Zeneis diákjaink fellépései városi rendezvényekenAz elmúlt hetekben iskolánk zenei tagozatos diákjai több városi rendezvényen is részt vettek. Hallhattuk őket a Szent Márton-emlékév megnyitó ünnepségén, valamint felléptek a Carmina Burana előadáson is az MSH-ban.


2016-ban Szent Márton születésének 1700. évfordulójára emlékezik ország-világ. Egykori szülővárosában, Savariában - a Szent Márton Programiroda koordinálásában - szinte minden nap lesz olyan esemény, amely az emlékezés jegyében zajlik - hangzott el a nyitógálán. A rendezvény alkalmából megtelt az AGORA Művelődési és Sportház. Szent Márton legendáját egy vásári képmutogató idézte fel. Márton életének eseményeit pedig egy látványos előadásban, óriásbábbal együtt elevenítették fel a Paragvári iskola diákjai és az Ungaresca Táncegyüttes fiataljai, szombathelyi zenészek közreműködésével. (forrás: SZTV)


Carmina Burana

Grandiózus nyitánnyal indult Carl Orff kantátája. A Carmina Burana az egyik legnépszerűbb, legtöbbet játszott zenemű a világ színpadain. 1937-ben mutatták be. Alapjául az a 13. századi német és latin nyelvű versgyűjtemény szolgál, amelyben a világi élvezeteket - a tavaszt, a bort, a szerelmet - éneklik meg a költők.

Király Katalin - karnagy
"A gyerekek számára ez egy hatalmas kihívás, ők nem ebben a hangzásvilágban élnek, és úgy gondolom, egy új kapu nyílt meg az ő zenei ízlésük tekintetében."


Bár rövid idő állt rendelkezésükre, a gyerekek lelkesen készültek az előadásra, és nagyon megszerették a művet. Az sem okoz számukra gondot, hogy latin nyelven kell énekelniük.

Mecseki Fanni - Kodály Kórus, 8.z osztály
"Hatalmas zenekarral és egy országos kórussal lépünk fel, ami változás lesz minden gyerek életében. Lehet nyolcadikos vagy harmadikos, nagy megtiszteltetés, hogy velük énekelhetünk."


Varga-Kaizler Bársonyka - Kicsinyek Kórusa, 4.z
"Nehéznek tűnt, de sokmindenre képesek vagyunk szerintem, és jól érzem magam ezzel a dallal. Jó ritmusos, nagyon tetszik." (forrás: SZTV)


Ha Szombathelynek van egy ilyen gyerekkórusa,

...mint ami a Paragváriban évtizedek óta formálódik, akkor a városnak érdemes ezt az értéket használnia. Nagy dolog volt egy ilyen nagy volumenű produkcióban szerepelni a gyerekeknek és a szülőknek is. (forrás: nyugat.hu - Pais-Horváth Szilvia)


Top