"Lerne Deutsch mit Spaß und Spiel" - 2017Immár 22. alkalommal rendezte meg iskolánk a "Lerne Deutsch mit Spaß und Spiel" városi német nyelvi versenyt, melyre az idén nyolc csapat jelentkezett. A 6. osztályosoknak hirdetett vetélkedőn 3 fős csapatok indulhatnak. Voltak iskolák, melyek éltek a lehetőséggel és a maximálisan nevezhető két csapattal képviseltették magukat. Idén a Dési Huber István (2), Derkovits Gyula, Zrínyi Ilona (2), Gothard Jenő (2) és a Reményik Sándor Evangélikus iskolák tanulói voltak a vendégeink. A verseny megkezdése előtt a gyerekek és kísérőik még egy kis erőt gyűjthettek, süteménnyel és üdítővel kínáltuk őket.


A 14:00 órakor kezdődő rendezvényt Szabó Lilla tanárnő -a nyelvi munkaközösség vezetője- nyitotta meg. Beszédében ismertette a versennyel kapcsolatos főbb tudnivalókat; szabályokat, majd miután sok szerencsét kívánt a vetélkedő résztvevőinek megkezdődött a verseny. Hagyományosan most is az előre kijelölt tanulók által elmondott memoritereket hallgattuk meg az első körben. A verseny ezen részében a tanulók egyénileg indulnak, eredményük nem számít bele a csapatok helyezési sorrendjébe. Az elmondott szövegek meghallgatása után a csapatokat két részre osztottuk, egyikük megkezdte az írásbeli feladatok megoldását, míg a többiek egy másik teremben a szóbeli résznek, az ún. szituációs játéknak láttak neki. A verseny feladatai mindig az aktuális évszakhoz és az ahhoz esetlegesen kapcsolódó ünnepekhez kötődnek, így idén a fő téma a húsvét volt. A 10 feladatból álló írásbeli részben többek között szókeresőt, keresztrejtvényt és szópárosító feladványokat kellett a csapatoknak megoldaniuk. Miután mindenki végzett az írásbeli és a szóbeli feladatokkal is, a zsűri visszavonult, hogy összesítse a pontszámokat és értékelje az egyéniben induló -memoritert előadó- tanulókat is.


Pár percnyi szünet után kialakult a verseny végleges eredménye, már mindenki izgatottan várta a kihirdetést. Először az egyéniben induló tanulók közötti verseny helyezettjeit jutalmaztuk, majd nem fokozva tovább az izgalmakat, felfedtük a csapatok közti verseny végeredményét is. Az első három helyezett között ugyan nem volt nagy pontkülönbség, de végül a Reményik Sándor Evangélikus Általános és Alapfokú Művészeti Iskola csapata nyerte meg az idei vetélkedőt. A többiek sem voltak elkeseredve, hisz mindannyian egy jó hangulatú, vidám délután részesei lehettek, melyen a verseny feladványainak köszönhetően, talán még új dolgokat is lehetett tanulni a feladatok megoldása közben. A nyertesek könyveket, írószereket kaptak ajándékba, de a többi csapat tagjai sem tértek haza üres kézzel, a névre szóló emléklapok mellé ők is kaptak még pár apróságot emlékbe. Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük mindenkinek, hogy jelenlétével megtisztelte rendezvényünket! Reméljük, hogy a következő alkalommal is egy hasonlóan színvonalas versennyel várhatjuk a város többi általános iskoláját.

A verseny végeredménye:

Szépkiejtési kategória (egyéni):

I. helyezett:
Tanuló: Kurucz Viktor
Iskola: Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola
Felkészítő: Gerencsérné Nádas Tünde

II. helyezett:
Tanuló: Balogh Anna
Iskola: Gothard Jenő Általános Iskola
Felkészítő: Kovácsné Szalay Mónika

III. helyezett (holtverseny):
Tanuló: Rákóczi Csenge
Iskola: Dési Huber István Általános Iskola
Felkészítő: Horváthné Tóth Ágnes

III. helyezett:
Tanuló: Kováts Anna
Iskola: Gothard Jenő Általános Iskola
Felkészítő: Kovácsné Szalay Mónika

Csapatverseny:

I. helyezett:
Iskola: Reményik Sándor Evangélikus Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
A csapat tagjai: Gadányi Anna, Imre Johanna, Sandrisser Dávid
Felkészítő: dr. Tóthné Gősi Enikő és Kovács Andrea

II. helyezett:
Iskola: Dési Huber István Általános Iskola
A csapat tagjai: Galavits Mátyás, Horváth Pál, Rákóczi Csenge
Felkészítő: Horváthné Tóth Ágnes

III. helyezett:
Iskola: Dési Huber István Általános Iskola
A csapat tagjai: Baksa Dorina, Imre Laura, Roboz Rebeka
Felkészítő: Horváthné Tóth Ágnes


További csapatok:

Gothard Jenő Általános Iskola
A csapat tagjai: Balogh Anna, Balogh Sára, Illés Hanna
Felkészítő: Kovácsné Szalay Mónika

Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola
A csapat tagjai: Joó Luca, Albert Viktória, Páncél Vanda
Felkészítő: Káldy Éva

Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola
A csapat tagjai: Kurucz Viktor, Füst Kornél, Vágner Erik
Felkészítő: Gerencsérné Nádas Tünde

Gothard Jenő Általános Iskola
A csapat tagjai: Gál Enikő, Kováts Anna, Palkó Nóra
Felkészítő: Kovácsné Szalay Mónika

Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola
A csapat tagjai: Horváth Boglárka, Németh Bence, Farkas Gábor
Felkészítő: Káldy Éva

A versenyen készült képek itt tekinthetők meg.


Top