Telefon: 06 20 503 6250 - Email: info@paragvari.hu

Mosolygó fogacskák

Sőre Karolina

Ki vigyáz a gyerekek fogaira? Sem szuperhősök, sem kommandós alakulatok, sem szép tündérlányok nem őrzik meg a fogak épségét. Nekünk kell odafigyelni arra, hogy fogaink sokáig szépek, egészségesek maradjanak! A rendszeres fogápolást már az első tejfogak előbújásakor be kell vezetnünk a gyerekek életébe. A dm "Mosolygó fogacskák" programja játékos formában hívja fel a figyelmet a fogápolás fontosságára. 2017-ben a pályázat témája, amire osztályunk (1.a) jelentkezett: „Kísérletezz, de ne a fogaid épségével!”.


3 kísérletet végeztem az osztály tanulóival. 1. kísérletben a gyerekek megtapasztalhatták, mi lesz a kristálycukorból hő hatására, hogy készül a karamell. 2. kísérletben citromlébe és cukros oldatba mártott hurkapálcával írtunk egy lapra "titkosírást", majd vasalóval melegítettük sütőpapíron keresztül. Megfigyeltük, hogy a cukor és a citromlé anyagai hő hatására karamellizálódnak, majd megégnek, így megjelent a „titkosírásunk”. Közben felhívtam a figyelmet a forró vasaló veszélyeire is. 3. kísérletben 1 db nyers tojást tettünk ecetbe 12 órára, majd lecseréltük az ecetet és újabb 12 óráig hagytuk állni. A tojás, ahogy bekerült az ecetbe, elkezdett pezsegni. Egy idő múlva rengeteg buborék vette körül a tojásunkat, és a folyadék tetején hab gyűlt. Az ecet 24 óra alatt leoldotta a kalcium tartalmú héjat a tojásról.

Az elvégzett kísérletek egyszerűek voltak, mégis döbbenetet és meglepődést váltottak ki a gyerekekből. Jó volt látni a csillogó szemeiket, mikor meglátták, hogy a kristálycukorból nem porcukor és nem is víz lesz -ahogy azt tippelték-, hanem karamell, hogy hétköznapi dolgokkal is játszva tanulhatunk. Rengeteg új élménnyel mentek haza a kísérleti napunk végén.

Sőre Karolina

Melléklet

Elérhetőségeink:

Paragvári Utcai Általános Iskola
9700, Szombathely, Paragvári u. 2.
OM-kód: 036614

Titkárság: 06 20 503 6250
Étkeztetés: 06 20 503 6414

Nárai: 06 30 313 9678

Internet:

Email: info@paragvari.hu
Honlap: www.paragvari.hu