Tudatosan készülnek a jövőre


Dominik, Brúnó, Alexander és Flóra a Paragvári iskola büszkeségei.

Bár még csak nyolcadik osztályosok, konkrét elképzeléseik vannak a jövőjüket illetően. Az elmúlt években rengeteg országos és megyei versenyen vettek részt sikerrel, felsorolni is sok lenne, hány oklevelet hoztak el. Alexander, Flóra, Dominik és Brúnó a Paragvári Utcai Általános Iskola büszkeségei.

Németh Alexander Zsolt Szombathelyen született, s első osztálytól fogva a Paragvári iskola tanulója. Sok minden érdekli, s sok mindenben kiemelkedő eredményeket nyújtott az elmúlt évek alatt.

-Nagyon szeretem a nyelvi tantárgyakat - mondja Alexander. - A magyar az egyik kedvencem és természetesen az angol. Éppen tegnap kaptam meg az értesítést, hogy meglett a középfokú nyelvvizsgám is. Emellett a történelem- és a biológiaórákat mindig nagyon várom. Az elmúlt nyolc év alatt nagyon sok versenyen vettem részt, felsorolni is nehéz lenne, hogy melyek voltak ezek. Sok magyar versenyen indultam, voltam országos első helyezett is. De angolból, biológiából és földrajzból is szép sikereket értem el.

Bár Alexander még csak nyolcadik osztályos teljesen tisztában van azzal, hogy milyen irányban szeretne továbbtanulni. A Nagy Lajos Gimnáziumba jelentkezett, a matematikát viszi magával mindenképpen. A gimnázium után pedig mérnöki pályára szeretne lépni. Azt mondja, hogy a versenyekre nem nagy fáradtság felkészülni, hiszen az iskolában a tanárok segítenek nekik. Így otthon nem jár már sok pluszmunkával a felkészülés. Néha azonban nem árt kikapcsolódni, a nyolcadikos fiú nagyon szeret kosarazni. Egyébként pedig éli a fiatalok életét, a szabadidejét a barátaival tölti.

Tullner Flóra is utolsó évét tölti a Paragvári Utcai Általános Iskolában. A kedvenc tantárgyairól faggatom, s ő is a magyarral kezdi a felsorolást. Emellett a németet nagyon szereti, már ilyen fiatalon felsőfokú nyelvvizsgája van. Az angolt sem hanyagolja el, hiszen tudja, a továbbtanulás záloga a nyelvtudás. Érdekli még a biológia és a

kémia is, ez utóbbiakból versenyekre is jár. Szereti a történelmet is. Ő is sorolja, hogy milyen versenyeken vett részt, nagyon szép sikereket ért el országos szinten is. Azt vallja, hogy nagyon szeret versenyezni, s a felvételinél nagyon jól jött neki, hogy megtanulta leküzdeni az évek alatt az izgalmát. Már azt is tudja, a Bolyai gimnáziumban tanul tovább, főként biológiát és kémiát. Orvos szeretne lenni, de mivel még fiatal, az álmai változhatnak. Elárulja, több hobbija is volt az évek alatt, sokáig teniszezett, most pedig zeneiskolába jár. Fagotton játszik, s folyamatosan fellép a városi és az iskolai zenekarral.


Dobos Dominik főként a természettudományokat és a reáltárgyakat kedveli.

-Nagyon szeretem a kémiát, a biológiát, a matematikát, ezekből a nyolc év alatt folyamatosan jártam versenyekre - teszi hozzá a fiatal fiú. - A történelmet is szeretem, de ez csak szelektíven érdekel. A római és a görög korral nem vagyok kibékülve, de ami utána következett, azt könnyebben meg tudtam tanulni. Ha versenyre megyek, akkor természetesen a szabadidőmből fel kell valamennyit áldozni a felkészülésre. Nem keveset, de nem is sokat, mert az iskolában a tanárok segítenek ebben. Bár a történelem nem a kedvencem, tavaly mégis jelentkeztem egy versenyre. Rengeteg évszámot, uralkodót, eseményt kellett megjegyezni, de nem adtam fel. A 30 pontból 26-ot értem el, ami nagyon jó eredménynek számít. Kitartással szerintem bármit elérhet az ember. Én is a Bolyai gimnáziumban tanulok majd tovább természettudományi tagozaton. Már régen eldöntöttem, hogy sebész leszek, s ebből az álmomból nem engedek.

 

A sok tanulás mellett Dominiknak azért marad ideje magára is. Hat évig focizott, majd kipróbálta a táncot is, ez utóbbi nem igazán jött be neki. Így járt a kalapácsvetéssel is. Otthon a szabadidejében sokat foglalkozik számítástechnikával, de hangsúlyozza, hogy nem kocka, szeret a barátaival is lógni.

Schütz Brúnó is elsős kora óta ebben az iskolában tanul. Sok kedvenc tantárgya van, mint a magyar, a matematika, a fizika, az informatika és a történelem, ebből leginkább a középkort kedveli. Emellett életében fontos szerepet játszik az énekzene is. Kicsit a fizikáról faggatom, vajon születni kell-e arra, hogy valaki megértse. Brúnó azt válaszolja, szerinte jó tanár kell hozzá, aki át tudja adni az ismereteket. Meg lehet érteni, csak akarni kell. -A Bolyai gimnáziumban tanulok tovább, a fizikát vagy az informatikát szeretném erősíteni a jövőben - folytatja a nyolcadikos fiú. -Pontosan még nem tudom, mi szeretnék lenni, ez majd kialakul. Már régóta hobbiból hegedülök, nemrég elkezdtem otthon egyedül zongorázni tanulni. Zenét is próbálok szerezni. Járok egy kórusba, s meg is mutattam a vezetőnek a szerzeményem. A legnagyobb élményem azt volt, amikor a kórus ezt elénekelte nekem. Sok versenyen szerepelt már sikerrel.

Rettentő nagy a tudásszomjuk

A fiatalok rettentő nagy tudásszomjjal rendelkeznek, az itt tanító pedagógusok pedig próbálják felvenni a versenyt, s választ adni a kérdéseikre. Azt mondják, a versenyek sok mindenre jók. Ilyenkor ugyanis a tanárokat más helyzetben is megismerhetik, s emellett világot is láthatnak. Komoly versenyekre készülnek, de az iskolában megkapják az alapokat, amelyekre a saját szorgalmukkal és kitartásukkal építhetnek. S meg is teszik mindezt, mert tudják, hogy a jövőjükért sok áldozatot kell hozni.

 

Szerző: Bajdó Bettina
Fotó: Németh Richárd
(forrás: vaol.hu)Top