Telefon: 06 20 503 6250    Email: info@paragvari.hu

Vitézzé vált a 6.z – Egri csillagok

  • Szecsődi Tímea
  • 2022. május 28.

Gárdonyi Géza: Egri csillagok. Mindenkinek vannak élményei ezzel kapcsolatban, kinek jobbak, kinek annál is jobbak. A 6.z osztály fogadalmat tett, hogy vitézzé válásuk rögös útján megelevenítik a regény lapjait:

Mi, a Paragvári Utcai Általános Iskola 6.z osztályos nebulói, szövetséget kötünk arra, hogy ezen szép tavaszi időszak néhány hetében az török ostromolta egri vár történetét különösképpen megismerjük, miben Gárdonyi Géza, jeles nagy írónk híres könyve, az Egri csillagok segít majd minket.
Jártasságot szerzünk mindabban, amiben a nagy hősök kései utódai jártasságot szerezhetnek, miután a könyv lapjain megelevenített tetteket a ParagVár játékain szívesen kipróbáltuk. Feladatainkat erőnkhöz mérten vitézül elvégezzük, derékul helytállunk.
Isten minket úgy segéljen!

Kelt az Úrnak 2022. esztendejében, pünkösd havának tizedik napján.

A vitézi játékok során nemcsak a regénnyel ismerkedtek meg, hanem Bornemissza Gergőhöz hasonlóan ők is részt vettek egy több hetes kiképzésen. Fizikai erejükről tanúbizonyságot tehettek fogójátékban, kakasviadalban, „Adj, király, katonát!”-ban, a vár ostromát pedig kidobós játékkal imitálták. Testük edzése mellett elméjüket is fényesítették: megismerkedtek török jövevényszavakkal, a török korból itt maradt emlékekkel, és a divattal is. Íz- és növényfelismerés során bebizonyították, hogy rajtuk nehéz fogást találni, pedig fűszerektől kezdve egzotikus növényekig és szörpökig sok mindent fel kellett ismerniük.

Zárásként pedig az egri ostromot játszhatták újra az országban az elsők között, az októberben megjelenő 1552. Eger ostroma társasjátékkal, melyet Jávorics Krisztián alkotott meg.

A diákok bevallása szerint a társasjáték volt a legizgalmasabb része a vitézi próbáknak, de azért a regényt is szívesen olvassák. 😊