragvari.hu

Az iskolánk két pedagógusa által -Földesi Jánosné és Földesi János- alapított Boglya Népzenei Együttes is Weöres Sándor-díjban részesült az idei Szent Márton városi díjátadó gálán. Az elismeréshez szívből gratulálunk!

„Weöres Sándor-díj" adományozható annak a művészeti tevékenységet folytató személynek, csoportnak vagy alkotó közösségnek, aki vagy amely Szombathely város művészeti életében végzett kiemelkedő munkájával környezetében megbecsülést szerzett, vagy Szombathely város hírnevét gyarapítja. A díjat évente kettő, művészeti tevékenységet folytató személy, csoport vagy alkotó közösség kaphatja.

Márton nap Náraiban

Horváth Ágnes

A Paragvári Utcai Általános Iskola Nárai telephelyén tanuló gyerekek sem maradtak ki a Márton napjára rendezett programokból. A művészeti órák keretein belül lámpásokat készítettünk, majd a Náraiért Egyesület szervezésében, Marton Melinda tanító néni vezetésével más, de szintén a Márton naphoz köthető lampionok készültek. Este a kivilágított lámpásokkal vonultak fel kisebbek és nagyobbak. A szombat délelőtti munkanapot a főépületben töltöttük el, ahol egész nap a liba és Szent Márton volt a meghatározó. Zsíros kenyérrel indítottuk a napot, s energiával telten végeztük a különböző "libaságokat" a matematika, a szövegértés és a nyelvtan tanórák keretében. A digitális lehetőségeket kihasználva az iskola könyvtárában tartottuk meg az óráinkat. A nap könyvkölcsönzéssel zárult. Köszönjük a könyvtáros néniknek, a Náraiért Egyesületnek, valamint iskolánk vezetésének, hogy lehetővé tették számunkra ezt az élményekkel teli programot.

Mézes reggeli az iskolában

Simonné Geröly Mária

Az Európai Mézes Reggeli programhoz Magyarország 2014-ben csatlakozott, melyben azóta évről-évre egyre több óvoda és iskola vesz részt. A kezdeményezés célja, a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a környezettudatos magatartás kialakítása. A program felhívja a figyelmet a méhek szorgos munkájára, ami jelentősen hozzájárul a biológiai környezet alakulásához, melynek hatásait saját magunk is tapasztalhatjuk.

I. és II. hely a Szent Márton-vetélkedőn

paragvari.hu

Szent Márton gyermekei címmel rendeztek helytörténeti felfedező játékot az Agora MSH-ban. A városi vetélkedőn a többi általános iskolát megelőzve az első és a második helyet is mi szereztük meg. Az 1. helyezett "Márton testvérei" csapat tagjai: Árvay Dávid, Bozzay Márton, Böröcz Marcell, Szikszai Ádám, Takács Viktor, a 2. helyen végezett "Hagyományőrzők" csapat tagjai: Haller Enikő, Horváth Lídia, Marton Barnabás és Németh Lilla. A 6.b osztályosokból alakult csapatok felkészítője Dobosné Csoknyai Cecília. Gratulálunk a szép eredményhez!

XXII. Oladi Sakkverseny Kupa

Nagy Judit

Bárdics Márkó (2.b) a XXII. Oladi Sakkverseny Kupán iskolánkat egyedül képviselve az 1-4. osztályosok közül a 44 indulóból a 15. helyen végzett. A másodikosok közül pedig az 1. helyezést érte el. Gratulálunk!

Halloween-napi vetélkedő

Veresné Tóth Adél

Csütörtök délután, színes dekorációkkal feldíszítve várta angol nyelvi munkaközösségünk iskolánk felsős diákjait egy Halloween-napi vetélkedőre. Három évfolyam vegyes csapatokba rendeződött diákjai vettek részt ezen a vidám ünneplésen, akik közül néhányan már előzetesen felkészülve, nagyon kreatív jelmezekben jelentek meg. Kulturális szokásokkal kapcsolatos feladatokkal idéztük meg a kelta hagyományból eredő, mára már nagy népszerűségnek örvendő megemlékezést. A szellemi töltekezés mellett a test méltó táplálása sem maradhatott el, messziről illatozó édes és sós nassolnivalók és italok vártak munka közben a gyerekekre, Horváth Ildikó tanár néni gondoskodásának köszönhetően, hogy még aktívabban tölthessünk el közösen egy délutánt az őszi szünet előtt.

Projektóra az 5.d-ben

Horváth Ágnes

Az 5.d osztály normál nyelvi csoportja projektórával zárta az őszi szemesztert. Az első ilyen jellegű munkában ügyesen álltak helyt. A téma szabadon választható volt az országismereten belül, így hallhattunk osztrák kastélyokról, várakról, német bokszolókról, tankokról a II. világháborúban, valamint a népszerű sportfajták is előkerültek. Köszönet minden felkészülő diáknak.

Tánc, tánc, tánc

paragvari.hu

Iskolánk alsó tagozatos diákjainak tartott bemutatót a Galaxy Akrobatikus Rock'n'Roll Club táncosainak küldöttsége. A fiatalok bemutatták az egyesület által tanított táncokat, valamint közös mozgásra hívták tanulóinkat, akik nagy örömmel próbálták ki a bemutatott koreográfiákat. A klub által indított tanfolyamokra bárki jelentkezhet, örömmel fogadnak mindenkit, aki kedvet érez némi táncos mozgásra.

Könyvtárak éjszakája

Ipsits Emma, Simon Eszter (4.b)

Tavaly olyan jól éreztük magunkat a Könyvtárak éjszakája című programon, hogy Ildi néni az idén is elvitt bennünket.

A legjobbak között

nyugat.hu

"A legjobb eredményű sulik 100-as listáján csupán egy szombathelyi általános iskola szerepel." A nyugat.hu cikkéből kiderül, melyik iskoláról is van szó...

Őszi piknik az iskolában

paragvari.hu

A múltkori rossz idő miatt a mai napon került sor az első és harmadik osztályosok számára tartott családi napra. A 9 órakor kezdődő eseményt igazgatónő köszöntőbeszéde nyitotta, majd elkezdődött a sokszínű program. Míg a gyerekek versengtek a sportpályán, megalakultak az osztályonkénti főzőcsapatok, gulyáslevest, hotdogot és egyéb finomságokat készítve a résztvevők számára. A mozgásos játékokból nem csak a gyerekek, hanem a szülők is kivették részüket. Volt kötélhúzás és számos ügyességi feladat. A már kora reggel felállított ugrálóvár egész nap népszerű volt. Az elkészült ebédeket a zsűri értékelte, majd a kategóriánkénti eredményhirdetések -főzőverseny, sorversenyek- után közösen, jóízűen elfogyasztottuk a finom falatokat. Köszönjük a szülői közösségnek a támogatást, valamint jelenlétüket a rendezvényen! Reméljük, jövőre is hasonló szép délelőttöt tölthetünk majd együtt!

Október 6-i ünnepi megemlékezés

paragvari.hu

Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az 1848–49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár ezen honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. Eme nemzeti gyásznapról emlékeztünk meg mi is az iskolarádióban. A honlapunkon keresztül is meghallgatható ünnepi műsort idén a 7.b osztály tanulói készítették. A megemlékezés után az osztályok képviselői mécsest gyújtottak és virágot helyeztek el az iskola folyosóin kialakított emlékhelyeken.

Európai Diáksport Napja

paragvari.hu

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) idén szeptember 28-án rendezte meg az Európai Diáksport Napját, amely hazánkban idén ezerkétszáz iskolát és négyszázezer gyereket mozgatott meg. Az Európai Sporthét eseménysorozat részeként zajló sportnap Európában összesen harminc országban zajlott, 2.5 millió iskolás részvételével. A paragváris diákok is csatlakoztak a kezdeményezéshez, alsós tanulóink a városban fellelhető parkokban és sportpályákon sportoltak, míg felsős diákjaink az iskola udvarán szervezett versenyeken vehettek részt. A nap folyamán készült képek megtekinthetőek a képgalériában.

Népmese napja

paragvari.hu

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án -Benedek Elek születésnapján- rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. Iskolánk idén is megemlékezett a népmese napjáról, Kovács Vanda (7.b) az iskolarádión keresztül mesélte el "A vénasszony és a halál" című mesét diáktársainak, melyet a mellékelt linken keresztül bárki meghallgathat.

A népmese napja Náraiban

Horváth Ágnes

A Náraiban tanuló 4. osztályos gyerekek nem csak osztálytársaikat, hanem az óvodásokat is megörvendeztették egy népmese felolvasásával. Így emlékeztünk meg a népmese napjáról.

Továbbtanulás

paragvari.hu

Pályaválasztási segédlet a 7. és 8. osztályos tanulóknak.

Családi délután az 1.z-ben

Tüttő Márta

Augusztus 27-én a szombathelyi Parkerdőben egy közös sétára, majd szabad játékra gyűltek össze az 1.z osztály kis növendékei, szüleikkel együtt.

Fotó: Szabó-Rácz Bernadett, Tüttő Márta

Tankönyvek elosztása

paragvari.hu

Kedves volt paragváris középiskolások!

Augusztus 29-én, 09:00 órára várunk minden segíteni szándékozó volt paragváris diákot. A közösségi szolgálat keretében számítunk munkátokra, az alsós osztályok tankönyvcsomagjait szeretnénk tantermenként elosztani. Ha időtök engedi, sok szeretettel várunk Benneteket a "B"-épület tornaterménél. Előre is köszönjük!

Közösségi szolgálat

paragvari.hu

Kedves volt paragváris középiskolások!

Köszönjük a tankönyvek kiszállításának napján nyújtott segítségeteket! Augusztus 29-én és 30-án ismét lehetőségetek nyílik rá, hogy a kötelező közösségi szolgálathoz szükséges munkát nálunk végezzétek el. Időpontot egyelőre nem tudunk közölni, de pár nappal 29-e előtt ismertetni fogjuk a legfontosabb tudnivalókat, így kérjük, továbbra is látogassátok iskolánk honlapját vagy facebook-oldalát. Előre is köszönjük!

Közösségi szolgálat

paragvari.hu

Kedves volt paragváris középiskolások!

Augusztus 14-én 9 órától 12 óráig szeretettel fogadunk némi segítséget a tankönyvek szétosztása és adminisztrálása terén. Természetesen az elvégzett munkát igazoljuk. Segítségeteket előre is köszönjük!

3. évfolyam besorolása

paragvari.hu

A 2018/2019-es tanévben a 3. évfolyamba lépő tanulók osztályba sorolása.

Elérhetőségeink:

Paragvári Utcai Általános Iskola
9700, Szombathely, Paragvári u. 2.
OM-kód: 036614

Titkárság: 06 20 503 6250
Étkeztetés: 06 20 503 6414

Nárai: 06 30 313 9678

Internet:

Email: info@paragvari.hu
Honlap: www.paragvari.hu