Telefon: 06 20 503 6250 - Email: info@paragvari.hu

Ünnepi megemlékezés

paragvari.hu

1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Október hatodikát a kormány 2001. november 24-én a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította. Mi az iskolarádióban, a 7.z osztály által készített műsorral emlékeztünk meg a vértanúkról. Utána mécseseket gyújtottunk és virágokat helyeztünk el az iskola folyosóin kialakított emlékhelyeken. A Berebora Zsanett tanárnő felkészítésével készült ünnepi műsor iskolánk honlapján keresztül is meghallgatható.

A magyar népmese napja

paragvari.hu

A magyar népmese napja alkalmából készült ünnepi műsorunkat az iskolarádión keresztül hallgathatták meg diákjaink. A Kovács Vanda (8.b) által előadott "A szegény asszony gyermekei" című népmese az alábbi linken meghallgatható.

Angliai utazás #7

Horváth Ildikó

Tanulmányi kirándulásunk utolsó előtti napján Dunkerque elhagyása után a brüsszeli Atomium felé vettük az irányt. Pár fotó erejéig pihenőt tartottunk az 1958-as világkiállításra készített 9 gömbből álló építménynél. Utolsó állomásunk, egyben szálláshelyünk, Bajorország második legnépesebb városában, Nürnbergben volt. Rövid városnézés során megtekintettük a Szent Lőrinc templomot, elhaladtunk a Nassauer-ház és az Erények kútja mellett, átsétáltunk a Pegnitz-folyón, majd a Főtéren megnéztük a Miasszonyunk-templomot és a Szép kutat, ahol aki szeretett volna, kívánhatott is valamit. Jutott idő szabadprogramra is, amely keretében a helyi vásári forgatagban időzhettünk.

Angliai utazás #6

Horváth Ildikó

Utolsó angliai kirándulásunk Stonehenge-hez vezetett. A kövek szomszédságában látogatóközpont épült, ahonnét busszal szállítottak el minket a közel 4000 éves misztikus kolosszusokhoz. A kőkör megcsodálása után kiállítást tekintettünk meg a látogatóközpontban, egészen a bronzkorig visszamenőleg. Ezután következett egy újabb izgalmas átkelés a Csalagúton, majd a koraesti órákban megérkeztünk a tranzitszállásunkra, Dunkerque-be.

Üdvözlet Ausztriából #6

paragvari.hu

A kirándulás utolsó -talán legszebb- napját sem hagyhatjuk szó nélkül, hiszen tegnap a gyerekek olyan helyen jártak, ami szinte csak a mesékben van. Megnézték az Alpok leglátványosabb nevezetességét a 5 Fingers kilátót, ahonnan rendkívül szép kilátás nyílik a Hallstatt-i tóra és az azt körülvevő hegyekre. A kilátó jellegzetessége, hogy minden egyes "ujja" egy 400 méteres mélység felett húzódik, és pl. az egyik híd alja teljesen üvegből készült. Az utazásszervezők előrelátásának köszönhetően érdemes volt a szerdai napot megcserélni, mert ezen a túrán olyan jó idő kerekedett, hogy így teljes gyönyörűségében lehetett csodálni a kilátóból elénk táruló mesés látványt. Ezután a gyerekek leereszkedtek a hegyről, majd a nap második részében bejárták a hegy gyomrában található jégbarlangot is, ami szintén ezernyi szépséget rejt magában. Ilyen élményekkel feltöltődve indultak aztán tegnap haza utazóink, majd kora este meg is érkeztek Szombathelyre. Reméljük, mindenki életre szóló emlékként őrzi majd ezt az öt napot, hisz tényleg Európa legszebb helyein járva kaptak egy-egy darabot a Világörökség részéből.

Üdvözlet Ausztriából #5

paragvari.hu

Az ausztriai tanulmányúton lévő tanulóink visszaérkeztek Szombathelyre, sok-sok élménnyel gazdagodva az eltelt pár nap alatt. Szerencsére az időjárás is kitartott, amennyire csak lehetett, így szinte minden nap az előre megtervezett program szerint lehetett haladni. Köszönjük a gyerekeket kísérő pedagógusoknak felelősségteljes munkáját, reméljük, a jövőben is lehetőség lesz arra, hogy újabb tanulókkal is felfedeztethessük Ausztria legcsodálatosabb látnivalóit. A kirándulásukon készült fotókból még összegyűjtünk párat az elkövetkezendőkben, az érdeklődőket kérjük, tartsanak továbbra is velünk a fotók böngészésében.

Udvari sporteszköz átadása

paragvari.hu

A délelőtt folyamán került sor annak az udvari sporteszköznek a hivatalos átadására, melyet még a nyáron építettek a "B"-épületi pálya melletti füves területre. Az eszköz egy részét az iskola alapítványa, a Gyermekközpontú Iskoláért Alapítvány, míg a fennmaradó összeget Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária képviselő asszony fedezte saját egyéni képviselői keretéből. Az átadáson személyesen a képviselő asszony is megjelent, aki pár mondatban minden jót kívánt tanulóinknak az új eszköz használatához. Köszönjük a támogatást!

Angliai utazás #5

Martonné Ruzsa Valéria

Ma kora reggel a tengerparton kezdtünk, majd Glastonburyt néztük meg. A délutánt egy csodás szafarival folytattuk és egy kalandparkkal zártunk. Longleat-ben volt mindez, ahol egy tipikus angol kastélyt is megnéztünk, ténferegtünk a tükörkastélyban, fókákat etettek a gyerekek, és még sok „állati” élményben volt részük. Nagyon élvezték a mai napot is. A következő napon Stonehenge, majd újra a Csalagúton megyünk vissza Franciaországba.

Üdvözlet Ausztriából #4

paragvari.hu

A 4. nap már ismét a tervezett program szerint alakult, ez volt az a nap, amikor Salzburg felfedezése volt a cél. A szálláson elfogyasztott bőséges reggeli után a busz egyből el is indult a közel 150 kilométeres útnak, hogy minél több idő legyen a híres zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart szülővárosának és környékének megismerésére. Odaérkezéskor a gyalogos városnézés során a gyerekek megtekintették Mozart szülő- és lakóházát, a Mirabell kastély kertjét, a salzburgi dómot és annak terét, majd ezután megnézték a hellbrunni kastély nevezetes vízijáték rendszerét. A manierizmus korszakában épült kastélynak vízi attrakciói mellett itt található a Markus Sittikus színház, valamint egy állatkert is. A jó időnek hála minden egyes helyszínt teljes szépségében és élményében élhettek át tanulóink. A nap végén a csoport visszament hinterstoderi szállására, ahol a vacsora elfogyasztása után álomra szenderültek, hisz a kalandos utazásból már csak egyetlen nap van hátra a hazautazás előtt.

Angliai utazás #4

Szarka Zsuzsanna, Horváth Ildikó

Szerdán Dél-Walesben jártunk. Átkeltünk a Bristoli öblön, majd Wales fövárosa, Cardiff félé vettük útunkat. A Cardiff Castle megnézése után egy rövid városnézés és szabadprogram következett. Felfedeztük a kikötőt és Roald Dahl norvég templomát. Utolsó megállónk Caerphilly volt, ahol szemügyre vettük az Edward-kori várat. Az idő angolos volt. Történelmi és művészettörténeti ismereteink gyarapodtak.

Szüreti mulatság

paragvari.hu

Az elmúlt évek hagyományait követve az idén is megtartottuk az alsó tagozatosok számára az őszi szüreti mulatságot. Szerencsénkre az idő is megint jó volt, így délután be is népesedett az iskola udvara. Először a 2.a osztály tanulói adtak elő egy kis ünnepi műsort, majd Rózsa néni és János bácsi zenei kíséretére ropták a táncot, melyhez később a többi osztály is csatlakozott. A megnyitó után a gyerekek egy része az udvaron Feri bácsi segítségével szőlőt préselt és népies játékokat játszott pl. célba dobás kukoricával; fonal feltekerése párban; kerékabroncs hajtása bottal; mocsárjárás, míg a többiek az épületben szervezett sütivásáron vettek részt. Aztán egy idő után cseréltek, így senki sem maradt ki semmiből. Köszönjük a program megszervezését Patrícia néninek és Martina néninek, valamint a táncházban való közreműködést Réka néninek, Rózsa néninek és János bácsinak. Hálás köszönetünk a kedves szülőknek is, akik temérdek sok finomsággal halmoztak el bennünket.

Átadtuk az udvari pavilont

paragvari.hu

Ma került átadásra az az udvari pavilon, melyet a szülői közösség adományaiból és nagylelkű felajánlásaiból tudtunk megépíteni. Az ünnepélyes keretek között átadott építmény megnyitóján a Földesi Jánosné és Földesi János által felkészített Gerlice Népdalkör adott műsort, majd igazgatónő rövid köszöntőbeszéde után a gyerekek már használatba is vehették a délután folyamán az új létesítményt. Mégegyszer nagyon szépen köszönjük a szülők támogatását, és külön köszönjük a szülői közösség vezetőjének, Szilvi néninek áldozatos munkáját, aki már a nyár folyamán megszervezte a munkálatokat, és végig felügyelte a kivitelezést is. Köszönjük!

Üdvözlet Ausztriából #3

paragvari.hu

A harmadik napon sajnos esős időre ébredtek kirándulóink, így az utazásszervező javaslatára változott a program, és az eredetileg tervezett 5 Fingers kilátó és a dachsteini jégbarlang látogatása helyett Karintiába utazott a csoport, ahol azért nem maradt el a madártávlatból való gyönyörködés a tájban, hisz a 100 m magas csavart formájú Pyramidenkogel, a Wörthi-tó kilátótornya ezt lehetővé tette. A spirális toronyba panorámalifttel -vagy lépcsőn- lehet feljutni, lefelé a bátrabbak akár Európa legmagasabb fedett csúszdáján is lecsúszhatnak. Akiknek még ez sem elég, azok, egy a torony külső falára erősített drótkötélen is lejuthatnak a földre. A 360 fokos körpanoráma lélegzetelállítóan pazar, a látogatók lába alatt hever a hosszúkás alakú türkizkék színű Wörthi-tó. A nap másik nagy élménye a tartomány fővárosának, Klagenfurtnak egyik legnevezetesebb látványossága, a Minimundus volt. Az osztrák Minimundus a miniatűr játékvárosok között abban más, hogy itt megtalálható az egész világ leghíresebb épületeinek kicsinyített (1:25) változata. Bár csak pár száz kilométert buszoztak ma a gyerekek, de mégis bejárták az egész világot pár óra alatt, ahogy a park szlogenje is mondja: "Minimundus - Die kleine Welt am Wörthersee."

Angliai utazás #3

Horváth Ildikó

Angliai tartózkodásunk második napja szakadó esővel indult. Első útunk Cheddarba, a híres sajt otthonába vezetett és ahogy eddigi programjaink során, most is kegyes lett hozzánk az időjárás. Itt meglátogattunk egy sajtkészítő műhelyt és sajtkóstoláson is részt vettünk. A szabadprogramon sétáltunk a hasadékban, majd elindultunk a híres fürdőváros, Bath felé. Itt a sétálóutcában lehetőség volt vásárlásra és ebédelésre, majd megtekintettük a gótikus katedrálist. Körbejártuk a római fürdőt, végül elsétáltunk az Avon folyó partjára.

Üdvözlet Ausztriából #2

paragvari.hu

Miután mindenki jól kipihente az első nap fáradalmait a Hinterstoderben található nagyon jól felszerelt és kényelmes szálláson, egy bőséges reggeli után már kora reggel neki is vágott a csapat az újabb kalandoknak. Bár már bontogatja szárnyait az ősz, de a kegyes időjárásnak köszönhetően még a hegyvidékes ausztriai magaslatokban is napfényes és kellemes időben kirándulhattak ma tanulóink. Először Hallstattban jártak, mely alacsony lélekszámú városka a Hallstatti-tó partján helyezkedik el, és a festői szépségű település már 1997 óta az UNESCO Világörökség része. A gyerekek először gyalogosan fedezték fel a várost, megnézték az 1505-ben épült Szűz Mária mennybevétele plébániatemplomot, majd annak északi oldalán található csontházat is. A városnézés után hajókiránduláson voltak, a Hallstatti-tó vizéről csodálhatták meg a parányi kis városkát és a tavat körülölelő hatalmas hegyeket. Innen Bad Ischlbe buszoztak, mely város híres az ott található Császárvilláról, amit Zsófia főhercegnő ajándékozott 1853-ban Ferenc Józsefnek és jegyesének, Erzsébetnek, azaz Sisinek. A gyógyfürdőjéről is ismert üdülőváros egyéb nevezetességeinek megtekintése után az esti szálláshelyre térnek vissza a gyerekek, hogy aztán egy jóleső pihenés után másnap ismét folytassák a kalandokkal teli utazást. A nap folyamán készült legújabb képekkel folyamatosan frissítjük galériánkat.

Angliai utazás #2

paragvari.hu

Az angliai utazáson lévő tanulóink megtekintették a szigetország fővárosának legnevezetesebb helyeit, megnézték a várost felülről a London Eye-ból, valamint a Temzén átkelve megcsodálhatták a város legszebb épületeit is. London még sok látnivalót tartogatott volna, de ennek ellenére egy nap alatt is sikerült lejárni a legfontosabb helyszíneket. Este Burnham-on-Sea volt a gyerekek szálláshelye, ahonnan aztán folytatják útjukat tovább Anglia csodálatos tájain. Képgalériánk újabb képekkel frissítve.

Üdvözlet Ausztriából #1

paragvari.hu

Ma reggel 7 órakor indult a busza annak a tanulói csoportnak, akik Ausztriába mentek, hogy az elkövetkezendő egy hétben felfedezzék az ország legszebb vidékeit és megcsodálhassák az útjuk során megtekinthető látványosságokat. Először a stájer tartományi fővárosban, Grazban tekintették meg a település nevezetes épületeit, majd a várhegy tetejéről -Schlossberg- gyönyörű kilátással szemlélték a panorámát, többek között a városon átmenő Mura folyót. A nap második felében a csapat folytatja útját a Salzkammergut régió felé, hogy egy kb. 2,5 órás kirándulást tegyen a vadregényes Wörschachklamm szurdokban. A nap vége felé a gyerekek elfoglalják majd szállásukat, majd egy kiadós vacsora után kipihenik az utazás fáradalmait, hogy aztán másnap frissen és üdén folytassák a betervezett programot, melyben Hallstatt és Bad Ischl lesz a látogatás célpontja. Nemsokára újabb beszámolókkal és képekkel jelentkezünk...

Angliai utazás #1

paragvari.hu

Szeptember 21-én hajnalban indultak útnak azok a tanulók, akik idén Angliába utaztak tanulmányútra. Az első nap hosszú utazása után buszuk szerencsésen megérkezett a szállásra, ahol aztán mindenki egyből nyugovóra is tért, hogy másnap újult erővel nekikezdhessen az igazi kalandnak. A második napon a gyerekek Nyugat-Flandria legnagyobb városában, Brugge-ben tekintették meg a történelmi óvárost, majd innen újabb szállásukra, a franciaországi Dunkerque-be mentek. Ma reggel az 50,5 km hosszú Csalagúton keresztül átkeltek Angliába, hogy onnan útjukat folytatván elsőként London főbb nevezetességeit tekintsék meg. Hamarosan folytatjuk...

Külföldi tanulmányutak

paragvari.hu

A jövő héten iskolánk diákjai közül jópáran külföldi tanulmányutakon vesznek részt. Tanulóink egy része Angliába utazik, ahol többek között látogatást tesznek Londonban, valamint felfedezik Dél-Anglia látványosságait is. A kirándulók másik csoportja Ausztriában tölt majd el egy hetet, ahol Hallstatt városát és annak környékét járják majd be (pl. Bad Ischl, Salzburg), valamint az utazásuk során útbaeső városok nevezetességeit -Graz, Klagenfurt- tekintik meg. Amennyiben lehetőségünk lesz, folyamatosan képekkel tarkított beszámolókkal is jelentkezünk az elkövetkezendő pár napban.

Szemlélődni és a szemlélt igazságot továbbadni

Ágoston Mária

Szeptember 19-én kiállítás nyílt a Berzsenyi Könyvtárban "Szemlélődni és a szemlélt igazságot továbbadni" szombathelyi domonkos leányoktatás 1905-1945 címmel, ahol iskolánk diákjai is műsort adtak Földesi Jánosné és Földesi János felkészítésével. A tárlókban több iskolánkban megőrzött kísérleti eszközt, tárgyat is megtekinthetünk október 12-ig a könyvtár földszinti előadótermében.

Elérhetőségeink:

Paragvári Utcai Általános Iskola
9700, Szombathely, Paragvári u. 2.
OM-kód: 036614

Titkárság: 06 20 503 6250
Étkeztetés: 06 20 503 6414

Nárai: 06 30 313 9678

Internet:

Email: info@paragvari.hu
Honlap: www.paragvari.hu