Telefon: 06 20 503 6250 - Email: info@paragvari.hu

Mézeskalács készítése az iskolában

paragvari.hu

A november közepén tartott sikeres "Mézes reggeli" rendezvény után az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Szombathelyi Szervezetétől ismét felkeresett bennünket Bárdics János méhész, hogy Szent Ambrus napja alkalmából december 7-én mézeskalácsot süssenek az iskola alsó tagozatos diákjaival.


Szent Ambrust 374 december 7-én szentelték fel Milánó püspökévé. Ezután vagyonát szétosztotta a szegények közt, s életét a munkának, a tanulásnak és az imádságnak szentelte. Ambrusra a legenda szerint csecsemőkorában, midőn a házuk udvarán a bölcsőjében aludt, egy méhraj telepedett le. A méhek teljesen belepték a gyermeket, de egy sem szúrta meg. Anyja mikor ezt meglátta, rémülten kiáltott föl: "Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle!" Ezt a történést idővel úgy értelmezték, mint próféciát a későbbi mézajkú prédikátorról és himnuszköltőről. Szent Ambrus a méhészek, gyertyaöntők, tanítók, diákok védőszentje lett.

Ez alkalomból két másodikos és egy harmadikos osztály tanulói vettek részt a programon. Megtudhatták, miből készül a mézeskalács tésztája, majd nyújtották, szaggatták, kedvük szerint magokkal vagy tojásfehérje habbal díszítették, miközben ismét sok-sok új ismeretet szereztek a méhekről, a mézről és a méhészek védőszentjéről, Szent Ambrusról. Nemcsak maguknak, hanem családtagjaiknak is nagy örömmel készítettek szebbnél szebb mézeskalácsokat. Természetesen mindenki jóízűen fogyaszthatott kedvére a különböző karácsonyi figurás mézesekből, a számukra legkedvesebbeket pedig hazavihették. Ismét egy tartalmas délelőttöt tölthettek el az alsó tagozatos diákok a szombathelyi Méhészeti Egyesület szervezésében.

Melléklet

Elérhetőségeink:

Paragvári Utcai Általános Iskola
9700, Szombathely, Paragvári u. 2.
OM-kód: 036614

Titkárság: 06 20 503 6250
Étkeztetés: 06 20 503 6414

Nárai: 06 30 313 9678

Internet:

Email: info@paragvari.hu
Honlap: www.paragvari.hu