Telefon: 06 20 503 6250 - Email: info@paragvari.hu

Német nyelvi verseny

paragvari.hu

Az idei tanévben az iskolánk nevéhez fűződő városi versenyeinkből a másodikat is sikeresen megrendeztük. A november közepén tartott magyar nyelvi vetélkedő után, most a város többi általános iskoláinak meghirdetett „Lerne Deutsch mit Spaß und Spiel!” német nyelvi versenynek adtunk otthont, immár 23. alkalommal.


A 6. osztályosoknak rendezett versenyre most 9 csapat jelentkezett. Három iskola is volt, akik két csapattal is képviseltették magukat. A verseny három fő részből áll. Minden csapatból egy előre kijelölt tanulónak elő kell adnia egy német nyelvű szöveget. A verseny ezen része egyébként nem befolyásolja a csapatok végleges eredményét, itt a tanulók egyénileg indulnak. Az elmondott memoriterek meghallgatása után kezdődik el a csapatverseny. Vendégeink egy része az írásbeli feladatokat kezdi meg, míg a többi csapat a szituációs játékban vesz részt.

A szituációs játék és az írásbeli feladatok témája is mindig az éppen aktuális évszakhoz és annak ünnepeihez kapcsolódik. Ebből fakadóan a feladatok most a télről, a Mikulásról és a karácsonyról szóltak.

A délután 14.00 órakor kezdődő versenyt Szabó Lilla tanárnő –az idegen nyelvi munkaközösség vezetője- nyitotta meg, köszöntötte a versenyzőket, majd röviden ismertette a versennyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A gyerekek jókedvűen és érdeklődve álltak neki a feladatoknak. Az írásbeliben többek között volt kép és szó összepárosítása, szókereső, anagramma, keresztrejtvény, mondatkiegészítés, egyszóval számos gondolkodtató, de ugyanakkor szórakoztató 10 feladatot kellett a csapatoknak megoldaniuk.

A szituációs játékban is jól érezték magukat a gyerekek. Az elképzelt jelenetekben voltak, akik megidézték a karácsonyi bevásárlást, az ajándékozást, de akadtak olyanok is, akik által egy karácsonyi családi vacsora kellős közepén érezhettük magunkat.

A versenyfeladatok teljesítése után, amíg a pontszámokat összesítettük, addig a gyerekek egy külön teremben pihenhettek, üdítővel és némi rágcsálnivalóval frissíthették fel magukat. Végül elérkezett a várva vár pillanat: az eredményhirdetés.

A dobogós helyeken végzett csapatok között szoros volt a küzdelem, de helyezéstől függetlenül minden csapatot dicséret illet, mert mindenki nagyon jól teljesített. Köszönjük mindenkinek, hogy jelenlétével megtisztelte versenyünket! Bízunk benne, hogy jövőre is hasonló jó hangulatú versennyel várhatjuk a város többi általános iskoláinak csapatait. A 2017-es „Lerne Deutsch mit Spaß und Spiel!” német nyelvi verseny végeredménye a következőképpen alakult:

Szépkiejtési kategória (egyéni):

I. Bóta Izabel (Gothard Jenő Álalános Iskola), II. Németh Míra (Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola), III. Bognár Bálint (Gothard Jenő Álalános Iskola).

Csapatverseny:

I. Magyar Luca, Németh Míra, Lóránth Luca (Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola), II. Tóth Levente, Fonyó Botond, Horváth Dániel (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium), III. Bognár Bálint, Kovács Kevin, Májerhoffer Vencel (Gothard Jenő Általános Iskola).

További csapatok:

Rohonczi Richárd, Perintfalvi Ákos, Szovák Attila (Dési Huber István Általános Iskola) - Nagy Dorina, Papp Jázmin, Wutschi Verona (Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola) - Bóta Izabel, Kovács Virág, Ragasits Lili (Gothard Jenő Általános Iskola) - Szabó Álmos, Fábián Panka, Simon Veronika (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) - Alföldi Anna, Grünwald Virág, Peresznyák Lili (Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola) - Ongai Levente, Frühvirth Dávid, Fritz Jázmin (Dési Huber István Általános Iskola).

Melléklet

Elérhetőségeink:

Paragvári Utcai Általános Iskola
9700, Szombathely, Paragvári u. 2.
OM-kód: 036614

Titkárság: 06 20 503 6250
Étkeztetés: 06 20 503 6414

Nárai: 06 30 313 9678

Internet:

Email: info@paragvari.hu
Honlap: www.paragvari.hu