Márton hétA 2016-os évet Szent Márton-emlékévnek nyilvánították, az 1700 éve, 316-ban Savariában született tours-i püspök emlékére és tiszteletére. Bár a Márton-napi megemlékezéseknek iskolánkban mindig is nagy hagyománya volt, de az emlékév kapcsán, számos program és rendezvény várta a gyerekeket. Az évek óta megrendezett Márton-napi német nyelvű szavalóversenyünk idén angol nyelvű versennyel is kiegészült, melyet szintén a 2-4. osztályos tanulóinknak rendeztünk meg. De nem csak a délutáni programok szóltak Szent Mártonról, hanem tanórák; szakkörök keretében is megismerkedhettek a gyerekek az ünnep történetével, és a Mártonhoz fűződő legendákkal.


Galéria - Márton hét

A kisebbek kézműves és napközis foglakozásokon lampionokat, papírból és almából pedig ludakat készítettek. Rajzórán pedig speciális technikával, vékony filctollal rajzoltak libákat, mint pl. a 4.z osztály tanulói is, akiknek munkáiból a feltöltött képgalériában is találunk párat. Mivel Európa német nyelvű területein nagy hagyománya van a Márton napnak, így ezen a héten a felső tagozatosok németórái is ehhez az ünnephez kapcsolódó feladatokra épültek. Rejtvényeket, szókirakókat és képfelismerő játékokat oldottak meg, de voltak, akik interaktív táblás Márton-napi társasjátékkal is játszhattak. Az egyik osztályban a gyerekek Sankt Martin Minibuch-ot is készítettek, a benne lévő kis történeteket lefordították, majd az oldalakon lévő ábrákat ki-ki kedvére ki is színezhette.


Galéria - Márton hét

Idén sem maradhatott el az ünnephez kapcsolódó -talán legnagyobb érdeklődéssel kísért- lampionos felvonulás sem. A rendhagyó alkalomnak köszönhetően felvonulásunk útját meghosszabbítottuk, így az iskola épületéből kilépve egészen a Március 15-e térig, majd onnan a B-épületig haladt az esti szürkületben a világító lampionokkal vonuló gyereksereg. Az őszi szünet előtti felhívásunknak hála, nagyon sokan készítettek otthon szüleikkel együtt lampionokat. Az iskola épületébe visszaérve a menet az ebéldlőben pihent meg, ahol libazsíros kenyér és forró tea várta a gyerekeket és a velük felvonuló szülőket, tanárokat.


Galéria - Lampionos felvonulás

A korábban már megemlített idegen nyelvi szavalóversenyről még pár mondatban. November 8-án az angol nyelvű történetek elszavalásával kezdtünk, majd másnap következett a már hagyományokkal is rendelkező német nyelvi szavalóverseny. Mindkét napot Szabó Lilla tanárnő –a nyelvi munkaközösség vezetője- nyitotta meg. Köszöntötte a versenyen megjelent tanulókat, összefoglalta az ünneppel és a versennyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, majd a megmérettetés előtt átadta a szót a felső tagozatos szereplőknek, akik Szent Márton életéről szóló kis műsort adtak elő angol (Lesznik Zsófia – 6.b, Németh Teodóra – 6.b), ill. német (Pintér Eszter – 7.z, Molnár Réka – 7.z) nyelven. A második napon még egy kis riportot is hallhattunk Szent Márton történetére építve, melyet az 5.b osztályból Gál Benedek (Szent Márton), Kismarosi Gergő és Valaska Rajmund (riporterek) adtak elő. A megnyitó és a bevezető műsorok után, évfolyamonként haladtunk a számítógépes sorsolás alapján kialakult sorrend szerint.


Galéria - Szavalóverseny (angol)

Mindenki lelkiismeretesen megtanulta a versenyre kapott szöveget, amit aztán nagyon szépen elő is adott. Versenyről lévén szó azonban a zsűrinek döntenie kellett, ahol a döntésben nem csak a hibátlanul elmondott szöveg volt a mérvadó, többek között pontozták a helyes kiejtést és az előadás módját is. Azonban senki sem tért haza üres kézzel, hisz amíg a zsűri félre vonult dönteni, addig mindenki átvehette a névre szóló emléklapját és egy kis ajándékot. A zsűri egybehangzó véleménye mellett aztán kialakult a végleges eredmény. Köszönjük mindenkinek a versenyen való részvételt, gratulálunk a helyezetteknek és felkészítőiknek!


Galéria - Szavalóverseny (német)

Az angol nyelvi szavalóverseny végeredménye:

2. évfolyam:

I. Ispits Emma Anna – 2.c
II. Kolozár Zsófia – 2.a
III. Gál Levente – 2.a


3. évfolyam:

I. László Luca Sára – 3.z
II. Tóth Gréta – 3.b
III. Palkó Petra – 3.e


4. évfolyam:

I. Takács Maja – 4.b
II. Marton Barabás – 4.b
III. Baranyai Rebeka Anna – 4.b


A német nyelvi szavalóverseny végeredménye:

2. évfolyam:

I. Arthofer Nóra – 2.a
II. Libricz Kata – 2.a
III. Enger Csanád – 2.z


3. évfolyam:

I. Pegán Eliza – 3.z
II. Óvári Hanna – 3.b, Abért Barna András – 3.b
III. Kondics Karina – 3.b, Pál Levente – 3.b


4. évfolyam:

I. Németh Lilla – 4.b
II. Méry Blanka – 4.b, Dezse Máté Zalán – 4.d
III. Gosztola Zsóka Dorottya – 4.b, Enger Emma – 4.z


Köszönjük a szülői munkaközösség tagjainak segítségét a Márton-napi felvonulás előkészületeinek lebonyolításában!A Márton héten készült képek galériái:

Márton-heti foglalkozások

Márton-napi szavalóverseny (angol)

Márton-napi szavalóverseny (német)

Márton-napi felvonulás


Top