Telefon: 06 20 503 6250 - Email: info@paragvari.hu

"Pályára állás" fizika szakkörön

Ágoston Mária

A 6-8. osztályos fizika szakkörök tagjai készülnek az áprilisi fizika napra. Az "Állj pályára!" -pályaorientáció fejlesztése iskolánkban- pályázat keretében indított foglalkozásokon a diákok barkácsolnak, eszközöket készítenek pl: napkollektort; katapultot; napelemmel működő kisautót és kishajót; diótörőt; sípot; hidraulikus működtetésű autó modellt; zsinór-telefont; stb... A szakkörök tagjai megismerik ezen eszközök működésének fizikai alapjait, amit társaikkal is megosztanak majd. A mellékelt képeken keresztül egy kis ízelítőt kapunk, hogy milyen látványosságokkal találkozunk majd a jövő hónapban megrendezésre kerülő fizika napon.

Ásványkiállítás az iskolában

paragvari.hu

Ahogy minden évben, úgy az idén sem maradhatott el a tavaszi ásványkiállítás, melyet Dr. Molnárné Kalmár Katalin tanárnő szervez meg mindig az iskola tanulóinak. A három napig tartó kiállítást már eddig is számos osztály látogatta meg, és hallgatta érdeklődve Kovács Gábor ásványokról szóló előadását. Megtudhattuk, hogy a hétköznapi élet mely területein hasznosítják az ásványi anyagokat, milyen formákban lelhetjük meg a világ különböző pontjain, valamint képek és kisfilmek kalauzolásával láthattuk azt is, hogy előadónk miként kutatott érdekes ásványok után Sri Lankán. A kiállítás még 23-án is látogatható, így aki eddig lemaradt róla, lesz lehetősége megcsodálni ezeket a gyönyörű ásványokat, melyekből galériánkban is megtekinthető pár közülük.

Igazgatói dicséretek átadása

paragvari.hu

Az állami kitüntetésekhez hasonlóan iskolánk hagyományai szerint is minden évben a március 15-i ünnepi megemlékezés után igazgatói dicséretben részesülnek azok a tanulók, akik tanulmányi versenyeken vagy sportversenyeken, illetve kimagasló művészeti eredményeikben az első félév alatt kitűntek társaik közül.

Ajándék mozijegy az 5.b osztálynak

paragvari.hu

A 2018-as Paragvári-Bál nyereményei között volt egy csoportos mozijegy azon osztály tanulói számára, akik a szüleik által a legnagyobb létszámban képviseltették magukat a rendezvényen. A nyertes nem más volt, mint az 5.b osztály, melynek diákjai a múlt héten már éltek is a lehetőséggel, így osztályfőnökük kíséretében megnéztek egy rendkívül szórakoztató animációs filmet, az "Ősember - Kicsi az ős, de hős!" című mesét. A gyerekek nagyon jól szórakoztak a vetítés másfél órája alatt, mindenkinek csak ajánlani tudják ezt az aranyos kis történetet, melynek rövid előzetesét be is linkeltük ide.

Pénz7

Dancsecz Péterné, Szendrődiné Módli Ilona

A Pénz7 rendhagyó tanórái az egyes korosztályok sajátosságait figyelembe véve zajlottak le. Ezek a foglalkozások játékosan, színesen, élményszerűen adják át és járják körbe a felelős döntéshez szükséges ismereteket. Az idei témahét egyik fókusztémája az "Okosan a hitelekről" volt, melyet március 5-9. közötti időszakban rendeztünk meg minden felső tagozatos diákunk számára. A gyerekek megismerkedtek a fontosabb fogalmakkal és ügyesen meg is oldották a szituációs feladatokat is.

Nőnap az 1.c osztályban

Gadavicsné Szabó Tünde

Nőnap alkalmából az 1.c osztályos fiúk meglepetéssel készültek lány osztálytársaiknak. Megtanulták és elszavalták Szalai Borbála: Az első hóvirág című versét, majd saját készítésű virágcsokorral ajándékozták meg őket. A lányoknak nagyon tetszett a fiúk műsora. Az ünneplés jó hangulatban folytatódott, közösen sütiztek, üdítőt ittak, beszélgettek.

"Itt a farsang, áll a bál!"

Horváth Boglárka

A Dési Huber István Általános Iskola farsangi álarckészítő pályázatára 186 gyerekmunka érkezett be. A legkreatívabb munkákat külön oklevéllel és rajzfelszereléssel díjazták. Iskolánk tanulói számos munkát küldtek be. Volt köztük papírból, textilből és tollból készült alkotás. Az 1.a osztályból Polgár Anna, a 4.b osztályból Pais-Horváth Péter munkáját emelték ki a díjazottak táborából. Így ők személyesen vehették át a kiemelkedő munkájukért járó jutalmat. Gratulálunk!

Nemzetközi Könyvajándék Nap

Takács Ildikó

A Nemzetközi Könyvajándék Nap keretében a Berzsenyi Dániel Könyvtárban járt a 3.d és a 2.z osztály. A színes bevezető foglalkozást követően mindenki választhatott magának egy szép könyvet, amit hazavihetett. Jó volt látni, ahogy a gyerekek érdeklődve és örömmel lapozgatták az egymástól kapott ajándékokat.

3. helyezés csapatban

paragvari.hu

Az I. és II. korcsoportos Diákolimpia alapszintű tornaversenyének városi döntőjét a mai napon rendezték meg, ahol iskolánk csapata a 3. helyen végzett, így ezzel a szép eredménnyel jutott tovább a március 13-án folytatódó versenyre. A csapat tagjai: Csuk Júlia Nóra - 2.b, Horváth Elizabet - 2.b, Horváth Linda Lola - 2.c, Leibinger Lídia Lili - 4.b, Tóth Gréta - 4.b, Gosztola Zsóka Dorottya - 5.b, Vervaet Viki Maria - 5.z. Felkészítők: Csutak Zoltánné és Majorné Kiss Beatrix. Gratulálunk!

Ismét az élen a Paragvári csapata

paragvari.hu

A Neumann-hetek záróeseményének egyik fő momentuma mindig a Neumann-CEO megyei informatika verseny végeredményének kihirdetése. A tíz induló iskolából az első három helyezett iskola csapatait hívták be a szervezők. Az eredményhirdetésre való meghívás mindig jót sejtet, hisz ilyenkor már mindenképp borítékolható egy jó helyezés. Két kategóriában -csapatban és egyéniben- is a paragváris diákok voltak a legjobbak. Csapatversenyben a körmendieket és a bercsényiseket megelőzve nyert a két 7.b osztályos fiú, Csontos Ádám és Németh Áron. Egyéni versenyben Ádám a 2. helyezést, míg Áron az 1. helyezést szerezte meg. Az oklevél mellé sok értékes ajándékot is kaptak a fiúk, amiket aztán az ünnepség után büszkén meg is mutattak Barity Milán tanár úrnak, aki a felkészítőjük volt erre a versenyre is. Gratulálunk a szép eredményhez!

XIX. nyelvÉSZ Anyanyelvi Tanulmányi Verseny

Angyalosyné Krajczár Ildikó

Február 9-én lezajlott a Bendegúz NyelvÉsz iskolai fordulója. A versenyen a 4.b és a 4.z osztály tizenhárom tanulója vett részt. Az érdekes feladatok megoldása próbára tette figyelmüket, gondolkodásukat és természetesen nyelvtani tudásukat is. Izgatottan várjuk a március elején megjelenő értékelést, hiszen minél többen szeretnénk a megyei versenyre bejutni!

Mini kódex készítése a 4.z-vel

Vighné Kereszturi Nikolett

Napközis foglalkozás keretében mini kódexet készítettek a 4.z osztály tanulói az Agorában. Először egy ismeretterjesztő vetítésen vehettünk részt, melynek során betekintést kaptunk a korabeli kódexkészítés menetébe. Majd Mátyás király kódexeiről a Corvinákról is ismereteket szereztünk. Az előzetes tudás birtokában nagy izgalommal álltunk neki a saját mini kódexünk elkészítéséhez, mely valódi bőr borítást is kapott.

Az igazi csoda

Miltényi Zsófia - 3.b

"Az egyik magyar szakkörön Ildi néni elvitt bennünket moziba. Az Igazi csoda című filmet néztük meg. A film Auggie Pullman-ről szól, aki egy nem átlagos kisgyerek, átlagos tulajdonságokkal."

Paks II. - interaktív tájékoztató

paragvari.hu

A Paks II. Zrt. megbízásából minden nagyobb településre egy látványos, interaktív tájékoztató kamion látogat el az elkövetkezendő hónapokban. Városunkba a mai napon érkezett meg a Forma 1-es világot megidéző kamion, melynek belsejében a legmodernebb technikai eszközök segítségével tájékoztatják a lakosságot az új paksi blokk építéséről, illetve az atomenergiáról. A szervezők lehetőséget biztosítanak arra is, hogy iskolás csoportok is meglátogathassák ezt az interaktív kiállítást. Ezen lehetőség keretében jutott fel a 7.b osztály is a kamionra. A tanulók képgyűjteményt láthattak az atomerőmű történetéből, valamint részt vettek egy interaktív kvízjátékban is.

Gyerekpuncs készítése németórán

paragvari.hu

A farsangi időszak alkalmából a 4.b és 4.d osztály tanulói gyerekpuncsot készítettek németórán. Az eredeti német nyelvű recept alapján a gyerekek beszereztek minden szükséges hozzávalót, majd Rózsika nénivel közösen megfőzték a finom gyümölcsökből álló puncsot. A képre kattintva fotókon láthatjuk a rendhagyó németóra egyes pillanatait, akik pedig kedvet éreznek, az alábbi linken lévő -német nyelvű- recept alapján maguk is elkészíthetik ezt az ínyencséget.

Wettbewerb Deutsch für Fremdsprache

paragvari.hu

Az első forduló eredménye a mellékelt dokumentumban olvasható.

III. Béla Megyei Informatika Verseny

paragvari.hu

Csontos Ádám és Németh Áron (7.b) a 2. helyezést szerezte meg a III. Béla Megyei Informatika Versenyen. A verseny két fordulóból állt. Először az iskolában kellet a fiúknak egy online-tesztet kitölteniük, ahol a feladatok megoldásához az internetet is szabadon használhatták. A második fordulóra Szentgotthárdon került sor, ahol az egyes feladatok teljesítéséhez szintén használni lehetett minden rendelkezésükre álló eszközt. A szentgotthárdi verseny végig interaktív módon zajlott, QR-kódok segítségével lehetett az egyik "állomásról" a másikig eljutni. Ádám és Áron is nagyon jól érezte magát a versenyen, büszkén mesélték el azt is igazgatónőnek, hogy mire fordították a nyereményül kapott vásárlási utalványt. Ádám egy gamer egeret, míg Áron egy WiFi-erősítőt vásárolt magának. A fiúk most a hamarosan közelgő Neumann-CEO informatika versenyre készülnek, melyre szintén Barity Milán tanár úr lesz a felkészítőjük. Gratulálunk, további sok sikert kívánunk!

Angolból és németből is mi voltunk a legjobbak

paragvari.hu

Szinte nem telik el úgy nap, hogy igazgatónő ne fogadna diákokat az irodájában. Mindez persze nagy öröm a számára, hisz ez azt jelenti, hogy tanulóink megint eredményesen szerepeltek valamilyen tanulmányi versenyen vagy sporteseményen. Ma a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium által megrendezett idegen nyelvi vetélkedő 1. helyezettjeit fogadta igazgatónő. A versenyen két csapattal indultunk, az egyik csapat angolul, míg a másik németül mérettette meg magát. A város és a környékbeli általános iskolák közül a mi iskolánk két csapata nyerte el az első két helyet -angol és német-, így ismét tanúbizonyságot adva annak, hogy iskolánkban magas színvonalú nyelvi oktatás zajlik. A gyerekek elmesélték, hogy milyen feladatokat kellett megoldaniuk a vetélkedő folyamán. Volt totó, hallás utáni szövegértés, rejtvény. A feladatok főként az éppen közelgő karácsonyhoz kapcsolódóak voltak. Megtudtuk azt is, hogy mindannyian jól érezték magukat és kedves fogadtatásban volt részük a szervező iskola által. Gratulálunk mindkét csapatnak és felkészítőiknek! Részletes információk az "Eredmények" menüpont alatt találhatóak.

Wettbewerb Deutsch für Fremdsprache

paragvari.hu

Megyei 3. helyezés

paragvari.hu

Élménybeszámolót tartottak focistáink, akik a Diákolimpia 4. korcsoportos teremlabdarúgó-bajnokság megyei döntőjében a 3. helyezést érték el. A Vasváron rendezett bajnokságon több csapattal is játszottunk, a csoportmérkőzések után még a 2. helyen álltunk a tabellán. Kőszeg-Paragvári (0-6); Vasvár-Paragvári (0-4); Celldömölk-Paragvári (3-2). A játék további része a következőképpen alakult: Derkovits-Paragvári (5-3); Zrínyi-Paragvári (0-4). Gratulálunk!

Adventi készülődés a 4.b-ben

4.b osztály

Hamarosan itt a karácsony. Elhatároztuk, hogy pénteken adventi készülődést tartunk az iskolában. Délután megérkeztek a szüleink, megpakolva finomabbnál finomabb süteményekkel, gyümölcslével. A táskákból sok-sok alapanyag került elő, ami a koszorúhoz és a díszekhez kellett. Készíthettünk karácsonyi manót, muffin papírból fenyőfát, szép ablakdíszt, szalagból és gyöngyből karácsonyfát. Akinek ezek a lehetőségek nem feleltek meg, akár színezhetett is. Közben falatoztunk a finom édességekből. Mikor a saját díszeinkkel elkészültünk, megterveztük és összeállítottuk az osztály koszorúját. Négy bordó gyertyával, tobozokkal, szárított gyümölccsel díszítettük. Mindannyian gyönyörködtünk benne. Nagyon jó volt a hangulat, ezért gyorsan elszállt az idő. Reméljük, jövőre is lesz adventi készülődés!

Mikulás az iskolában

paragvari.hu

Az alsó tagozatos gyerekeknél járt a Mikulás bácsi. Már nagyon várták őt, több osztályban is énekkel fogadták, de voltak elsősök, akik még rajzot is készítettek neki. A Mikulás bácsi nagyon örült a kedves fogadtatásnak, az előadott produkciókat még külön meg is jutalmazta. Kiderült, hogy iskolánkba csak jó gyerekek járnak, így az idén virgácsot senki sem kapott...

A lemenő nap fényénél

paragvari.hu

Tegnap délután négy óra előtt pár perccel örökítette meg ezt a gyönyörű pillanatot az egyik kedves szülő, aki épp gyermekéért tartott az iskolába. Köszönjük ezt a nem mindennapi látványt!

Fotó: Szántai Szilvia

Német nyelvi verseny

paragvari.hu

Az idei tanévben az iskolánk nevéhez fűződő városi versenyeinkből a másodikat is sikeresen megrendeztük. A november közepén tartott magyar nyelvi vetélkedő után, most a város többi általános iskoláinak meghirdetett „Lerne Deutsch mit Spaß und Spiel!” német nyelvi versenynek adtunk otthont, immár 23. alkalommal.

Teremlabdarúgás

paragvari.hu

Tegnapelőtt kezdődtek meg a Diákolimpia 4. korcsoportos teremlabdarúgó-bajnokság mérkőzései. Iskolánk csapata legyőzve a Derkovits, Bolyai és Bercsényi iskolák csapatait csoportelsőként haladhatott tovább. A tegnapi mérkőzések után a 3. helyen végeztünk, ezzel az eredménnyel kerültünk be a megyei döntőbe. A csapat tagjai: Varga Olivér (6.e), Dobos Dávid (7.b), Horváth Kristóf (7.e), Vigh Patrik Levente (7.z), Markó Máté (8.b), Bodai Bence (8.e), Fodor Zoltán (8.d), Németh Márk (8.d), Sipos Dániel (8.d), Polányi Csanád (8.z). Felkészítő: Abért András. Gratulálunk!

A jövő informatikusai

paragvari.hu

Iskolánk két 7.b osztályos tanulója Csontos Ádám és Németh Áron tegnap a Tihanyi Béla Informatikai Vetélkedőn vett részt Csepregen. A megyei versenyen a 20 induló csapat közül Ádám és Áron a 6. helyezést érte el. A fiúk minden számítástechnikai versenyen, amelyen elindulnak, sikerrel térnek haza, így volt ez az ősz folyamán megrendezett megyei szintű Biró Balázs Számítástechnikai Emlékversenyen is, ahol ugyancsak az élen végeztek. Mindketten az informatika szakkör tagjai is, ahol tudásuknak köszönhetően már Lego robotot is tudnak vezérelni az általuk megírt programokkal. Felkészítőjük Barity Milán tanár úr. Gratulálunk!

60 éves Szombathely Város Fúvószenekara

paragvari.hu

Idén ünnepelte 60. születésnapját Szombathely Város Fúvószenekara. Az AGORA - Művelődési és Sportházban tartott nagyszabású rendezvényen iskolánk Kicsinyek Kórusa is a fellépők között szerepelt a Szombathelyi Egyesített Kórusban. A műsorszámban elhangzott műveket Király Katalin tanárnő tanította be a gyerekeknek.

Akikre büszkék vagyunk!

paragvari.hu

Ma délelőtt igazgatónő több alkalommal is diákokat fogadott az irodájában. Hagyomány nálunk, hogy a tanulmányi versenyeken eredményesen szereplő diákok "Büszke vagyok Rád!" csokoládét kapnak ajándékba. Először a Gothard Jenő Általános Iskola által rendezett komplex tanulmányi verseny győzteseit látta vendégül -2. osztályosok-, majd jöttek a felsős tanulók. Ők mindannyian a Zrínyi Ilona Általános Iskola nyelvi versenyein -RICHTIG SCHREIBEN, Spelling Competition- szerepeltek eredményesen. A gyerekeken kívül igazgatónő gratulációja természetesen a felkészítő tanárokat is mindig megilleti. A pontos helyezésekről bővebben az "Eredmények" menüpont alatt lehet tájékozódni.

Játszva tanulni? Tanulva játszani!

Tüttő Márta

A 2.c osztály délutánja a Savaria Múzeumban. Tóth Kálmán múzeumpedagógust ismerősként köszöntöttük, aki a fénytan, a fényképezés, a régvolt Szombathely titkaiba avatott be bennünket. Ezt követően szombathelyi séta következett a kiállítóteremben, gyönyörű fotók segítségével időutazásban volt részünk, még a korabeli villamosra is felszállhattunk. Megtudtuk azt is, hogy a vasi fotográfia meghatározó alakjai voltak a Knébel család tagjai. Eljátszottunk a gondolattal, hogy mi történhetett a Fő téren Knébel Jenő fényképész műtermében. Készültek aztán családi és baráti fotók is a fényképész munkatársának segítségével, aki egyik osztálytársunk volt, Kata kisasszony. Jókedvűen, játék közben tanultunk, melyet nagyon élveztünk.

Új hét, új sikerek

paragvari.hu

Még egy hét sem telt el, hogy a Nyitra Utcai Általános Iskola angol nyelvű versmondó versenyén tanulóink arany és ezüst minősítésekkel tértek haza, a mai nap folyamán a Zrínyi Ilona Utcai Általános Iskola által megrendezett "Spelling Competition" betűző versenyen ismét dobogós helyezéseket értünk el. A városi csapatversenyen ötödik osztályosaink 1. és 2. helyezést értek el, míg hatodik osztályos tanulóink a 3. helyezést szerezték meg. A csapatok tagjai és helyezéseik az "Eredmények" menüpont alatt található. Felkészítők: Veresné Tóth Adél és Horváth Ildikó. Gratulálunk!

Egészséghét

Vighné Kereszturi Nikolett, Sőre Karolina

Hagyományainkhoz híven, idén is megrendeztük iskolánkban az egészséghetet. A projekt keretében érdekes és változatos programokkal találkozhattak a gyerekek. Elsőként egy komplex előadást hallhattak az alsósok az egészséges táplálkozásról, a testmozgás fontosságáról, és a higiénés szabályokról.

Nyelvi versenyeken elért sikereink

paragvari.hu

A héten két nyelvi versenyen is szerepeltek diákjaink. Szerdán a Zrínyi Ilona Általános Iskola által szervezett "RICHTIG SCHREIBEN" német nyelvi helyesírási versenyen értünk el több évfolyamon is dobogós helyezéseket, a mai napon pedig a Nyitra Utcai Általános Iskola angol nyelvű versmondó versenyén zsebeltünk be számos arany és ezüst minősítést. A pontos helyezések az "Eredmények" menüpont alatt olvasható. Gratulálunk!

Előadás az egészségről

Vighné Kereszturi Nikolett

Iskolánkban az egészségnevelési hetet egy előadással nyitottuk. Először egy kisfilmet láthattak az alsó tagozatos diákok az egészséges táplálkozásról és a mindennapos testmozgás előnyeiről. Majd Ildikó néni –iskolánk védőnője- tartott egy kiselőadást a higiénés szabályokról, a betegségmegelőzés lehetőségeiről.

Délután a napköziben az elhangzott témakörökhöz kapcsolódóan munkadarabokat és plakátokat készítettünk.

"...haza, nemzet és nyelv..."

paragvari.hu

November 13-án, immár 20. alkalommal rendeztük meg a "...haza, nemzet és nyelv..." elnevezésű városi műveltségi vetélkedőnket, melynek témája Arany János élete és munkássága volt. Idén alsó tagozatból 4, felső tagozatból pedig 7 csapatot láttunk vendégül. A 10.00 órakor kezdődő ünnepi műsor után iskolánk igazgatónője szólt a vendégekhez, majd megkezdődött a vetélkedő.

Egészséghét a 2.c-ben

Tüttő Márta

Iskolánkban a hagyomány szerint novemberben egy hetet egészségünk megőrzésének szentelünk. A 2.c osztályosok a délelőtti előadáson elhangzottakhoz kapcsolódóan plakátot készítettek, mellyel a kézmosás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Délután az egészséges táplálkozás alapjairól beszélgettek, miközben gyümölcsmandalákat készítettek.

A hét folyamán folyamatosan számolunk majd be az egészséghéttel kapcsolatos eseményekről, valamint képgalériánkat -más osztályok fotóival együtt- is új képekkel frissítjük.

Diákolimpikonokat jutalmaztak

paragvari.hu

Nemrég diákolimpikonok részesültek városi kitüntetésben, akik az Országos Diákolimpia döntőjében dobogós helyen végeztek valamely sportágban. Iskolánkból Óvári Tímea (8.z) vehette át Dr. Puskás Tivadar polgármester úrtól a sikereiért járó rangos elismerést. Timi a Viktória FC U15-ös csapatának tagja, labdarúgásban a 2. helyet szerezték meg. Gratulálunk!

Ifjúságért-díj

nyugat.hu

Ifjúságért-díj adományozható annak a személynek, aki kiemelkedő munkájával segítette a város ifjúságnevelési, ifjúságvédelmi feladatainak ellátását. A díjat évente egy személy kaphatja. A díjat 2017-ben Paraisné Góczán Emília kapta. Paraisné Góczán Emília 1994-től a Paragvári Utcai Általános Iskola történelemtanára. Szakmai tevékenységét kiemelkedő eredményességgel végzi. Tanítványai rendszeres, sikeres résztvevői a megyei és országos tanulmányi versenyeknek. A nemzeti kultúrát ápoló városi, „Haza, nemzet, nyelv” (helyesen: „...haza, nemzet és nyelv...” - szerk.) rendezvénysorozat, vetélkedő szervezője és segítője. Tanítványaival aktív közreműködői a városi művészeti eseményeknek, ünnepségeknek.

Az elismeréshez szívből gratulálunk, további sok sikert kívánunk!

Márton-napi lampionos felvonulás

paragvari.hu

A hagyományokhoz hűen idén sem maradt el az idegen nyelvi munkaközösség által rendezett Márton-napi lampionos felvonulás. Főként a német nyelvet tanulók vettek részt az eseményen, hisz németül énekelve járták a gyerekek az iskola folyosóit. Ismét szép lámpások készültek, jópár közülük megcsodálható a mellékelt képgalériában.

Biró Balázs Számítástechnikai Emlékverseny

paragvari.hu

Iskolánk diákjai október végén vettek részt a 7-8. osztályos tanulóknak megrendezett Biró Balázs Számítástechnikai Emlékversenyen, ahol Csontos Ádám (7.b) 2. helyet, míg Németh Áron (7.b) 4. helyezést ért el. Felkészítőjük Barity Milán tanár úr. Gratulálunk!

Kórustalálkozó

paragvari.hu

Október 29-én az ELTE SEK Dísztermében Kodály Zoltán tiszteletére szervezett kórustalálkozót Szombathely Város Szent Márton Kórusegyesülete. A műsorban a szervező kóruson kívül fellépett iskolánk Kicsinyek Kórusa is, melyet Király Katalin tanárnő vezényelt. A rendezvényen szereplő Pedagógus Kórus pedig Sándorfi Olga tanárnő vezényletével adta elő zeneműveit.

Megszépülhetett az udvar és az étkező

Takács-Unger Szilvia

Példás a szülői összefogás a Paragvári Utcai Általános Iskolában: legutóbb megújult az étkező, és szintén őszre sporteszközökkel gazdagodhatott az intézmény, természetesen a gyerekek legnagyobb örömére.

Kézműves foglalkozáson az 1.c

Gadavicsné Szabó Tünde

Az 1.c osztály az AGORA - Művelődési és Sportház "Műhelyek és mesterek" című foglalkozássorozatán vett részt. A foglalkozáson a diákok egy hagyományos, sokoldalú anyaggal, a bőrrel és a hozzá kapcsolódó régi mesterek –bőrös, szűcs, szíjártó– munkájával ismerkedhettek meg. A bőr megmunkálásának néhány eszközét is kipróbálhatták, saját készítésű karkötővel, új ismeretekkel és élményekkel gazdagodva tértek haza.

A szabadság madara a 2.c-ben

Tüttő Márta

A 2.c osztály kisdiákjai rendhagyó módon emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről: korabeli képeket, videókat nézegetve, dalokat hallgatva idézték meg a történelmet. Elkészültek a szabadság madarai is, melyeket rövid megemlékezés keretében helyeztek el iskolánk emlékhelyénél.

Október 23-i megemlékezés az alsósoknál

Szeleczkyné Grámán Éva

Iskolánk első és második évfolyamos kisdiákjai az ünnepi megemlékezésüket beszélgetéssel kezdték az osztálytermükben a tanító nénikkel. Majd az elkészített zászlóikat az iskolai emlékhelynél vagy kisétálva a városba az 56-osok terén helyezték el, ahol pár pillanatnyi csenddel emlékeztek arra, amiről előzőleg beszélgettek. Az iskolában fekete-fehér képeken gyerekeket láttak az 56-os forradalom idejéből, akik közül sokan tizenévesen, olykor felfegyverkezve harcoltak a rendszer bukásáért. Ők voltak az 1956-os forradalom gyermekei. A harmadik és negyedik évfolyamos tanulók az iskolai ünnepélyen vettek részt, méltó módon megemlékezve az akkor történtekről.

Kenyérsütés a 3.e-ben

Csordás Ildikó

Mi történik a gabonával, amíg az asztalunkra kerül? Hogyan készült a kenyér régen és ma? Gabi néni szemléltette a kenyérsütés lépéseit. A tanulók (3.e) maguk gyúrták össze a kenyér hozzávalóit, maguk dagasztották a kenyértésztát, végül közösen elfogyasztották az aranybarnára sült kenyeret.

Utazó könyv

paragvari.hu

Az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja alkalmából október 16-tól az őszi szünet kezdetéig elindítjuk az "Utazó könyv" akciót, melynek lényege: szándékosan elveszítünk egy-egy könyvet. Ha megtalálod, olvasd el, majd veszítsd el Te is! A program további részletei az iskola folyosóin kihelyezett plakátokon olvashatóak.

Iskolakóstoló

paragvari.hu

Október 14-én délelőtt számos kis ovis lepte el iskolánk épületét, hogy a jövő évi iskolakezdés előtt megismerkedhessenek egy kicsit az iskolás élet szépségeivel. A kicsik először találkozhattak a leendő elsős tanító nénikkel, majd utána jó sok program közül választhattak. Voltak, akik kézműveskedtek, angol és német nyelvi játékokat játszottak, és persze akadtak jópáran, akik kipróbálták a számítógépet is. 11.00 órakor pedig egy kis megnyitóünnepség után a rajzpályázatra benevezett ovisok átvehették a méltán megérdemelt jutalmukat is. Reméljük, mindenki jól érezte magát a délelőtt folyamán. Találkozunk a februári nyílt napunkon!

Időutazásunk a Savaria Múzeumban

Moór-Kiss Martina

Az 1.z osztály tanulói most először látogatták meg a Savaria Múzeumot, mint iskolások. Az izgalmat csak fokozta, amikor a fényképezőgépek és fotók vizsgálata közben a gyerekek igazi időutazásba csöppentek. Ezt a villamos csengetése jelezte számunkra. A fiúknak cilinder, a lányoknak legyező dukált. Ezután nem volt más dolguk, mint jegyet venni a villamosra, felszállni, és a "fotóműhelynél" korabeli beállításokkal megörökíteni a pillanatot. Miután mindenki kipróbálhatta magát és szerepelhetett, számos szép emlékkel tértünk vissza az iskolába.

Vas megyei Prima-díj

paragvari.hu

Október 14-én a Weöres Sándor Színházban adták át az idei Vas megyei Prima-díjakat. Iskolánk pedagógusa, Földesi János tanár úr is a jelöltek között volt a magyar zeneművészet kategóriában. A tíz kategória jelöltjei közül hárman kapták meg a Prima-díjat, mely díjazottak között köszönthetjük Földesi János tanár urat is. Az elismeréshez szívből gratulálunk, munkájához további jó egészséget és sok sikert kívánunk!

Az állatok világnapján

4.b osztály

A Skanzen érdekes programot hirdetett az állatok világnapjára. Elhatároztuk, hogy ezen mi is részt veszünk. Szerencsére október 4-én jó idő volt, így el tudtunk menni a foglalkozásra. Barnabás vezetésével megnéztük a bocit, a bivalyt, és a baromfiudvar lakóit. Láthattunk utána több mint száz éves csapdákat, melyek fából készültek. Szerettük volna megsimogatni a bárányokat és a szamarat, de nem szabadott. Egy kis ketrecben mangalica malacok feküdtek, tőlük nem messze felnőtt disznókat láttunk. Tovább sétálva egy olyan házhoz értünk, ahol lószerszámok voltak kiállítva. Sebi, Bence és Barni kipróbálhatták a hámot. Ezután következett a "szabad legelés", mindenki szaladhatott, amerre akart. Fáradtan, de élményekkel tele érkeztünk vissza az iskolába.

A Savaria Múzeumban a 2.a osztály

Szeleczkyné Grámán Éva

Az első múzeumpedagógiai foglalkozáson a 2.a osztály a Savaria Múzeumba látogatott el. Kálmán bácsi sok szeretettel fogadta a gyerekeket, és bevezette őket a fényképezés rejtelmeibe. Volt ott régi fényképezőgép, amit szét is szedhettek a tanulók, és mindenféle, a fényképezéssel kapcsolatos, főleg régi tárgy. A foglalkozás végén megismerkedtünk a régi Szombathellyel, -régi fotók segítségével- és még villamoson is "utaztunk". Az iskolába visszatérve, friss élményekkel tele meg is örökítették a tanulók a múzeumban látottakat.

Romkert sétány átadása

paragvari.hu

A Szent Márton Program keretében városunk újabb sétánnyal gazdagodott, melynek átadóünnepségén iskolánk zeneis növendékei is felléptek. A város elöljárói és a sajtó képviselői után nekik adatott meg elsőként, hogy végigsétáljanak az újonnan kialakított szemet gyönyörködtető környezetben.

Október 6-i megemlékezés

paragvari.hu

A 7.b osztály által készített ünnepi műsor meghallgatása után, tanulóink mécsest gyújtottak és virágot helyeztek el az iskola folyosóin kialakított emlékhelyeken.

Szabó Magda emlékére

Angyalosyné Krajczár Ildikó

Szabó Magda Kossuth-díjas írónő születésének 100. évfordulója alkalmából játékos vetélkedőt hirdetett a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár gyermekrészlege. Első feladataként október 5-én felolvasást kellett tartani az írónő valamely művéből, és erről az eseményről fényképeket küldtünk a könyvtár email címére. A 3.b osztályosok Tündér Lalával, a 4.e-sek Bárány Boldizsár kalandjaival ismerkedtek. A 4.b osztályosok a Születésnap című regényből hallgathattak részleteket. Reméljük, sikerült felkeltenünk a hallgatóság érdeklődését, és sokan veszik e könyveket ezután a kezükbe!

Mosolygó fogacskák

Sőre Karolina

Ki vigyáz a gyerekek fogaira? Sem szuperhősök, sem kommandós alakulatok, sem szép tündérlányok nem őrzik meg a fogak épségét. Nekünk kell odafigyelni arra, hogy fogaink sokáig szépek, egészségesek maradjanak!

Kutatók éjszakája

Ágoston Mária

Nyolcadik évfolyamos diákjaink a Pécsi Tudományegyetem Szombathelyi Tagintézménye által szervezett rendezvényén vettek részt a "Kutatók éjszakája" program keretében. Szakszerű irányítással, interaktív módon ismerkedtek meg az ápolói, a mentőtiszti, a védőnői és a fogászati hivatás világával.

Népmese napja

paragvari.hu

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án -Benedek Elek születésnapján- rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. Reggel mi is megemlékeztünk eme jeles napról, tanulóinknak az iskolarádión keresztül egy társuk mesélte el az "Almát szemétér' " című kárpátaljai népmesét, melyet az alábbi linkre kattintva bárki meghallgathat.

Skóciai utazás

paragvari.hu

Iskolánk 7. és 8. osztályos tanulói közül páran egy skóciai utazáson vesznek részt. A gyerekek és a kísérő pedagógusok tegnap indultak autóbusszal a nagy útra, írásunkkor még Hollandiában tartózkodnak, hamarosan kompon kelnek át a Brit-szigetekre. Ha újabb képeket kapunk, folyamatosan frissítjük galériánkat.

Továbbtanulás

paragvari.hu

Pályaválasztási segédlet a 8. osztályos tanulóknak.

Fonyódligeti Erzsébet-tábor

Ágoston Mária

A 8.z osztály és néhányuk testvére háromnapos "Őszi igazolt hiányzás" kiránduláson vett részt a fonyódligeti Erzsébet-táborban. A hangulatról és a programokról meséljen néhány kép...

Udvari fitness eszközök

paragvari.hu

A szülői közösség támogatásának köszönhetően a nyár folyamán újabb udvari sporteszközökkel gazdagodtunk. A gyerekek már az első tanítási napon birtokba is vették a sportpálya mögötti részen kialakított fitness parkot. Köszönjük!

Közösségi szolgálat

paragvari.hu

Kedves volt paragváris középiskolások!

Augusztus 29-én és 30-án 9 órától 12 óráig szeretettel fogadunk némi segítséget a tankönyvek szétosztása és adminisztrálása terén. Természetesen az elvégzett munkát igazoljuk. Segítségeteket előre is köszönjük!

Tankönyvosztás

paragvari.hu

Kedves Szülők, kedves Gyerekek!

A tankönyvek többsége megérkezett az iskolába. Tekintettel arra, hogy idén már mindenki térítés nélkül kapja a tankönyveket, azokat az első tanítási napon, szeptember 1-jén, pénteken fogjuk kiosztani. Az első és másodikos gyerekek szülei, ha szeretnék, a tanévnyitót követően már reggel elvihetik a tankönyveket.

Megújult honlap

paragvari.hu

Iskolánk új honlapja reszponzív design technikát alkalmazva készült el. A reszponzív design a weboldalnak egy olyan kialakítása, amely rugalmasan próbál alkalmazkodni a különböző böngészők képernyőjének méretéhez annak érdekében, hogy optimális megjelenést biztosítson a felhasználónak minden böngészésre alkalmas eszközön, legyen az desktop, laptop, mobil, vagy tablet. Reméljük, hogy az új kialakítás mindenki számára kényelmes böngészést biztosít majd a jövőben. Az elmúlt évek során készült tartalmak -átalakítás nélkül- továbbra is elérhetőek az oldal alján lévő "Archívum" linken keresztül.

3. évfolyam besorolása

paragvari.hu

A 2017/2018-as tanévben a 3. évfolyamba lépő tanulók osztályba sorolása.

Ingyenes cirkuszjegyek kitűnő tanulóinknak

paragvari.hu

A jegyek átvehetőek az iskola titkárságán. A programról szóló bővebb tájékoztatás és szülő/tanuló teendőivel kapcsolatos tudnivalók az alábbi linken találhatóak. Az utazó cirkuszok tekintetében a programhoz csatlakozott cirkuszok oldalain találhatóak bővebb információk.

Elérhetőségeink:

Paragvári Utcai Általános Iskola
9700, Szombathely, Paragvári u. 2.
OM-kód: 036614

Titkárság: 06 20 503 6250
Étkeztetés: 06 20 503 6414

Nárai: 06 30 313 9678

Internet:

Email: info@paragvari.hu
Honlap: www.paragvari.hu